AD

Madonna | Η συναρπαστική ζωή της βασίλισσας της pop που επέβαλε στο star system τους δικούς της όρους

Στις 16 Αυγούστου του 1958 γεννήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ποπ είδωλα όλων των εποχών που δεν διστάζει να πει: Δε θα είμαι χαρούμενη μέχρι να φτάσω σε διασημότητα το Θεό.

 

Αστέρι της ποπ, μουσικός, χορεύτρια, ηθοποιός,“ιέρεια” ενός νέου ενδυματολογικού κώδικα, σκηνοθέτρια, συγγραφέας, επιχειρηματίας,. Από ευτελές material girl της δεκαετίας του ‘80 σε σεξουαλική, δεσποτική “μάγισσα”, ντυμένη στα δερμάτινα. Από σεξοβόμβα τύπου Μarilyn Monroe σε ανδρόγυνη φιγούρα τύπου Marlen Dietrich Από πιστή καθολική Evita, σε μύστη των ανατολικών θρησκειών. Από υπάκουη σύζυγος του Sean Penn, σε ανύπαντρη μητέρα.

Με πολλά επιτυχημένα άλμπουμ και μια σειρά από τα πιο διάσημα σινγκλ και μουσικά βίντεο όλων των εποχών, κυριαρχησε στην ποπ μουσική για πάνω από τρεις δεκαετίες. Είναι αναμφισβήτητα η πρώτη γυναίκα ερμηνεύτρια που είχε ποτέ τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της εικόνας της, ανοίγοντας το δρόμο για κάθε μία από τις σημερινές απελευθερωμένες γυναικείες ποπ κινήσεις.

Η Madonna πάλεψε για να χτίσει την καριέρα που απέκτησε, φτάνοντας στα ανώτερα κλιμάκια από τις μέρες που λιμοκτονούσε δουλεύοντας ως σερβιτόρα.

Blonde Ambition Tour, Madonna, Feyenoord Stadion, De Kuip, Rotterdam, Holland, . She is wearing a Jean Paul Gaultier conical bra corset.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Πριν γίνει η διάσημη Madonna ήταν η Madonna Louise Ciccone, γεννημένη σε ένα θλιβερό προάστιο του Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας φτωχών μεταναστών – του Silvio Tony Ciccone και της Madonna Fortin-.

Η μητέρα της πέθανε από καρκίνο του μαστού όταν η Madonna ήταν μόλις πέντε ετών. Ήταν ένα τραυματικό γεγονός για το μικρό τότε κορίτσι, που κάποιοι από τους βιογράφους της υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν ξεπέρασε.Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η τραγωδία μπορεί να τροφοδότησε την ορμή της. «Περπατάς με μια μεγάλη τρύπα μέσα σου, ένα αίσθημα κενού και λαχτάρας», είπε κάποτε η Madonna στο CNN. «Και νομίζω ότι πολλές φορές γι` αυτό γίνεσαι υπερβολικός».

Ως το μεγαλύτερο κορίτσι σε μια καθολική οικογένεια με οκτώ παιδιά, η Madonna έπρεπε να αναλάβει πολλές από τις οικιακές ευθύνες της μητέρας της καθώς μεγάλωνε.. «Έβλεπα τον εαυτό μου ως την πεμπτουσία της Σταχτοπούτας», έχει πει χαρακτηριστικά.

Η αγάπη για τον χορό & η ζωή στη  Νέα Υόρκη

Η Madonna κατάφερε να δραπετεύσει από εκείνη την καθημερινότητα μέσω του χορού. Στο γυμνάσιο, ασχολήθηκε πολύ με μια ακαδημία μπαλέτου στο Ρότσεστερ του Μίσιγκαν. Ο δάσκαλος του σχολείου, ο Christopher Flynn, ενδιαφερόταν για αυτήν και βοήθησε να επεκτείνει την εκπαίδευσή της της πηγαίνοντάς τη σε συναυλίες, γκαλερί τέχνης και γκέι κλαμπ στο Ντιτρόιτ.

Σε αυτά τα γκέι κλαμπ, η Madonna βίωσε μια συναρπαστική αίσθηση απελευθέρωσης. “Στο σχολείο ένιωθα τόσο ακατάλληλη… Επειδή ήμουν μια πραγματικά επιθετική γυναίκα, οι άντρες με θεωρούσαν ένα πραγματικά παράξενο κορίτσι. Δεν τους έβαλα στο μυαλό μου. Ένιωθα ανεπαρκής”, είπε η Madonna στο Advocate το 1991. “Και ξαφνικά όταν πήγα στο γκέι κλαμπ, δεν ένιωθα πια έτσι. Είχα μια εντελώς νέα αίσθηση του εαυτού μου.”

 Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναγνώρισε την υπόσχεση της Madonna και της πρόσφερε μια υποτροφία χορού το 1976. Παρακολούθησε για δύο χρόνια προτού εγκαταλείψει τις σπουδές της και πριν γίνει είκοσι ετών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με ελάχιστα χρήματα – μόλις τριανταεφτά δολλάρια – για να προσπαθήσει να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια. Τα όνειρά της, ωστόσο, πολλά…

“Η Νέα Υόρκη δεν ήταν όλα όσα πίστευα ότι θα ήταν. Δεν με υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες”, έγραψε η Madonna για το Harper`s Bazaar. “Τον πρώτο χρόνο, με κράτησαν υπό την απειλή όπλου. Με βίασαν στην ταράτσα ενός κτιρίου με έσυραν με ένα μαχαίρι στην πλάτη μου και μου διέρρηξαν το διαμέρισμά μου τρεις φορές. Δεν ξέρω γιατί, δεν είχα τίποτα πολύτιμη αφού μου πήραν το ραδιόφωνο την πρώτη φορά».

Δούλευε σε περίεργες δουλειές για να πληρώνει το νοίκι της όπου έβρισκε. Σερβιτόρα, χορεύτρια, γυμνό μοντέλογια μαθήματα τέχνης — «Τολμώντας να με θεωρούν οτιδήποτε άλλο εκτός από μια μορφή που προσπαθούσαν να αποτυπώσουν με τα μολύβια και τα κάρβουνα τους». έγραψε στο Harper`s Bazaar. “Ήμουν προκλητική. Ήμουν αποφασισμένη να επιβιώσω. Στο να τα καταφέρω. Αλλά ήταν δύσκολο και ήταν μοναχικό, και έπρεπε να τολμώ κάθε μέρα για να συνεχίσω.”American singer Madonna, New York City, Autumn 1978. She has recently moved to New York City to study dance.

Deborah Feingold/Corbis via Getty Images) Madonna in 1982

Η Madonna συνέχιζε να προσπαθεί να τα καταφέρει ως χορεύτρια, αλλά ήταν η φωνή της που έκανε πραγματικά τα κεφάλια να γυρίζουν.

«Οι άνθρωποι με άκουγαν να τραγουδάω και μου έλεγαν: “Ε, η φωνή σου δεν είναι κακή”. Και θα έλεγα, “Α, αλήθεια;” “Εννοώ, δεν είχα ποτέ καμία εκπαίδευση. Ποτέ δεν ήθελα να γίνω τραγουδίστρια.”

Ένα προκλητικό αστέρι γεννιέται

Συμμετέχει στα κόρο διαφόρων ποπ γκρουπ, χορεύει – στις τελευταίες σειρές- με τα μπαλέτα του Alvin Ailey και της Martha Graham. Για να ζήσει κάνει δουλειές του ποδαριού το πρωί και τραγουδά σε κλαμπ δεύτερης κατηγορίας το βράδυ. Ταξιδεύει στο Παρίσι, όπου επίσης συμμετέχει σε συγκροτήματα, κυρίως ως χορεύτρια. Οι φιλοδοξίες της δε σταματούν εκεί. Μπορεί να μην έχει ιδιαιτέρη φωνή, έχει όμως πείσμα.

Δεν έχασε την ευκαιρία. Εντάχθηκε σε ένα ροκ συγκρότημα και στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της το 1980, κερδίζοντας μάλιστα μια μικρή δισκογραφική δουλειά. Τελικά όμως, η Madonna και ο Steve Bray, ένας παλιός φίλος, χώρισαν από το συγκρότημα για να γράψουν μερικές ντίσκο και ποπ μελωδίες της δεκαετίας του `80. Η Madonna ηχογράφησε ένα από αυτά τα τραγούδια, το “Everybody”, ως το πρώτο της demo.

Τελικά το «Everybody» βρήκε τον δρόμο του στα χέρια του Mark Kamins, ενός Νεοϋορκέζου DJ και παραγωγού. Ο Kamins βοήθησε τη Madonna να δημιουργήσει μια βελτιωμένη έκδοση και πήγε αυτή την κασέτα στη Sire Records, η οποία έδωσε στην τραγουδίστρια την πρώτη της σόλο δισκογραφική δουλειά το 1982.

Μέσω των Sire, η Madonna κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο της το 1983.Madonna on stage for her 1985 Virgin Tour.Madonna performs during The Girlie Show Tour at Madison Square Garden circa 1993 in New York City.

Το τραγούδι “Holiday” βρίσκει εύκολα το δρόμο του από τα νάιτ κλαμπ της Νέας Υόρκης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς όλης της χώρας και από εκεί στα pop charts,  Το τρίτο σινγκλ του άλμπουμ, “Holiday” μπήκε στο top 20 του Billboard. Η καριέρα της ήταν σε εξέλιξη.  Ο επόμενος δίσκος της, το “Like A Virgin”, γίνεται νούμερο ένα καθιερώνοντας τη νεαρή τραγουδίστρια, όχι μόνο ως σταρ της ποπ, αλλά και ως “ιέρεια” ενός νέου ενδυματολογικού στυλ.  Έναν ενδυματολογικό κώδικα που μιμήθηκαν εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Eνέπνευσε πολλούς και σημαντικούς σχεδιαστές – Jean Paul Gaultier, Gianni Versace, Dolce & Gabbana- επιβάλλοντας το προσωπικό της στυλ στη μόδα. Είναι από τις πιο πλούσιες γυναίκες του κόσμου αλλά και ευφυής επιχειρηματίας. Ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής εταιρίας Maverick, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για το δίσκο της Αλάνις Μόρισετ “Jagged Little Pill”, καθώς έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της δισκογραφίας.

Και γίνεται η “Βασίλισσα της Ποπ”. Μια ζωντανή απόδειξη του αμερικανικού ονείρου. Μέχρι σήμερα οι δίσκοι της έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερο από πεντακόσια εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ενώ η καριέρα της στον κινηματογράφο περιλαμβάνει κάποιες αρκετά σημαντικές στιγμές.  Το αμερικανικο μουσικό περιοδικό Billboard,δεν την κατατάσσει τυχαία στη δεύτερη θέση με τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές στην ιστορία των αμερικανικών charts μετά τους Beatles. Σημαντικότερη, ίσως, στιγμή της καριέρας της, η “Evita ” που το 1996 της χαρίζει τη Χρυσή Σφαίρα.

LOS DIARIOS DE EVITA» (PARTE 03: MARZO 1996) – DIVINA MADONNA

Mια σταρ δίχως ταμπού που δεν διστάζει να ξεπερνά κάθε όριο

Από εκείκαι πέρα, η Madonna έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεπεράσει τα καλλιτεχνικά όρια και να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του κοινού. Είπε «fuck» στην εθνική τηλεόραση, πειραματίστηκε με ερωτική και θρησκευτική χορογραφία, έσπρωξε σχεδόν κάθε σεξουαλικό ταμπού που μπορούσε να σκεφτεί.

Αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να κάνει μέχρι σήμερα.

“Γιατί οι γυναίκες, γενικά, όταν φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηBlonde Ambition Tour, Madonna, Feyenoord Stadion, De Kuip, Rotterdam, Holland, . She is wearing a Jean Paul Gaultier conical bra corset.Britney Spears and Madonnaλικία, έχουν αποδεχτεί ότι δεν τους επιτρέπεται να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά δεν ακολουθώ τους κανόνες. Δεν το έκανα ποτέ και δεν πρόκειται να ξεκινήσω”. είπε στο Rolling Stone. «Επομένως, αν πρέπει να είμαι το άτομο που ανοίγει την πόρτα για τις γυναίκες να πιστέψουν, να καταλάβουν και να αποδεχτούν την ιδέα ότι μπορούν να είναι σεξουαλικές και να δείχνουν καλές και να είναι τόσο σχετικές στα 50 ή στα 60 τους ή ό,τι ήταν στα 20 τους, τότε ας είναι».

Madonna Faces Backlash For Her `Baby Face Filter` Photos, Fans Call Them  `Creepy As F**k`-SEE PICS!

Η ανατρεπτική Madonna, είναι ίσως η μόνη μεγάλη σταρ που όχι μόνο κατόρθωσε να αντέξει το βάρος της τεράστιας επιτυχίας της, αλλά κατάφερε να επιβάλει στο star system τους δικούς της όρους. Υπήρξε από την αρχή της καριέρας της η καλύτερη μάνατζερ του εαυτού της και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο της. Ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πιο δυνατό της σημείο : τη σεξουαλικότητά της. Μπορεί να αλλάζει με απίστευτη ευκολία στυλ και image αν και συχνά υπερβάλλει προσπαθώντας μάταια να διατηρήσει τη νεανικότητά της… “Οι άνθρωποι φοβούνται να εκφράσουν με λόγια όσα ονειρεύονται. Γι’αυτό και ποτέ δεν κάνουν τα όνειρά τους πράξη.” Και όπως όλα δείχνουν, η Madonna, ξέρει πολύ καλά να πραγματοποιεί τα όνειρά της…

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >