AD

Εconomist | Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν πολλά μέρη ταυτόχρονα

Οι επιπτώσεις των ταυτόχρονων καταστροφών σε όλο των κόσμο, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες, επισημαίνει ανάλυση στον Economist.

 

 

Μεταξύ 10 και 16 Ιουλίου, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί προειδοποιήθηκαν από την κυβέρνησή τους για «δυνητικά θανατηφόρες» θερμοκρασίες. Εκτάσεις της Ασίας και της Ευρώπης «ψήνονται» εδώ και μέρες από τον καύσωνα. Το ρεκόρ θερμοκρασίας της Κίνας καταρρίφθηκε. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ταυτόχρονα αλλού, οι ουρανοί άνοιξαν. Ισχυρές βροχοπτώσεις παρέσυραν αυτοκίνητα, γέφυρες και σπίτια στη βόρεια Ινδία, λίγο αφότου το Δελχί κατέγραψε την πιο έντονη ημέρα βροχόπτωσης των τελευταίων 40 και πλέον ετών. Η Νότια Κορέα προσπαθούσε να διασώσει ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Στην Αμερική, το Βερμόντ χτυπήθηκε από καταιγίδες και δρόμοι στο Νιου Χαμσάιρ κατέρρευσαν μετά από καταρρακτώδη βροχή.

Οι ταυτόχρονες καταστροφές είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμες
Μεμονωμένα, τέτοια γεγονότα θα ήταν συνήθως αξιοσημείωτα στις περιοχές όπου συνέβησαν, αλλά θα αγνοούνταν σε μεγάλο βαθμό αλλού, εκτός αν ενέπνεαν ιδιαίτερα δραματικές εικόνες. Βλέποντάς τα όμως να συμβαίνουν όλα μαζί, τίθεται ένα παγκόσμιο ερώτημα.

Τι συμβαίνει όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλαπλές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σε πολλά μέρη, ταυτόχρονα;

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση της κλιματικής επιστήμης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, προειδοποίησε ότι τα «σύνθετα γεγονότα» -δύο ή περισσότερα γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα και συμβαίνουν ταυτόχρονα ή σε γρήγορη διαδοχή, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών περιοχών- μπορούν να «οδηγήσουν σε ακραίες επιπτώσεις που είναι πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα» των επιμέρους μερών τους.

Όσο περισσότερες καταστροφές συμβαίνουν, είπε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε από αυτές.

Ο κίνδυνος για επισιτιστική κρίση
Όταν τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν σε διαφορετικά μέρη που συνδέονται με κάποιο τρόπο -για παράδειγμα, μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων- οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι. Σε κανονικές περιόδους, οι ζημιές στην παραγωγή σε μια γεωργική περιοχή μπορούν συχνά να αναπληρωθούν σε άλλη περιοχή. Από τις αρχές του 2022, για παράδειγμα, ο πόλεμος της Ρωσίας έχει περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Όμως, οι εξαιρετικές σοδειές στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και τον Καναδά εξασφάλισαν ότι οι επακόλουθες ελλείψεις και οι αυξήσεις των τιμών δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο θα μπορούσαν να είναι.

Αυτό γίνεται δυσκολότερο όταν οι αποδόσεις παραπαίουν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Η μακροχρόνια ξηρασία απειλεί τις αποδόσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής και την Αργεντινή. Χάρη στην υπερβολική ζέστη σε ορισμένες περιοχές και την υπερβολική βροχή σε άλλες, η καλοκαιρινή παραγωγή σιτηρών της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια και η φθινοπωρινή συγκομιδή φαίνεται επισφαλής. Η βροχή κατέστρεψε τα λαχανικά στην Ινδία.

Τα φρικτά θερμά νερά σε πολλά μέρη του ωκεανού είναι πιθανό να βλάψουν τα αποθέματα ψαριών. Ο Benjamin Koetz, επιστήμονας που ηγείται ενός προγράμματος παρακολούθησης των θερμοκρασιών της γης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, προειδοποίησε ότι η φετινή ζέστη επηρεάζει «σοβαρά» την παραγωγή τροφίμων.

Οι συνέπειες αυτών των ταυτόχρονων γεγονότων μπορεί να είναι σοβαρές. Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζει ότι τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα υποτιμούν τους κινδύνους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που ενέχουν οι ταυτόχρονες αποτυχίες συγκομιδής.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και η σύνδεσή τους
Οι διαδοχικές καταστροφές μπορούν επίσης να αλληλεπιδρούν και να αλληλοενισχύονται. Η ζέστη, η ξηρασία και οι πλημμύρες συχνά συνδέονται: ο θερμός αέρας μαζεύει περισσότερη υγρασία- αν το έδαφος στεγνώσει αρκετά, το νερό θα τρέξει από αυτό σαν τσιμέντο.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που τώρα πνέουν τα λοίσθια μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σενάριο. Η Ιταλία, όπου οι προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες καλύπτουν τώρα 23 πόλεις, υπέστη τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα τον Μάιο – αμέσως μετά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Την άνοιξη του 2021 το Πακιστάν ψήθηκε κάτω από ένα κύμα καύσωνα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μετά από δύο μήνες βροχοπτώσεων ρεκόρ, το ένα τρίτο της χώρας βυθίστηκε από τις χειρότερες πλημμύρες στη μνήμη των ανθρώπων.

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την περίεργη αλυσίδα καταστροφών του φετινού καλοκαιριού. Θα μπορούσε απλώς να είναι ένα στατιστικό αναπόφευκτο: καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, γίνεται πιο πιθανό να συμβούν κάποια από αυτά ταυτόχρονα. Ή μπορεί να υπάρχουν βαθύτερες αλυσίδες αιτιώδους συνάφειας. Το βέβαιο είναι ότι, διοχετεύοντας αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ο άνθρωπος αλλοιώνει το σύστημα λειτουργίας του καιρού. Θα υπάρξουν και άλλα παράξενα φαινόμεναμ καταλήγει το δημοσίευμα του Economist.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/katastrofes-apo-akraia-kairika-fainomena-plittoyn-taytohrona”>Εconomist: Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν πολλά μέρη ταυτόχρονα- Τι συμβαίνει – iefimerida.gr</a></p>

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ηράκλειο: Ελεύθεροι οι 6 συλληφθέντες από την κατάληψη “Ευαγγελισμός”

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι συλληφθέντες για την κατάληψη στο κτίριο του πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν τους ασκήθηκε δίωξη για την  επίθεση εναντίον του Μάκη Βορίδη, το προηγούμενο Σάββατο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στο dark web φαίνεται να εμφανίστηκε μέρος της λείας από τη ληστεία στο Λούβρο – Το προφίλ των συλληφθέντων

Ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας, φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD, να έχει λάβει στο dark web (όπου συνηθίζεται να γίνονται παράνομες συναλλαγές), κάποια από

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σάκης Τανιμανίδης: «Εμείς δεν είχαμε άδεια, θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και μας βάζουν στα κρατητήρια»

Ο Σάκης Τανιμανίδης, γνωστός παρουσιαστής και επιχειρηματίας, βρέθηκε πρόσφατα καλεσμένος στην εκπομπή του Φάνη Λαμπρόπουλου, όπου μοιράστηκε μια απίστευτη περιπέτεια που έζησε κατά τη διάρκεια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μου έριξαν ουσίες στο ποτό, με νάρκωσαν»: Για στημένο σκάνδαλο μιλά ο πρώην σύζυγος της πριγκίπισσας Στεφανί του Μονακό

Ο πρώην σύζυγος της Πριγκίπισσας Στεφανί του Μονακό έσπασε τη σιωπή του σχετικά με ένα σκάνδαλο που τον ήθελε να απατά τη βασιλική σύζυγό του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Eπιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι το οξυγόνο της Γης θα εξαφανιστεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Σύμφωνα με επιστήμονες, το οξυγόνο της Γης θα μπορούσε να εξαντληθεί. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που διεξήγαγαν οι Kazumi Ozaki και Christopher T. Reinhard,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δάφνη Καραβοκύρη για Real View: «Δεν είμαι νουμερολάγνος, η εκπομπή αυτή θα είναι ένα στοίχημα»

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του Real View στο OPEN, η Δάφνη Καραβοκύρη μίλησε στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια αναφέρθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >