AD

Η πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Στις 20 Ιουλίου 1936, ένας νεαρός Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, έγινε ο πρώτος δρομέας στην ιστορία της σύγχρονης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου γίνεται η πρώτη αφή Ολυμπιακής Φλόγας και η πρώτη Λαμπαδηδρομία.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η φλόγα γεννήθηκε σε ένα ναό που έχτισαν οι αρχαίοι Έλληνες για να τιμήσουν την Ήρα, την ισχυρή βασίλισσα των μυθικών θεών της αρχαιότητας, σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην Ολυμπία με σκιά από κυπαρίσσια, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Αγώνες το 776 π.Χ.

Οι ακτίνες του ήλιου συγκεντρώθηκαν εκεί και έβαλαν φωτιά στα ξερά χόρτα.

Η χρήση ενός παραβολικού καθρέφτη είναι άμεσα εμπνευσμένη από αυτή την αρχαία τελετή. Η αρχιέρεια ανάβει τη φλόγα, με τη βοήθεια των φαντών που είναι οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι να εισέλθουν στον χώρο του ιερού. Στη συνέχεια, η φλόγα μεταφέρεται στον χώρο της δημόσιας τελετής και παραδίδεται στον πρώτο δρομέα. Αυτός ο αρχικός δρομέας μεταφέρει πρώτα τη φλόγα στους πρόποδες του μνημείου στο οποίο είναι θαμμένη η καρδιά του Βαρώνου ντε Κουμπερτέν, του ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος.

Από την Ολυμπία, η φλόγα μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα στην Αθήνα και σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η φλόγα παραδίδεται στην διοργανώτρια επιτροπή των Αγώνων που ξεκινούν τη Νέα Ολυμπιάδα.

Ιστορία της σύγχρονης λαμπαδηδρομίας

Η Ολυμπιακή φλόγα έγινε για πρώτη φορά παράδοση των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων όταν μια Ολυμπιακή φλόγα άναψε και παρέμεινε αναμμένη στην είσοδο του Ολυμπιακού Σταδίου καθ` όλη τη διάρκεια των Αγώνων του Άμστερνταμ του 1928. Το άναμμα της φλόγας αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού και παρέμεινε μια παραδοσιακή τελετή για την Τελετή Έναρξης των Αγώνων.

Σχεδιασμένο από τον Dr Carl Diem από τη Γερμανία, η σύγχρονη Λαμπαδηδρομία εμπνεύστηκε από αρχαία ελληνικά σχέδια και τα γραπτά του Πλούταρχου. Ο Diem δημιούργησε την πρώτη σκυταλοδρομία από την Ολυμπία στο Βερολίνο ως μέρος της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936.

Στις 20 Ιουλίου 1936, ένας νεαρός Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, έγινε ο πρώτος δρομέας στην ιστορία της σύγχρονης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Έφυγε από την Ολυμπία, με τη δάδα στο χέρι, εγκαινιάζοντας μια παράδοση που έχει γίνει αναπόσπαστο συστατικό κάθε Ολυμπιακού Αγώνα.

Τεχνικά, η Λαμπαδηδρομία δεν αντιπροσωπεύει το πέρασμα μιας δάδας, αλλά γιορτάζει το πέρασμα της ιερής φλόγας από τη μια δάδα στην άλλη. Η Ολυμπιακή φλόγα συμβολίζει το φως του πνεύματος, της γνώσης και της ζωής. Περνώντας τη φλόγα από το ένα άτομο στο άλλο σταδιακά, η Λαμπαδηδρομία εκφράζει την παράδοση αυτής της συμβολικής φωτιάς από γενιά σε γενιά.

Στις 20 Ιουλίου 1936 στις 11.30 πμ έγινε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η τελετή της Α΄ αφής στον χώρο της Ολυμπίας. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κωνσταντίνος Κονδύλης. Πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι θα κατακλύσουν τον χώρο της Ολυμπίας Το όλο σκηνικό θα κινηματογραφήσει για λογαριασμό του Γερμανικού Κράτους η ταλαντούχα σκηνοθέτις Λένι Ρίφενσταλ. Στην τελετή αφής είναι πολλοί επίσημοι των δύο Κρατών, της Δ.Ο.Ε., αλλά και της Ηλείας. Ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος λέει  ειδική ευχή για να γίνει η πρωτοβουλία αυτή ευκαιρία παγκόσμιας συμφιλίωσης. Ας δούμε ένα απόσπασμα:  «…[το Φως κομίζει> μεθ΄ εαυτού τον ασπασμόν της Χριστιανικής Ελλάδος προς την ευσεβή, σοφήν και φίλην Χώραν[της Γερμανίας], συν τη φλογερά ευχή ίνα το ηγιασμένον τούτο φως, το συμβολίζον τον νοητόν της Δικαιοσύνης Ήλιον, καταυγάζη τας καρδίας και τας διανοίας πάντων και αεί λαμπαδηδρόμους, αθλητάς και εορταστάς και τον κόσμον σύμπαντα εις την λατρείαν του προσκυνητού Φωτός της Τρισηλίου Θεότητος και εις πολιτείας ειρήνης….».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >