AD

Εκκενώνονται Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος

Πηγές της πυροσβεστικής περιγράφουν τη φωτιά ως ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

 

 

Η φωτιά στον Κουβαρά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν την μία το μεσημέρι και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα στη φωτιά στον Κουβαρά επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Θα βοηθήσουν, ακόμη, στην κατάσβεση και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η φωτιά στον Κουβαρά καίει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό, προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

Εχουν σταλεί ήδη 112 στους κατοίκους της περιοχής, το πρώτο για να ακολουθούν τις εντολές των αρχών και λίγο αργότερα στους κατοίκους του οικισμού Πέτα για να εκκενώσουν. Τελευταίο 112 στις 14:20 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μελισσουργός-Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου. Εχει επίσης εκκενωθεί το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης.

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Ανάβυσσου.

Στους πολίτες έχει δοθεί σύσταση να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εντωμεταξύ, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Meteo καθώς κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή μέχρι τις 8 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στον Κουβαρά, όπου πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό. Ήδη το ΕΚΑΒ επιχειρεί για να διακομισθούν τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Τρεις μεγάλες περιοχές εκκενώνονται, μετά από νέο μήνυμα του 112 εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στον Κουβαρά της Αττικής.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης μιλώντας νωρίτερα σε κανάλι δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο».

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής Πέτας Κουβαρά προς Κερατέα, ενώ έχει ήδη εκκενωθεί η Μονής Ιεράς Σκέπης και Αγίας Κυριακής όπως και ο οικισμός Χελώνι. Με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυναμείς της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Μεγάλη φωτιά κοντά σε σπίτια στον Κουβαρά Αττικής (1)

Κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στην παραλία Αναβύσσου

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι φλόγες είναι αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων.

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Άνδρας κατήγγειλε τη δολοφονία του σκύλου του από άγνωστο στη Χαλκιδική – «Εκτέλεσαν τη Λόλα στην αυλή μας εν ψυχρώ»

Ένα θλιβερό και αποτρόπαιο συμβάν συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Αρναίας Χαλκιδικής, μετά την δημοσίευση μιας συγκλονιστικής ανάρτησης στο Facebook από τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπουργείο Εργασίας: Τα ρεκόρ στην αγορά εργασίας είναι η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας απαντά στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί «υποχρεωτικών 13ωρων» και «εργασιακού μεσαίωνα», τονίζοντας ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Financial Times: Η Ευρώπη έχει ακριβή σχέδια για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται «πολύ ακριβή σχέδια» για πιθανές αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας στην μεταπολεμική Ουκρανία, εγγυήσεις που θα έχουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Γιατί έφυγες τόσο ξαφνικά από κοντά μας» – Συγκινεί η ανάρτηση της αδερφής του 17χρονου που κατέρρευσε στον Βόλο

Μία τραγική εξέλιξη ταρακούνησε την κοινότητα του Βόλου, όταν ένας 17χρονος κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο του Αγίου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όποιος νομίζει πως είναι δεδομένος, στο τέλος έχει φάει γερά χαστούκια»

Πριν από την επιστροφή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μίλησε στο Βήμα της Κυριακής και στην Ελένη Κωνσταντάτου. Ο δημοσιογράφος, μεταξύ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >