AD

Παγκόσμια υπερθέρμανση | Η συγκλονιστική ιστορία του επιστήμονα που εμφάνισε αυτόν τον όρο για πρώτη φορά

Στις 8 Αυγούστου 1975 δημοσιεύτηκε η εργασία του Wallace Smith Broecker « Κλιματική Αλλαγή: Είμαστε στην αρχή μιας Παγκόσμιας υπερθέρμανσης;” στο περιοδικό Science.

Το 1970, ο Broecker, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, δημοσίευσε μια μελέτη των πυρήνων των ιζημάτων των ωκεανών που αποκάλυψε ότι η Εποχή των Παγετώνων είχε δει γρήγορες μεταβάσεις στο κλίμα της, με τα φύλλα πάγου να χρειάζονταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακολουθούμενες από ξαφνικές θερμές περιόδους που έλιωσαν τον πάγο.

Το 1975, ο  Broecker βασίστηκε σε αυτήν την ανακάλυψη στην εργασία του, η οποία υπέθεσε ότι οι γρήγορες διακυμάνσεις της Εποχής των Παγετώνων είχαν προκληθεί από αλλαγές στη «θερμοαληνική κυκλοφορία». Συγκεκριμένα, τα ωκεάνια ρεύματα και τα αιολικά συστήματα που μετακινούν τη θερμότητα από τον ισημερινό προς τα βόρεια προς τους πόλους και μεταφέρουν κρύο νερό προς τον ισημερινό. Ο Broecker αργότερα ονόμασε αυτό τον «Μεγάλο Μεταφορέα Ωκεανού». Πίστευε ότι οι γρήγορες αλλαγές στο κλίμα ήταν και πάλι δυνατές εάν αυτός ο μεταφορικός ιμάντας άλλαζε ή «απενεργοποιούσε».

Ο Broecker υποστήριξε ότι υπήρχε ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο για να συμβεί αυτό: η συνεχιζόμενη αύξηση της περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα αρχίσει σύντομα να θερμαίνει τον πλανήτη, με τη σειρά του να ζεσταίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ωκεανό και να λιώνει τους πάγους σε γλυκό νερό. Αυτό θα μείωνε την πυκνότητα των νερών, εμποδίζοντας έτσι τη βύθιση του κρύου νερού, αλλάζοντας τα ρεύματα των ωκεανών και ουσιαστικά κλείνοντας τον μεταφορικό ιμάντα. Η επίδραση θα προερχόταν από απρόβλεπτα «ανοιγοκλεισμένα τρεμόπαιγμα» στην παγκόσμια θερμοκρασία. Όπως το έθεσε ο Broecker το 1998, «το κλιματικό σύστημα είναι ένα θυμωμένο θηρίο και το χτυπάμε με ραβδιά.»

Η αξιολόγησή του για τις τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμένει επίκαιρη σήμερα. Το 2017, μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου Columbia διαπίστωσε ότι καθώς ο πλανήτης θερμαινόταν, το νερό έμπαινε στους ωκεανούς με υψηλότερο ρυθμό.

Τρία χρόνια πριν, το 2019 ο Broecker έφυγε από τη ζωή.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >