AD

Η Dorte Mandrup αποκαλύπτει σχέδια για το πολυαναμενόμενο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Inuit του Καναδά

Η Dorte Mandrup κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Inuit στο Nunavut.

 

Το 1993, H Συμφωνία Nunavut έδωσε στους Inuit μια μεγάλη έκταση γης στον μεγαλύτερο οικισμό διεκδίκησης γης των Αβορίγινων του Καναδά. Μετά από 30 χρόνια, ένα κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς που τιμά τον πολιτισμό των Inuit διαμορφώνεται επιτέλους. Ενώ η συμφωνία ανέκαθεν ζητούσε ένα κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς, μόλις τώρα προχωρά αυτός ο σημαντικός χώρος για τη διατήρηση των αντικειμένων και των παραδόσεων. Σε μια συναρπαστική εξέλιξη, το δανέζικο στούντιο αρχιτεκτονικής Dorte Mandrup κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κέντρου.

Η εταιρεία επιλέχθηκε λόγω της ικανότητάς της να εμπνέεται από τον πολιτισμό των Inuit και το φυσικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι χιονοστιβάδες από τον άνεμο. Αυτά τα εκπληκτικά μοτίβα, που ονομάζονται kalutoqaniq στο Inuit, ήταν από καιρό ένα φυσικό σύστημα εύρεσης δρόμου για τους ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή. Με την ενσωμάτωση της ιδέας στο σχέδιο, η Dorte Mandrup δημιούργησε μια δομή που αποτίει φόρο τιμής στους Inuit και, ταυτόχρονα, αναμειγνύεται αβίαστα στο περιβάλλον.

Το Κέντρο Κληρονομιάς των Inuit θα βρίσκεται στα βόρεια του Ικαλούιτ, της πρωτεύουσας της επικράτειας του Νουναβούτ. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, έχει σχεδιαστεί για να «προωθεί τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την κουλτούρα των Inuit και να υποστηρίζει την πολιτιστική θεραπεία και τη συμφιλίωση μεταξύ των Inuit και των μη Inuit, προσφέροντας ένα μέρος όπου οι Inuit μπορούν να επανασυνδεθούν με το συλλογικό τους παρελθόν μέσω αντικειμένων, ιστοριών και δραστηριοτήτων».

«Η εργασία σε αυτό το πλαίσιο απαιτεί τόσο μεγάλη ευαισθησία όσο και προσοχή του τοπίου και της πολιτιστικής του σημασίας», δήλωσε η ιδρυτής και δημιουργική διευθύντρια της εταιρείας, Dorte Mandrup. «Η κοινότητα εργάζεται ακούραστα για πολύ καιρό για να δημιουργήσει ένα μέρος για τους Inuit να συλλέγουν πολύτιμη κληρονομιά και να μοιράζονται μοναδική, εξειδικευμένη γνώση που παραμένει επιτακτική για τις μελλοντικές γενιές και κινδυνεύει σοβαρά να εξαφανιστεί. Ανυπομονούμε να ακούσουμε, να μάθουμε και να γίνουμε ο σύνδεσμος μεταξύ σκέψης και μορφής».

Η ελπίδα είναι ότι το κέντρο όχι μόνο θα προωθήσει την τοπική κληρονομιά, αλλά θα ενισχύσει ένα δίκτυο κέντρων πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το Nunavut σε μια προσπάθεια να επανασυνδέσει τους Inuit με την κληρονομιά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλά τεχνουργήματα των Inuit έχουν από καιρό κρατηθεί στο νότιο τμήμα του Καναδά μέχρι να χτιστεί ένα κατάλληλο κέντρο στο Nunavut. Η υλοποίηση του Κέντρου Κληρονομιάς των Inuit θα είναι ένα είδος επιστροφής για αυτά τα αντικείμενα, επιτρέποντας σε μια νέα γενιά να συνδεθεί με τις ρίζες της.

Ο σχεδιασμός της Dorte Mandrup παρέχει άφθονο χώρο για την έκθεση αυτών των υλικών, χάρη σε μια οροφή καλυμμένη με χλοοτάπητα και βράχο. Αυτό επιτρέπει στο κέντρο να ενσωματώνεται απρόσκοπτα με το περιβάλλον, ενώ χρησιμοποιεί επίσης την προστατευτική πέτρα για να σχηματίσει ένα καταφύγιο που αγκαλιάζει φυσικά τις ευαίσθητες συλλογές και τα εκθέματα από κάτω. Από ψηλά, η οροφή θα προσφέρει επίσης ένα μέρος συγκέντρωσης για τους επισκέπτες που θα απολαύσουν ανεμπόδιστη θέα στην τεράστια τούνδρα.

Ως χώρος συγκέντρωσης της κοινότητας, το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Inuit δεν θα περιλαμβάνει μόνο εκθεσιακούς χώρους. Θα υπάρχει επίσης καφετέρια, χώρος εργαστηρίου, εργαστήριο συντήρησης, κατάστημα, παιδικός σταθμός, ξενώνας και γραφεία. Επιπλέον, ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος θα προσφέρει χώρους για παραδοσιακές πρακτικές όπως σκάλισμα, κατασκευή καγιάκ, κατασκευή εργαλείων και μάζεμα μούρων. Το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Inuit, που θα ολοκληρωθεί το 2027, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο Νούναβουτ.

Ο σχεδιασμός συνδυάζεται άψογα με το περιβάλλον και περιλαμβάνει οροφή καλυμμένη με βράχο και χλοοτάπητα.

Rendering of the Inuit Heritage Centre

 

Ο χώρος, που θα ανοίξει το 2027, θα «προωθήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την κουλτούρα των Ινουίτ και θα υποστηρίξει την πολιτιστική θεραπεία και τη συμφιλίωση μεταξύ Ινουίτ και μη Ινουίτ».

Dorte Mandrup - Nunavut - Inuit Heritage Centre

Rendering of the Inuit Heritage Centre

Rendering the interior of the Inuit Heritage Centre by Dorte Mandrup

Dorte Mandrup:Δικτυακός τόπος

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα -Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.     Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει η Χαμάς την ισραηλινή εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ράφας

Αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι – Αναγκαίο να χτυπήσουμε τη Ράφα, λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ Ένας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >