AD

Σιμόν Μπολιβάρ | Η ιστορία του ελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής

Στις 24 Ιουλίου του 1783 γεννήθηκε ο ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότια Αμερική, συλλογικά γνωστά ως Πόλεμος του Μπολιβάρ.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κίνημα ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής στις αρχές του 19ου αιώνα. Ένας Βενεζουελανός στρατιώτης και πολιτικός, ο Βοlivar οδήγησε πολλές εκστρατείες κατά της ισπανικής κυριαρχίας, συμβάλλοντας τελικά στην απελευθέρωση έξι χωρών και τιμήθηκε με το να τον αποκαλούν «El Libertador» ή «The Liberator».

Εκτός από το ότι δόθηκε το όνομά του στη σύγχρονη χώρα της Βολιβίας, ο Σιμόν Μπολιβάρ υπηρέτησε ταυτόχρονα ως πρόεδρος του Περού και της Μεγάλης Κολομβίας, της πρώτης ένωσης ανεξάρτητων εθνών στη Λατινική Αμερική που περιλάμβανε τη σημερινή Βενεζουέλα, Κολομβία, Παναμά και Εκουαδόρ.

José Gil de Castro, Simón Bolívar, περ. 1823

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1783 στο Καράκας της Βενεζουέλας, που ήταν, εκείνη την εποχή, αντιβασιλέας που κυβερνούσε η Ισπανική Αυτοκρατορία. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες στη Βενεζουέλα, η παιδική ηλικία του στιγματίστηκε από απώλεια και αστάθεια. Όταν ήταν τριών ετών, ο πατέρας του πέθανε από φυματίωση. Η μητέρα του πέθανε έξι χρόνια αργότερα από την ίδια ασθένεια. Περίπου την ίδια εποχή, η φροντίδα του αφαιρέθηκε από την Ιπολίτα, μια σκλάβα της οικογένειας που ο Σιμόν θεωρούσε τον μοναδικό του αληθινό γονέα, και δόθηκε στη φροντίδα διάφορων θείων που ασχολούνταν περισσότερο με την κληρονομιά του παρά για την ευημερία του.

Ο νεαρός Σιμόν ήταν ένα προβληματικό παιδί που πάλευε με τους δασκάλους του. Αυτό άλλαξε όταν του  ανατέθηκε ένας νέος δάσκαλος, ένας ανορθόδοξος ριζοσπάστης ονόματι Σιμόν Ροντρίγκεζ.  Ο Ροντρίγκεζ ενέπνευσε τον Μπολιβάρ με τη φιλοσοφία του Διαφωτισμού, μιλώντας λαμπερά για τη Γαλλική Επανάσταση και ενσταλάσσοντάς του τα ιδανικά της δημοκρατίας, των φυσικών δικαιωμάτων και της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο Ροντρίγκεζ, επίσης, θα χωριζόταν από τον Μπολιβάρ ως εξόριστος από τη Βενεζουέλα λόγω των ριζοσπαστικών του πεποιθήσεων.

Σε ηλικία 16 ετών, το 1800, ο Μπολιβάρ ταξίδεψε στην Ισπανία για πρώτη φορά για να λάβει μια σωστή εκπαίδευση ευγενών. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών του στην Ισπανία, ερωτεύτηκε μια αρχόντισσα που ονομαζόταν Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεζ. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και επέστρεψαν στη Βενεζουέλα, όπου σχεδίαζε να ζήσει στη ζωή ενός τυπικού ευγενή. Ωστόσο, η Μαρία Τερέζα γρήγορα αρρώστησε και οκτώ μήνες μετά την άφιξή της στη Βενεζουέλα, πέθανε από κίτρινο πυρετό το 1803. Αυτό ήταν το σημείο καμπής στη ζωή του
Bolivar , όπως έγραψε αργότερα: «Ο θάνατος της γυναίκας μου με ώθησε νωρίς στον δρόμο προς την πολιτική.»

Το 1807, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτοκράτορας της Γαλλίας, φυλάκισε τον Ισπανό βασιλιά και προσπάθησε να μετατρέψει την Ισπανία σε κράτος-μαριονέτα. Οι ισπανικές αποικίες αρνήθηκαν να δεχτούν το βοναπαρτιστικό καθεστώς, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο ηγέτης τους. Στη Βενεζουέλα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανέτρεψαν τη βασιλική κυβέρνηση στο Καράκας το 1810, οδηγώντας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Βασιλικών. Αν και μικρός παίκτης σε όλα αυτά, ο Μπολίβαρ υποστήριξε τη Δημοκρατία και οδήγησε σε μια διπλωματική αποστολή στο Λονδίνο για να λάβει βρετανική στρατιωτική βοήθεια. Ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο, ο Μπολιβάρ αναζήτησε τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα, έναν ηλικιωμένο βετεράνο που ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης στη Βενεζουέλα το 1806. Ο Μπολιβάρ έπεισε τον Μιράντα να βγει από τη σύνταξη και να επιστρέψει στη Βενεζουέλα για να ηγηθεί του αγώνα για ανεξαρτησία.

Με τον Μιράντα πλέον βασικό πρόσωπο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο Μπολιβάρ έγινε συνταγματάρχης. Ωστόσο, η Δημοκρατία έπεσε σε οικονομική κρίση λόγω της απώλειας του εμπορίου της με την Ισπανία και ο Μιράντα αποδείχθηκε φτωχός στρατηγός. Καθώς οι βασιλικοί πέτυχαν σημαντικά κέρδη στον πόλεμο, οι ίδιοι οι στρατιώτες του Bolivar αυτομόλησαν στην πόλη Puerto Cabello, στέλνοντάς τον ισόβια στο Καράκας. Καθώς η Δημοκρατία κατέρρευσε, η Μιράντα φέρεται να προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με το εθνικό ταμείο. Ο Μπολιβάρ και άλλοι συνέλαβαν τον Μιράντα και τον παρέδωσαν στους Βασιλικούς. Ο Μπολιβάρ απέπλευσε μακριά από την αποτυχημένη δημοκρατία και προσγειώθηκε στην Καρθαγένη της Νέας Γρανάδας (σημερινή Κολομβία), όπου ένας άλλος πόλεμος για την ανεξαρτησία ήταν ακόμα ζωντανός.

Στην Καρχηδόνα, ο Μπολιβάρ ανέλαβε τη διοίκηση μιας μικρής ομάδας στρατιωτών στον Πατριωτικό Στρατό της Νέας Γρανάδας. Παρά το γεγονός ότι είχε λίγους άνδρες και καμία διαταγή, ο Μπολιβάρ οδήγησε τους άνδρες του σε μια επίθεση στον ποταμό Magdalena, κατατροπώνοντας τις βασιλικές δυνάμεις και αλλάζοντας το πρόσωπο του πολέμου στη Νέα Γρανάδα. Με τη νέα του ορμή, ο Μπολιβάρ αποφάσισε να βαδίσει με στρατό στη Βενεζουέλα, ξεκινώντας αυτό που θα ονομαζόταν «Θαυμαστή εκστρατεία».

Στην αρχή της εκστρατείας του, ο Μπολιβάρ εξέδωσε το διάταγμα «Πόλεμος μέχρι θανάτου». Το διάταγμα έλεγε ότι όποιος ισπανικής καταγωγής δεν συμμετείχε ενεργά στην αποστολή του Μπολιβάρ για την απελευθέρωση της Βενεζουέλας θα εκτελούνταν, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε Ισπανού ισχυριζόταν ουδετερότητα. Ο Μπολίβαρ ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν μόνο μια απάντηση στις ισπανικές σφαγές Αμερικανών. Ανεξάρτητα από αυτό, το διάταγμα του Bolivar άνοιξε ένα νέο αιματηρό κεφάλαιο στους ισπανοαμερικανικούς πολέμους ανεξαρτησίας.

Η Admirable Campaign αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία και ο Σιμόν Μπολιβάρ  παρέλασε στο Καράκας τον Αύγουστο του 1813, λιγότερο από επτά μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας. Ήταν εδώ όπου ο Μπολίβαρ ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά «El Libertador», ένα παρατσούκλι που υπάρχει μέχρι σήμερα. Στις 7 Αυγούστου 1813, ο Bolivar ανακήρυξε τη Δεύτερη Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Ωστόσο, αυτή η δημοκρατία ήταν ακόμη πιο σύντομη από την πρώτη. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο του Μπολιβάρ, ​​οι Βασιλικοί ανασυγκροτήθηκαν και ανέτρεψαν τη Δεύτερη Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο Μπολιβάρ διέφυγε από τη Βενεζουέλα στη Νέα Γρανάδα. Ωστόσο, η σχέση του με την κυβέρνηση των Patriot επιδεινώθηκε και κατέφυγε στην Τζαμάικα, όπου μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας τον ανάγκασε να καταφύγει στην Αϊτή. Η Αϊτή είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία λίγο περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα, και ο Μπολίβαρ βρήκε έναν συμπαθή σύμμαχο στον πρόεδρο της Αϊτής, Αλεξάντρ Πετιόν. Ο Pétion συμφώνησε να παράσχει στον Μπολιβάρ χρήματα, όπλα και στρατιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι ο Bolívar θα πληρούσε έναν όρο: την κατάργηση της δουλείας στη Βενεζουέλα. Ο Μπολιβάρ συμφώνησε και επέστρεψε στη Βενεζουέλα με τον νέο του στρατό.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Μπολιβάρ να απελευθερώσει τη Βενεζουέλα ήταν πιο αργή από τις άλλες αλλά πιο επιτυχημένη. Πάνω από τρία χρόνια, ο Μπολίβαρ σημείωσε σταθερά πρόοδο στην εκστρατεία του και απέκτησε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον Χοσέ Αντόνιο Πάες, ο οποίος ηγήθηκε ενός πρώην βασιλικού στρατού στο νότο. Το καλοκαίρι του 1819, πριν απελευθερώσει πλήρως τη Βενεζουέλα, ο Μπολιβάρ θα πετύχαινε το μεγαλύτερο στρατιωτικό του κατόρθωμα. Ο Μπολιβάρ οδήγησε έναν στρατό λίγο λιγότερο από 3.000 άντρες μέσα από τα βουνά των Άνδεων, σκαρφαλώνοντας σε ύψος έως και 13.000 πόδια, και στη Νέα Γρανάδα, όπου ο στρατός του κατατρόπωσε γρήγορα έναν μεγαλύτερο βασιλικό στρατό που πιάστηκε εντελώς απρόσεκτος στη Μάχη του Μπογιάκα. Ο ελιγμός του Μπολιβάρ έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στις βασιλικές δυνάμεις τόσο στη Νέα Γρανάδα όσο και στη Βενεζουέλα, αν και οι Βασιλικοί θα κρατούσαν ορισμένες περιοχές μέχρι το 1823.

Με τη Νέα Γρανάδα και τη Βενεζουέλα και οι δύο να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Πατριωτών, ο Μπολιβάρ έκανε μια άλλη ανορθόδοξη κίνηση. Αν και οι κάτοικοι της Νέας Γρανάδας και της Βενεζουέλας έβλεπαν τους εαυτούς τους ως δύο χωριστές χώρες, ο Μπολιβάρ πίεσε επιτυχώς ώστε οι δύο να ενωθούν σε ένα ενιαίο έθνος που ονομάζεται Gran Colombia. Πολλοί ήταν δύσπιστοι για ένα τέτοιο έθνος, αλλά ο Μπολίβαρ θα αφιέρωσε την τελευταία δεκαετία της ζωής του για να κάνει πραγματικότητα τη Μεγάλη Κολομβία. Μετά την παγίωση της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας το 1821 με τη Μάχη του Carabobo, ο Σιμόν Μπολιβάρ εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος της Μεγάλης Κολομβίας. Ο Μπολιβάρ πέρασε τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του οδηγώντας στρατιωτικές εκστρατείες για την απελευθέρωση των αντιβασιλέων του Ισημερινού, του Περού και του Άνω Περού, η τελευταία από τις οποίες τίμησε το έργο του ονομάζοντας τη νέα τους χώρα Βολιβία και εκλέγοντας τον Bolivar ως πρώτο πρόεδρό τους.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >