AD

Θεωρίες Συνομωσίας | Η CIA συνέβαλε στη δολοφονία του JFK 

Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά ενισχύουν την παραπληροφόρηση. Ας εξετάσουμε τις 9 δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας στην πρόσφατη ιστορία που προκάλεσαν μεγάλο διχασμό στον κόσμο.

Το  2021 οι θεωρίες συνωμοσίας κυριάρχησαν, από τις αίθουσες του Κογκρέσου  μέχρι το Facebook και το Instagram  για τον covid-19. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι κάτι καινούργιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει η Cynthia Miller-Idriss, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου που επικεντρώνεται στον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, αλλά κατάφεραν να εξαπλωθούν την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των κοινωνικών μέσων, τα οποία μπορούν εύκολα να παραπληροφορήσουν.

Εν μέσω μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει 700.000 Αμερικανούς μέχρι σήμερα, οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ώριμες για να ισχύσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Ο Miller-Idriss λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να στρέφονται σε θεωρίες συνωμοσίας όταν έχουν χάσει την αίσθηση του ελέγχου και νιώθουν φόβο και άγχος. «Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν πια χάσει τον έλεγχο, έλκονται από πράγματα που τους προσφέρουν μια πορεία δράσης», λέει ο Miller-Idriss. «Είναι ευκολότερο να πιστέψουν σε κάποια μια τέτοια θεωρία παρά να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένας αόρατος ιός στον αέρα που θα μπορούσε να βλάψει την οικογένειά τους».

Σύμφωνα με τον Miller-Idriss, «ανεξήγητοι θάνατοι»-είτε πρόκειται για θάνατο σε μαζική κλίμακα, όπως η πανδημία, είτε για την απώλεια ενός διάσημου προσώπου όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα-γεννούν θεωρίες συνωμοσίας. «Όταν κάτι είναι τόσο τρομακτικό, είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Μπορούν να γίνουν πιο ευάλωτοι στις θεωρίες συνωμοσίας ίσως επειδή δεν μπορούν να δεχθούν ψυχολογικά ότι είναι αλήθεια », λέει.  «Είναι αυτά τα επεισοδιακά, συγκλονιστικά γεγονότα που δημιουργούν τρωτότητα.» λέει.

Υπάρχει επίσης μια μακρά ιστορική καταγραφή της αμερικανικής κυβέρνησης που λέει ψέματα στους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών πειραμάτων, προγραμμάτων μυστικής παρακολούθησης και βασανιστηρίων και την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Οι υποψίες ότι η κυβέρνηση δεν λέει πάντα ολόκληρη την ιστορία είναι μια απόλυτα λογική απάντηση σε αυτό το μοτίβο εξαπάτησης. Αλλά μερικές φορές η κριτική σκέψη και ο σκεπτικισμός ανθίζουν σε κάτι πιο φανταστικό και παράξενο και μια προθυμία να πιστέψουμε πληροφορίες που ταιριάζουν με τις προϋπάρχουσες πολιτικές μας τάσεις ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Στη δουλειά της η Miller-Idriss -διευθύντρια του American Polarization and Extremism Research & Innovation Lab- έχει διαπιστώσει ότι ένας τρόπος για την καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας είναι να προσεγγίσει τους ανθρώπους μέσω μιας διαδικασίας με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας από τις υβριδικές απειλές. Με αυτήν την τεχνική, οι ερευνητές προσπαθούν να διδάξουν στους ανθρώπους πώς η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και η συνωμοσία λειτουργούν έτσι ώστε όταν συναντούν ύποπτους ισχυρισμούς από αμφίβολες πηγές, να είναι κατάλληλα δύσπιστοι.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας τα τελευταία 50 χρόνια.

2. Η CIA συνέβαλε στη δολοφονία του JFK

Title says it all in provocative `American Media & the Second Assassination  of President John F. Kennedy` - Los Angeles Times

Ο Lee Harvey Oswald συνελήφθη στις 22 Νοεμβρίου 1963, για τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy Jr. την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας. Δύο μέρες αργότερα, ενώ μεταφερόταν σε τοπική φυλακή, ο Oswald πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Jack Ruby, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στο Τέξας. Για τα παραπάνω συγκλονιστικά γεγονότα  ήταν δύσκολο να δημιουργηθούν για συνωμοσίες από την αρχή, καθώς όχι μόνο ένας δημοφιλής, αγαπημένος  πρόεδρος σκοτώθηκε θανάσιμα το μεσημέρι, αλλά και ο κατηγορούμενος δολοφόνος σκοτώθηκε ημέρες αργότερα, προκαλώντας εικασίες για συγκάλυψη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, περισσότεροι από το 50% των Αμερικανών δεν πίστευαν ότι ο Oswald είχε ενεργήσει μόνος του. Και από το 2017, αναφέρει το FiveThirtyEight, το 61% των Αμερικανών πίστευε ότι η δολοφονία αφορούσε κάποια συνωμοσία.

Υπάρχουν μερικές βασικές θεωρίες συνωμοσίας JFK. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι η CIA σκότωσε τον JFK σε αντίποινα για την αποτυχημένη εισβολή στον  Κόλπο των Χοίρων  για να ανατρέψει τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Σύμφωνα με τον βιογράφο Philip Shenon, ο Bobby Kennedy, ο αδελφός του JFK και ο γενικός εισαγγελέας, αρχικά πίστευαν ότι μια ομάδα απατεώνων πρακτόρων της CIA συμμετείχε ε στο θάνατο του JFK, αν και αργότερα το ξανασκέφτηκε. Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο Oswald δεν ήταν ο μόνος ένοπλος. Οι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να κατηγορηθούν για να το πιστέψουν αυτό όταν μια επιλεγμένη επιτροπή για τις δολοφονίες της Βουλής των Αντιπροσώπων διαπίστωσε ότι ότι “πιθανότατα” υπήρξε μια συνωμοσία που αφορούσε έναν δεύτερο σκοπευτή. Το 1982, μια άλλη επιτροπή αμφισβήτησε αυτά τα ευρήματα, αλλά η θεωρία είχε ήδη ριζώσει. Μια τρίτη θεωρία: Η δολοφονία ήταν στην πραγματικότητα ένα χτύπημα που είχε σκοπό να τιμωρήσει τον Μπόμπι Κένεντι για την καταστολή της μαφίας.

JFK remembered - Oliver Stone`s reenactment 28 years later

50th anniversary of the JFK assassination - Photos - The Big Picture -  Boston.com

(Ακολουθούν κι άλλες θεωρίες συνομωσίας)

Conspiracy theories and the Australian far right – Monash Lens

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >