AD

Whitney Houston | Η θλιβερή ιστορία μιας πραγματικής σταρ που έφυγε τόσο νωρίς

Στις 9 Αυγούστου του 1963 γεννήθηκε η `φωνή`. Η ζωή της Whitney Houston,  ήταν γεμάτη τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μακροχρόνιου αγώνα με τον εθισμό και την καταπολέμηση των αρνητικών πλευρών της διασημότητάς της. Έζησε τεράστια ταλαιπωρία, στενοχώρια και προσωπικά ζητήματα.

Η ποπ σταρ Whitney Houston άφησε εκατομμύρια θαυμαστές συντετριμμένους δέκα χρόνια πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, αφότου έφυγε από τη ζωή στο Μπέβερλι Χιλς, ένα βράδυ πριν από τα βραβεία Grammy. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε πνιγμό, καρδιοπάθεια και χρήση ναρκωτικών. Ο ξαφνικός χαμός της άφησε κενό σε πολλούς θαυμαστές, οι οποίοι πάλεψαν να συμβιβαστούν με τον θάνατό της. Η Whitney ήταν μια θρυλική τραγουδίστρια, γνωστή για την υπέροχη φωνή της και τις αειθαλείς επιτυχίες της όπως “Saving All My Love For You”, “How Will I Know?”. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τραγούδι της “I will always love you” και την ερμηνεία της στο πλευρό του γοητευτικού Kevin Costner που έπαιξε το ρόλο του σωματοφύλακά της στην ομώνυμη ταινία “The Bodyguard”…

Tη διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό την αποκαλούσαν “Η Φωνή” και όχι τυχαία… Τόσο οι δυνατότητες όσο και η ποιότητα της φωνής της ήταν απίστευτες. Γρήγορα κατέκτησε τον τίτλο μίας από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της ποπ μουσικής, ενώ το 2009 μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ως η τραγουδίστρια με τα περισσότερα βραβεία (415 το σύνολο). Όσο δε για τις πωλήσεις των δίσκων της;  Ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

Τα πρώτα χρόνια

Η αγάπη της Whitney Houston για το τραγούδι ξεκίνησε όταν ήταν παιδί. Εντάχθηκε στη χορωδία της εκκλησίας βαπτιστών New Hope στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα της, η βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης Cissy Houston, ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη του μουσικού προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ξαδέρφη της Whitney, Dionne Warwick, ήταν επίσης μέρος της χορωδίας. “Η μητέρα μου ήταν η πρώτη τραγουδίστρια με την οποία είχα επαφή”, είπε η Whitney στο Rolling Stone σε μια συνέντευξη το 1993. “Μας τραγουδούσε συνεχώς στο σπίτι, στην εκκλησία. Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε, “Αν δεν το νιώθεις, τότε μην το μπερδεύεις, γιατί είναι χάσιμο χρόνου.”

Όταν η Whitney πέθανε το 2012, η ​​οικογένειά της αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις τελευταίες της τελετές πίσω στο Νιούαρκ στο την ίδια εκκλησία όπου μεγάλωσε τραγουδώντας, ως φόρο τιμής στις ρίζες της. Η κηδεία της Whitney ήταν ιδιωτική και μόνο για αγαπημένα πρόσωπα.

Το πρώτο άλμπουμ της Whitney Houston κυκλοφόρησε το 1985, όταν ήταν 21 ετών. Είχε εντοπιστεί από τον Gerry Griffith της Arista Records όταν έπαιζε σε ένα νυχτερινό κέντρο του Μανχάταν με τη Cissy. Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στη μουσική βιομηχανία, η Whitney είχε ήδη ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Εργάστηκε για το πρακτορείο Click και τελικά τη Wilhelmina.

Ωστόσο, η Houston αποκάλυψε ότι η πίεση για μια μουσική επιτυχία ήταν αισθητή εδώ και πολύ καιρό. “Οι άνθρωποι ενδιαφερόντουσαν για μένα από την εποχή που ήμουν δεκαπέντε – ήταν σαν να περίμεναν να μεγαλώσω. Όλοι έβαλαν τις προσφορές τους”, είπε στο Rolling Stone. Ο Griffith σύστησε τη Houston στον Clive Davis, στέλεχος της A&R, ο οποίος τελικά έγινε μεγάλο μέρος της καριέρας της.

Μόλις η Whitney αποφάσισε να μπει στη βιομηχανία, συνειδητοποίησε ότι θα υπήρχε λίγος χρόνος για προβληματισμό. Έπρεπε να μάθει γρήγορα να διαπραγματεύεται. “Δεν είχα χρόνο να μεγαλώσω. Δεν είχα χρόνο για πάρτι”, είπε σε συνέντευξή της. “Δεν έβγαινα καν ραντεβού στα 20 μου. Δεν ήμουν η κανονική 20χρονη νεαρή γυναίκα που περνούσε τις φάσεις της. Ήμουν εκατομμυριούχος μέχρι τα 22 μου.”

Κακοποίηση όταν ήταν παιδί

Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2018, η Whitney, αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί ως παιδί. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Kevin Macdonald και εντόπισε την άνοδο και την πτώση της ερμηνεύτριας. «Υπήρχε κάτι ιδιαίτερα ενοχλημένο πάνω της, γιατί ποτέ δεν ένιωθε άνετα στο πετσί της», είπε ο Macdonald, μιλώντας στο Vanity Fair για τη Whitney. “Έμοιαζε κάπως ασεξουαλική με έναν περίεργο τρόπο. Ήταν μια όμορφη γυναίκα, αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα σέξι. Έχω δει και κάνει κάποια γυρίσματα με ανθρώπους που έχουν υποστεί (παιδική κακοποίηση) και υπήρχε κάτι στον τρόπο της αυτό μου θύμιζε αυτό το είδος συρρίκνωσης – έλλειψη άνεσης στη δική της σωματικότητα που ένιωθε, ίσως αυτό να ήταν».

Ενώ ο σκηνοθέτης είχε κάτι στο μυαλό του, δεν ήταν σίγουρος για το πόσο μεγάλο τραύμα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει η Whitney ως παιδί, μέχρι που γύρισε το ντοκιμαντέρ. Η πρώην βοηθός της τραγουδίστριας, Mary Jones, είπε στο δίσκο ότι η Whitney είχε υποστεί κακοποίηση  στην παιδική ηλικία και αυτή η εμπειρία την άλλαξε αμετάκλητα.

Τα ναρκωτικά

Ο αδερφός της Whitney, Michael Houston, είπε στην Oprah Winfrey σε μια συνέντευξη το 2013 ότι επηρεάστηκε από αυτόν όταν δοκίμασε ναρκωτικά. Ωστόσο, δεν συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα θα έβγαιναν τόσο εκτός ελέγχου. «Αισθάνομαι υπεύθυνος για ό,τι άφησα να πάει μέχρι τώρα. Ήμασταν πάντα μαζί, ξέρετε, τις περισσότερες φορές, και με ακολουθούσε – της έμαθα να οδηγεί. Παίζαμε μαζί – ό,τι κάναμε μαζί καθώς μεγαλώναμε – και μετά όταν μπήκαμε στα ναρκωτικά , το κάναμε μαζί και απλά ξέφυγε από τον έλεγχο».

Όταν η Oprah ρώτησε τον Michael αν ήταν αυτός που την άφησε να πειραματιστεί με τα ναρκωτικά για πρώτη φορά, εκείνος εξήγησε ότι τότε, στον κόσμο της ψυχαγωγίας, τα ναρκωτικά ήταν παντού. Είπε επίσης ότι δεν ήξερε και είχε άγνοια για το πόσο κακό θα μπορούσε να γίνει. «Λοιπόν, την πρώτη φορά που το έκανε, ήσουν μαζί κι εσύ, άρα αυτός είναι ο δαίμονας με τον οποίο ζεις», είπε η Oprah στον Michael. «Κάθε μέρα», απάντησε ο Houston. “Κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζω για το υπόλοιπο της ζωής μου.”

Το αλκοόλ

Το 2002, η Whitney μίλησε εκτενώς στην Diane Sawyer για την καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και για ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα.

Είπε ότι θεραπεύτηκε και ότι ο εθισμός ήταν στο πια παρελθόν για εκείνη. «Δεν είμαι πια τόσο ενθουσιασμένη με αυτό… Ήταν καινούργιο, έκανα πάρτι και τελείωσε», πρόσθεσε. Η Houston ρωτήθηκε αν θα άγγιζε ποτέ ξανά ναρκωτικά, κι απάντησε ότι δεν μπορούσε να πει αλλά ότι δεν ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό της. «Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ζωή και θέλει να ζήσει», είπε, προτού προσθέσει ότι προσευχήθηκε ώστε να μπορέσει να αποφύγει εντελώς τα ναρκωτικά. «Δεν θα σπάσω», τόνισε.

IFrame

Ωστόσο, η μάχη ενάντια στον εθισμό ήταν μακρά και σκληρή για τη Whitney. Το 2011, επέστρεψε στην αποκατάσταση για να αναρρώσει. Η εκπρόσωπός της τότε, Kristen Foster, είπε στο ABC News ότι η Whitney είχε επιλέξει να κάνει το βήμα μόνη της. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Whitney Houston βρίσκεται επί του παρόντος σε πρόγραμμα απεξάρτησης για θεραπεία από ναρκωτικά και αλκοόλ», είπε η Foster. «Η Whitney μπήκε οικειοθελώς στο πρόγραμμα για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια διαδικασία ανάρρωσής της».

Ο έλεγχος της καριέρας της

Το ντοκιμαντέρ “Whitney” έριξε φως σε πολλές πτυχές της ζωής της Whitney Houston. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990, η στενή φίλη της Whitney και πρώην δημιουργική διευθύντρια Robyn Crawford, ο μπαμπάς της John Houston και ο πρώην σύζυγός της Bobby Brown προσπάθησαν όλοι να πάρουν τον έλεγχο της καριέρας της και να την πείσουν να τους δώσει προσοχή, σύμφωνα με το Rolling. Stone. Τα πράγματα έγιναν άσχημα και η Crawford ζήτησε από τη Whitney να επιλέξει ανάμεσα σε εκείνη και τον Brown. Η Whitney πήγε με τον τελευταίο. Πιστεύεται ότι ο John και ο Bobbie δεν πρόσεχαν πραγματικά τη Houston και είχαν τα δικά τους κίνητρα να την πείσουν να τους εμπιστευτεί.

Επιπλέον, ο John άρχισε να παίρνει χρήματα από τα ταμεία της Whitney εν αγνοία της, φέρνοντάς την σε δύσκολη οικονομική θέση. Βοηθούσε ήδη την οικογένειά της σε αυτό το σημείο, και η κλοπή ήταν ένα σκληρό χάπι για να καταπιεί. Η Houston ήταν τόσο περιορισμένη για μετρητά που δεν είχε τα χρήματα για να ολοκληρώσει μια περίοδο αποτοξίνωσης.

Η τοξική σχέση της με τον Bobby Brown

Η σχέση της Whitney Houston με τον Bobby Brown ήταν, τουλάχιστον, ταραχώδης. Πιστεύεται ότι αποφάσισε να συνδεθεί με τον Brown για να ξεφύγει από την αδυσώπητη πίεση και τις εικασίες για τη σχέση της με τη Robyn Crawford

To ζευγάρι είχε από την αρχή έναν δύσκολο γάμο. Πρώτον, έκαναν ο ένας τους εθισμούς του άλλου χειρότερους.

IFrame

Επιπλέον, ο Brown ζήλευε την επιτυχία και τη φήμη της συζύγου του. Όταν η Oprah Winfrey ρώτησε την Houston για αυτό, η τραγουδίστρια παραδέχτηκε ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν πράγματι ζηλιάρης. Αποκάλυψε επίσης ότι προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή από τον εαυτό της και θα ζητούσε από τον κόσμο να την αποκαλεί κυρία Brown. Η Whitney είπε στην Oprah: “Ποτέ δεν του άρεσε το γεγονός ότι οι άνθρωποι έλεγαν: “Την ζηλεύεις. Απλώς ζηλεύεις τη φήμη της και την περιουσία της και αυτό που έχει” και τα πάντα, και θα θύμωνε πολύ. Αλλά δεν είναι αφύσικο για έναν άντρα να νιώθει έτσι ή να νιώθει ότι του έλειπε».

Η στενή σχέση της με την κόρη της

Η Bobbi Kristina Brown και η μαμά της, Whitney Houston, μοιράστηκαν έναν στενό δεσμό. Έκανε συχνά συντροφιά στη μαμά της όταν η Whitney πήγαινε σε περιοδείες. Η Bobbi ανέβαινε επίσης περιστασιακά με τη μητέρα της στη σκηνή.

Η Bobbi Kristina φρόντιζε επίσης τη μαμά της όσο μπορούσε όσο η Whitney συνέχισε τον αγώνα της ενάντια στον εθισμό.

IFrame

Η Bobbi Kristina ήθελε να γίνει τραγουδίστρια όπως η Whitney και είχε αρχίσει να ηχογραφεί τραγούδια μαζί της μέχρι τον πρόωρο θάνατο της Houston το 2012. Το κορίτσι  ήταν συντετριμμένο για την απώλειά της και μίλησε για αυτό σε συνεντεύξεις. “Μπορώ να ακούσω τη φωνή της και το πνεύμα της να μου μιλάει να μου λέει, συνέχισε να κινείσαι, μωρό μου. Την νιώθω πάντα μαζί μου.”, είπε στο ABC News. “Θυμάμαι τι μου είπε, θυμάμαι τι μου έμαθε… Ήταν μια αδερφή, μια παρηγοριά. Το πνεύμα που είχε, όπου κι αν ήταν, άγγιζε τους πάντες.” Περίπου τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Whitney, η Bobbi Kristina βρέθηκε σε τραγικά παρόμοιες συνθήκες, αναίσθητη σε μια μπανιέρα. Πέθανε αρκετούς μήνες αργότερα.

Τα δύσκολα χρόνια της καριέρας της εξαιτίας των καταχρήσεων

Η κατάχρηση ναρκωτικών της Whitney Houston άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται εμφανής. Η ποιότητα της φωνής της υπέφερε και η Houston δεν μπορούσε να κάνει επιτυχίες. Αυτό ήταν ένα σίγουρο πλήγμα για την καριέρα της τη δεκαετία του 2000. Σε μια προσπάθεια να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της, η τραγουδίστρια επισκέφτηκε το κέντρο αποτοξίνωσης μερικές φορές προτού δηλώσει ότι ήταν καθαρή το 2010.

Κατά την περιοδεία της σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία το 2010, δυσκολεύτηκε να φτάσει τις υψηλές νότες, ιδιαίτερα στη συναυλία της στο Λονδίνο.

IFrame

Στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Rolling Stone, δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς λέγονταν οι εφεδρικοί τραγουδιστές της και έβηχε ασταμάτητα. Η συναυλία της είχε πολλά αρνητικά σχόλια από το κοινό. Η στενή φίλη Aretha Franklin μίλησε για τα περιστατικά, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Whitney. «Είχε χάσει το κορυφαίο εύρος της φωνής της και κάποιοι από το κοινό δεν ήταν πολύ ευγενικοί», είπε. «Αλλά νύχτα με τη νύχτα, στάθηκε εκεί σαν πρωταθλήτρια και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό».

Τα κρυφά συναισθήματα για την Robyn Crawford

Επτά χρόνια μετά την απώλεια της Whitney, η Robyn Crawford μίλησε για το πόσο βαθιά ήταν η σχέση τους. Στο βιογραφικό βιβλίο με τίτλο «A Song For You: My Life With Whitney Houston», η Crawford αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη φιλία της με την ερμηνεύτρια:  “Έφτασα στο σημείο όπου ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ τη φιλία μας. Και ένιωσα την επείγουσα ανάγκη να σηκωθώ και να μοιραστώ τη γυναίκα πίσω από το απίστευτο ταλέντο”.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση το 1980. «Θέλαμε να είμαστε μαζί», παραδέχτηκε η Crawford. «Και αυτό σήμαινε μόνο εμάς». Ωστόσο, μόλις η Houston ολοκλήρωσε το συμβόλαιό της με τον Clive Davis, είπε στην Crawford ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να έχει οικειότητα μαζί της.«Είπε ότι αν οι άνθρωποι μάθουν για εμάς, θα το χρησιμοποιούσαν εναντίον μας και στη δεκαετία του `80, έτσι ένιωθε». Η Crawford σεβάστηκε τις επιθυμίες της Whitney και παρέμεινε “μαμά” για τη σχέση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

H κρίση ταυτότητας

Η Whitney Houston θεωρήθηκε συχνά ως «όχι αρκετά μαύρη» και μάλιστα αποδοκιμάστηκε στα βραβεία Soul Train το 1989.

Η ομάδα της Χιούστον επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας εικόνας που θα την έκανε αγαπημένη των θαυμαστών … για τους λευκούς ακροατές. Τραγούδια που θύμιζαν πολύ τις ρίζες της Whitney και την κουλτούρα των Black αναθεωρήθηκαν στο στούντιο. Η ποπ σταρ προσπάθησε να σπάσει τα στερεότυπα και αγκάλιασε την ταυτότητά της με το «I`m Your Baby Tonight» και συνεργάστηκε με αστέρια όπως ο Stevie Wonder. Το ντοκιμαντέρ του 2017 Whitney: Can I Be Me? πρόσφερε αναλαμπές της σκέψης της Whitney σχετικά με τη φυλετική της ταυτότητα. “Δεν είναι καλό συναίσθημα”, είπε η Houston (μέσω του Rolling Stone). “Πρέπει να καθίσεις εκεί. “Με κοροϊδεύουν;” Πρέπει να είσαι εγκάρδιος και να χαμογελάς σαν όλα να είναι εντάξει… Δεν είσαι αρκετά μαύρος για αυτούς ή δεν είσαι αρκετά R&B».

IFrame

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >