AD

Η διαφορά ανάμεσα στο Μάτι και στην Ρόδο

Οι 19.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν χθες με υποδειγματικό τρόπο από τον κίνδυνο κάνει ακόμη πιο θλιβερή τη σύγκριση με τους 104 ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στο Μάτι χωρίς κανείς να τους καθοδηγήσει.

 

Καθώς οι φλόγες μαίνονταν και πλησίαζαν κατοικημένες περιοχές και τουριστικά θέρετρα, όλοι παρακολουθήσαμε αυτήν την γιγαντιαία προσπάθεια εκκένωσης που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο, καθώς με κάθε μέσο οι αρχές, με πλοιάρια, λεωφορεία ή με τα πόδια, 19.000 άνθρωποι διέφυγαν τον κίνδυνο, για να τους παρασχεθεί στην συνέχεια ότι χρειάζονταν για να αισθανθούν ασφαλείς, να βρουν τροφή, νερό και κατάλυμα, ενώ όσοι επρόκειτο να αναχωρήσουν εκείνη την ημέρα, οδηγήθηκαν με τάξη στο αεροδρόμιο.

 

Φωτιά στη Ρόδο: Βίντεο από την εκκένωση στο Κιοτάρι - Αναφορές για  εγκλωβισμένους

Στα αυτιά μας ηχούν ακόμη οι φωνές που χάθηκαν άδικα εκείνο το βράδυ, χωρίς καμία βοήθεια και προειδοποίηση . Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ταξιδιώτες που έφταναν στο λιμάνι της Ραφήνας, αντί να οδηγηθούν σε άλλες κατευθύνσεις, οδηγήθηκαν προς το μάτι, καθώς κανείς δεν είχε σκεφτεί να κλείσει τον δρόμο.

Οι συγγενείς εκείνων που χάθηκαν στο Μάτι, άναβαν χθες κεράκια μέσα στην θάλασσα στην μνήμη των δικών τους που χάθηκαν και δεν μπορούσαν κι αυτοί να αποφύγουν τις συγκρίσεις, καταγγέλοντας τους τότε υπεύθυνους της τραγωδίας, εκ των οποιων κάποιοι αμετανόητοι δεν παύουν να χλευάζουν τις εκκενώσεις των περιοχών που βάζουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

 

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη θλιβερή επέτειο του Ματιού, της φωτιάς που διέλυσε το Μάτι και έστειλε στο θάνατο 104 ανθρώπους.

Μια θλιβερή επέτειος που φέτος συνέπεσε με το ξέσπασμα τρομερών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα αλλά και την τεράστια επιχείρηση εκέννωσης το Σάββατο των 19.000 ανθρώπων, όταν εκτιμήθηκε ότι η φωτιά θα τους απειλήσει.

Ενας εκ των κατοίκων του Ματιού, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων που συστάθηκε μετά την τραγωδία, ο Πέτρος Δεμέναγας, μιλώντας στο Μega αναφέρθηκε στην τακτική των εκκενώσεων που ακολουθείται, την κριτική που γίνεται και το γεγονός ότι ποτέ στο Μάτι δεν ειδοποιήθηκε κανείς για αυτό που έρχεται.

«Βλέπουμε 19.000 εκκενώθηκαν στη Ρόδο, οι 16.000 με αυτοκίνητα και 3.000 από τη θάλασσα. Εμάς εδώ μας άφησαν στο έλεος, δεν ήρθε κανένα Λιμενικό, δεν ήρθε καμία αστυνομία, δεν βοήθησε δεν έγινε καμία διάσωση. Διάσωση την οποία όφειλε να κάνει η πυροσβεστική και η αστυνομία, πόρτα-πόρτα» είπε χαρακτηριστικά.

Kάτοικοι Ματιού: Καλύτερα να σιωπούν όσοι απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων
Στο πλαίσιο της δίκης για την τραγωδία στο Μάτι μετέφερε ακόμη το αίτημα των κατοίκων για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα.

Φωτιά στο Μάτι: Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις Τόσκα, Γεροβασίλη και  Σκουρλέτη | LiFO

Από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας σε αναρτήσεις τους στο Twitter αναφέρουν: «Οι 104 νεκροί της πυρκαγιάς στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι,καθώς & οι συγγενείς τους, πολύ θα ήθελαν να υπήρχε το 112 & μια έγκαιρη εκκένωση.. Δεν τους έδωσε, όμως, κανείς αυτήν την ευκαιρία, την ευκαιρία να επιβιώσουν».

«Επομένως, καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων» καταλήγει το μήνυμα των μελών της επιτροπής.

 

Φωτιά στο Μάτι

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >