AD

Γιατί οι άνθρωποι κάποτε έλεγαν ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί

Όλοι ξέρουμε ότι ο μόνος φυσικός δορυφόρος της Γης δεν είναι φτιγμένος από γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά κάποτε οι άνθρωποι έλεγαν ότι είναι φτιαγμένο από τυρί. Πως προέκυψε αυτός ο μύθος;

Η ιδέα υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά μάλλον κανένας ποτέ κανείς δεν το πίστεψε στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όχι ακαδημαϊκά. Η πιο παλιά αναφορά. Η παλαιότερη καταγραφή αυτής της παράξενης ιδέας προέρχεται από ένα μεσαιωνικό σερβικό νήμα στο οποίο ένας αρπακτικός λύκος κυνηγά μια φαινομενικά ατυχή αλεπού, ελπίζοντας να πετύχει ένα εύκολο γεύμα. Σκεπτόμενη γρήγορα, η αλεπού πείθει τον διώκτη της ότι η αντανάκλαση του φεγγαριού σε μια κοντινή λίμνη είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι τυριού που επιπλέει στην επιφάνειά της και ότι ο λύκος πρέπει να πιει όλο το νερό της για να αποκτήσει τη νόστιμη απόλαυση. Παίρνοντας το δρόμο του προς το έπαθλο, ο λύκος τελικά πίνει πάρα πολύ και σκάει, αφήνοντας την αλεπού ζωντανή και νικήτρια.

Η πιο γνωστή αναφορά έγινε το 1546 μ.Χ., στο βιβλίο The Proverbs of John Heywood και είναι μια επιτομή των πιο διάσημων ρητών του ομώνυμου συγγραφέα, όπως «όσο περισσότερα, τόσο πιο καλά», «μια δεκάρα για τις σκέψεις σου» και «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα». Κάποια στιγμή, χαριτολογώντας λέει «το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί πράσινο».

Τον επόμενο αιώνα η φράση πέρασε στην καθομιλουμένη. Το 1638 μ.Χ., μιλώντας για την ανθρώπινη ευπιστία, ο Άγγλος φιλόσοφος John Wilkins έγραψε «Μπορεί… σύντομα να πείσετε κάποιους χωρικούς ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από πράσινο τυρί, (όπως λέμε)».

Αν και η επιστημονική κοινότητα ποτέ δεν το υποστήριξε, κάθε παιδικό πρόγραμμα, από το Tom and Jerry μέχρι και το Wallace and Gromit, έκαναν αρκετά αστεία με το φεγγάρι και το τυρί. Ακόμα και η NASA δεν κατάφερε να αντισταθεί. Την Πρωταπριλιά του 2002 ισχυρίστηκε ότι «απέδειξε» μια για πάντα ότι το φεγγάρι ήταν φτιαγμένο από τυρί και κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με photoshop με ημερομηνία λήξης τυπωμένη σε έναν από τους κρατήρες του.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >