AD

Λορίν Μπακόλ | Πού να βρεις έναν άντρα- έναν αληθινό άντρα – στις μέρες μας;

Μοιραία, θελκτική και ανεξιχνίαστη η Λορίν Μπακόλ έγραψε τη δική της ιστορία. Με το ιδιαίτερο ταλέντο της, τη γοητευτική εμφάνισή της άνοιξε παράθυρα στη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. H ντίβα της έβδομης τέχνης έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου του 2014.

 

 

Βραχνή φωνή, αισθησιακό βλέμμα που την ανέδειξαν σε ιδανική ηρωίδα του φιλμ νουάρ. Ντίβα της έβδομης τέχνης, ίνδαλμα της μόδας, μυστηριώδης, γοητευτική, παραδίδει με συναρπαστικό τρόπο μαθήματα στα κορίτσια για το “Πώς να παντρευτούν έναν εκατομμυριούχο”. Δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη θρυλική Λορίν Μπακόλ.

American actress Lauren Bacall, circa 1950.

IFrame

Όποιος μιλούσε για ανδρόγυνη ομορφιά δεν ήταν μόνο λόγω της αυστηρής και λιπόσαρκης εμφάνισής της. Η όψη και η φωνή της είχαν πάντα κάτι το ασύμβατο. Αν κάποιος τη γνώριζε δεν περίμενε να έχει τέτοια τραχύτητα στην άρθρωσή της.

Η Λορίν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 16 Σεπτεμβρίου 1924, με το όνομα Μπέτι Τζόαν Περσκ.  Mοναχοκόρη της Νάταλι (πατρικό όνομα Μπακόλ ή Βένσταϊν), μιας γραμματέως, και του πωλητή Ουίλιαμ Πέρσκε. Οι γονείς της ήταν Εβραίοι μετανάστες, με τις οικογένειες να προέρχονται από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Περές ήταν πρώτος της ξάδελφος. Οι γονείς της χωρίζουν όταν εκείνη είναι έξι χρόνων. Τότε υιοθετεί το επώνυμο της μητέρας της. Η Μπακόλ δεν ξαναβλέπει τον πατέρα της και δένεται πολύ με τη μητέρα της. Σπουδάζει υποκριτική για δεκατρία έτη και βρίσκεται στο σανίδι στα 18 της χρόνια, ενώ παράλληλα δουλεύει ως ταξιθέτρια και κάνει μόντελινγκ.Το 1942, κάνει το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ, ως Μπέτυ Μπακό, στην παράσταση “Johnny 2 X 4”. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, η Μπακόλ γνωρίζει το είδωλό της, Μπέτι Ντέιβις, στο ξενοδοχείο που διέμενε η τελευταία. Μετά από χρόνια, η Ντέιβις επισκέπτεται την Μπακόλ στα παρασκήνια για να τη συγχαρεί για την ερμηνεία της στο“Applause” – ένα μιούζικαλ βασισμένο στην ταινία που γύρισε η ίδια, το “Όλα για την Εύα”.

Ένα εξώφυλλο για το Harper’s Bazaar της φέρνει τύχη.  Η σύζυγος του σκηνοθέτη και παραγωγού Χάουαρντ Χωκς την βλέπει και εντυπωσιάζεται. Παροτρύνει τον Χωκς να της κάνει δοκιμαστικό.Ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Χωκς την εντοπίζει προσκάλεσε τη Μπακόλ στο Χόλιγουντ για οντισιόν. Της προσέφερε επταετές προσωπικό συμβόλαιο, τη μετέφερε στο Χόλιγουντ, της παρείχε $100 την εβδομάδα, και ξεκίνησε να προωθεί την καριέρα της. Άλλαξε και το όνομά της σε Λορίν Μπακόλ. Η Νάνσυ Χωκς την παίρνει υπό την προστασία της.Την ντύνει με στιλ και την καθοδηγεί σε θέματα κομψότητας, τρόπων και καλού γούστου. Η φωνή της Μπακόλ εκπαιδεύεται να γίνει χαμηλότερη, πιο αρρενωπή και σέξυ, καταλήγοντας σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στο Χόλιγουντ.

Portrait of American actor Lauren Bacall wearing a coral necklace and earrings and a gold satin jacket over a black velvet body suit, seated on an...

Το 1944, τη διάρκεια των δοκιμαστικών για την ταινία “Να έχεις και να μην έχεις”,είναι νευρική. Για να ελαχιστοποιήσει το τραύλισμά της, πιέζει το σαγόνι στο στήθος και για να κοιτά την κάμερα στρέφει τα μάτια προς τα πάνω. Αυτό το εφέ μένει γνωστό ως “Το Βλέμμα” και γίνεται το σήμα κατατεθέν της ηθοποιού. Η ερμηνεία της εδώ, θεωρείται ένα από τα δυναμικότερα ντεμπούτα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σε μια επίσκεψη στο National Press Club στην Ουάσιγκτον στις 10 Φεβρουαρίου 1945, ο υπεύθυνος τύπου της ηθοποιού, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Warner Bros., Τσάρλι Ένφιλντ, ζητά από την -εικοσάχρονη τότε- Μπακόλ να καθίσει στο πιάνο όπου έπαιζε ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρρυ Τρούμαν. Δεν είναι λίγα τα σχόλια που προκαλούν οι φωτογραφίες και απασχολούν τον Τύπο σε όλο τον κόσμο.

IFrameIFrame

Στην ταινία “To Have or to Have not” (Η Σειρήνα της Μαρτινίκα), ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ξεκινά δεσμό με τη Μπακόλ.

“Ξέρεις να σφυρίζεις; Απλώς ενώνεις τα χείλια σου και φυσάς.” τον ρωτά η Λορίν.Married American actors Humphrey Bogart and Lauren Bacall attend a cocktail party at the Calvados cabaret club on the Champs Elysees, Paris, 1951.

Lauren Bacall, US actress, wearing a long white dressing gown while reclining on a bed, with three pictures hanging on the wall behind her, circa...

Είναι η αρχή ενός μεγάλου έρωτα. Από τότε ο Μπόγκαρτ γίνεται και ο κινηματογραφικός της παρτενέρ. Παντρεύονται στις 21 Μαίου 1945. Το γεγονός ότι έχουν εικοσιπέντε χρόνια διαφορά δεν ξενίζει κανέναν. Άλλωστε, όλοι συμφωνούν πως έχουν φτιαχτεί ο ένας για τον άλλο.  Η Λορίν και ο Χάμφρει παίζουν μαζί σε πέντε ταινίες κατά τη δεκαετία του ‘40 και μένουν στην ιστορία ως ένα θρυλικό ζευγάρι. Ανάμεσα στις ταινίες που παίζουν μαζί είναι ένα έργο που βασίζεται σε ένα θρίλερ του Τσάντλερ, το “Πάθος και αίμα” (Big Sleep) το 1946 και “Στη βοή της καταιγίδας” (Key Largo) το 1948. Πρόκειται για μια ταινία του Τζον Χιουζ όπου ένας γκάνγκστερ κρατά ομήρους σε ένα ξενοδοχείο, στη διάρκεια της καταιγίδας. Μετά από αυτήν την ταινία, ο Μπόγκαρτ φτιάχνει τη δική του εταιρεία παραγωγής και η Μπακόλ ξεκινά μια σειρά από ρόλους δίπλα στους μεγάλους αστέρες της εποχής. Παίζει με τον Γκάρι Κούπερ, τον Κέρκ Ντάγκλας, τον Ροκ Χάντσον, τον Γκρέκορι Πεκ, τον Τόνι Κέρτις, τον Πωλ Νιούμαν. Η Μπακόλ μένει μαζί με τον Μπόγκαρτ μέχρι τον θάνατο του από καρκίνο.Εκείνος συνήθιζε να την αποκαλεί “Μωρό”, ακόμα κι όταν αναφερόταν σε εκείνη μπροστά σε άλλους.

Φημολογείται πως και οι δύο είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Της Μπακόλ της άρεσε να πηγαίνει σε πάρτι και να ξενυχτά, ενώ ο Μπόγκαρτ κουραζόταν να την ακολουθεί στις διάφορες εξόδους της…

Married American actors Lauren Bacall and Humphrey Bogart pose with American actor Marilyn Monroe at the premiere of director Jean Negulesco's film,...

IFrame

Αφού έχει πια φύγει από τη ζωή ο Μπόγκαρτ, ξεκινά δεσμό με τον τραγουδιστή και ηθοποιό Φρανκ Σινάτρα. Σε μια συνέντευξη λέει στον Ρόμπερτ Όσμπορν, της Turner Classic Movies (TCM), πως έδωσε τέλος στη σχέση τους. Στην αυτοβιογραφία της, ωστόσο, γράφει πως ο Σινάτρα διακόπτει ξαφνικά τη σχέση, θυμωμένος που η πρόταση γάμου προς την Μπακόλ έγινε γνωστή στον Τύπο. Τότε εκείνος έφυγε για το Λος Άντζελες.

Το 1961 παντρεύεται τον Τζέισον Ρόμπαρτς με τον οποίο έζησε μέχρι το1969, σε μια περίοδο που η Μπακόλ είχε αποσυρθεί έχοντας παίξει σε δεκαεννέα ταινίες.  Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της Μπακόλ, πήραν διαζύγιο εξαιτίας του εθισμού του στο αλκοόλ. Η Μπακόλ αποκτά δύο παιδιά από τον γάμο της με τον Μπόγκαρτ και ένα με τον Ρόμπερτς. Πρόκειται για το Στήβεν Μπόγκαρτ, παραγωγό ειδήσεων, δημιουργό ντοκιμαντέρ και συγγραφέα, τη Λέσλι Μπόγκαρτ, καθηγήτρια της γιόγκα και το Σαμ Ρόμπαρτς, ηθοποιό.

Στη σταδιοδρομία της υπάρχει μια οκταετία κενό, το διάστημα 1966-1974. Είναι νέα μητέρα κι αυτός ο ρόλος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Είναι όμως και σε μια άχαρη ηλικία για τους ηθοποιούς. Δεν είναι ούτε μικρή, ούτε μεγάλη. Επανέρχεται στο “Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές” του Σίντνει Λιούμετ, ως ώριμη πια. Συμπρωταγωνιστεί με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τη Βανέσα Ρέντγκρειβ, τον Άντονι Πέρκινς. Συνεχίζει με επιλεκτικές εμφανίσεις, όπως στα νεανικά της χρόνια… Στο “Misery” με την Κάθι Μπέιτς, στο “Pret-a-porter” με πλειάδα διασημοτήτων. Σε κάθε ταινία της, βρίσκεται δίπλα σε ένα μεγάλο ηθοποιό.

IFrameLauren Bacall, circa 1945.

Το 1997, η Μπακόλ λαμβάνει υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Ο καθρέπτης έχει δύο πρόσωπα” , για την οποία είχε ήδη κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα. Αν και πολλοί ανέμεναν να κερδίσει το βραβείο η Λορίν, τελικά αυτό απονεμήθηκε στη Ζυλιέτ Μπινός, για την ταινία “Ο Άγγλος Ασθενής”.

Το 1997 λαμβάνει το Βραβείο Kennedy Center. Δύο χρόνια αργότερα, το 1999 ψηφίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες σταρ στην ιστορία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Από τότε η καριέρα της γνωρίζει νέα άνθιση και προσελκύει την αναγνώριση των κριτικών με τη συμμετοχή της σε πρότζεκτ υψηλού προφίλ όπως οι ταινίες “Dogville” με τη Νικόλ Κίντμαν, “The Limit” με την Κλαιρ Φορλάνι, και η Γέννηση, με την Κίντμαν. Πρωταγωνιστεί στην ταινία του Πωλ Σρέντερ για το 2007, “The Walker”.

Το Μάρτιο του 2006, εμφανίζεται στην 78η απονομή των Όσκαρ παρουσιάζοντας ένα φιλμάκι αφιερωμένο στα φιλμ νουάρ.

Actress Lauren Bacall dies at age 89 - ABC30 Fresno

Το Σεπτέμβρη του 2006, λαμβάνει το “πρώτο Μετάλλιο Κάθριν Χέπμπορν”, το οποίο αναγνωρίζει γυναίκες των οποίων η ζωή, το έργο και οι συνεισφορές ενσαρκώνουν την εξυπνάδα, το κίνητρο και την ανεξαρτησία της τέσσερις φορές βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού.

Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τη Σούζαν Σαράντον, τιμάται και με το “Τιμητικό μετάλλιο Μπέτι Ντέιβις”, σε μια τελετή που λαμβάνει μέρος στο ίδρυμα αφιερωμένο στη μνήμη του ειδώλου της, Μπέτι Ντέιβις.Στις 14 Νοεμβρίου του 2009, λαμβάνει τιμητικό Όσκαρ για την πολύχρονη καριέρα της και την προσφορά της στην έβδομη τέχνη.

Η βραχνή φωνή της “σβήνει” για πάντα στις 12 Αυγούστου 2014.

Μοιραία, θελκτική και ανεξιχνίαστη η Λορίν Μπακόλ έγραψε τη δική της ιστορία. Με το ιδιαίτερο ταλέντο της, τη γοητευτική εμφάνισή της άνοιξε παράθυρα στη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. ActressLauren Bacall speaks on stage during the 78th Annual Academy Awards at the Kodak Theatre on March 5, 2006 in Hollywood, California.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >