AD

Ποια η διαφορά του retro, του vintage και της αντίκας;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντικειμένων του παρελθόντος. Kι ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τους τρεις όρους στην καθημερινότητά μας, λίγοι πραγματικά γνωρίζουμε τι σημαίνουν για να τους χρησιμοποιούμε σωστά.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν συλλογές με  αντίκες, vintage και ρετρό καθώς κατά κάποιον τρόπο θέλουν να νιώσουν συνδεδεμένοι με το παρελθόν. Είτε πρόκειται για τέχνη, αντίκες, μόδα, έπιπλα ή κάτι άλλο, αυτές οι φράσεις αναφέρονται σε περιόδους και στυλ των αντικειμένων.  Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Vintage και ρετρό αντικείμενα βασίζονται σε περιόδους του παρελθόντος, αλλά το καθένα έχει διαφορετική εστίαση και στυλ. Για παράδειγμα, τα ρούχα ρετρό είναι πιο προσιτά και δημοφιλή από τα ρούχα αντίκες. Αντίθετα, οι αντίκες είναι γνωστές για τα πολυτελή έπιπλα. Ας δούμε τι σημαίνει καθένα από αυτά και τις μεγαλύτερες κατηγορίες κάθε αγοράς.

Η Αντίκα είναι τουλάχιστον 100 ετών

Δωμάτιο με έπιπλα αντίκες βικτωριανής εποχής

Η λέξη αντίκα προέρχεται από τα αρχαία γαλλικά και σημαίνει απλά “παλιά”. Για αμερικανικούς και καναδικούς εμπορικούς σκοπούς, οι αντίκες ταξινομούνται ως ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών. Τα αντικείμενα αντίκες είναι γνωστά για τη χειροτεχνία τους επειδή πολλά δημιουργήθηκαν πριν τα εργοστάσια διαδοθούν ευρέως. Πολλά επίσης δεν παράγονται πλέον, καθιστώντας τα τόσο πολύ σπάνια και προσωπικά για τους ιδιοκτήτες τους.

american federal style grandfather clock chair

Exceptional Federal Cherrywood Tall Case Seven-Tune Musical Clock by Martin Cheney, 1809, via Sotheby`s (αριστερά). με σκαλιστές πολυθρόνες George III, 1760, μέσω του Sotheby`s  

Το 1917, αμερικανικά περιοδικά όπως το The Art World παρατήρησαν μια νέα ζήτηση για έπιπλα αντίκες. Σήμερα, περιλαμβάνει πολλά στυλ σε διάφορα έθνη. Τα έπιπλα αντίκες μπορούν να διατεθούν σε αμερικανικά αποικιακά, βικτωριανά αγγλικά ή στυλ  γαλλικά ροκοκό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Τα ξύλινα αμερικανικά  από την εποχή των Φεντεραλιστών (1788-1800) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και λεπτομέρεια.

painting horse dogs hunting john duvall

Πίνακας κυνηγιού αλόγων και σκύλων από τον John Duvall, 1870, Benton Fine Art, Moreton-in-Marsh

Οι συλλογές αντίκας περιλαμβάνουν κατηγορίες εκτός των επίπλων και της Δύσης. Για παράδειγμα, τα Ασιατικής δυναστείας Qing (1644-1912) κρεβάτια με ουρανό αποτελούν αξιοσημείωτα κεντρικά στοιχεία για ένα υπνοδωμάτιο. Τα αυτοκίνητα, επίσης, μπορούν να είναι ένα χαρακτηριστικό για συλλέκτες αντίκες. Αυτά περιλαμβάνουν τα πρώτα μοντέλα αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν ποτέ, μέχρι εκείνα της δεκαετίας του 1930. Όσον αφορά τους πίνακες, οι απεικονίσεις της καθημερινής ζωής για το σπίτι ήταν δημοφιλείς – ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν σκύλους ή άλογα.

dresden gilded enameled glass plate

Ένα επιχρυσωμένο γυάλινο πιάτο της Δρέσδης, 18ου αιώνα, μέσω του οίκου Christie`s 

Τα κοσμήματα αντίκες και τα γυάλινα σκεύη είναι τόσο εκθαμβωτικά όσο και τα έπιπλα. Πολλές συλλογές κοσμημάτων περιλαμβάνουν στυλ Art Deco και τεχνίτες σχεδίασαν γυαλί και μαγειρικά σκεύη με το χέρι. Τέλος, το ρολόι του παππού είναι ένα όμορφο κεντρικό έπιπλο, με ολόκληρες δημοπρασίες αφιερωμένες στο ρολόι αντίκα.

Vintage είναι από το  1900 έως το 1960

sears catalog fall winter clothing sears

Sears κατάλογος για ρούχα Φθινοπώρου/Χειμώνα που φωτογραφήθηκε από την Patricia Wall, 1956

 

Αρχικά, η λέξη vintage περιέγραφε τη χρονιά και τον τόπο παραγωγής ενός κρασιού. Τώρα, αναφέρεται σε αντικείμενα από τις αρχές του 1900 έως τα τέλη του 1960. Στην κατηγορία vintage  βλέπουμε μια άνοδο στα αναμνηστικά μόδας. Τόσο στους συλλέκτες όσο και στους περιστασιακούς αγοραστές των vintage προϊόντων και ρούχων που είναι ήδη χρησιμοποιημένα. Πολλοί από αυτούς τα επιλέγουν γιατί προτιμούν τα διαχρονικά αντικείμενα και ρούχα καθώς κι επειδή είναι ίσως καλύτερης ποιότητας επειδή είναι χειροποίητα.

grace kelly marilyn monroe vintage

Η Grace Kelly φωτογραφημένη από τον Roger Violet, κρατώντας τη θρυλική Hermes Kelly Bag-  1961, μέσω του Sotheby`s (αριστερά). με τη Μarilyn Monroe να φοράει το διαμάντι Moon of Baroda   στην ταινία : Diamonds are a girl’s best friend, μέσω του οίκου Christie`s 

The 24.04-carat, Fancy YellowVS2 Golconda Moon of Baroda diamond. Estimate HK$4,000,000–6,000,000. Offered in Magnificent Jewels on 27 November at Christies in Hong Kong

Το διαμάντι  24.04-καρατιών , Fancy Yellow/VS2 `Golconda` Moon of Baroda diamond. Εκτιμάται η τιμή του στα $4,000,000–6,000,000. 

Οι μανιώδεις συλλέκτες μόδας μπορούν να βρουν vintage τσάντες Chanel και Louis Vuitton όπως και αξεσουάρ σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών. Οι τσάντες Hermes είναι αγαπημένες, όπως το μοντέλο Kelly που πήρε το όνομά της από την ηθοποιό Grace Kelly. Πολλά vintage αντικείμενα συνδέονται με διασημότητες, όπως τα κοσμήματα του Χόλιγουντ που φορούσε η Marilyn Monroe και το κολιέ της Vivien Leigh στο Gone with the Wind.

Detective Comics  

Το κρασί, τα ρολόγια και κυρίως οι φωτογραφίες προστίθενται στις vintage συλλογές. αυτό μια μοναδική νέα αλλαγή στυλ. Περιέργως, τα comics θεωρούνται vintage στοιχεία, με εκδόσεις όπως το πρώτο Superman κόμικ που χρονολογείται στο 1938. Στην πραγματικότητα, είναι εμπνευσμένο από την comic αισθητική του βιβλίου του διάσημου pop καλλιτέχνη Roy Lichtenstein.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν το vintage με το ρετρό. Η “σύγκρουσή” τους βρίσκεται  στη δεκαετία του 1960. Για να τη διαφοροποιήσει κανείς, αρκεί να παρατηρήσει ότι το vintage έχει λιγότερο εκκεντρικά- πιο “ήρεμα”χρώματα, όπως οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τα παστέλ ρούχα.

Retro είναι η περίοδος ανάμεσα στο 1960 και το 1990

1970 Retro Style Room  

Το ρετρό προέρχεται από τη γαλλική λέξη rétro, που σημαίνει να κινείσαι προς τα πίσω. Η πρώτη χρήση του όρου έγινε  το 1972 και περιλαμβάνει πολύχρωμη νέα τεχνολογία και μόδα μέχρι τη δεκαετία του 1990. Οποιοδήποτε αντικείμενο ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών μπορεί να θεωρηθεί ως ρετρό. Ωστόσο, μπορεί να ονομάσει κανείς κάτι ρετρό εάν είναι καινούργιο, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ζωντανά στυλ όπως το Mod ή το Maximalism.

pierre cardin green dress

Φόρεμα Pierre Cardin σε μια έκδοση  φθινοπώρου-χειμώνα του 1968 του L’Officiel 

Η δεκαετία του 1960 ήταν επίσης μια επαναστατική εποχή για τη μόδα. Οι νέοι αμφισβητούσαν την ιδέα ότι μόνο η ραπτική μπορούσε να καθορίσει το καλό στυλ. Προσπάθησαν να αμφισβητήσουν καθιερωμένες συμπεριφορές με κάθε τρόπο, κάνοντας στροφή στο έντονο color blocking και το ανδρόγυνο νέα στυλ. Στο Λονδίνο, οι πρώτες μπουτίκ άρχισαν να ανοίγουν μικρά μαγαζιά με μόδα που διατίθεται στο εμπόριο σε απλούς ανθρώπους, έχοντας αρκετή απόκλιση από τα πολυκαταστήματα υψηλής μόδας. Ευρωπαίοι σχεδιαστές όπως ο Pierre Cardin και ο Yves Saint Laurent συντονίστηκαν επίσης σε αυτή τη νέα αγορά, δημιουργώντας φορέματα όπως τα παραπάνω.

empire strikes back poster retro

The Empire Strikes Back, 1980. 

Η έγχρωμη τηλεόραση έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του ‘60 και στη συνέχεια, μια σειρά από νέες αφίσες και σειρές ταινιών. Το Star Wars έγινε δημοφιλές μετά το ντεμπούτο του το 1977, με πολλούς ανθρώπους να συλλέγουν φιγούρες ρετρό δράσης. Μόλις το 2015, μια φιγούρα του 1978 του Luke Skywalker πωλήθηκε για 25.000 δολάρια.

Ένα χαρακτηριστικό πράγμα που ξεχωρίζει τα ρετρό αντικείμενα από το vintage είναι η εμφάνιση των βιντεοπαιχνιδιών. Το Atari 2600 ήταν μια από τις πρώτες δημοφιλείς οικιακές κονσόλες το 1977. Σύμφωνα με έρευνα φάνηκε  πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση μεταξύ της νοσταλγίας και των ρετρό παιχνιδιών.  Περισσότεροι συλλέκτες αναζητούν πρωτότυπες κονσόλες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές.

nintendo entertainment system

Nintendo Entertainment System (NES), μια bestseller κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών από τη δεκαετία του 1980

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >