AD

ΤΙΜΕ | Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό σε υπερβολική ζέστη

Το TIME μίλησε με ειδικούς για το πώς να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι σας. Να τι είπαν.

Οι τοπικές θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, καθώς τα κύματα καύσωνα σημείωσαν υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Τμήματα ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ιταλίας, της ανατολικής Κροατίας, της νότιας Ισπανίας, της νότιας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, από τις 18 Ιουλίου, το Phoenix είχε βιώσει 19 συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασίες 110°F ή υψηλότερες. Και το Πεκίνο βιώνει επίσης ένα τέντωμα του ρεκόρ θερμότητας 95°F.

Η υπερβολική ζέστη έρχεται ως καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συμβαίνει κάθε δύο έως επτά χρόνια και φέρνει υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά μήκος του βόρειου ημισφαιρίου. Φτάνει επίσης σε ένα κρίσιμο σημείο η παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Τα επεισόδια ακραίας ζέστης στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνουν ήδη και αναμένεται να γίνουν πιο κοινά, πιο σοβαρά και πιο μακροχρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Claudia Brown, επιστήμονας υγείας στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, δημιουργώντας πρόβλημα για εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη όπου ο κλιματισμός είναι σχετικά σπάνιος. Μόνο το 3% περίπου των σπιτιών στη Γερμανία και λιγότερο από το 5% των σπιτιών στη Γαλλία έχουν μονάδα ψύξης αέρα στο σπίτι τους,σύμφωνα με την Washington Post. Αυτό συγκρίνεται με το 90% των σπιτιών στις Η.Π.Α.

 

Αποκλείστε το ηλιακό φως

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να εμποδίσετε το ηλιακό φως να εισέλθει στο σπίτι.

«Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να σταματήσετε τη θερμότητα πριν περάσει από το γυαλί ή οποιονδήποτε άλλο τοίχο», λέει ο David Wright, αρχιτέκτονας ηλιακού περιβάλλοντος. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές εξωτερικής σκίασης ή αποχρώσεις που ανεβοκατεβαίνουν και εμποδίζουν το ηλιακό φως σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή οριζόντιες συσκευές σκίασης όπως κληματαριές, πέργκολα και τέντες». Οποιοδήποτε είδος φυτικής ζωής που μπορεί να απορροφήσει το φως του ήλιου πριν χτυπήσει σε τοίχο είναι χρήσιμο, προσθέτει.

Ενώ το να μπλοκάρετε το φως του ήλιου και τη θερμότητα από το εξωτερικό πριν προλάβει να μπει στο σπίτι – όπως το να έχετε δέντρα γύρω από το σπίτι σας – είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, υπάρχουν κόλπα και για άτομα που ζουν σε διαμερίσματα, λέει ο Wright, επισημαίνοντας τις κουρτίνες συσκότισης ως καλή επιλογή.

«Αν το φως του ήλιου επιτρέπεται να περάσει μέσα από το γυαλί στο σπίτι, μόλις μπει μέσα και χτυπήσει ένα αντικείμενο», εξηγεί ο Wright, «το μήκος κύματος πηγαίνει από μεγάλο κύμα σε βραχύ κύμα. Και τα σύντομα κύματα δεν πάνε πίσω από το γυαλί. Αυτό είναι που παγιδεύει τη θερμότητα».

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να επιλέξουν μονωμένο γυαλί ή γυαλί χαμηλής κατανάλωσης – το οποίο έχει μια λεπτή επίστρωση που αντανακλά τη θερμότητα – για να αποτρέψει την είσοδο θερμότητας στο σπίτι. Η εφαρμογή μιας απόχρωσης στα παράθυρα του σπιτιού σας μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, γράφει στο TIME σε δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Chief Heat Officer του Miami, Jane Gilbert.

Ο Gilbert προσθέτει ότι οι κάτοικοι μπορούν να βάψουν τη στέγη τους με αντανακλαστικό λευκό για να εμποδίσουν το φως του ήλιου, ενώ ο Wright προτείνει στους ανθρώπους να επενδύσουν σε μια αντλία θερμότητας ή ένα κλιματιστικό για να βοηθήσουν στην πρόσθετη ψύξη.

Η βελτίωση της μόνωσης σε οροφές, σοφίτες, χώρους ανίχνευσης και ακόμη και τοίχους, θα μειώσει επίσης τη θερμότητα, σύμφωνα με τον Gilbert. Οι κάτοικοι μπορούν επίσης να λάβουν μια συμφωνία όταν επιδιορθώνουν τα σπίτια τους καθώς «οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσφέρουν εκπτώσεις και το IRS παρέχει εκπτώσεις φόρου για μόνωση», λέει ο Gilbert στο TIME.

Χρησιμοποιήστε τη νύχτα προς όφελός σας

Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με θερμική μάζα (που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από τούβλο ή σκυρόδεμα και διατηρεί τη θερμότητα καλά), ο Wright λέει ότι μπορείτε να προσπαθήσετε να δροσίσετε το σπίτι σας τη νύχτα χωρίς κλιματισμό. Προτείνει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να προσέχουν όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από την εσωτερική θερμοκρασία και μετά να ανοίγουν όλα τα παράθυρα και τις πόρτες που μπορείτε.

Φυσικά, αναφέρει ο Wright, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν η ασφάλεια δεν αποτελεί ανησυχία. Τα παράθυρα ή οι πόρτες που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα όταν κάνετε αυτή την τεχνική επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει.

Ο Wright αναφέρει επίσης ότι οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας είναι χτισμένο στο έδαφος, όπως ένα υπόγειο, θα είναι πολύ πιο δροσερό από άλλα μέρη του σπιτιού σας επειδή αγγίζει τη γύρω γη, η οποία είναι πιθανώς πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του αέρα. Ο χρόνος που περνάτε εκεί μπορεί να είναι ο βέλτιστος για ψύξη.

Μάθετε πότε ένας ανεμιστήρας είναι αποτελεσματικός

Ο Wright λέει ότι οι ανεμιστήρες οροφής με μεγάλα κουπιά ή οι ανεμιστήρες της Καζαμπλάνκα είναι πολύ χρήσιμοι. “Πιέζει τη θερμότητα προς τα πάνω προς την οροφή και παρέχει εξατμιστική ψύξη γύρω από το σώμα του ατόμου”, λέει ο Wright στο TIME.

Η Sonia Singh είναι η επόπτρια επικοινωνίας μάρκετινγκ για την κομητεία Maricopa, Αριζ., όπου βρίσκεται το Phoenix. Εκεί, μπορεί να γίνει τόσο ζεστό που απλά να γλιστρήσει πάνω στο σκυρόδεμα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Ο Singh λέει ότι οι ανεμιστήρες «καθίστανται ανεπαρκείς για την ψύξη του αέρα σε ασφαλή θερμοκρασία» όταν είναι πιο ζεστός από 90°F. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι κάτοικοι χωρίς κλιματισμό θα πρέπει να μετακινηθούν σε χώρο με κλιματισμό.

Μάθετε πότε να μετακομίσετε σε ένα κέντρο ψύξης

Ο Brown τονίζει ότι ο κλιματισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνετε δροσεροί όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

«Όταν έχει εξαιρετικά ζέστη, το να περνάς χρόνο σε τοποθεσίες με κλιματισμό, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, θα είναι η καλύτερη γραμμή σου», λέει ο Brown. «Αν δεν έχετε κλιματισμό στο σπίτι σας, συνιστούμε να πηγαίνετε σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κλιματισμός, όπως εμπορικά κέντρα, δημόσιες βιβλιοθήκες ή καταφύγια ανακούφισης θερμότητας που χορηγούνται από τη δημόσια υγεία (μερικές φορές αναφέρονται ως κέντρα ψύξης). Ο Gilbert προσθέτει ότι όποτε υπάρχει προειδοποίηση καύσωνα  και δεν έχετε κλιματισμό, θα πρέπει να μετακινηθείτε σε ένα κέντρο ψύξης.

Ο Brown προσθέτει ότι η ψυχραιμία πρέπει να είναι μια προσπάθεια της κοινότητας και ζητά από τους κατοίκους να ελέγχουν τους γείτονές τους που μπορεί να μην έχουν κανένα μέλος της οικογένειας κοντά ή να ζουν μόνοι.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αισθάνεται σύγχυση, πονοκέφαλο ή ζάλη, μπορεί να αντιμετωπίζει μια ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη. Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να προσέχουν για μυϊκούς σπασμούς, ναυτία ή άφθονη εφίδρωση.

SOLCYRE BURGA 

Aπόδοση κειμένου : Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα -Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.     Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει η Χαμάς την ισραηλινή εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ράφας

Αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι – Αναγκαίο να χτυπήσουμε τη Ράφα, λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ Ένας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >