AD

Marilyn Vos Savant | H «πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου» με IQ 228

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες, η Marilyn vos Savant μπορεί να έχει το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά πολλοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν αυτόν τον τίτλο.

 

Η Marilyn vos Savant είναι αρθρογράφος περιοδικών της Νέας Υόρκης, επιχειρηματίας, θεατρικός συγγραφέας και πολλά άλλα. Ωστόσο, αυτό για το οποίο φημίζεται είναι ο εγκέφαλός της: η Marilyn vos Savant είναι γνωστή ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο και συχνά αναφέρεται ως «το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο».

Marilyn Vos Savant

Σύμφωνα με όλους τους λογαριασμούς ως η κάτοχος του ρεκόρ στον κόσμο για το υψηλότερο IQ, η Marilyn vos Savant έζησε μια σε μεγάλο βαθμό ασυνήθιστη παιδική ηλικία. Γεννήθηκε ως Marilyn Mach στις 11 Αυγούστου 1946 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια ανθρακωρύχων (και οι δύο παππούδες της δούλευαν στα ορυχεία) και οι γονείς της ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και την Ιταλία.

Portrait Of Marilyn Vos Savant

Η Marilyn vos Savant έγινε το άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο σε ηλικία 10 ετών, όταν έδειξε ήδη την ευφυΐα μιας 22χρονης.

Είναι ενδιαφέρον – ή ίσως τυχαίο – και οι δύο πλευρές της οικογένειας της Μέριλιν έχουν επώνυμα με «Savant» μέσα τους. Το επώνυμο της γιαγιάς της από τον πατέρα της ήταν Savant, ενώ ο παππούς της από τη μητέρα της μετέδωσε το επώνυμο «von Savant» στη μητέρα της Marilyn. Η λέξη «σοφή» αναφέρεται σε «ένα λόγιο άτομο», ένα όνομα που της ταιριάζει εκ των υστέρων.

Ίσως προβλέποντας διαισθητικά το όνομα θα της έφερνε καλή τύχη, η Marilyn αποφάσισε να υιοθετήσει το πατρικό όνομα της μητέρας της ως δικό της.

Μεγαλώνοντας, ως μαθήτρια διέπρεψε στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Όταν όμως η Marilyn von Savant έγινε 10 ετών, η ζωή της άλλαξε για πάντα.

Η νοημοσύνη της νεαρής γυναίκας δοκιμάστηκε με τη χρήση δύο τύπων τεστ IQ. Το ένα ήταν το τεστ Stanford-Binet, το οποίο εστιάζει στις λεκτικές ικανότητες χρησιμοποιώντας πέντε στοιχεία ως δείκτες νοημοσύνης και σχεδιάστηκε αρχικά για να μετρήσει τις νοητικές ανεπάρκειες στα παιδιά.

Το άλλο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η Marilyn ήταν το Mega Test του Hoeflin. Το κορίτσι – θαύμα σημείωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία και στα δύο τεστ, και το επίπεδο IQ της 228 έβαλε τη Marilyn vos Savant στη λίστα του Hall of Fame στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για το «Highest IQ» από το 1986 έως το 1989.

Marilyn Mach Vos Savant And Her Mother

Από συνέντευξη CGTN

Μια νεαρή Marilyn Mach μαζί της μητέρα, Marina vos Savant.

Αλλά οι συζητήσεις σχετικά με την ακρίβεια της μέτρησης της νοημοσύνης χρησιμοποιώντας άκαμπτα τεστ IQ άρχισαν να εμφανίζονται, και έτσι η κατηγορία «Highest IQ» σταμάτησε από τον Guinness το 1990, καθιστώντας την Vos Savant τον τελευταίο γνωστό άνθρωπο που κατείχε το ρεκόρ.

Παρά την υψηλή νοημοσύνη της, η Marilyn vos Savant λέει ότι οι γονείς της της συμπεριφέρθηκαν όπως κάθε άλλο παιδί που είχαν.

«Δεν σκέφτονταν καθόλου να επικεντρωθούν στα παιδιά. Η όλη ιδέα ήταν να είμαι απλώς ανεξάρτητη, να κερδίζω τα προς το ζην, και κανείς δεν μου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματικότητα», είπε η Vos Savant σε μια συνέντευξη σχετικά με την απλή ανατροφή της. «Κυρίως επειδή ήμουν κορίτσι».

Αλλά η Marilyn vos Savant δεν ήταν μόνο καλή στις επιστήμες και τα μαθηματικά, είχε επίσης αναπτύξει ένα πάθος για το γράψιμο. Ως έφηβη, εργαζόταν στο γενικό κατάστημα του πατέρα της ενώ συνεισέφερε κλιπ σε τοπικά περιοδικά με ψευδώνυμο.

Όταν ήρθε η ώρα για το κολέγιο, η εκκολαπτόμενη διάνοια δεν έβαλε το βλέμμα της σε ένα σχολείο Ivy League όπως θα υποθέσει κανείς ότι θα έκανε ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου. Αντίθετα, γράφτηκε στο Κοινοτικό Κολέγιο Meramec και αργότερα σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Ωστόσο, παράτησε το κολέγιο μετά από δύο χρόνια για να βοηθήσει στη διαχείριση της επενδυτικής επιχείρησης της οικογένειας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η φήμη της Marilyn vos Savant ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο συνέχισε να την ακολουθεί.Οπλισμένη με το εκπληκτικό IQ και την ωραία εμφάνισή της, η vos Savant προσγειώθηκε στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών και εφημερίδων – ένα κοινό περιοδικών της Νέας Υόρκης με τον εξίσου έξυπνο σύζυγό της, Robert Jarvik που εφηύρε την τεχνητή καρδιά Jarvik-7 – και μάλιστα το έκανε σε μερικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μάλλον αμήχανης εμφάνισης του 1986 στο Late Night με τον David Letterman.

Τελικά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει μια καριέρα στο γράψιμο και έγινε αρθρογράφος για Parade , το οποίο είχε κάνει ένα δημοφιλές προφίλ στο Marilyn vos Savant. Βλέποντας τον ενθουσιασμό από τους αναγνώστες που προκάλεσε ο τίτλος της Vos Savant «το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο», το περιοδικό της πρότεινε τη δουλειά.

Η στήλη ονομάστηκε «Ask Marilyn» και οι αναγνώστες έγραψαν στον vos Savant για να ρωτήσουν για διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την επιστήμη και τα λογικά παζλ.

Το υψηλό τίμημα του να θεωρείται «το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο» Η

Marilyn vos Savant μιλώντας για τη ζωή της ως το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο.

Το να είναι γνωστό ως το πιο έξυπνο άτομο στον κόσμο σηματοδοτούσε κατά κάποιο τρόπο μια πρόσκληση για τους ανθρώπους να αμφισβητούν συνεχώς τη νοημοσύνη της, κάτι που επιδεινώθηκε από τον αχαλίνωτο σεξισμό της εποχής.

Πράγματι, η vos Savant έχει ξεκαθαρίσει ότι έλαβε ελάχιστη ενθάρρυνση ως νεαρή κοπέλα να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της στο υψηλότερο δυνατό δυναμικό της. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν ανακαλύφθηκε ότι ήταν ιδιοφυΐα, οι γυναίκες δεν θεωρούνταν «κατάλληλες για να κάνουν κάτι συγκεκριμένα με την ευφυΐα τους, επομένως δεν την ενθάρρυναν με κανέναν τρόπο».

Η συνέντευξή της στον David Letterman, για παράδειγμα, δείχνει τη διάσημη παρουσιάστρια του talk show να αμφισβητεί μισοαστεία το υψηλό IQ της.

«Κάνεις έξυπνα πράγματα;» ρώτησε ο Λέτερμαν νωρίς στη συνέντευξη. Αργότερα, μετά από μια σύντομη κοροϊδία μεταξύ του και της Vos Savant, διακήρυξε: “Ξέρεις, νομίζω ότι είμαι πιο έξυπνος από εσένα” και “Αυτός δεν είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο!”

Στη συνέχεια, υπήρξε η φουντωμένη διαμάχη που προκλήθηκε από μια αθώα ερώτηση που υποβλήθηκε στη στήλη της Marilyn vos Savant.

Το 1991, ένας αναγνώστης έγραψε το vos Savant ζητώντας της να λύσει μια δημοφιλή μαθηματική ερώτηση γνωστή ως ερώτηση Monty Hall. Το όνομα προέρχεται από τον παρουσιαστή της αγαπημένης εκπομπής παιχνιδιών Let`s Make A Deal με την οποία η ερώτηση έχει ομοιότητες. Έγινε ως εξής:

«Ας υποθέσουμε ότι είστε σε μια εκπομπή παιχνιδιών και σας δίνεται η επιλογή τριών θυρών: Πίσω από μια πόρτα είναι ένα αυτοκίνητο. πίσω από τις άλλες, κατσίκες. Διαλέγεις μια πόρτα, ας πούμε Νο. 1, και ο οικοδεσπότης, που ξέρει τι υπάρχει πίσω από τις άλλες πόρτες, ανοίγει μια άλλη πόρτα, ας πούμε το Νο. 3, που έχει μια κατσίκα. Στη συνέχεια, σας λέει, “Θέλετε να επιλέξετε την πόρτα Νο. 2;” Είναι προς όφελός σας να πάρετε το διακόπτη;»

Η Marilyn vos Savant απάντησε στον αναγνώστη μέσω της στήλης της σαν να ήταν οποιαδήποτε άλλη τακτική ερώτηση με την οποία είχε ασχοληθεί και απάντησε: «Ναι. θα πρέπει να αλλάξετε… Η πρώτη πόρτα έχει 1/3 πιθανότητες να κερδίσει, αλλά η δεύτερη πόρτα έχει 2/3 πιθανότητες.”

Ask Marilyn Column In Parade

Parade

Η στήλη της Marilyn vos Savant στο περιοδικό Parade.

Η απλή απάντηση προκάλεσε αναπάντεχη αναταραχή. Η διαμάχη δεν είχε μόνο ξεσπάσει μεταξύ των πιστών οπαδών του περιοδικού, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε και στους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς κύκλους.

Η στήλη απέσπασε τουλάχιστον 10.000 επιστολές προς το περιοδικό, πολλές από τις οποίες έγραφαν σε έντονη επίπληξη ενάντια στην απάντηση του Vos Savant.

Πολλά από τα αγέρωχα γράμματα ήταν τόσο τρομοκρατημένα από την απάντηση που θεωρούσαν ανεπαρκή από τη Vos Savant, τον πιο έξυπνο άνθρωπο στον κόσμο, που κατέφυγαν να την φωνάζουν και να χρησιμοποιούν εξευτελιστική γλώσσα για να επιτεθούν στη νοημοσύνη της.

«Την έσκασες και την έσκασες! Εφόσον φαίνεται να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη βασική αρχή στη δουλειά εδώ, θα σας εξηγήσω», διαβάστε ένα γράμμα.

Ένα άτομο πρότεινε ότι «Ίσως οι γυναίκες να βλέπουν τα μαθηματικά προβλήματα διαφορετικά από τους άνδρες», ενώ ένα άλλο άτομο έγραψε απλά, «Εσύ είσαι η κατσίκα!»

Μια αναφορά για την παράξενη αντίδραση των New York Times υπολόγισε ότι μεταξύ των άσχημων επιστολών που έλαβε η Marilyn vos Savant «σχεδόν 1.000 έφεραν υπογραφές με διδακτορικό και πολλές ήταν σε επιστολόχαρτα των τμημάτων μαθηματικών και επιστημών».

Για την ιστορία, μια ακριβής απάντηση στην ερώτηση του Monty Hall ήταν αντικείμενο σοβαρής ακαδημαϊκής συζήτησης για δεκαετίες, ακόμη και πολύ πριν εμφανιστεί η στήλη της Marilyn vos Savant.

Marilyn Vos Savant And Robert Jarvik

Mario Ruiz/Getty Images

Η Marilyn vos Savant και ο σύζυγός της Robert Jarvik.

Το 1959, μια προηγούμενη επανάληψη της ερώτησης πιθανότητας γνωστής ως Πρόβλημα των Τριών Αιχμαλώτων αναλύθηκε από τον διάσημο μαθηματικό και μελετητή Μάρτιν Γκάρντνερ στο περιοδικό Scientific American. Ο Γκάρντνερ παραδέχτηκε ότι η ερώτηση ήταν «ένα θαυμάσια μπερδεμένο μικρό πρόβλημα» και σημείωσε ξεκάθαρα ότι «σε κανένα άλλο κλάδο των μαθηματικών δεν είναι τόσο εύκολο για τους ειδικούς να κάνουν λάθος όσο στη θεωρία πιθανοτήτων».

Ενώ πολλοί ειδικοί που ανέλυσαν την ερώτηση δήλωσαν έκτοτε ότι η vos Savant ήταν σωστή στην απάντησή της – οδηγώντας σε μερικές ενοχλητικές δημόσιες συγγνώμες από τους επικριτές – άλλοι πιστεύουν ότι ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη δεν έκαναν τη vos Savant εντελώς σωστά, είτε.

Παρά τη σκληρή κρίση και την κριτική που έχει δεχτεί, η Marilyn vos Savant συνέχισε να ζει τη ζωή της σε μεγάλο βαθμό έξω από τα κραυγαλέα φώτα των μέσων ενημέρωσης.

Έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου για την Οικονομική Εκπαίδευση και είναι στα συμβουλευτικά συμβούλια της Εθνικής Ένωσης για τα Χαρισματικά Παιδιά και του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας Γυναικών.

Διατηρεί ακόμα τη στήλη της «Ask Marilyn» και ζει με τον σύζυγό της στο Μανχάταν.

Τι περιλαμβάνει ένας αριθμός IQ;

Marilyn Vos Savant Magazine Cover

Η Jezebel

Marilyn vos Savant και ο σύζυγός της στο εξώφυλλο του περιοδικού New York.

Ο μέσος όρος IQ ενός ατόμου είναι μεταξύ 85 και 115. Αλλά πόσο σημαντικό είναι ένα σκορ στο τεστ IQ για τον προσδιορισμό της νοημοσύνης κάποιου;

Από τότε που ανακηρύχθηκε ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στον κόσμο πριν από δεκαετίες, υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την ακρίβεια των τεστ που δόθηκαν στη Marilyn vos Savant για τη μέτρηση του IQ της.

Το τεστ Stanford-Binet και το Hoeflin Mega Test που έκανε η vos Savant όταν ήταν νεαρή έχουν περάσει από πολλές επαναλήψεις από τότε και αμφισβητήθηκαν οι μέθοδοι μέτρησής τους.

Αλλά η συζήτηση μεταξύ των ειδικών σχετικά με την ακρίβεια των διαφορετικών τεστ IQ που υπάρχουν έχει συμβεί εδώ και αρκετό καιρό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που επισημαίνουν συχνά οι σκεπτικιστές είναι ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα τεστ νοημοσύνης που γίνεται καθαρά χωρίς μεροληπτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βαθμολογία ενός ατόμου ανάλογα με το υπόβαθρο ή την ψυχολογική του ευημερία.

Τα τεστ IQ ήταν πιο αμφιλεγόμενα όταν χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση μαθητών στην εκπαίδευση.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι εισαγωγές σε ειδικές ή χαρισματικές τάξεις που βασίζονται αποκλειστικά στη βαθμολογία IQ τους ή σε οποιοδήποτε άλλο μοναδικό τεστ συχνά φέρνουν τα παιδιά από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο σε μειονεκτική θέση.

Ειδικά οι εκπαιδευτικοί είναι συνήθως υπέρ μιας πιο ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά τη μέτρηση της νοημοσύνης των μαθητών, αξιολογώντας τους χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικότητας και των κινήτρων τους.

The Highest IQ Ever Recorded

Η τελευταία γνωστή βαθμολογία IQ της Marilyn vos Savant ήταν 228.

Η Marilyn vos Savant θα ήταν η πρώτη που θα πει ότι η υψηλή βαθμολογία IQ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει τη νοημοσύνη ενός ατόμου. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη ιδιοφυΐα, όσον αφορά τα έξυπνα, παίζουν πολλά πράγματα, ακόμη και για αυτούς που θεωρούμε «ειδικούς».

«Όταν καλούμε τους ειδικούς, τους ακούμε να λένε ό,τι έχουν να πουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αναλυτική ικανότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται τις διαθέσιμες πληροφορίες – αυτό είναι πραγματικά περισσότερο νοημοσύνη είναι», είπε ο Vos Savant.

Το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους που είναι πραγματικά έξυπνοι, και γιατί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που πρωτοστατούν σε αυτόν τον κόσμο. Για παράδειγμα, ένας ταλαντούχος επιστήμονας μπορεί να έχει εσωστρεφή προσωπικότητα ή να μην έχει ηγετικές ικανότητες.

Στο τέλος της ημέρας, όπως το έθεσε ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο Marilyn vos Savant: «Υπάρχουν όλα τα διαφορετικά είδη δεξιοτήτων… όλοι έχουμε αυτό το μείγμα δεξιοτήτων».


 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >