AD

Σκαραβαίος | Αυτή είναι η συναρπαστική ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού συμβόλου

10 γεγονότα για ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα θανάτου, γέννησης και αναγέννησης της αρχαίας Αιγύπτου.

Ο αιγυπτιακός σκαραβαίος ήταν ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα στην Αρχαία Αίγυπτο, εμφανιζόμενος ως φυλαχτά, σε κοσμήματα και σε ταφικό πλαίσιο. Σχεδιασμένος σύμφωνα με το σκαθάρι της κοπριάς, ο σκαραβαίος συνδέθηκε στενά με τον θεό του ήλιου Khepri, ο οποίος έφερνε την ανατολή του ηλίου στον ορίζοντα κάθε μέρα. Έτσι, έγινε σύμβολο αναγέννησης και προστασίας στη μετά θάνατον ζωή. Παρακάτω είναι μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτό το ιερό έντομο.

1. Οι Αιγύπτιοι Σκαραβαίοι διαμορφώνονται

dung beetle image

Τα αρσενικά σκαθάρια κοπριάς είναι γνωστά για το ότι τυλίγουν την κοπριά ζώων και άλλα υπολείμματα σε μια μπάλα και κυλιούνται. Όταν συγκεντρωθούν αρκετά ώστε να σχηματίσουν μια μεγάλη σφαίρα, στη συνέχεια την θάβουν υπόγεια ως τροφή για τις προνύμφες τους και γεννούν τα αυγά τους μέσα σε αυτήν. Αυτό το σκαθάρι είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους Αιγύπτιους, καθώς πίστευαν ότι η μπάλα κοπριάς του σκαθαριού ήταν αντιπροσωπευτική του κόσμου. το σκαθάρι της κοπριάς κράτησε τον κόσμο για πάντα να περιστρέφεται σαν την κοπριά του.

2. Οι Σκαραβαίοι αντιπροσώπευαν την Ανάσταση στην Αρχαία Αίγυπτο

tamut mummy 3d

Τρισδιάστατη αξονική τομογραφία των μουμιοποιημένων υπολειμμάτων του Ταμούτ, με φυλαχτά, μέσω του The Independent

Λόγω της σημασίας του σκαθαριού κοπριάς στην αρχαία Αίγυπτο, ο σκαραβαίος έφτασε να αντιπροσωπεύει τον αιώνιο κύκλο της ζωής. Όπως η περιστρεφόμενη μπάλα του σκαθαριού κοπριάς, ο σκαραβαίος έγινε σύμβολο γέννησης, ζωής, θανάτου και ανάστασης.

Δεδομένου ότι ο ήλιος πίστευαν ότι πέθαινε κάθε βράδυ και ξαναγεννιόταν κάθε πρωί ως σκαθάρι, ο σκαραβαίος πήρε σημαντικές αναγεννητικές δυνάμεις. Ο αποθανών χρειαζόταν να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνάμεις για να ξαναγεννηθεί στη μετά θάνατον ζωή – με τον ίδιο τρόπο, ο ήλιος ξαναγεννιόταν κάθε πρωί.

3. Οι Σκαραβαίοι συσχετίστηκαν με τους θεούς Khepri, Atum και Re

thoth khepri

Khepri με το κεφάλι ενός σκαραβαίου, φύλλο πάπυρο από το Βιβλίο των νεκρών του Imenemsauf, μέσω του History Today

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος σκαραβαίος ήταν πολύ στενά συνδεδεμένος με τον θεό Khepri, ο οποίος προήδρευε του ήλιου, της ανατολής και της ανανέωσης της ζωής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι σκαραβαίοι ήταν οι μετενσαρκώσεις του Khepri και οι απεικονίσεις του θεού τον δείχνουν συχνά με το κεφάλι σκαραβαίων. Ο σκαραβαίος συνδέθηκε επίσης με τους θεούς Atum και Re, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την αρχέγονη δημιουργία και τον ήλιο, αντίστοιχα. Μαζί, οι θεοί σχημάτισαν το Atum-Re, το οποίο απεικόνιζε την κοινή δύναμη του ήλιου και της δημιουργίας.

4. Aπό το Παλιό Βασίλιο στο Νέο Βασίλειο και πέρα από αυτό

agate egyptian scarab

Naturalistic Agate Scarab, περίπου 664-332 π.Χ., μέσω του Christie`s

Τα πρώτα γνωστά αιγυπτιακά φυλαχτά σκαραβαίων εμφανίστηκαν κατά την 6η Δυναστεία της περιόδου του Παλαιού Βασιλείου (2649-2150 π.Χ.). Τα πρώτα παραδείγματα σκαραβαίων ήταν απλά, μη εγγεγραμμένα και σφραγίδες από πέτρα. Από την περίοδο του Μεσαίου Βασιλείου (2030-1640 π.Χ.), οι σκαραβαίοι είχαν γίνει αντικείμενα καθημερινής ζωής, συχνά με ενεπίγραφα ονόματα ηγετών ή αξιωματούχων και χρησιμοποιούνταν ως επίσημες σφραγίδες κυλίνδρων. Απέκτησαν επίσης ποικιλία στο σκοπό και τη δεξιοτεχνία κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου.

Μέχρι την περίοδο του Νέου Βασιλείου (1550-1070 π.Χ.), οι σκαραβαίοι είχαν αποκτήσει σημαντική θρησκευτική σημασία και ήταν χαραγμένοι με ονόματα θεών ή θρησκευτικών προσώπων. Μεγαλύτεροι σκαραβαίοι, γνωστοί ως «Σκαραβαίοι Καρδιάς», χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε ταφικό πλαίσιο για να βοηθήσουν τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή. Θα μπορούσαν είτε να τοποθετηθούν σε έναν τάφο είτε μέσα στα περιτυλίγματα της μούμιας του νεκρού, κυρίως στην κορυφή της καρδιάς. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, η καρδιά ήταν η έδρα του μυαλού.

5. Σκαραβαίοι σε κοσμήματα και διακόσμηση

ancient egyptian scarab ring steatite

Αιγυπτιακός χρυσός και στεατίτης σκαραβαίος περιστρεφόμενος δαχτυλίδι, περ. 1540-1400 π.Χ., μέσω του Sotheby`s

Αν και όλοι οι πρώιμοι αιγυπτιακοί σκαραβαίοι κατασκευάζονταν με πέτρα, η αυξανόμενη δημοτικότητα και η σημασία τους με την πάροδο του χρόνου οδήγησε σε μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε υλικά και χειροτεχνία. Καθώς έγιναν πιο δημοφιλείς, οι σκαραβαίοι παρήχθησαν σε φαγεντιανή και στεατίτη, καθώς και πολύτιμους λίθους όπως τιρκουάζ, αμέθυστος, πράσινος και κόκκινος ίασπης, λάπις λάζουλι, για να αναφέρουμε μερικά. Επίσης διέφεραν σε μέγεθος και μορφή.

Καθώς ο σκαραβαίος εξελίχθηκε, το ίδιο έκανε και η χρήση του. Ενώ οι σκαραβαίοι είχαν αρχίσει ως σφραγίδες και φυλαχτά, άρχισαν να κυκλοφορούν ως διακοσμητικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια του Μέσου και του Ύστερου Βασιλείου. Συχνά χρησιμοποιήθηκαν ως γούρια για αντικείμενα όπως περιδέραια, τιάρες, βραχιόλια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως διακόσμηση επίπλων. Κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, οι σκαραβαίοι χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν προστασία και καλή τύχη, και μερικοί πίστευαν ακόμη και ότι παρείχαν πνευματικές δυνάμεις στους χρήστες τους.

6. Ο φτερωτός σκαραβαίος

egyptian faience winged scarab

Egyptian Faience Winged Scarab, 1550-1070 π.Χ., μέσω medusa-art.com

Μερικοί από τους θωρακικούς νεκρικούς αιγυπτιακούς σκαραβαίους είχαν φτερά πουλιών για να εξασφαλίσουν την αναγέννηση του νεκρού και την ειρηνική πτήση στη μετά θάνατον ζωή. Ήταν επίσης ένας επιπλέον σύνδεσμος με τον Khepri, ο οποίος μερικές φορές εμφανιζόταν με φτερά πουλιού. Ο σκαραβαίος και τα φτερά κατασκευάστηκαν χωριστά και στη συνέχεια προσαρτήθηκαν στις μούμιες.

7. Αναμνηστικός

scarab shabaka hieroglyphs

Σκαραβαίος Αναμνηστικός Σκαραβαίος του Amenhotep III (αριστερά) και βασιλιά Shabaka, 25η Δυναστεία (δεξιά), μέσω του Μουσείου Met, Νέα Υόρκη

Οι Φαραώ χρησιμοποιούσαν επίσης σκαραβαίους για να συνδεθούν με θεότητες. Πιο αξιοσημείωτο, ο Amenhotep III (1390-1352 π.Χ.) παρήγαγε πλούσιους σκαραβαίους από φαγεντιανή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του για να τιμήσει την πρώτη του χρονιά στο θρόνο. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε άλλους σκαραβαίους σε ομάδες για τα διάφορα επιτεύγματά του. Παρήγαγε μια ομάδα σκαραβαίων «Κυνήγι Λιονταριών» για να αντιπροσωπεύσει τη δύναμή του στο κυνήγι λιονταριών και σκαραβαίων «Κυνήγι Ταύρου» για το κυνήγι ταύρων. Επίσης κυκλοφόρησε μια ομάδα για να τιμήσει τον γάμο του με τη βασίλισσα του Tiye, καθώς και για να γιορτάσει την κατασκευή μιας τεχνητής λίμνης για εκείνη.

8. Σκαραβαίοι στην ξένη τέχνη

scarab 3700 years old

Σκαραβαίος Σφραγίδα ανώτερου αξιωματούχου, 13η Δυναστεία, που ανασκάφηκε στο Dor στις ακτές του Ισραήλ, μέσω των ανασκαφών Tel Dor, μέσω του projectyoureself.com

Με την αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ της αρχαίας Αιγύπτου και των γύρω περιοχών της Μεσογείου, η κατασκευή σκαραβαίων εξαπλώθηκε και σε άλλους πολιτισμούς. Οι γείτονες στην Εγγύς Ανατολή και τον ελληνορωμαϊκό κόσμο υιοθέτησαν συμβολική και θρησκευτική σημασία από τον αιγυπτιακό σκαραβαίο, αφομοιώνοντας τις πολιτιστικές τους αξίες στη λατρεία του.

9. Οι σύγχρονοι σκαραβαίοι είναι δημοφιλείς μέχρι σήμεραegyptian revival jewelry

σύγχρονοι σκαραβαίοι στα κοσμήματα, μέσω του marketsquarejewelers.com

Αν και ο σκαραβαίος δεν έχει θρησκευτική σημασία στη σύγχρονη Αίγυπτο, εξακολουθεί να υπάρχει ως πολιτιστικό σύμβολο. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αίγυπτο συρρέουν στις αγορές και στα καταστήματα με σουβενίρ για να αγοράσουν σύγχρονα αντίγραφα σκαραβαίων, φυλαχτών και παπύρων. Επίσης δημοφιλή είναι τα κοσμήματα με τον σκαραβαίο ως σύνδεσμο με την αρχαιότητα και ως γούρι για προστασία και τύχη. Τα τατουάζ περιέχουν επίσης συχνά εικόνες αιγυπτιακού σκαραβαίου ως σύμβολο αναγέννησης.

10.Πόσο συλλεκτικοί είναι οι Σκαραβαίοι της Αρχαίας Αιγύπτου;

selection ancient egyptian scarabs

Επιλογή Αιγυπτίων Σκαραβαίων, μέσω Bonhams

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αιγυπτιακούς σκαραβαίους και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε τιμή, μέγεθος και υλικό. Οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών, Sotheby`s και Christie`s, και England`s Bonhams είναι χώροι που προσφέρουν αιγυπτιακούς σκαραβαίους στις πωλήσεις τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >