AD

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν βάλεις σολομό στη διατροφή σου

Γνωρίζεις ήδη ότι ο σολομός είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές για γεύμα και ότι έχει λιγότερες θερμίδες από μια μπριζόλα. Ξέρεις όμως το γιατί; Όλοι όσοι ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, επιλέγουν σχεδόν με τυφλά μάτια να εντάξουν στο εβδομαδιαίο πλάνο τους τον σολομό, ένα ψάρι που όπως έχεις ακούσει έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Παρόλα αυτά, λίγοι από εμάς γνωρίζουν το λόγο που θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές επιλογές και ακόμη λιγότεροι τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα μας όταν τρώμε σολομό και αν όντως είναι τόσο ωφέλιμος όσο λένε, για την υγεία μας.

Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε την έρευνα μας και να δώσουμε απαντήσεις, εξετάζοντας και τους κινδύνους που μπορεί να εκθέσεις τον οργανισμό σου αν τρως περισσότερο σολομό από όσο πρέπει.

Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από μόνο του, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια κατηγορία πολυακόρεστων λιπών, τα οποία είναι ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών, του εγκεφάλου, την παραγωγή ορμονών, την ανοσολογική λειτουργία και την υποστήριξη της καρδιάς και των πνευμόνων. Ένα φιλέτο σολομού 85γρ έχει σχεδόν 2,2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, επαρκή ποσότητα πρόσληψης σε μια ημέρα, αν σκεφτείς ότι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ω-3 (EPA και DHA) με βάση τις συστάσεις του προγράμματος Eurodiet είναι 200mg για ένα μέσο άτομο.

Λαμβάνεις πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για την αύξηση των θερμίδων, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια δίαιτα με επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να νιώθετε χορτάτοι. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης (RDI) για πρωτεΐνη, κυμαίνεται μεταξύ 46 και 56 g πρωτεΐνης για έναν μέσο ενήλικα. Ένα φιλέτο σολομού 85γρ. θα σου δώσει περίπου 21 γρ. πρωτεΐνης, που είναι σχεδόν το μισό της ποσότητας πρωτεΐνης που χρειάζεσαι ανά ημέρα.

Το σώμα σου «βομβαρδίζεται» από χιλιάδες θρεπτικά συστατικά.

Ο σολομός έχει απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των Β6 και Β12, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τονώνουν την ενέργεια μας. 85γρ. σολομού, μας παρέχει 40% της βιταμίνης B6 DRI*και 43% της βιταμίνης Β12 DRI.

Ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου (15% DRI), φωσφόρου (22% DRI), σεληνίου (57% DRI), νιασίνης (43% DRI) και φυσικά, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

*DRI- Διαιτητική Πρόσληψη Αναφοράς (Dietary Reference Intakes)

Μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους

Μεταξύ της πρωτεΐνης και της περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά, ένα φιλέτο σολομού μπορεί να βάλει stop στην πείνα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, πιθανότατα θα καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες μακροπρόθεσμα επειδή δεν αισθάνονται πείνα. Αυτό, φυσικά, σταδιακά οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Περιέχει υδράργυρο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization), η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να είναι τοξική για το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό μας σύστημα. Ωστόσο, για να έχει ο υδράργυρος σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, πρέπει να είναι σε υψηλά ποσοστά στο αίμα μας. Ο σολομός δεν περιέχει τόσο πολύ υδράργυρο σε σύγκριση με άλλα ψάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι. Το Harvard Health συνιστά τη λήψη διαφόρων τύπων άπαχης πρωτεΐνης – συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων ψαριών – ώστε να μπορείς να διατηρήσεις τα επίπεδα υδραργύρου σου χαμηλά.

Ταιριάζει απόλυτα στην πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου

Αυτό μας οδηγεί στο πόσο σολομό πρέπει να τρώμε, και η απάντηση βρίσκεται στη Μεσογειακή Διατροφή. Αυτή η συγκεκριμένη διατροφή κατατάσσεται ως η καλύτερη του 2020 σύμφωνα με το US News & World Report και συνεχίζει να σημειώνει υψηλές βαθμολογίες κάθε χρόνο. Κάτι που έχει νόημα, δεδομένου ότι είναι μια διατροφή που ακολουθούν οι άνθρωποι με στόχο να ζήσουν περισσότερο. Η MayoClinic αναφέρει ότι στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, πρέπει να τρώμε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και προφανώς, κύριοι «υποψήφιοι» είναι ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Σε συνεργασία με την

Μαρία Κωφίδου

Fitness Blogger FitGirls

holmesplace.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >