AD

Nature in Focus 2023| Οι εκπληκτικές νικήτριες εικόνες των Βραβείων Φωτογραφίας

 Τα Βραβεία Φωτογραφίας Nature inFocus τονίζουν τη δύναμη της άγριας ζωής.

 

φωτογραφία εξωφύλλου:

«The Things You Do for Love» του Amit Eshel. Νικητής, άγριο τοπίο και ζώα στον βιότοπό τους.
«Μοιάζει με σκηνικό για το επόμενο Mission Impossible, αλλά για τα Nubian Ibexes, τα βραχώδη εδάφη μεγάλου υψομέτρου είναι το σπίτι. Το ευάλωτο είδος αγριοκάτσικου είναι γνωστό για πολλά πράγματα – τα μεγάλα ημικυκλικά κέρατα, την ικανότητα να σκαρφαλώνει στα βουνά με ευκολία και τις εδαφικές μάχες που δίνουν τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της εποχής της αυλάκωσης. Οι επιδείξεις κυριαρχίας ξεκινούν με την επίδειξη των εντυπωσιακών κέρατων τους. ».

Το  Nature inFocus Photography Awards 2023 πρόσφατα ανακοίνωσε τους νικητές του κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Bangalore της Ινδίας. Οι νικητές επιλέχθηκαν από 24.000 εικόνες άγριας ζωής που υποβλήθηκαν από περισσότερους από 1.500 φωτογράφους. Στο τέλος, ο σκηνοθέτης και οικολόγος Srikanth Mannepuri αναδείχθηκε Φωτογράφος της Χρονιάς για ένα χαρτοφυλάκιο εικόνων που υπογραμμίζουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα δάση μαγκρόβιων κατά μήκος των ακτών της Ινδίας.

Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να υποβάλουν την καλύτερη φωτογραφία τους σε έξι κατηγορίες—Πορτρέτα ζώων,Συμπεριφορά Ζώου,Εστίαση διατήρησης,Δημιουργική Φωτογραφία Φύσης,Άγριο τοπίο και ζώα στον βιότοπό τους, και Φωτογράφος της Χρονιάς – Portfolio. Ενώ η προέλευση του διαγωνισμού είναι στην Ινδία, ο φετινός διαγωνισμός είδε αυξημένη συμμετοχή από διεθνείς φωτογράφους.

«Τα βραβεία φωτογραφίας Nature inFocus έχουν εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης για εθνικούς και διεθνείς φωτογράφους», λέει ο Rohit Varma, ένας από τους ιδρυτές του Nature inFocus. «Κάθε χρόνο, βλέπουμε εικόνες που αποκαλύπτουν νέες πτυχές του φυσικού μας κόσμου ενώ ρίχνουν φως σε σχετικά παγκόσμια ζητήματα διατήρησης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων και των γεωγραφικών τοποθεσιών. Έχει γίνει πραγματικά μια διεθνής πλατφόρμα για φωτογράφους άγριας φύσης!».

Από συναρπαστικές στιγμές λεοπαρδάλεων που καταδιώκουν τη λεία τους μέχρι απίστευτες συνθέσεις με χρήση εντόμων, τα δημιουργικά οράματα της φύσης από τους φετινούς νικητές είναι εξαιρετικά. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους αγαπημένους μας νικητές από τον φετινό διαγωνισμό παρακάτω και μπορείτε να δείτε την πλήρης λίστα στον ιστότοπο Nature inFocus.

Tiger pulling softshell turtle from a lake

“Shell I Eat You?” από τον Sankhesh Dedhia. Νικητής, Συμπεριφορά Ζώου.
«Αυτή η εκπληκτική λήψη δράσης καταγράφει μια σπάνια στιγμή φυσικής ιστορίας, όπου το θρυλικό Arrowhead του Ranthambhore ψαρεύει μια Ινδική χελώνα Softshell από τη λίμνη για μεσημεριανό γεύμα. Η διατροφή μιας τίγρης στην άγρια ​​φύση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, καθώς το αιλουροειδές μπορεί να λεηλατήσει σχεδόν τα πάντα στον χλοοτάπητά του, ακόμα και μια χελώνα, όπως αποδείχθηκε!».

Nature inFocus Photography Awards 2023

«Εξαφανιζόμενοι φύλακες» του Σρίκανθ Μανεπούρι. Νικητής, Φωτογράφος της Χρονιάς – Portfolio.
“Ολόκληρη λήψη από drone, ο φωτογράφος κάνει zoom out στα μαγκρόβια δάση της παράκτιας Andhra Pradesh για να καταγράψει το μέγεθος και την κλίμακα των απειλών που αντιμετωπίζει αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σήμερα.”

Spinner Dolphins diving into the Pacific

«Lights Will You Guide Home» του Merche Llobera. Ειδική Μνεία, Συμπεριφορά Ζώου.
«Ένα λοβό Spinner Dolphins βουτάει πίσω στα όμορφα φωτισμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργώντας αυτή την εκπληκτική σκηνή μιας χιονοστιβάδας κητωδών. Ένα από τα δελφίνια μπορεί να δει κανείς να κοιτάζει τον φακό της κάμερας, προσθέτοντας μια πινελιά περιέργειας και σύνδεσης στο κάδρο».

Leopard pulling langur into a tree

«A Love Like No Other» του Afroj Sheikh. Νικητής, Συμπεριφορά Ζώου.
«Πιασμένη στο στόχαστρο μιας πεινασμένης λεοπάρδαλης, η ευάλωτη μητέρα και το μωρό λάνγκουρ είχαν λίγες πιθανότητες επιβίωσης. Το κυνήγι και το κυνηγητό είχαν οδηγήσει το αρπακτικό και το θήραμα σε ένα δέντρο πριν η μητέρα υποκύψει στο ασφυκτικό αμπάρι της μεγάλης γάτας. Αλλά αγκαλιάζοντας τον θάνατο, η μητέρα μπόρεσε να σώσει τους απογόνους της».

Ant eating honeydew on a plant

“A Sappy Alliance” από Avinash PC. Νικητής, Συμπεριφορά Ζώου.
«Οι συμβιωτικές σχέσεις είναι πολλές στον φυσικό κόσμο! Κανένα όμως δεν είναι τόσο χλιαρό και ζαχαρούχο όσο η αμοιβαία σχέση μεταξύ μυρμηγκιών και αφίδων. Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το χυμό και είναι σοβαρά παράσιτα των φυτών. Εκκρίνουν ένα πλούσιο σε ζάχαρη υγρό που λέγεται μελίτωμα, αγαπημένη τροφή των μυρμηγκιών! Τόσο πολύ που τα μυρμήγκια προστατεύουν αυτά τα έντομα από άλλα αρπακτικά και τα βόσκουν στα πιο υγιή μέρη του φυτού για να διατηρήσουν μια σταθερή ροή γλυκού μελιτώματος!».

Brown booby dipping its head underwater

«Inspector Booby» του Suliman Alatiqi.  Νικητής, Πορτρέτα Ζώων.
«Οι Brown Booby περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στον ανοιχτό ωκεανό. Η αδέξια φύση τους στη στεριά τους χάρισε το συνονόματό τους, που προέρχεται από την ισπανική λέξη bobo, που σημαίνει ανόητος ή ανόητος. Είναι εξαιρετικοί τροφοσυλλέκτες της θάλασσας και κάνουν βουτιές για να τραφούν με οτιδήποτε, από γαύρο και σαρδέλες μέχρι καλαμάρια και γαρίδες. Ο φωτογράφος παρακολούθησε αυτό το άτομο να βυθίζει το κεφάλι του κάτω από το νερό σε μικρά διαστήματα και έφτασε σε θέση να απαθανατίσει ένα κοντινό πορτρέτο του πουλιού από την οπτική γωνία του μοιραίου θηράματός του».

Bonobo holding a mongoose pup

«The Bonobo and His Pet» του Christian Ziegler. Νικητής, Πορτρέτα Ζώων.
«Ο τελευταίος μεγάλος πίθηκος που περιγράφεται, ο Bonobo, είναι ένας από τους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς μας. Εδώ, ένας άγριος Bonobo που έπιασε ένα κουτάβι μαγκούστας το προσέχει σαν κατοικίδιο. Αργότερα απελευθέρωσε το ζώο αβλαβές. Αυτή η συμπεριφορά έχει καταγραφεί μόνο μία φορά στο παρελθόν από την καθηγήτρια Barbara Fruth σε αυτόν τον ιστότοπο.”

Οι νικητές επιλέχθηκαν από 24.000 εικόνες.

Line-forest Skimmers position themselves aptly on the perennial Phanera vahlii creeper

«Symmetry in Mimicry» του Arkaprava Ghosh. Νικητής, Creative Nature Photography.
«Ο μιμητισμός είναι η υψηλότερη μορφή κολακείας, λένε. Αλλά στον κόσμο των ζώων, είναι από τους καλύτερους αμυντικούς μηχανισμούς. Εδώ, οι Skimmers Line-forest τοποθετούνται εύστοχα στο πολυετές αναρριχητικό φυτό Phanera vahlii για να θυμίζουν ταξιανθία. Προσέξτε πώς οι λιβελούλες έχουν σηκώσει την κοιλιά τους από κοινού; Το να κοροϊδέψεις ένα αρπακτικό δεν φαινόταν ποτέ τόσο περίπλοκο».

Harvestmen at night with dew on its legs

«Slender in the Night» του Arnav Deshpande. Νικητής, Νέος Φωτογράφος.
«Όπως οι αράχνες με τις οποίες συνήθως συγχέονται, έτσι και οι Harvestmen έχουν οκτώ πόδια – κυρίως μακριά και λεπτά σε αντίθεση με το σώμα τους. Είναι ζωντανά απολιθώματα, τα αυθεντικά «Daddy Longlegs», που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα για εκατομμύρια χρόνια. Σε μια βροχερή νύχτα, ο νεαρός φωτογράφος εντόπισε αυτό το Opilione να κρύβεται σε μια χαραμάδα, με σταγόνες βροχής να αστράφτουν στα άκρα του».

Silhouette of mayfly on a blade of grass

«Chiaroscuro» του Kai Kolodziej. Νικητής, Creative Nature Photography.
«Ακολουθεί μια απαλή υπενθύμιση ότι η φωτογράφηση του φυσικού κόσμου δεν είναι μόνο η τεκμηρίωση της μεγαπανίδας, αλλά και η μεγέθυνση του στίγματος σε μια λεπίδα γρασιδιού για να αποκαλύψει το κιαρόσκουρο μιας μύγας».

Andaman Day Gecko inside a chandelier

«Gacko’s Garage» του Vidyun Hebbar. Ειδική Μνεία, Νέος Φωτογράφος.
«Το Γκέκο της Ημέρας Ανταμάν ή το Πράσινο Σμαραγδένιο Γκέκο είναι ένα λαμπερό γκέκο ενδημικό στα νησιά Ανταμάν. Ο νεαρός φωτογράφος ήταν σε διακοπές όταν εντόπισε αυτό το ντροπαλό πλάσμα να κρύβεται μέσα σε ένα φως πολυελαίου».

Amur leopard in the snow

«The Rarest of Them All» του Sergey Gorshkov. Ειδική Μνεία, Άγριο τοπίο & Ζώα στο Βιότοπό τους.
«Μια από τις πιο σπάνιες γάτες στον κόσμο, το Amur Leopard σίγουρα σε κάνει να κερδίσεις την όρασή σου. Το σοβαρά απειλούμενο αιλουροειδές αντιμετωπίζει πολλές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της λαθροθηρίας για τη γούνα του. Ενώ υπάρχουν κατάλληλα ενδιαιτήματα σε όλη τη Ρωσία και την Κίνα, αυτές οι λεοπαρδάλεις απειλούνται από τη σπανιότητα των θηραμάτων».

Conservation of elephants in Sri Lanka

«Γίγαντες σε κίνδυνο» του Lalith Ekanayake. Ειδική Μνεία, Φωτογράφος της Χρονιάς – Portfolio.
«Στη Σρι Λάνκα, οι ασιατικοί ελέφαντες θεωρούνται ιερά ζώα, που συνδέονται με το Ναό του Ιερού Λειψάνου των Δοντιών στο Κάντι. Παρά αυτή την πολιτιστική κατάσταση, αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η σύγκρουση ανθρώπου-ελέφαντου και η απώλεια οικοτόπων. Οι χωρικοί υφίστανται συχνά καταστροφή των καλλιεργειών, ωστόσο διατηρούν το σεβασμό για αυτά τα μεγαλειώδη πλάσματα.
Μόλις βρέθηκαν σε όλο το νησί, τα αρχαία σπίτια και οι μεταναστευτικές διαδρομές των ελεφάντων είναι πλέον περιορισμένες. Ταξινομούνται ως απειλούμενα από την IUCN, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες προσπάθειες διατήρησης».

Two Indian Skimmers

«Skimmer Love» της Padmanava Santra. Ειδική Μνεία, Δημιουργική Φωτογραφία Φύσης.
«Οι ατμοσφαιρικές μπλε πινελιές, η ζεστή λάμψη του ηλιοβασιλέματος στους πορτοκαλί λογαριασμούς των Ινδών Skimmers και το bokeh στο υδάτινο σώμα. τι δεν αγαπάς σε αυτή την εικόνα;»

Lion Rolling on its Back

«Easy Like a Sunday» του Bhaath Kumar V. Ειδική Μνεία, Animal Portraits.
«Live life king-size, λένε. Έτσι, αν είστε ο βασιλιάς της ζούγκλας, τι κάνετε μετά από ένα πλούσιο γεύμα, αλλά γυρίζετε και χαλαρώνετε; Μην πειράζεις τις μύγες τριγύρω που προσπαθούν να σου σπάσουν τη σιέστα».

 Mugger Crocodiles in a river in India

«Cry Me a River» της Hiren Pagi. Νικητής, Conservation Focus.
«Κάθε τόσο, οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι αναφέρουν ότι ένας νεκρός κροκόδειλος βρέθηκε στον ποταμό Vishwamitri, μια φευγαλέα παραδοχή των ~ 270 Mugger Crocodiles του υδάτινου σώματος. Η εικόνα δείχνει τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτά τα ερπετά συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Ο ποταμός έχει μετατραπεί σε αυλή χωματερών για τις κοντινές εγκαταστάσεις και σε διάφορα σημεία, το νερό αποστράγγισης μπαίνει επίσης στο μείγμα. Οι Mugger Crocodiles του ποταμού αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικοτόπων και της ρύπανσης των υδάτων».

A pair of Oriental Honey Buzzards raid a beehive

“Raiders of Hives” του Pranav Mahenru. Νικητής, Νέος Φωτογράφος.
«Στα πυκνά δάση της Σατπούρα, ένα ζευγάρι ασιατικές καρακάξες κάνει επιδρομή σε μια κυψέλη. Αυτά τα αρπακτικά κυνηγούν για τροφή σε μελίσσια και σφηκοφωλιές, αλλά, σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους, προτιμούν τις προνύμφες μελισσών και σφηκών από το πραγματικό μέλι».

Animals in Dubai with skyscrapers in the background

“Worlds Apart” της Dileep SS. Νικητής, άγριο τοπίο και ζώα στον βιότοπό τους.
«Σκεφτείτε το Ντουμπάι και το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι αρχιτεκτονικά θαύματα που κάνουν τον ουρανό να φαίνεται σε απόσταση αναπνοής. Τα ψηλά κτίρια μπορεί να είναι τα εικαστικά σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι, αλλά ένας άλλος κόσμος συνυπάρχει δίπλα στον εκθαμβωτικό κόσμο, όπου η άγρια ​​ζωή ευδοκιμεί στην έρημο. Η εικόνα αντιπαραθέτει αυτούς τους δύο κόσμους -τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την ατελείωτη άμμο- μια απαλή υπενθύμιση να κοιτάξεις πέρα ​​από το σκυρόδεμα.»

Nature inFocus:Δικτυακός τόπος |Ίνσταγκραμ

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Maria Montessori | Η ιστορία & ο δεκάλογος της εξαίρετης παιδαγωγού που απέρριψε το παραδοσιακό σχολείο

‘Τα παιδιά είναι σφηνωμένα στα θρανία σαν τις πεταλούδες καρφωμένες με πινέζες στα λευκώματα’ έλεγε η Maria Montessori η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 70 χρόνια, στις 6 Μαΐου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >