AD

Το ουράνιο αντικείμενο που αναβοσβήνει στον γαλαξία μας κάθε 20 λεπτά

Ενα μυστηριώδες αντικείμενο εντόπισαν στον γαλαξία οι αστρονόμοι που χαρτογραφούν τα ραδιοκύματα στο σύμπαν.

 

Το αντικείμενο, που δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουν δει οι επιστήμονες, εξέπεμπε γιγάντια ποσότητα ενέργειας με συχνότητα τρεις φορές σε μια ώρα για ένα χρονικό διάστημα.

Την ώρα της περιστροφής στο διάστημα, το αντικείμενο έστελνε ισχυρή ακτίνα ακτινοβολίας που γινόταν ορατή από τη Γη για χρονική διάρκεια ενός λεπτού, κάθε 20 λεπτά της ώρας, οπότε και μετατρεπόταν σε μια από τις φωτεινότερες ραδιοπηγές στον ουρανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστροφυσικό Νατάσα Χέρλεϊ-Γουόκερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν και του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο MWA στη Δυτική Αυστραλία.

Το μυστήριο ξεκίνησε το 2021, όταν η Χέρλεϊ-Γουόκερ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν έναν αργά επαναλαμβανόμενο ραδιοπαλμό ενσωματωμένο σε αρχειακά δεδομένα του 2018. Οπως είπε η Χέρλεϊ-Γουόκερ, «το αντικείμενο φαινόταν και εξαφανιζόταν στη διάρκεια λίγων ωρών των παρατηρήσεων μας. Ηταν κάτι τελείως απρόσμενο. ηταν κάτι αλλόκοτο για έναν αστρονόμο, επειδή δεν υπάρχει τίποτε γνωστό στον ουρανό που να κάνει κάτι τέτοιο. Και μάλιστα βρίσκεται πραγματικά αρκετά κοντά μας, σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός, δηλαδή στη γαλαξιακή “πίσω αυλή” μας».

NASA: Αυτά είναι τα αληθινά χρώματα του σύμπαντος
NASA: Αυτά είναι τα αληθινά χρώματα του σύμπαντος

Η αστροφυσικός Τζέμα Αντερσον ανέφερε ότι κάτι που γίνεται φωτεινό για ένα λεπτό κάθε μερικά λεπτά, είναι κάτι πραγματικά παράξενο. Το μυστηριώδες αντικείμενο, όπως είπε, είναι απίστευτα φωτεινό και μικρότερο από τον Ήλιο, εκπέμποντας άκρως πολωμένα ραδιοκύματα, κάτι που δείχνει ότι διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το βρήκαν, είναι ότι πρόκειται για ένα άστρο νετρονίων ή ένα άστρο λευκό νάνο με άκρως ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Aλλοι ερευνητές θεωρούν ότι το «προφίλ» του ταιριάζει με εκείνο ενός «μάγναστρου πολύ μακράς περιόδου», ενός βραδέως περιστρεφόμενου άστρου νετρονίων που είχε προβλεφθεί θεωρητικά, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί.

Τον περασμένο μήνα, η Νατάσα Χέρλεϊ-Γουόκερ συμμετείχε σε ένα συνέδριο που επικεντρώθηκε σε συμπαγή αντικείμενα που αναβοσβήνουν με ραδιοκύματα. Αφού η ομάδα της παρουσίασε την ανακάλυψή της, ρώτησε τους επιστήμονες στο ακροατήριο αν πίστευαν ότι αυτές οι μυστηριώδεις πηγές ήταν αστέρια νετρονίων, λευκοί νάνοι ή κάτι άλλο εντελώς, «ακούστηκαν και οι τρεις απαντήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια.

Με πληροφορίες από National Geographic

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Maria Montessori | Η ιστορία & ο δεκάλογος της εξαίρετης παιδαγωγού που απέρριψε το παραδοσιακό σχολείο

‘Τα παιδιά είναι σφηνωμένα στα θρανία σαν τις πεταλούδες καρφωμένες με πινέζες στα λευκώματα’ έλεγε η Maria Montessori η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 70 χρόνια, στις 6 Μαΐου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >