AD

Αλίκη Βουγιουκλάκη | Το πιο φωτογενές πρόσωπο που πέρασε από την ελληνική οθόνη

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1937. Σήμερα θα γινόταν 86 ετών.Η Αλίκη. Η γυναίκα-είδωλο που λατρεύτηκε… Ο μύθος για τον έρωτα με το βασιλιά Κωνσταντίνο & άγνωστα στοιχεία της ζωής της από τον έγγαμο βίο της με τον Δ. Παπαμιχαήλ, τον κρυφό της γάμο με το Γ. Ηλιάδη, τη σχέση της με τον Β. Μπονάτσο

 

“Μαγεία προσπαθώ να δώσω στον κόσμο, σε αυτήν τη γη. Μαγεία θέλω να πάρω κι όταν βρεθώ στον ουρανό.”

Κάποτε ήταν η Αλίκη, το πιο φωτογενές πρόσωπο της ελληνικής οθόνης. “Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως η ηλικία μου είναι περισσότερο φλέγον ζήτημα από την ελληνοτουρκική κρίση. Και ξέρω πως πολλοί ασχολούνται με αυτήν” είχε πει στον Ζάχο Χατζηφωτίου, σε συνέντευξή της το 1977 στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”.  Kι αυτό το ζήτημα – δηλαδή του“πόσο χρόνων είναι”- απασχόλησε το κοινό από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘60.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν ευλογημένη με αειθαλή νεότητα κι όπως το έθετε η ίδια, ήταν“ένα χαμόγελο” σε μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή. Γεννημένη “ξεχωριστή”, έζησε μια ζωή, που θα έλεγε κανείς, πως θύμιζε κινηματογραφική ταινία σαν εκείνες που πρωταγωνιστούσε.

Αναμφίβολα, το μόνο που δε θύμιζε το happy end στις ταινίες της Φίνος Φίλμ, ήταν το πρόωρο τέλος της.

“’Εκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα όσα η ίδια, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, πολλά βράδια μου αφηγούνταν για τη ζωή της ή μου διάβαζε από διάφορες σημειώσεις που κρατούσε. Ναι, η Αλίκη για τους ξένους ήταν η “απλησίαστη” σταρ, για μένα όμως, το γιο της, ήταν η πιο γλυκιά και συμπονετική μάνα. Και η ζωή της έμοιαζε από τη μία με αρχαίο δράμα, αλλά από την άλλη είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν παραμύθι. Όπως το παραμύθι της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων…” γράφει ο γιος της, Γιάννης Παπαμιχαήλ, στο οπισθόφυλλο της πολυσυζητημένη βιογραφίας “’Εχω ένα μυστικό” των εκδόσεων Λιβάνη.

Πολλά άγνωστα στοιχεία για τη ζωή της, τον έγγαμο βίο της με τον Παπαμιχαήλ, τον “κρυφό” γάμο της με τον Γιώργο Ηλιάδη, τη σχέση της με τον Κώστα Σπυρόπουλο, συγκεντρώνονται εδώ. Σε αρκετά, αμφιλεγόμενα θέματα, βέβαια, δε δίνονται σαφείς απαντήσεις- όπως για την ηλικία της.

Η πολυσυζητημένη ηλικία…

“Θα σας λύσω την απορία και το γρίφο με έναν άλλο γρίφο, όπως άλλωστε θα έκανε και εκείνη”, γράφει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, αναφέροντας πως η ημερομηνία γάμου των παππούδων του -των γονιών της Αλίκης- ήταν 22 Οκτωβρίου 1933, οπότε η Αλίκη δεν γεννήθηκε νωρίτερα από αυτό το έτος.

Η ημερομηνία που ανέφερε η ταυτότητά της ως ημερομηνία γέννησης, ήταν στις 20 Ιουλίου του 1937. Αυτή ήταν και η ηλικία που παραδεχόταν συνήθως, αποφεύγοντας να το δηλώνει ευθέως. Προτιμούσε να θέτει αριθμητικούς γρίφους στο φιλομαθές κοινό, όπως στη συνέντευξη που έδωσε στο Νίκο Χατζηνικολάου το 1993 : “Bγήκα στο θέατρο όταν ήμουν 16 και μισό” …

Η γνωριμία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο & η “γέννηση” μιας σταρ

Αποφοίτησε από το σχολείο το 1952 και όπως όλοι οι συμμαθητές της, είχε γεννηθεί το 1934… Είχε τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπει σε μυθική κάθε λεπτομέρεια της ζωής της και το ότι “έκρυψε” από την ταυτότητά της, αυτά τα τρία χρόνια, είχε κάνει το ζήτημα εξίσου σημαντικό όσο το μεσανατολικό….

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος συναντά την Αλίκη στα παρασκήνια του θεάτρου Μουσούρη το 1959. Ο μύθος θέλει τον πρίγκιπα να είναι ιδιαίτερα γοητευμένος με τη νεαρή ηθοποιό. Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν επιβεβαιώνει πλήρως το φημολογούμενο ειδύλλιο.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας της χρωματίστηκαν από ένα ιδιαίτερα ρομαντικό παραμύθι. Αυτό που ήθελε τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, ερωτευμένο με την Αλίκη. Το, ίσως, πιο αμφιλεγόμενο παραμύθι της τελευταίας πεντηκονταετίας, ξεκίνησε το χειμώνα του 1959. Ο τότε διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος και οι αδελφές του, πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, έχοντας ενθουσιαστεί από την παράσταση “Τόπο στα νιάτα” είχαν σπεύσει να συγχαρούν τους πρωταγωνιστές. Ο νεαρός πρίγκιπας ήταν δηλωμένος φαν της Αλίκης και όταν μάλιστα τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν είχε δει το “Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”, απάντησε “το έχω δει, βεβαίως, βεβαίως”, όπως ακριβώς ο Τσαγανέας στην ταινία.

Όταν ο Κωνσταντίνος δήλωσε την επιθυμία του να επισκεφθεί τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας της Αλίκης “Το Κλωτσοσκούφι”, ο Φίνος εστρωσε καινούργιο δρόμο για να μπορεί να περάσει το σπορ αυτοκίνητό.

“Όπως βλέπουμε, η Αλίκη είναι ένα κορίτσι που θα μπορούσε να κάνει ευτυχισμένα πολλά πεθερικά. Δυστυχώς, πήγε κι έμπλεξε με μια βασιλική κορόνα. Το ειδύλλιο αμέσως καλύφθηκε από μεγάλη μυστικότητα και οι βασιλείς διάλεξαν τη λογικότερη συμπεριφορά σε λεπτές περιπτώσεις, όπως αυτή…. ‘Εκαναν δήθεν ότι δεν ξέρουν τίποτα, περιμένοντας ότι ο Κωνσταντίνος θα ξεπέρναγε γρήγορα την ‘ίστορία’ αυτή. Στο μεταξύ, για να μειώσουν τις συναντήσεις ανάμεσα στους δύο νέους, φόρτωσαν το πρόγραμμα του Κωνσταντίνου με εγκαίνια σε σχολεία, βραβεία σε προσκόπους, με επισκέψεις στα αμερικάνικα θωρηκτά, γεγονότα στα οποία είναι αναγκασμένος να παρίσταται ένας διάδοχος του θρόνου…” γράφει η δημοσιογράφους Neera Fereri στο περιοδικό “Oggi”.

Παρουσίαζαν την Αλίκη και τον Κωνσταντίνο ερωτευμένους, ενώ τη βασίλισσα Φρειδερίκη ιδιαίτερα ενοχλημένη από το ειδύλλιο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως τις φήμες τις τροφοδοτούσε η ίδια η Αλίκη, καθώς για εκείνη, το νέο αυτό ειδύλλιο, θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για διεθνή καριέρα.

Στην Ελλάδα, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν. Κάποιοι έλεγαν ότι το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι “Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει ένα μυστικό” αναφερόταν στις μυστικές συναντήσεις της Αλίκης και του Κωνσταντίνου σε κάποιο εξοχικό περίπτερο.

“Κουβεντιάζαμε ώρες ατελείωτες. Κάναμε πολύ παρέα, ήταν πολύ τρυφερό παιδί, πολύ πιεσμένος από τη μητέρα του. Μετά τον είχε στείλει τουρνέ για να τον απομακρύνείι από μένα. Θυμάμαι στις Σέρρες. Ο Κωνσταντίνος είχε μία συγκέντρωση. Είχε μαζέψει αξιωματικούς για να τους μιλήσει. Εγώ βγήκα στο μπαλκόνι για να δω τί γίνεται και όλος ο κόσμος που είχε μαζευτεί για τον Κωνσταντίνο, γύρισε και φώναζε “Αλίκη, Αλίκη”. Κατάλαβες, δεν μου χρειαζόταν εμένα πια, είχε πάψει να με γοητεύει. Δεν με ενδιέφερε να γίνω Γκρέις Κέλι της Ελλάδας. Άπαπα, θα έπληττα. Ήμουν Γκρέις χωρίς να πλήττω. Την επόμενη μέρα βγήκε ο Φίνος και δήλωσε στις εφημερίδες :”Αλίκη Βουγιουκλάκη, βασίλισσα της ελληνικής οθόνης.” Φαντάζομαι τα νεύρα της Φρειδερίκης… Είχα νοιώσει τότε βασίλισσα και ότι δεν περιμένω πλέον το πριγκιπόπουλο.” διηγείται στον Νίκο Χατζηνικολάου στην περίφημη τηλεοπτική της συνέντευξη το 1993.

Η δημόσια συνάντηση με το διάδοχο ήταν τον Ιούνιου του 1962, στην πρεμιέρα της “Οδού Ονείρων” στο θέατρο Μετροπόλιταν. Αξίζει να αναφερθεί πως στην πλατεία ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Τζέιν Φόντα. Όταν κάνει την είσοδό του ο Κωνσταντίνος, κατά το πρωτόκολλο, όλοι σηκώνονται. Εκτός από την Αλίκη, που τον χαιρέτησε καθιστή! Και ξέσπασε…σκάνδαλο! Η Ελένη Βλάχου είχε γράψει “Αποκλείεται η Ακλίκη να μην ξέρει τρόπους καλής συμπεριφοράς. Γιατί δεν σηκώθηκε;” “Toυ είχα θυμώσει. Προσωπικά ζητήματα.” απαντά η Αλίκη.

“Η μητέρα μου μου είχε μιλήσει για όσα συνέβησαν τότε, εγώ οφείλω να αναφερθώ μόνο σε όσα εκείνη είχε δημοσιοποιήσει.” γράφει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ. Αποφεύγει να σχολιάσει τις λιγότερες φωτισμένες πλευρές του φημολογούμενου ειδυλλίου, δίνοντας έμφαση στις παραμυθένιες πλευρές του.

Μια φήμη που δεν υποστηρίζεται από πουθενά και διαψεύδεται από το περιβάλλον της Αλίκης, ήταν πως έμεινε έγκυος στο παιδί του διαδόχου και την υποβάλλουν σε ακούσια άμβλωση.

“Κι εμένα με ήθελε ο βασιλιάς αλλά θα έπρεπε να αφήσω την καριέρα μου και να μπω στη σκιά του. Δεν το θέλησα, προτίμησα να παραμείνω Αλίκη Βουγιουκλάκη.” είπε η ίδια. Και να παντρευτεί τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ- τον ιδανικό συμπρωταγωνιστή της.

Η Αλίκη & ο Δημήτρης“Η Αλίκη και ο Δημήτρης είχαν αποφασίσει να παίξουν μαζί στο θέατρο, σε ένα έργο του Ζαν Ανούιγ με τίτλο “Κολόμπ”. Όταν ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι θα ένωναν τις δυνάμεις τους στο σανίδι, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν και πίστεψαν ότι επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο. ‘Δύο ανταγωνιστές στην ίδια σκηνή’ έγραφε ο ‘Ταχυδρόμος’, ενώ πολλές καλλιτεχνικές στήλες έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση ως αναληθή. ‘Ελα όμως που ήταν αληθινή!” γράφει ο Γιάννης Παπαμιχαήλ. “Παράλληλα όμως η Αλίκη και ο Δημήτρης κάνουν γυρίσματα για τη νέα ταινία της εταιρείας των Δαμασκού-Μιχαηλίδη, σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου, με τίτλο “Μοντέρνα Σταχτοπούτα”. Κάποια από τα γυρίσματα γίνονται στη Ρώμη και υπάρχει ιδιαίτερη ερωτική ατμόσφαιρα μεταξύ των γονιών μου. Η μητέρα μου πάντα θυμόταν εκείνη την ‘πρώτη φορά’ που αισθάνθηκε ο ένας για τον άλλον ένα φτερούγισμα στην καρδιά: Πήγαμε βόλτα με τον πατέρα σου σε πολλά ερωτικά σοκάκια της Ρώμης. Περπατήσαμε μόνοι μέσα στη νύχτα. Κάποια στιγμή με έσφιξε δυνατά. Κι ύστερα με καληνύχτισε. Τότε κατάλαβα πως και εκείνος με ήθελε αλλά και η δική μου καρδιά είχε πλέον φτερουγίσει γι’αυτόν.”

Ο γάμος της Αλίκης και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά της εποχής.Τελέσθηκε τον Ιανουάριο του ‘65 στους Δελφούς.

Στο “Έχω ένα μυστικό” αν και δεν αμφισβητεί πως στην αρχή της σχέσης των γονιών του υπήρχε αγάπη ανάμεσά τους, “ζωγραφίζει” το πορτρέτο του πατέρα του με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. Τον παρουσιάζει ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στην Αλίκη, εκρηκτικό, άδικο, ζηλιάρη με ξεσπάσματα και βάναυσο στο γιο του. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θεωρούσε πως “πλήρωνε” το άχτι που είχε ο πατέρας του με την Αλίκη. Αναφέρεται στους ομηρικού καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι και πως εκείνος αναγκαζόταν κάθε φορά να μπαίνει στη μέση.

Τον παρουσιάζει, επίσης, ως αρκετά φιλοχρήματο. Την πρώτη χρονιά του γάμου τους η Αλίκη του είχε κάνει δώρο ένα αυτοκίνητο και την επόμενη ένα ακριβό χρυσό ρολόι. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, όμως, που περίμενε να του πάρει σπίτι, της το πέταξε στο πρόσωπο!

Η γέννηση του μοναδικού παιδιού της , χωρισμός, οι σχέσεις

4 Ιουνίου 1969 γεννιέται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ. “Τώρα που είμαστε τρεις, η ζωή μοιάζει να έχει αλλάξει ρυθμό. Είναι πιο αληθινή, πιο δυνατή, πιο όμορφη από ποτέ, μας αποκαλύπτει την πιο βαθιά σημασία της. Το παιδί μας είναι για εμάς ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου.Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο απ’αυτό σ’όλο τον κόσμο…” λέει η Αλίκη και ο Δημήτρης με μια φωνή σε ρεπορτάζ για το περιοδικό “Φαντάζιο” (12 Ιουνίου 1969, “Ένα μωρό για την Αλίκη”)

Μετά το χωρισμό της από το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, απομονώνεται στο ησυχαστήριό της στο εξοχικό της στο Θεολόγο.

Στις σελίδες του βιβλίου του, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τους συντρόφους της μητέρας του. Αναφέρεται στο Νίκο Μομφεράτο, τον Βλάσση Μπονάτσο, το Γιώργο Ηλιάδη-δεύτερο σύζυγό της Αλίκης.

“Στο Γιώργο βρήκα την πατρική στοργή που μου έλειπε. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα περισσότερο να είμαι μαζί του παρά με τον πατέρα μου. Του είχα τυφλή εμπιστοσύνη γιατί λάτρευε τη μητέρα μου και αυτό το έδειχνε και σε μένα.” λέει για εκείνον.

Με το Γιώργο Ηλιάδη το δεύτερο σύζυγό της.“Στο Γιώργο βρήκα την πατρική στοργή που μου έλειπε. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα περισσότερο να είμαι μαζί του παρά με τον πατέρα μου. Του είχα τυφλή εμπιστοσύνη γιατί λάτρευε τη μητέρα μου και αυτό το έδειχνε και σε μένα.” λέει για εκείνον ο γιος της.

”Ο Βλάσσης είναι ένας χαρούμενος νέος, ευχάριστος και με χιούμορ. Κάνει τη μητέρα μου να γελά και να ξεχνιέται . Έχει κάτι που την ελκύει. Είναι άλλωστε ειλικρινής, άμεσος, ευθύς, τίμιος, χωρίς κόμπλεξ.”

1983, Τη σεζόν της “Εβίτας” χωρίζει από το δεύτερο σύζυγό της κι ερωτεύεται το Βλάσση Μπονάτσο – τον “Τσε Γκεβάρα” της παράστασης

Η Εβίτα είναι  ο μεγαλύτερος θεατρικός της θρίαμβος. Για να πάρει το ρόλο έκανε οντίσιον – καθώς αντίπαλη πρωταγωνίστρια την είχε κακολογήσει στους Άγγλους παραγωγούς. “Όχι μονο τους τραγούδησα, αλλά σήκωσα και τη φούστα μου και τους είπα : ‘Oρίστε τα πόδια της γριάς που σας έλεγαν” έλεγε η Αλίκη!

Με τον Κώστα Σπυρόπουλο, ωστόσο, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Καθώς ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους ήταν έντονος. Ανεξάρτητα από τις σχέσεις των δύο αντρών, το σίγουρο είναι πως ο Παπαμιχαήλ του αναγνωρίζει το πόσο στάθηκε στη μητέρα του στη δοκιμασία της ασθένειάς της. Όπως και το ότι δεν του συγχώρεσε την ταχύτητα με την οποία προχώρησε στον επόμενό του δεσμό…

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Κώστας Σπυρόπουλος περπατούν στην πασαρέλα ως νεόνυμφοι.

Η αυλαία έπεσε νωρίς…

Για το τελευταίο ταξίδι της μητέρας του στη Βοστώνη προκειμένου να κάνει εξετάσεις για την υγεία της. Αναφέρει: “Την ώρα που ανεβαίνουμε τις σκάλες του Μπόινγκ 747 της Ολυμπιακής, η μητέρα μου γυρίζει το κεφάλι και κοιτάζει πίσω της. Σηκώνει το χέρι και χαιρετάει εκείνους που την κοιτάνε. Είναι η πιο χαρακτηριστική στιγμή που πάντα μου έρχεται στον νου: πιασμένοι χέρι χέρι εγώ και εκείνη, καθώς ανεβαίνουμε τα σκαλιά, αυτή να χαιρετάει φωτογράφους, δημοσιογράφους και τον απλό κόσμο που έχει μαζευτεί στο αεροδρόμιο για να την αποχαιρετήσει. Κουνάει το χέρι της, όχι με κουράγιο, όπως άλλες φορές, αλλά με την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψει στην πατρίδα Ελλάδα. Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο με τα μάτια της καλυμμένα με εκείνα τα σκούρα καφέ στρογγυλά γυαλιά που έχω πάντα δίπλα μου, ανελλιπώς, στο κομοδίνο μου από το 1996. Αυτή η σκηνή δεν μου φεύγει ποτέ από το μυαλό.”

Η Αλίκη έφυγε τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της. Στις 23 Ιουλίου 1996.

“Η Αλίκη για πολλά χρόνια θα μας καταδυναστεύει”, είχε προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο ο θεατρικός κριτικός Γιώργος Γεωργουσόπουλος. Η προφητεία του βγήκε αληθινή. Έτσι,  η Αλίκη είναι πάντα η “Μανταλένα”, η “Αρχόντισσα”, η “Λίζα”,  ο «Πίπης”, το “Κλωτσοσκούφι”.

“Φεύγοντας” η Αλίκη που όλοι αγαπήσαμε, αφήνει τεράστιο κενό καθώς κανένας καλλιτέχνης μέχρι σήμερα δεν δείχνει πως μπορεί να συγκριθεί  μαζί της.  Γιατί πολύ απλά: “Αλίκη δεν ξαναγεννιέται”…

Πηγές:

“Βασίλισσα Αλίκη” -Μιχάλης Αργυρόπουλος -Εκδόσεις Λυμπέρη

«Έχω ένα μυστικό» , Γιάννης Παπαμιχαήλ –  Εκδόσεις Λιβάνη

«Η Αλίκη και …οι άλλοι.» Αλκίνοος Μπουνιάς

Ταχυδρόμος 1977 (Συνέντευξη στον Ζάχο Χατζηφωτίου)

Συνέντευξη – mega channel 1992 στον Νίκο Χατζηνικολάου,» Ενώπιος Ενωπίω»

Προσωπικό αρχείο από θεατρικές παραστάσεις στο » Αλίκη»

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >