AD

Patrick Swayze | O ηθοποιός που χόρευε σαν τον άνεμο

Σήμερα, 18 Αυγούστου, θα έκλεινε τα 71 του χρόνια, ο καλλιτέχνης που πρωταγωνίστησε την καλύτερη χορευτική σκηνή όλων των εποχών στην ιστορία του κινηματογράφου, στην ταινία Dirty Dancing.

Διάσημος για τη γοητεία του, τη σκληρή του περσόνα και τα πολλά ταλέντα του, ο Patrick Swayze υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας στις 18 Αυγούστου 1952.

Ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά του χορευτή, χορογράφου και δασκάλου χορού, μηχανικού Patsy Swayze, Jesse Wayne Swayze. Είχε μια μεγαλύτερη αδερφή Βίκυ, δύο μικρότερα αδέρφια, τον Don (ο οποίος είναι επίσης ηθοποιός) και  τον Sean και μια μικρότερη αδερφή την Bambi.

Πριν καν σκεφτεί να ακολουθήσει καριέρα στην υποκριτική, ο Patrick Swayze ήταν ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο ωστόσο, εμπόδισε την πρόοδό του. Επικεντρώθηκε έτσι στη γυμναστική και σε μια σειρά από πολεμικές τέχνες για να απελευθερώσει την «αυτο-υποτιμητική οργή» του κάνοντας μέχρι πατινάζ στον πάγο και το κλασικό μπαλέτο.

Επηρεασμένος από το επάγγελμα της χορεύτριας μητέρας του, ο Patrick μετακόμισε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 20 ετών για να ολοκληρώσει την επίσημη εκπαίδευσή του στον χορό, και τελικά έγινε χορευτής για το Disney Theatrical Group.

Σε ηλικία 31 ετών, ήταν ο ρόλος του στο The Outsiders που έδωσε στον Swayze κάποια σημαντική φήμη στο Χόλιγουντ, ωστόσο, πρωταγωνίστησε δίπλα σε ένα σύνολο ανερχόμενων, όπως οι : Tom Cruise, Matt Dillon, Diane Lane, Rob Lowe και Emilio Esteves.

Είναι περισσότερο γνωστός για τις πρωταγωνιστικές ερμηνείες του σε δύο από τις πιο εμβληματικές ταινίες της εποχής : Dirty Dancing και Ghost. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έλαβε τρεις φορές Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Κινηματογραφική Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τις προαναφερθείσες ταινίες, καθώς και για τα  Το Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar.

Οι άλλες ταινίες του Swayze περιλαμβάνουν το Road House, The Outsiders, το cult-classic Donnie Darko και το Red Dawn μαζί με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Dirty Dancing

Mια συναρπαστική ταινία με ρυθμό, χορό και μουσική που όσες φορές και να τη δει κάποιος, δύσκολα μπορεί να τη βαρεθεί…

Η πλοκή απλή και ρομαντική. Σ` ένα αριστοκρατικό θέρετρο διακοπών, μια εύπορη νεαρή κοπέλα γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άσημου χορευτή… Τα συναισθήματά της για εκείνον την κάνουν να αλλάξει αρκετά στη ζωή της…

Και ποιός δεν θυμάται τον τελευταίο χορό της ταινίας; Τη στιγμή όπου ο Patrick Swayze σηκώνει εντυπωσιακά την Jennifer Grey και να την κράτα ψηλά, ενώ χορεύουν την αξέχαστη επιτυχία των ‘80s “I’ve Had The Time Of My Life” ;

 Αυτή η χορευτική σκηνή ψηφίστηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Kέρδισε την πρώτη θέση με ποσοστό 25%, ενώ λίγο πιο κάτω με 23% βρέθηκε η κλασική σκηνή με τον Τζιν Κέλι στην ταινία “Singin’ in the Rain”.

Ο ηθοποιός έδειξε το ταλέντο του στο τραγούδι και τη σύνθεση τραγουδιών στο soundtrack για το Dirty Dancing, τραγουδώντας την κλασική μπαλάντα «She`s like the wind», η οποία έφτασε στο Νο. 3 στα Billboard Charts μετά την κυκλοφορία του το 1987.

Το Dirty Dancing γυρίστηκε το 1987 και παραλίγο να μην προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος; Η παραγωγή θεώρησε πως θα ήταν μια κακή επένδυση. Το κοινό δεν ενθουσιάστηκε από προβολές της και σκέφτονταν να τη στείλουν κατευθείαν στα βίντεο κλάμπ. Ο παραγωγός της ταινίας δε, ήταν απόλυτα σίγουρος για την αποτυχία της και είπε: “Κάψτε το αρνητικό και εισπράξτε την ασφάλεια…” Η ταινία τελικά, διέψευσε τους πάντες καθώς κέρδισε Όσκαρ για το τραγούδι “I’ve Had the Time of My Life”, πολλά βραβεία Grammy και οι συνολικές εισπράξεις της ήταν 214 εκ. δολάρια.

Η ηρωίδα της ταινίας, η Baby ήταν πραγματικό πρόσωπο.

Το σενάριο βασίζεται στην παιδική ζωή της σεναριογράφου και παραγωγού Eleanor Bergstein. Όπως η Baby στη ταινία, έτσι και η Eleanor, μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, είναι η κόρη ενός Εβραίου γιατρού και η αδερφή της την λέγεται Frances.

Η ιδέα για να ξεκινήσει η Bergstein να γράφει το σενάριο, δίνεται σε ένα γεύμα με τη παραγωγό Linda Gottlieb. Βγαίνουν για να συζητήσουν καινούργιες ιδέες, όταν η Gottlieb της ζητά να της μιλήσει για τον εαυτό της. Η Bergstein της λέει πως όταν ήταν μικρή πήγαινε σε πάρτι και να χόρευε dirty dancing. Η Gottlieb τότε απαντά εντυπωσιασμένη :”Αυτός είναι τίτλος ενός εκατομμυρίου, τώρα απλά χρειάζεται να βρούμε την ιστορία.”Η Bergstein είχε δουλέψει ως δασκάλα χορού, όταν ήταν φοιτήτρια και της ήρθε η ιδέα για το χαρακτήρα του Johnny από έναν χορευτή που είχε γνωρίσει στο Μπρούκλιν. Ο Swayze δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Johnny αφού ο χαρακτήρας υποτίθεται ότι ήταν Ιταλός αρκετά νεότερος. Αρχικά οι παραγωγοί επέλεξαν τον Billy Zane, ενώ από οντισιόν πέρασε και ο Val Kilmer. Στις χορευτικές σκηνές ωστόσο δεν είχε χημεία με τη Baby. Κατέληξαν, λοιπόν, στον Patrick Swayze, αλλάζοντας τον χαρακτήρα από Ιταλό σε Ιρλανδό. Για τον ρόλο της Baby πέρασαν από οντισιόν η Sarah Jessica Parker και η Sharon Stone. Δεν κατάφεραν όμως να πείσουν για τις χορευτικές τους ικανότητες. Η Jennifer Grey πήρε το ρόλο παρόλο που στη. πραγματικότητα ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία της ηρωίδας. Η Jennifer ήξερε από από μικρή να χορεύει από τον πατέρα της Joel Grey, ο οποίος ήταν γνωστός ηθοποιός και χορογράφος και είχε κερδίσει Όσκαρ για τη ταινία “Cabaret”. Σε ένα μιούζικαλ που εμφανίστηκε στο Μπροντγουέι, ένας από τους χορευτές ήταν ο Swayze. https://www.youtube.com/watch?v=WpmILPAcRQo

Η Grey με τον Swayze δεν συμπαθούσαν ο ένας τον άλλον. Ο ίδιος είχε αναφέρει για τη συμπρωταγωνίστριά του, ότι ήταν εξαιρετικά συναισθηματική και έβαζε τα κλάματα με την παραμικρή κριτική που της ασκούσαν. Επίσης, ήταν φορές που ξεσπούσε σε γέλια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων κι έτσι αναγκάζονταν να γυρνούν πολλές φορές την ίδια σκηνή.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν κι άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν εκτός από αυτά μεταξύ τους… Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν φθινόπωρο, ενώ η ιστορία διαδραματιζόταν καλοκαίρι. Αυτό δυσκόλεψε αρκετά τα εξωτερικά γυρίσματα. Η δημοφιλής σκηνή που ο Johnny σηκώνει τη Baby μέσα από το νερό, γυρίστηκε τον Οκτώβρη στη λίμνη της Βιρτζίνιας με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες..

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, οι δυσκολίες συνεχίστηκαν. Η εταιρεία Clearasil, προκειμένου να γίνει η επίσημη χορηγός, άσκησε βέτο στη παραγωγή να κοπεί η σκηνή της άμβλωσης. Εκείνη την εποχή, το  1987, ήταν ένα θέμα που προκαλούσε αντιδράσεις στην Αμερική. Η Bergstein αρνήθηκε, καθώς η κίνηση αυτή ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της ιστορίας. Η παραγωγή έχασε τελικά τη χορηγία, στο τέλος όμως, ανταμείφθηκε από την παγκόσμια επιτυχία..

Η αυλαία πέφτει για τον Patrick Swayze νωρίς

Το 1991, το περιοδικό People ονόμασε τον Swayze «τον πιο σέξι άνδρα εν ζωή». Ήταν επίσης υπέρμαχος του υπερβατικού διαλογισμού και του βουδισμού σε όλη του τη ζωή.

Ο Patrick Swayze ήταν παντρεμένος με τη   Lisa Niemi για 34 χρόνια από το 1975 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 2009.

Το ζευγάρι πρωτογνωρίστηκε όταν η Niemi έκανε μαθήματα χορού με τη μητέρα του Swayze.

 Σχεδίαζαν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου τους, αλλά η σύζυγός του Lisa Niemi υπέστη μια αποβολή.

Ήταν διπλωματούχος πιλότος και πετούσε τακτικά σε όλο τον κόσμο από το ράντσο του στο Νέο Μεξικό.

Την εποχή που ο Swayze έφυγε από τη ζωή, η καθαρή περιουσία του ήταν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

Έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος σταδίου IV το 2008, εξερεύνησε μια ποικιλία μεθόδων για να ξεπεράσει την ασθένειά του, όπως χημειοθεραπεία, πειραματικό φάρμακο vatalanib και εναλλακτικές θεραπείες.

Εμφανιζόμενος στην τηλεοπτική εκδήλωση για φιλανθρωπικό έρανο Stand Up To Cancer το 2008, ο Swayze είπε κατά τη διάρκεια ενός standing ovation ότι «ονειρεύομαι ότι η λέξη «θεραπεία» δεν θα ακολουθείται πλέον από τις λέξεις «είναι αδύνατο». Μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος δεν σημαίνει πλέον να ζεις με φόβο, χωρίς ελπίδα ή χειρότερα».

Δυστυχώς, ο καρκίνος εξαπλώθηκε στο συκώτι του και πέθανε περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Πέθανε τραγικά το 2009 σε ηλικία 57 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο ράντσο του στο Νέο Μεξικό.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >