AD

H τραγική μέρα που το Boeing 707 συντρίβεται σε βουνό κοντά στο Agadir, Μαρόκο

Στις 3 Αυγούστου 1975, ένα ναυλωμένο αεροσκάφος Boeing 707 συντρίβεται σε μια παράκτια πόλη στο Μαρόκο. Οι 188 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν, στην τέταρτη χειρότερη αεροπορική καταστροφή μέχρι εκείνη την ημερο

Το αεροσκάφος άνηκε στην ιορδανική αεροπορική εταιρεία Alia και ναυλωμένο στη Royal Air Maroc, το 707 αναχώρησε από το αεροδρόμιο LeBourget στο Παρίσι στις 2:20 π.μ. το πρωί της 3ης Αυγούστου 1975. Εκτός από τέσσερις Ευρωπαίους, όλοι οι επιβάτες ήταν Μαροκινοί πολίτες που εργάζονταν στη Γαλλία και ταξίδευαν σπίτι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η πτήση εξαφανίστηκε από το ραντάρ ελέγχου του αεροδρομίου του Αγκαντίρ στις 4:28 π.μ. . Ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου είχε μιλήσει μέσω ραδιοφώνου με τον πιλότο λίγες στιγμές νωρίτερα, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Αγκαντίρ μόλις δύο λεπτά αργότερα, στις 4:30 π.μ., και κατέβαινε για προσέγγιση μέσα σε πυκνή ομίχλη όταν η άκρη του δεξιού φτερού και ένας από τους κινητήρες χτύπησαν μια κορυφή σε ύψος 2.400 ποδιών. Ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου, το οποίο έπεσε σε χαράδρα, εξερράγη και κάηκε κοντά στο μικρό, απομακρυσμένο χωριό Imzizen. Και οι 181 επιβάτες σκοτώθηκαν, μαζί με επτά μέλη του πληρώματος.

Το περιστατικό έξω από το Αγκαντίρ σηματοδότησε την τέταρτη χειρότερη αεροπορική καταστροφή στην ιστορία, μετά το τουρκικό DC10 που συνετρίβη στις 3 Μαρτίου 1974 βόρεια του Παρισιού, σκοτώνοντας και τους 345 επιβάτες και το πλήρωμα. Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που κατέρρευσε έξω από τη Σαϊγκόν στις 4 Απριλίου 1974, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 και ένα ναυλωμένο ολλανδικό αεροσκάφος DC8 που συνετρίβη στη Σρι Λάνκα στις 4 Δεκεμβρίου 1971, σκοτώνοντας 191.

Το Boeing 707 τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1958, έχοντας αναπτυχθεί για να καλύψει την ανάγκη των αεροπορικών εταιρειών (ιδιαίτερα της Παναμερικανικής) για ένα υπερατλαντικό jetliner με μεγάλη χωρητικότητα θέσεων. Με τους τέσσερις κινητήρες του, το 707 ήταν ικανό να διανύσει περίπου 6.000 μίλια (αρκετά για να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό) ασταμάτητα και είχε χωρητικότητα έως και 190 ατόμων. Χάρη στη δημοτικότητα του 707 μεταξύ των διεθνών αεροπορικών εταιρειών, η Boeing έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο, παραμερίζοντας την αντίπαλη εταιρεία Douglas Aircraft Company (αργότερα McDonnell Douglas Corporation).

Η συντριβή του Αυγούστου 1975 στο Μαρόκο ήταν η δεύτερη συντριβή ενός Boeing 707 που συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. ένα ιορδανικό 707 συνετρίβη στο αεροδρόμιο Kano της Νιγηρίας τον Ιανουάριο του 1973, σκοτώνοντας 176 ανθρώπους. Το 1978, η Boeing τερμάτισε την παραγωγή του 707. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ πούλησαν τα περισσότερα από τα εναπομείναντα 707 τους σε αερομεταφορείς του Τρίτου Κόσμου, μερικοί από τους οποίους είχαν τιμή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Οδηγός ταξί απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του στο Ελευθέριος Βενιζέλος για μία κούρσα

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/9) στην πιάτσα ταξί του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ένας οδηγός απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επίθεση σε 26χρονη στον Κορυδαλλό – Την γρονθοκόπησαν και της απέσπασαν πορτοφόλι

Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν πρωϊνές ώρες στον Κορυδαλλό, όταν μια 26χρονη γυναίκα δέχθηκε επίθεση, στις 6.20 το πρωί, από άγνωστο ημεδαπό άνδρα που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 6.000 πολίτες επισκέφθηκαν την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2025 στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ερευνάται για διαφθορά το γραφείο Ισραηλινής υπουργού – Ναρκωτικά σε σπίτι συμβούλου της

Τα γραφεία της Μάι Γκολάν, βουλευτή του Λικούντ και υπουργού Κοινωνικής Ισότητας και Προώθησης των Γυναικών, στην Ιερουσαλήμ βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ισραηλινής Αστυνομίας, καθώς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τζέιμς Κάμερον δυσκολεύεται να ολοκληρώσει το σενάριο του Terminator 7

Ο Τζέιμς Κάμερον (James Cameron), σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου μιας νέας ταινίας «Terminator». Ο βραβευμένος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >