AD

Iris van Herpen | H ευρηματική σχεδιάστρια που με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργεί φορέματα-έργα τέχνης

Τα έργα της Ολλανδής σχεδιάστριας μόδας που μπορούν να εκληφθούν όχι μόνο ως ρούχα αλλά και ως έργα τέχνης. Η έκθεση με τίτλο Iris van Herpen: Transforming Fashion έδωσε έμφαση στη «συνεργατική διαδικασία που βρίσκεται στη διασταύρωση της τέχνης, της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής και της επιστήμης», όπως αναφέρει το μουσείο.

 

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια από την Ολλανδία, η Iris van Herpen  είναι γνωστή για τις εκλεκτικές ιδέες που την καθοδηγούν καθώς πειραματίζεται με τα υφάσματα και την τεχνολογία. Ράβει ασυνήθιστα υλικά και θέματα στα ρούχα που δημιουργεί. Τα πολυάριθμα βραβεία και οι συχνές διεθνείς επιδείξεις μόδας της van Herpen αποτελούν μόνο απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής της.

Iris Van Herper

Η Van Herpen γεννήθηκε το 1984 στη μικρή πόλη Wamel της Ολλανδίας.

Η Ολλανδή σχεδιάστρια μόδας εκφράστηκε δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική, τον χορό και το βιολί, προτού μυηθεί στη μεταμορφωτική δύναμη της μόδας όταν μπήκε στο γυμνάσιο. Η Van Herpen έμαθε να ράβει, να κόβει σχέδια και να κεντάει, μια ανακάλυψη που την οδήγησε να σπουδάσει Σχέδιο Μόδας στο Artez Institute of the Arts Arnhem και πρακτική στο Alexander McQueen στο Λονδίνο και την Claudy Jongstra στο Άμστερνταμ, όπου η Van Herpen γυάλισε τα χειροποίητά της. Η Iris άνοιξε τελικά τη δική της εταιρεία το 2007. Νιώθοντας έλξη από την παραδοσιακή δεξιοτεχνία στη μόδα, η Van Herpen άρχισε να κόβει με λέιζερ και να εκτυπώνει τα λεπτομερή της σχέδια που σύντομα εξελίχθηκαν σε φορέματα υψηλής ραπτικής.

Η πρώτη της συλλογή το 2007, περιείχε τις ορειχάλκινες νευρώσεις από 700 ομπρέλες που ανασυναρμολογήθηκαν για να διαμορφώσουν τα ρούχα της. Αυτή η καινοτόμος κίνηση της σχεδιάστριας τράβηξε την προσοχή του Μουσείου Groninger, που προσφέρθηκε να αγοράσει μέρος της συλλογής που συνεργάζεται η Van Herpen με τη βελγική εταιρεία Materialize NV για να τυπώνει τα σχέδιά της.  Η Iris έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορους κλάδους, συχνά σε επαναλαμβανόμενη βάση, όπως η χορογράφος και χορεύτρια Nanine Linning, ο εικαστικός Bart Hess, ο Philip Beesley, ο Stephen Jones  και η Irene Bussemaker, η φίρμα παπουτσιών United Nude, ο σκηνοθέτης Zach,  ο σχεδιαστής κοσμημάτων Heaven Tanudiredja, μαζί με τον σκηνοθέτη και σκηνοθέτη Joost Vandebrug. Για τις τελευταίες της συλλογές, η Van Herpen συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Anthony Howe και η αρχιτέκτονας Neri Oxmann, φτιάχνοντας το όνομά της με την ασυνήθιστη χρήση υλικών, όπως διαφανές ακρυλικό, σιλικόνη, ύφασμα μικροϊνών και δαντέλα με πολυεστερικό φιλμ. Από το 2011, η σχεδιάστρια εμφανίζεται στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, στο πλαίσιο του Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Με τη γλυπτική και αρχιτεκτονική φύση τους, τα σχέδια της Van Herpen εκτίθενται σε διάφορα μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Βασιλικό Μουσείο στο Τορόντο και το Μουσείο Groninger. Η επιστημονική κλίση της Van Herpen οδήγησε επίσης σε συνεργασίες με το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Το 2011, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ρούχα της Van Herpen συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού  Time με τις 50 καλύτερες εφευρέσεις εκείνης της χρονιάς, ενώ της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο ANDAM Gran Prix το 2014, το Βραβείο STARTS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2016 και το ολλανδικό κρατικό βραβείο για τις τέχνες Johanness Vermeer το 2017.

 

Iris van Herpen, Crystallisation Water Dress

Iris van Herpen, Crystallisation Water Φόρεμα, Συλλογή Άνοιξη 2011. 

Iris van Herpen: Transforming Fashion, Cincinnati Art Museum, Cincinnati, OH, USA

 Iris van Herpen: Transforming Fashion, Μουσείο Τέχνης Cincinnati, Cincinnati, OH, USA. Ιστοσελίδα του Μουσείου.

Το 2017-2018 το Μουσείο Τέχνης Cincinnati στο Cincinnati της Ουγγαρίας παρουσίασε μια έκθεση επικεντρωμένη στα έργα της Ολλανδής σχεδιάστριας μόδας που μπορούν να εκληφθούν όχι μόνο ως ρούχα αλλά και ως έργα τέχνης. Η έκθεση με τίτλο Iris van Herpen: Transforming Fashion έδωσε έμφαση στη

«συνεργατική διαδικασία που βρίσκεται στη διασταύρωση της τέχνης, της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής και της επιστήμης», όπως αναφέρει το μουσείο.

Iris van Herpen, Skeleton Dress

Iris van Herpen, Skeleton Dress, Φθινόπωρο 2011 Couture.

Μερικές από τις ιδέες της van Herpen φαίνεται να είναι κοσμικής έμπνευσης, φαινομενικά να μην τηρούν κανένα παραδοσιακό όριο.

Είναι φουτουριστικές. Οι δημιουργίες της πρωτοπορούν στις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής υλικών, επιτρέποντας στη σχεδιάστρια να παίξει με το ύφασμα και να δώσει στα κομμάτια της ένα εκπληκτικό τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Για ορισμένους κριτικούς, το έργο της μπορεί να είναι υπερβολικό για να το χειριστεί κανείς – θεωρείται ότι ανήκει στους υπερ-αβανγκάρντ ατομικιστές. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απλώς να επιβεβαιώνει πόσο καλλιτεχνική είναι η άποψή της για τη μόδα. Μάλιστα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κάθε της σχέδιο είναι ένα έργο τέχνης.

Δεδομένης αυτής της αντίληψης για το έργο της van Herpen, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η επιτυχημένη 37χρονη γυναίκα έχει ήδη συνεργαστεί με πρόσωπα της παγκόσμιας ελίτ της show business, συμπεριλαμβανομένων των Beyonce, Tilda Swinton και Lady Gaga. Ένα άλλο βασικό επίτευγμα ήταν ότι ήταν ήταν η νεότερη σχεδιάστρια που παρουσίασε ποτέ στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού το 2011.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Met Gala μια πραγματική αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Grimes με μια υπερφουτουριστική εμφάνιση που σχεδιάστηκε από την van Herpen (και προφανώς εμπνευσμένο από τη φετινή επιτυχία στο box office Dune).

Grimes wearing Irin van Herpen Met Gala

Η Grimes φορώντας το IVH custom Couture look της από τον van Herpen για το Met Gala 2021.

Ακολουθούν κάποιες από τις ωραιότερες δημιουργίες της Iris van Herpen

Iris van Herpen

Between the lines – Άνοιξη-Καλοκαίρι 2017 

Iris van Herpen

Seijaku –Φθινόπωρο-Χειμώνας 2016-2017 

Iris van Herpen

Hacking Infinity – Φθινόπωρο Χειμώνας 2015-2016 

Iris van Herpen

Magnetic Motion – Άνοιξη-Καλοκαίρι 2015

Iris van Herpen

Biopiracy – Φθινόπωρο-Χειμώνας 2014-2015 

Iris van Herpen

Wilderness – Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013-2014 

Iris van Herpen

Voltage -Άνοιξη-Καλοκαίρι 2013 

Iris van Herpen

Micrο- Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012

Iris van Herpen

Capriole – Φθινόπωρο-Χειμώνας 2011-2012

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >