AD

Oι εκπληκτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που συνεργάζεται με τις μέλισσες για να φτιάξει γλυπτικά κρανία από κερί

Το έργο του Tomáš Libertíny είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Καινής Διαθήκης του κεφαλιού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που σερβίρεται σε μια πιατέλα. 

Για σχεδόν 20 χρόνια, Σλοβάκος καλλιτέχνης Tomáš Libertíny έχει συνεργαστεί με μέλισσες για την παραγωγή συλλογικών γλυπτών. Ο Libertíny, που βλέπει τον εαυτό του ως τον μαέστρο αυτής της ορχήστρας των μελισσών, χρησιμοποιεί την τέχνη του για να εξερευνήσει την ομορφιά και την ευφυΐα της φύσης. Η σειρά τουMemento Vivere / Feed Your Headείναι ένα σύνολο τριών γλυπτών που δημιουργήθηκαν για να παίξουν την κλασική ιδέα του memento mori.

Η σειρά εμπνεύστηκε από την ιστορία της Καινής Διαθήκης της Σαλώμης που ζητούσε το κεφάλι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή σε μια πιατέλα. Αυτή η ιστορία, που απεικονίζεται συχνά στην κλασική τέχνη από ζωγράφους όπως ο Caravaggio, είναι εμφανές στη χρήση από τη Libertíny σε πιάτα και παλέτες σερβιρίσματος από μέταλλο και ξύλο. Εκτός από εδώ, σε μια αντιστροφή τουmemento mori, το κρανίο δεν είναι σύμβολο αυτού που ήταν κάποτε. Αντίθετα, τα κρανία από κερί μέλισσας δείχνουν τι μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις προσπάθειες της φύσης.

«Ολόκληρος ο δίσκος εμφανίζεται περισσότερο ως τρόπαιο αλλά και ως εικονίδιο. Η κεφαλή της κηρήθρας μεγαλώνει από το πιάτο σαν να θέλει να ξαναζωντανέψει», λέει ο καλλιτέχνης από το Ρότερνταμ. «Αν το κεφάλι έμενε περισσότερο μέσα στην κυψέλη, θα είχε γίνει εντελώς ανθρώπινο, καθώς οι μέλισσες θα συνέχιζαν να προσθέτουν περισσότερη ουσία στο πρόσωπο. Η τροχιά αντιστρέφεται. Το κρανίο καλύπτεται από σάρκα με τη βοήθεια της φύσης. Είναι «τα καλά νέα» και συμβολική ανάσταση και ελπίδα».

Για να καθοδηγήσει την αργή, επίπονη διαδικασία, η Libertíny δημιουργεί ένα πλαίσιο σε σχήμα κρανίου, το οποίο εισάγεται στην κυψέλη. Από εκεί, οι μέλισσες αναλαμβάνουν να καλύψουν το πλαίσιο και να παράγουν το κρανίο. Λειτουργώντας ως ένας καλλιτεχνικός κατάλογος, η Libertíny επιβλέπει στενά το έργο και κάνει προσαρμογές όπως απαιτείται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει την προσθήκη κόκκινης χρωστικής. Το κόκκινο επιλέχθηκε ειδικά επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα. Για τη Libertíny, αυτό απλώς προσθέτει στο μυστήριο και φέρνει μια νέα πνευματική διάσταση στο έργο.

Χρειάστηκαν τρεις ξεχωριστές αποικίες μελισσών όλη την άνοιξη για την παραγωγή της σειράς. Για τη Libertíny, η ικανοποίηση έρχεται με την αποκάλυψη της ανθεκτικότητας της φύσης. «Το φυσικό κερί μέλισσας είναι ευάλωτο αλλά ένα από τα πιο ανθεκτικά φυσικά υλικά. Μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια. Μερικές φορές, οι άνθρωποι που φαίνονται αδύναμοι εξωτερικά είναι οι πιο ανθεκτικές ψυχές που περπατούν ανάμεσά μας».

  Memento Vivere Sculpture by Tomas Libertiny

Beeswax Skull Sculpture by Tomas Libertiny Beeswax Skull Sculpture by Tomas Libertiny

Beeswax Skull Sculpture by Tomas LibertinyBeeswax Skull on a Platter by Tomas LibertinyMemento Vivere by Tomas LibertinyMemento Vivere by Tomas LibertinyBeeswax Skull Sculpture by Tomas LibertinyBeeswax Skull on a Platter by Tomas Libertiny

Tomáš Libertíny:Δικτυακός τόπος |Facebook |Ίνσταγκραμ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >