AD

Αγία Παρασκευή | Η ιστορία της προστάτιδας των ματιών της ψυχής & του σώματος

Η Αγία της Ορθόδοξης & Καθολικής εκκλησίας, που υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

 

Ανήκω σ`εκείνους που πιστεύουν… Γιατί η πίστη είναι το μόνο που μας έχει απομείνει και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους της ζωής μου, είδα πως όταν πιστεύεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, νιώθεις γαλήνη και λύτρωση…

Ανήμερα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ στην ιστορία της. Για Εκείνη, μου είχε μιλήσει η αγαπημένη μου γιαγιά. Η εικόνα της βρισκόταν στο εικονοστάσι στο πατρικό της μαμάς μου και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η ματιά της με καθήλωνε… “Η προστάτιδα των ματιών της ψυχής και του σώματος”, μου έλεγε η γιαγιά μου.

Η ιστορία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Για την ορθόδοξη πίστη, η Αγία Παρασκευή δεν είναι απλώς μια Μεγάλη Αγία. Θεωρείται ο «βράχος της αρετής», η προστάτιδα των ματιών, που με τα αναρίθμητα θαύματά της, -σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στην αγιογραφία της- έχει θεραπεύσει πλήθος κόσμου.

Γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια της αυτοκρατορίας Αντωνίνου Πίου (138-161 μ.Χ.).

Ο πατέρας της λεγότανε Αγάθων και η μητέρα της Πολιτεία, οι οποία ήταν και οι δύο ευσεβείς χριστιανοί. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, γι’ αυτό και προσεύχονταν και παρακαλούσαν το Θεό να τους αξιώσει να γίνουν γονείς. Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους και έφεραν στον κόσμο ένα κορίτσι. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και γι`αυτό της έδωσαν το όνομα Παρασκευή.

Το κορίτσι μεγάλωσε, έγινε μια ωραιοτάτη νέα, πίστευε όμως πως η αληθινή ομορφιά της χριστιανής γυναίκας είναι «ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος», όπως διάβαζε στην πρώτη επιστολή του αποστόλου Πέτρου. Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε την περιουσία της και αφιέρωσε τον εαυτό της στο έργο της ιεραποστολής. Οι Εβραίοι τότε την κατηγόρησαν ότι κηρύττει το Χριστό και ότι προσελκύει πολλούς στην Εκκλησία.

Ο ίδιος ο αυτοκράτορας θέλησε να την ανακρίνει, Βλέποντας την ωραιότητά της και τη σύνεση, της είπε· «Αν θυσιάσεις στους θεούς, θα κερδίσεις πολλά· αλλιώς θα βασανισθεις». Εκείνη με σεμνότητα και τόλμη  του απάντησε: «Δεν θα αρνηθώ ποτέ το Χριστό. Οι θεοί σας είναι είδωλα. Ένας είναι ο αληθινός Θεός, εκείνος που δημιούργησε τον ουρανό και τη γη».

Η Παρασκευή οδηγήθηκε στη φυλακή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βίο της, ένα βράδυ εμφανίστηκε μπροστά της ένας άγγελος, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του ένα φωτεινό σταυρό, καλάμι, σπόγγο και στεφάνι: «Χαίρε, Παρασκευή, αθληφόρε του Κυρίου. Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια του αυτοκράτορα. Διότι ο Κύριος, που καταδέχθηκε να σταυρωθεί για τη σωτηρία των ανθρώπων, θα είναι βοηθός και θα σε λυτρώσει από κάθε μελλοντική δοκιμασία σου».

Το πρωί, οι στρατιώτες την οδήγησαν στον αυτοκράτορα. «Παρασκευή, έβαλες μυαλό έπειτα από τη χθεσινή τιμωρία ή επιμένεις ακόμη σε αυτή τη βλακεία;», τη ρώτησε. «Τι νομίζεις, ασεβέστατε τύραννε, πως με τέτοιες τιμωρίες θα μου σαλέψεις τον ασάλευτο πύργο της ψυχής μου, την πίστη μου στον Χριστό; Ευκολότερο είναι να μαλακώσεις το σίδερο παρά να μετατρέψεις την καλή μου σκέψη. Και αν θέλεις, δοκίμασε τη δύναμη του Χριστού μου», του απάντησε. Τότε, ο αυτοκράτορας διέταξε τους στρατιώτες να χρησιμοποιούν τη βία κι αρχίζουν τα βασανιστήρια. Φόρεσαν στην κεφαλή της Αγίας πυρωμένη σιδερένια περικεφαλαία, αλλά δεν έπαθε τίποτε. Την έρριξαν σε βρασμένη πίσσα, αλλά και πάλι δεν έπαθε κακό. Κάποιες σταγόνες πίσσας έπεσαν στα μάτια του βασιλιά και τον τύφλωσαν, αλλά η Αγία Παρασκευή τον θεράπευσε.

Με βάση αυτήν την αναφορά στον βίο της, οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο  θεωρούν την Αγία Παρασκευή προστάτιδα των ματιών.

Γι`αυτό το λόγο και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

Η Οσιομάρτυρας δεν έπαψε να κηρύττει τον Λόγο του Θεού. Γυρνούσε από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη, διδάσκοντας την ορθόδοξη πίστη.

Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Αντωνίνος, τον διαδέχτηκε ο Μάρκος Αυρήλιος,  ο οποίος άνοιξε κι εκείνος ένα νέο κύκλο διωγμών κατά των χριστιανών. Η Αγία Παρασκευή, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν. Ο Μάρκος Αυρήλιος έδωσε εντολή σε δύο έπαρχους, τον Ασκληπιό και τον Ταράσιο, να τη βασανίσουν. Λέγεται ότι με εντολή του Ασκληπιού η Αγία οδηγήθηκε αρχικά σε μια σπηλιά όπου βρισκόταν ένα τεράστιο φίδι, το οποίο σκότωνε όλους όσοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Η Αγία, ωστόσο, δεν φοβήθηκε ούτε στιγμή. Έκανε τον σταυρό της, φύσηξε προς το μέρος του φιδιού κι εκείνο ξεψύχησε. Όλοι εκείνοι  που ήταν μπροστά σε αυτήν τη σκηνή, πίστεψαν φανερά στο Χριστό και βαφτίστηκαν.

Σε άλλη πόλη που έφυγε η Αγία Παρασκευή κι εκεί την έπιασαν και πάλι την ανέκριναν, εκείνη δεν απαρνήθηκε ποτέ το Χριστό. Όταν είδαν τη φοβερή της πίστη,  τη βασάνισαν πάλι και στο τέλος την αποκεφάλισαν. Στην ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Παρασκευή, όπως και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εικονίζεται να κρατάει σ’ ένα πιάτο τη σφαγμένη κεφαλή της.

Στο αγίασμα της Αγίας στην Αλικαριά της Αγχιάλου όσοι είχαν άρρωστο έσκαβαν ένα λάκκο, έκαιγαν σε αυτόν ξύλα, τον καθάριζαν και τοποθετούσαν τον ασθενή σε αυτόν προκειμένου «να ιδρώσει». Τότε, επικαλούνταν το όνομα της Αγίας και ο άρρωστος γίνονταν καλά. Η Αγία Παρασκευή προστατεύει τους ασθενείς με οφθαλμολογικές παθήσεις, τους οφθαλμίατρους και όπως κι ο Άγιος Παντελεήμων, προστατεύει και τους χωλούς (κουτσούς)…

Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.

Υμνολογία

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον,
ἐργασαμένη φερώνυμε,
τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι,
Παρασκευὴ ἀθλοφόρε·
ὅθεν προχέεις ἰάματα,
καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >