AD

H Κλινική Gross | O διάσημος πίνακας του Eakins που πωλήθηκε για $68 εκατομμύρια

Στις 25 Ιουλίου του 1844 γεννήθηκε ο καλλιτέχνης Thomas Eakins που βοήθησε την εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης και της τέχνης και με την πώληση του έργου του σημείωσε νέο ρεκόρ για έναν αμερικανικό πίνακα του 19ου αιώνα.

 

Αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχή του ρεαλισμού στην τέχνη. Μοναδικός μεταξύ των ζωγράφων πορτρέτων της Χρυσής Εποχής, το πρωταρχικό ενδιαφέρον του  Thomas Eakins ήταν να ζωγραφίσει τον κόσμο ακριβώς όπως τον έβλεπε, τόσο οπτικά όσο και ψυχολογικά. Πέρασε αρκετά χρόνια στο Παρίσι, όπου σπούδασε στη διάσημη Εcole des Beaux-Arts. Σύμφωνα με τη γαλλική ακαδημαϊκή του κατάρτιση, είχε μια δια βίου δέσμευση να μελετά την ανατομία και να σχεδιάζει γυμνά.  Υπήρξε επίσης πρώιμος επαγγελματίας της φωτογραφίας, αν και φαίνεται ότι τη θεωρούσε εργαλείο, παρά μια μορφή τέχνης από μόνη της.

Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Φιλαδέλφεια, ο Eakins άρχισε να διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πενσυλβάνια το 1876. Εκεί, διαιώνισε την παράδοση της σχεδίασης από γυμνά μοντέλα. Απολύθηκε από την Ακαδημία το 1886 μετά την τότε σοκαριστική πράξη μιας τάξης φοιτητών να σχεδιάσουν μια εντελώς γυμνή ανδρική μορφή. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην αφάνεια και το ευρύτατο ενδιαφέρον για την τέχνη του ήρθε μόνο μετά τον θάνατό του.

Η μελέτη της ανατομίας και η σχεδίαση από γυμνά μοντέλα θεωρείται από καιρό απαραίτητη καλλιτεχνική πρακτική. Το ενδιαφέρον του Eakins δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες του με γυμνές φιγούρες, ιδιαίτερα, μπορεί να θεωρούνται ηδονοβλεψικές. Ο Eakins ζωγράφισε πορτρέτα και σκηνές γεμάτες ψυχολογικό και οπτικό ρεαλισμό.

Κλινική Gross – “Ο πιο όμορφος αμερικανικός πίνακας του 19ου αιώνα” & οι αντιδράσεις

Ο διασημότερος πίνακάς του είναι και ο πιο ακριβός. Ο λόγος για τo έργο “Κλινική Gross” (ή Πορτρέτο του Dr. Samuel D. Gross), υπογεγραμμένο και χρονολογημένο το 1875. Δεν περιγράφεται τυχαία από έναν κριτικό της Νέας Υόρκης ως «ο πιο όμορφος αμερικανικός πίνακας του 19ου αιώνα». Αποκτήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το νέο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges το 2006, έναντι 68 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για έναν αμερικανικό πίνακα του 19ου αιώνα. Ο πίνακας ανήκε στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson.

Ο εν λόγω πίνακας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς, γνωστούς και αμφιλεγόμενους πίνακες του Eakins. Παρέχει ένα σαφές παράδειγμα του ενδιαφέροντός του για την επιστημονική μελέτη και την ιατρική. Ίσως με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει ενδιαφέρον για τα μαθήματα ανατομίας και ανατομής που παρακολούθησε στο ίδιο το κολέγιο που απεικονίζεται σε αυτό το έργο. Έτσι ο Eakins αποφάσισε να ζωγραφίσει τον εαυτό του στο πορτρέτο και εμφανίζεται ως ένας από τους μαθητές παρατηρητές. Έδωσε μεγάλη προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες της χειρουργικής επέμβασης και η σκηνή δείχνει επίσης μεγάλη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία και σχέδιο με τον τρόπο που φωτίζει την κατά τα άλλα σκοτεινή σκηνή με ένα ξέπλυμα φωτός που πέφτει στο χλωμό δέρμα του ασθενούς και τα λευκά σεντόνια στα οποία στηρίζεται. Το δραματικό αποτέλεσμα και η έντονη χρήση του χρώματος καταδεικνύονται επίσης στις καθαρές εκρήξεις του κόκκινου που χρησιμοποιούνται για να δείξουν το αίμα στο σώμα του ασθενούς και στους βοηθούς, καθώς και στο νυστέρι που κρατούσε ο Dr Gross. Ο Eakins ζωγραφίζει τον Dr Samuel D. Gross, δάσκαλο και χειρουργό στο Jefferson Medical College στη Φιλαδέλφεια, που συμμετείχε σε μια επίδειξη διδασκαλίας μιας χειρουργικής διαδικασίας για τους φοιτητές ιατρικής που κάθονταν πίσω του. Aκόμα πέντε γιατροί χειρουργούν τον μολυσμένο μηρό ενός ασθενούς. Αυτή η επιστημονική προσπάθεια έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη συναισθηματική αντίδραση της μοναχικής γυναίκας στη σκηνή, η οποία πιθανότατα είναι η μητέρα του ασθενούς. Πίσω από την επέμβαση στη δεξιά πλευρά του πίνακα, δύο φιγούρες παρακολουθούν τη διαδικασία από τη σκιά της πόρτας του δωματίου.

 

Με διαστάσεις οκτώ επί έξι πόδια, το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε από τον Eakins σε ηλικία 31 ετών. Όταν το υπέβαλε για την Έκθεση Centennial του 1876 στη Φιλαδέλφεια, απορρίφθηκε από την Fine Arts Gallery (τώρα Memorial Hall) επειδή το περιεχόμενό του θεωρήθηκε σοκαριστικό. Πιθανώς μέσω των μηχανορραφιών του Dr Gross και των συναδέλφων του, ωστόσο, τέθηκε σε θέα στους χώρους του Centennial στο ταχυδρομικό νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια πτέρυγα γεμάτη με κλινοσκεπάσματα και έπιπλα νοσοκομείου. Οι σχολιαστές αναρωτήθηκαν για την τοποθέτηση: «Ήταν μια από τις πιο δυνατές και ζωντανές εικόνες που είδαμε στην Έκθεση και θα έπρεπε να είχε μια θέση στην Πινακοθήκη, όπου θα την είχαν δει, αλλά για μια ακατανόητη απόφαση της Επιτροπής Επιλογής.» θεωρείται ευρέως το καλύτερο έργο του. Είναι ένας από τους σπουδαίους αμερικανικούς πίνακες ζωγραφικής, καθώς και απόδειξη της διάκρισης της Φιλαδέλφειας στον ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα. Απεικονίζει τον γιατρό της Φιλαδέλφειας Samuel D. Gross και τα μέλη της «κλινικής» του να κάνουν χειρουργική επέμβαση στα οστά σε έναν νεαρό άνδρα, ενώ μια φιγούρα που συχνά πιστεύεται ότι είναι η μητέρα του ασθενούς δείχνει συγκλονισμένη. Γνωστός στην εποχή του ως «ο αυτοκράτορας της αμερικανικής χειρουργικής», ο 70χρονος Gross απεικονίζεται να γυρίζει από τον ασθενή για να απευθυνθεί στους μαθητές του στο χειρουργικό αμφιθέατρο του Ιατρικού Κολλεγίου Jefferson. Έτσι ο Eakins ωθεί τον θεατή στο ρόλο ενός από τους μαθητές του Gross, που παρατηρεί τη λειτουργία.

Thomas Eakins

Ο κριτικός William Clarke – ο οποίος είχε γράψει νωρίτερα, «Αυτό το πορτρέτο του Dr. Gross είναι ένα σπουδαίο έργο – δεν γνωρίζουμε τίποτα μεγαλύτερο που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Αμερική», επέστρεψε στην υπεράσπισή του για την εικόνα: «Δεν υπάρχει τίποτα τόσο καλό. Στο αμερικανικό τμήμα του Τμήματος Τέχνης της Έκθεσης και είναι πολύ κρίμα που η ραθυμία της Επιτροπής Επιλογής ανάγκασε τον καλλιτέχνη να βρει μια θέση στο Κτήριο του Νοσοκομείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Φημολογείται ότι το αίμα στα δάχτυλα του Dr. Gross αρρώστησε ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής, αλλά, κρίνοντας από την ποιότητα των έργων που εκτέθηκαν από αυτούς, φοβόμαστε ότι δεν ήταν μόνο το αίμα που τους έκανε να αρρωστήσουν. Οι καλλιτέχνες ήταν γνωστό ότι αρρωσταίνουν όταν βλέπουν φωτογραφίες νεότερων ανδρών, τις οποίες στην ψυχή τους αναγκάζονταν να παραδεχτούν ότι ήταν πέρα ​​από τη μίμησή τους». (Marc Simpson, στη 1870, δοκίμιο στο Thomas Eakins (Philadelphia Museum of Art 2001) ed. Darrel Sewell)

Ένας κριτικός τέχνης για το New York Tribune αποκάλεσε τον πίνακα «μία από τις πιο ισχυρές, φρικτές αλλά συναρπαστικές εικόνες που έχουν ζωγραφιστεί οπουδήποτε σε αυτόν τον αιώνα…» Το 2002, όταν εκτέθηκε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας που διοργανώθηκε από τον Thomas Eakins: American Realist αναδρομική έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της πόλης της Νέας Υόρκης, ο κριτικός τέχνης των New York Times Michael Kimmelman τον αποκάλεσε «κάτω τα χέρια, η  καλύτερη αμερικανική ζωγραφική του 19ου αιώνα…»

Ο πίνακας αγοράστηκε για 200 $ από αποφοίτους του Jefferson και δόθηκε στο ίδρυμα το 1878. Παρέμεινε στο θέατρο στο Jefferson, όπου ο ίδιος ο Eakins σπούδασε ανατομία, από τη δωρεά του, εκτός από τα περιοδικά δάνεια σε εκθέσεις στο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της Πενσυλβάνια.

Ας γνωρίσουμε 5 στοιχεία που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του έργου του Thomas Eakins.

1. Κατασκευάστηκε στη Φιλαδέλφεια το 1875 και έκτοτε τιμάται εκεί.

Ο πίνακας “The Gross Clinic” υπήρξε εδώ και καιρό ένας πίνακας -αντικείμενο θαυμασμού για τους αποφοίτους και τους επισκέπτες. Έχει γίνει ένας από τους πιο συχνά αναπαραγόμενους, συζητούμενους και διάσημους πίνακες στην αμερικανική ιστορία της τέχνης. Η ιδιαίτερη σχέση του Eakins με την πόλη της Φιλαδέλφειας έχει ρίζες στο παιδικό του σπίτι στην οδό Mount Vernon 1729, τώρα ένα συνοικιακό κέντρο τέχνης και τα γραφεία του διάσημου προγράμματος Mural Arts της πόλης. Μέχρι το θάνατό του σε αυτό το σπίτι το 1916, ο Eakins εργαζόταν στο στούντιο του τρίτου ορόφου ή στον νέο χώρο του τέταρτου ορόφου που προστέθηκε μετά το 1900. Από αυτή τη βάση, τριγύριζε σε όλη την πόλη, ζωγραφίζοντας κωπηλάτες στο Schuylkill, κυνηγούς στα έλη του Νιου Τζέρσεϊ και ένα φάσμα φίλων, γειτόνων και διακεκριμένων πολιτών. Κανένας άλλος καλλιτέχνης στην ιστορία της Φιλαδέλφειας δεν έχει διαμορφώσει τόσο την αίσθηση της πόλης για τον εαυτό της. Καμία άλλη αμερικανική πόλη δεν μπορεί να υποδείξει έναν καλλιτέχνη τέτοιου μεγέθους που να έχει αναπαραστήσει τόσο ανεξίτηλα τον χαρακτήρα της.

2. Ο Dr. Samuel D. Gross, ήταν ένας από τους πρώτους αποφοίτους του Jefferson Medical College.

Το 1856, ο Samuel Gross ανέλαβε τη θέση του καθηγητή χειρουργικής στο Jefferson και μέχρι το 1875 τον τιμούσαν ως δάσκαλο, τον θαύμαζαν ως χειρουργό (που ισχυριζόταν ότι δεν έχασε ποτέ έναν ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι) και τον σέβονταν ως ιδρυτή και μέλος πολλών τοπικών, εθνικών και διεθνών ιατρικών εταιρειών. Ο Gross ήταν επίσης ένας παραγωγικός συγγραφέας με επιρροή: καινοτόμησε σε πολλές χειρουργικές τεχνικές και όργανα και έγραψε πολλά σημαντικά εγχειρίδια, συμπεριλαμβανομένου του A System of Surgery (1859), το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Η επέμβαση που φαίνεται στον πίνακα καταδεικνύει έναν από τους τομείς ειδικής τεχνογνωσίας του Gross: την αφαίρεση νεκρού ιστού από το μηριαίο οστό ενός ασθενούς που πάσχει από οστεομυελίτιδα. Η διαδικασία του καταδεικνύει την πρόσφατη επανάσταση στη θεραπεία αυτής της ασθένειας, που άνοιξε η νέα κατανόηση της ικανότητας του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Ο Gross ενέπνευσε τους μαθητές του – συμπεριλαμβανομένου του Thomas Eakins, ο οποίος παρακολούθησε τις διαλέξεις του (και ο οποίος εμφανίζεται στη δεξιά άκρη του καμβά, κρατώντας προσεκτικά σημειώσεις) με το όραμά του για τη δραματική πρόοδο στην αμερικανική ιατρική τον δέκατο ένατο αιώνα, που πρωτοστάτησε η έρευνα και καινοτομία της επιστημονικής κοινότητας της Φιλαδέλφειας.

3. Ο πίνακας δημιουργήθηκε για μια ειδική περίσταση στη Φιλαδέλφεια: την Εκατονταετηρίδα του 1876, που γιορτάζει έναν αιώνα αμερικανικής ανεξαρτησίας και προόδου.

Την άνοιξη του 1875, εστάλη μια εγκύκλιος στους καλλιτέχνες της Φιλαδέλφειας, που τους προέτρεπε να προετοιμαστούν για την επερχόμενη μεγάλη διεθνή έκθεση Centennial Fair, όπου θα μπορούσαν να δείξουν τη δική τους ικανότητα και να φέρουν τιμή στην πόλη. Μέχρι τον Απρίλιο του 1875, ο Eakins είχε μπλοκάρει έναν πίνακα που περιέγραψε ως «πολύ καλύτερο από οτιδήποτε έχω κάνει ποτέ». Τελικά, θα έδειχνε άλλους πίνακες στην έκθεση τέχνης στο Memorial Hall του Fairmount Park. Το “Gross Clinic”, που κρίθηκε υπερβολικά συγκλονιστικό και προσβλητικό για το ευρύ κοινό, εμφανίστηκε ανάμεσα στα ιατρικά εκθέματα του Στρατού. Η υπερηφάνεια του Eakins για τον καθηγητή του και τους συναδέλφους του στο Jefferson ενέπνευσε έναν πίνακα που αφορά τη δόξα της σύγχρονης Φιλαδέλφειας και τους ήρωες της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Η ζωγραφική του, στο πλαίσιο της Εκατονταετηρίδας, υποστηρίζει το επίτευγμα της Φιλαδέλφειας ως μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας της αμερικανικής προόδου, που θεωρείται πρότυπο για τον κόσμο.

4. Καθώς ο Dr. Gross δίνει διαλέξεις στους μαθητές του (συμπεριλαμβανομένου του Eakins στο κοινό), ο πίνακας γιορτάζει τη διδασκαλία και τη μάθηση στη Φιλαδέλφεια.

Ο Eakins διαγωνίστηκε με επιτυχία για μια θέση στο φημισμένο Central High School της Φιλαδέλφειας, ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό δημόσιο σχολείο που απένειμε πτυχίο συγκρίσιμο με κολλεγιακή εκπαίδευση. Αποφοίτησε με άπταιστα σε τέσσερις σύγχρονες γλώσσες και Λατινικά, και μάστερ στα προχωρημένα μαθηματικά, τη γεωμετρία, τη χημεία, την ιστορία και την τέχνη. Δύο χρόνια σπουδών στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πενσυλβάνια, την παλαιότερη σχολή τέχνης στη Βόρεια Αμερική, τον μύησε σε μοντέλα ευρωπαϊκής ζωγραφικής και γλυπτικής, μετά τα οποία ταξίδεψε στη Γαλλία για πιο προηγμένες οδηγίες στη ζωγραφική. Πριν και μετά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Eakins παρακολούθησε μαθήματα ανατομίας στο Jefferson. Αυτή η εξαιρετική εκπαίδευση τον έκανε έναν από τους καλύτερα καταρτισμένους καλλιτέχνες της εποχής του. Όπως ο Samuel Gross, θα στρέψει την εμπειρία του στη βελτίωση του alma mater του. Στη δεκαετία μετά την ολοκλήρωση του “The Gross Clinic”, θα διαμόρφωσε την Ακαδημία της Πενσυλβάνια στην πιο προοδευτική σχολή τέχνης στον κόσμο.

5. Ο πίνακας είναι του καλύτερου καλλιτέχνη της Φιλαδέλφειας, στο απόγειο της καριέρας του.

Βασιζόμενος στην εκπαίδευσή του στη Φιλαδέλφεια, το Παρίσι και την Ισπανία, ο Eakins δημιούργησε τον καλύτερο πίνακα της καριέρας του, ένα αριστούργημα που έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος αμερικανικός πίνακας του δέκατου ένατου αιώνα. Έχοντας έμπνευση από διαπρεπείς ζωγράφους του ευρωπαϊκού μπαρόκ, όπως ο Rembrandt και ο Velasquez, και οι αδυσώπητοι φυσιοδίφες της εποχής του, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων του στο Παρίσι, Jean-Léon Gérôme και Léon-Joseph-Florentin Bonnat, ο Eakins ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος που συνδύαζε προσεκτική παρατήρηση, ευρύ χειρισμό βαφής και δραματικές αντιθέσεις φωτός και σκότους.

O Eakins μας φέρνει αντιμέτωπους με μια συγκλονιστική σκηνή – σαν να είμαστε καθισμένοι σε ένα χειρουργικό αμφιθέατρο, αντικρίζοντας ένα παράξενα κουρελιασμένο σώμα που περιβάλλεται από ένα κουβάρι γιατρών, μερικοί με σημάδια από λαμπερό αίμα. Η σκηνή φωτίζεται από τον φεγγίτη πάνω, δίνοντας το απαραίτητο φως της ημέρας που πλημμυρίζει το χειρουργικό τραπέζι και χτυπά το μέτωπο του Dr. Gross, υποδηλώνοντας θεϊκή έμπνευση. Τα μαλλιά του Gross λάμπουν σαν το φωτοστέφανο ενός κοσμικού αγίου καθώς ο γιατρός υψώνεται με σιγουριά πάνω από τους συναδέλφους του. Ήρεμα, γυρίζει να απευθυνθεί στους μαθητές του. Πίσω του, η φοβισμένη γυναίκα, ίσως η μητέρα του ασθενούς, τρομαγμένη καλύπτει το πρόσωπό της. Αντιπροσωπεύει το συναισθηματικό, τρομοκρατημένο μέλος της οικογένειας που δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Αλλά όλοι οι άλλοι ψάχνουν, μαθαίνουν και συνεργάζονται για να ελέγξουν την κατάσταση.

Στο όραμα του Eakins, ο γαλήνιος και μεγαλοπρεπής Gross τυγχάνει του σεβασμού μας ως ήρωας της σύγχρονης επιστήμης και της ενσάρκωσης της αμερικανικής προόδου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >