AD

Louis Vuitton | Ο φτωχός Γάλλος που δημιούργησε το διασημότερο brand name – status-symbol

Το κορυφαίο brand name είναι του Louis Vuitton που γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821.

Ήταν ο Γάλλος επιχειρηματίας και σχεδιαστής που ίδρυσε τον εμβληματικό οίκο μόδας που φέρει το όνομά του. Η φίρμα του που είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους διεθνείς οίκους μόδας στον κόσμο, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες με περισσότερα από 460 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ο σχεδιαστής Vuitton καταγόταν από μια οικογένεια ταπεινών μέσων και έγινε ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στον κόσμο των ειδών πολυτελείας χάρη στην εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και την σκληρή δουλειά του. Γεννημένος από γονείς της εργατικής τάξης στην αγροτική Γαλλία του 19ου αιώνα, αναμενόταν να βγάλει τα προς το ζην ως ξυλουργός, ξυλουργός ή αγρότης. Ωστόσο, το φιλόδοξο νεαρό αγόρι αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο Παρίσι και έφυγε από το σπίτι όταν ήταν μόλις 13 ετών. Φτάνοντας στο Παρίσι μετά από δύο χρόνια, έγινε μαθητευόμενος στο εργαστήριο ενός επιτυχημένου κατασκευαστή κουτιών. Η κατασκευή κουτιών του παρείχε πολλές ευκαιρίες να εκφράσει τη δημιουργικότητά του και σύντομα δημιούργησε τη φήμη του ως ένας από τους πιο μοντέρνους κατασκευαστές κουτιών του Παρισιού. Τελικά συνέχισε να ιδρύει την ετικέτα Louis Vuitton το 1854, η οποία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μέσα σε λίγα χρόνια. Διεύθυνε την εταιρεία μέχρι τον θάνατό του το 1892.

Diplôme de l`exposition international des Arts Décoratifs Industriels Modernes de Paris de 1929, exposé au musée de la Fondation d`entreprise Louis...

Ο οίκος Louis Vuitton είναι το πρώτο brand name που αποτελεί αντικείμενο πόθου, σύμβολο κύρους και κοινωνικής καταξίωσης. Είναι η γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής ραπτικής, των κοσμημάτων και των δερμάτινων αξεσουάρ πολυτελείας.

Ο γενάρχης της Louis Vuitton  γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1821 στο Λαβάν της Ανατολικής Γαλλίας. Στα 14 του χρόνια αναζητά την τύχη του στο Παρίσι και μην έχοντας καθόλου χρήματα, διανύει τα 400 χιλιόμετρα της διαδρομής με τα πόδια.

Το 1837 προσλαμβάνεται ως μαθητευόμενος στην εταιρεία Μαρεσάλ- κατασκευάστρια ειδών ταξιδιού.  Το ασύγκριτο πάθος του για τα ταξίδια αλλά και την γνώση ήταν τα εφόδια για να γνωρίσει πολύ  γρήγορα την επιτυχία. Μαθαίνει γρήγορα την τέχνη της δουλειάς και το 1854 στήνει  τη δική του εταιρεία κατασκευής μπαούλων και βαλιτσών. Τα προϊόντα διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα, το άψογο φινίρισμα και τον επώνυμο χαρακτήρα τους- καθώς υπήρχε τυπωμένο πάνω τους το  λογότυπο της εταιρείας. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που τα διέκρινε : ήταν ελαφρά και αδιάβροχα. Το 1885 ανοίγει  το πρώτο του υποκατάστημα στο Λονδίνο, τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει τη σειρά Damier canvas και η εταιρεία του με το πέρασμα του χρόνου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη παγκόσμια φήμη.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1892 ο Louis Vuitton φεύγει από την ζωή και τον διαδέχεται ο γιος του a George, ο οποίος απογείωσε τη φίρμα κάνοντάς την γνωστή παγκοσμίως.  Είναι εκείνος που φέρνει τη σειρά  Monogram canvas για να προστατεύσει την μάρκα από την αντιγραφή.

Μέχρι το 1914 είχε ανοίξει υποκαταστήματα στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της εποχής: Νέα Υόρκη, Αλεξάνδρεια, Ουάσιγκτον, Βομβάη και Μπουένος Άιρες. Τότε λάνσαρε τις τσάντες Steamer Bag, που μπορούσαν να χωρέσουν σε μία μεγάλη βαλίτσα ρουχισμού. Το 1932 λάνσαρε τις τσάντες μεταφοράς σαμπάνιας, τις τσάντες χειρός που είναι πρώτες σε προτίμηση ακόμα και σήμερα.

Το 1936 φεύγει από τη ζωή και ο George Vuitton  και τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιος του και εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Louis Gaston Vuitton.

Η εταιρεία-κολοσσός πέρασε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που φυσικά και  θέλησε να ξεχαστεί γρήγορα.

Κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί και πιο συγκεκριμένα με το κατοχικό καθεστώς του Βισύ. Μετά το τέλος του πολέμου, η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει όλη την γκάμα των δερμάτινων αξεσουάρ, από πορτοφόλια μέχρι τσάντες και τσαντάκια.

Ήταν πριν από 40 χρόνια, το 1987, όταν η εταιρεία έχασε τον οικογενειακό της χαρακτήρα. Συνενώθηκε με την εταιρεία ποτών Moet et Chandon and Hennessy και σήμερα είναι γνωστή στην αγορά με την επωνυμία LVMH. H εταιρεία ελέγχεται από το όμιλο Christian Dior και τον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό- έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Forbes του 2006.

H Scarlett Johansson  σε διαφήμιση της Louis Vuitton.

Το 1997 η εταιρεία  μπήκε  στον χώρο του επώνυμου έτοιμου ενδύματος, παρουσιάζοντας την πρώτη της κολεξιόν.

Η Louis Vuitton αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα πλαστών προϊόντων που κυκλοφορούν με το σήμα της εταιρείας. Αυθαίρετα έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 1% των διακινούμενων προϊόντων της είναι γνήσια.

Το 2004, το 18% των απομιμήσεων που κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν “Louis Vuitton”. Προκειμένου να περιοριστεί αυτό που συμβαίνει, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της μόνο μέσω των δικών της καταστημάτων. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες μικρές εξαιρέσεις για κάποιους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους- αλλά εκεί είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Διαθέτει, επίσης,  ένα ειδικό τμήμα με 60 υπαλλήλους το οποίο συντονίζει πολλούς ντετέκτιβ  και δικηγόρους σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η φήμη της. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των 13.000 υποθέσεων που έχει στείλει στο δικαστήριο (έχουν τιμωρηθεί 1.000 υπεύθυνοι).

Λέγεται ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί τρόποι για να καταλάβεις αν το προϊόν που έχεις τα χέρια σου είναι το αυθεντικό ή απομίμηση. Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει κάποιος είναι αν το υλικό μοιάζει με αληθινό δέρμα ή με πλαστικό που μοιάζει με δέρμα. Επίσης, ακριβώς επειδή η  λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να δει κάποιος το φινίρισμα της τσάντας, για παράδειγμα. Ακόμα, το φερμουάρ της τσάντας τραβιέται με ευκολία ή μήπως κολλάει σε κάποιο σημείο; Αν η τσάντα πρέπει να είναι ραμμένη στο χέρι, μήπως φαίνεται σαν να την έχει ραφτεί από μηχανή; Τα υλικά που είναι ραμμένα στο χέρι, μπορεί να μην είναι πάντα το ίδιο μεγέθους ούτε σε τέλειο σχήμα, αλλά σίγουρα διαρκούν περισσότερο.

H Madona σε διαφήμιση της Louis Vuitton.

Το 1998 ο Marc Jacobs γίνεται Art Director της εταιρίας και το  2003 ο Takashi Murakami φέρνει το multicolor monogram canvas που αποτελείται από το μοτίβο σε 33 διαφορετικά χρώματα πάνω σε άσπρο ή μαύρο καμβά. Η αγαπημένη εταιρεία,  έχει συνεργαστεί με την Bang & Olufsen.  `Έχει κατασκευάσει θήκες για τα 2 μοντέλα κινητών της και για το Mp3 της.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το λογότυπο της Louis Vuitton θα είναι συνώνυμο του prestige…Famous luxurious shop Louis Vuitton on Champs Elysees strett, Paris, France.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >