AD

Στο μεταξύ, μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…

 

Αυτές τις μέρες που η θλίψη και ο βουβός πόνος κυριαρχεί στις ψυχές όλων μας για τη μεγάλη καταστροφή, τα λόγια του μεγάλου μας Νομπελίστα, Γιώργου Σεφέρη έρχονται στο μυαλό  μου. Αναρωτιέμαι, αν όταν έγραφε τους παρακάτω στίχους, μπορούσε να  αντιληφθεί την παντοτινή αξία τους στο χρόνο…

Λόγια που γράφτηκαν ένα μακρινό Ιούλη, του 1940…

“Στο μεταξύ, μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά.

Κάθε μέρα γυρίζουμε στο σπίτι μας για να θάψουμε ένα νεκρό: μια σκέψη, ένα αίσθημα.

Σε λίγο δε θα χουμε τίποτε άλλο να κάνουμε παρά να κοιτάζουμε πως να βρούμε το ταΐνι μας,

σαν τα σκυλιά και σαν τις γάτες, με μόνη τη διαφορά, το χειρότερο,

πως θα κουβαλούμε μαζί μας τα υπολείμματα των ανθρώπων που ήμασταν .”

 

Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, Μέρες, Γ΄, σελ. 208-9

(Αθήνα, 8-7-1940)

 

Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις…

 

Όπως σε αυτήν. Εκεί στον Έβρο όπου καίγονται τα πάντα. 18 άνθρωποι απανθρακώθηκαν. Γράφω άνθρωποι και όχι λαθρομετανάστες  όπως έγινε ο διαχωρισμός από τα ΜΜΕ. Λες και μετράνε λιγότερο οι ψυχές τους που χάθηκαν. Στο έλεος της μοίρας τους βρέθηκαν κι αυτοί. Μαζί τους καταστρέφεται και η φύση. Όσο για την άλλοτε περήφανη ελληνική σημαία, έχουν μείνει μόνο κάποια απομεινάρια της από τις ανελέητες φλόγες.  Οι λέξεις είναι ανείπωτες… Ωστόσο, αν έπρεπε να περιγράψω με μια μόνο φράση όλα όσα συμβαίνουν θα έλεγα ότι «η ανθρωπότητα αυτοκτονεί»…

Είτε από ανθρώπινο λάθος , είτε εσκεμμένα ,  είναι άκρως απογοητευτικό  ότι εν έτει 2023, παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, τις ηλεκτρονικές προόδους, τις διαστημικές κατακτήσεις ο άνθρωπος έχει πάψει να σέβεται τη φύση.

Δυστυχώς, σήμερα  η φύση δεν είναι πια  η φύση των πρώτων αιώνων του πολιτισμένου ανθρώπου. Κάποτε ήταν ο δάσκαλος της αναδημιουργίας της.  Οι άνθρωποι στέκονταν μπροστά της  με δέος και θαυμασμό. Σήμερα με την ψυχρή, αμείλικτη  διάθεση του κατακτητή και του εμπόρου.

Η σπουδαία φύση- μητέρα όλων- έχει γίνει αντικείμενο αδυσώπητης εκμετάλλευσης.

Στα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας, οι πρώτοι κυνηγοί έδρεπαν τους καρπούς της. Αργότερα, οι πρώτοι αγρότες με σεβασμό κι υπομονή συνεργάζονταν μαζί της για τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Πόσο διαφορετική είναι η σύγχρονη πραγματικότητα ! Οι άνθρωποι της τεχνολογίας έχουν φτάσει στο σημείο να την βιάζουν, να την λεηλατούν, την να την υποβιβάζουν,  να την καταστρέφουν… Κι εκεί που η φύση ήταν το κορυφαίο «όπλο» του ανθρώπου, ο άνθρωπος την προκαλεί να στραφεί εναντίον του.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), η οποία αποτελείται από 145 εμπειρογνώμονες από 59 χώρες του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, το μέλλον του ανθρώπινου είδους το οποίο  εξαρτάται από τη φύση για να αναπνεύσει, να πιει, να φάει, να ζεσταθεί, να θεραπευθεί, διαγράφεται δυστυχώς σκοτεινό. Για τη σύνταξη της έκθεσης που έγινε το 2019,  εργάστηκαν 450 επιστήμονες για τρία ολόκληρα χρόνια.

Η IPBES έδωσε στην δημοσιότητα μια συντριπτική έκθεση για την κατάσταση της Φύσης, σύμφωνα με την οποία ήδη ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και ο ρυθμός επιταχύνεται.

Η φύση εξαιτίας των τραγικών επιπτώσεων που έχει το πέρασμα της ανθρωπότητας από τον πλανήτη- είναι καταδικασμένη να συνεχίσει την ταχεία καταστροφική της πορεία.

Για να αποτραπεί κάτι τετοιο θα έπρεπε  να γίνουν βαθιές αλλαγές στα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης των ανθρώπων.

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε  ο Ρόμπερτ Γουότσον, πρόεδρος της IPBES.

Όλο αυτό που συμβαίνει οφείλεται στην καταστροφή των δασών, την εντατική γεωργία, την υπεραλίευση, την καλπάζουσα αστικοποίηση, τα ορυχεία: το 75% του γήινου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρές μεταλλαγές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει επίσης πληγεί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα οκτώ εκατομμύρια που υπάρχουν στην Γη, απειλούνται με εξαφάνιση, ακόμη και μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Πρόκειται, όπως τονίζεται στην έκθεση, για την «6η μαζική εξαφάνιση» ειδών του πλανήτη, αλλά και την «1η μαζική εξαφάνιση» για την οποία είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Τέρσεκ, πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nature Conservancy, αυτή η καταστροφή «θα μπορούσε να σταματήσει, εάν ενεργήσουμε κατά αποφασιστικό τρόπο τώρα».

Εικόνες όπως αυτές με τις καταστροφικές πυρκαγιές που προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνουν εντελώς το αντίστροφο.

Η φύση και ο πλανήτης μπορεί άνετα να επιβιώσει χωρίς τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος όμως είναι αδύνατο να επιβιώσει χωρίς τη φύση.

«Ακολούθησε το ρυθμό της φύσης. Το μυστικό της είναι η υπομονή» έλεγε ο Ralph Waldo Emerson. Θα συμπλήρωνα μαζί με την υπομονή και τη λέξη «σεβασμός»…

Κι αφήνω τη φράση του με την μικρή μου προσθήκη εδώ, τροφή για σκέψη…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >