AD

Στις πλαγιές της Πάρνηθας «σκαρφαλώνουν» οι φλόγες! – Εντείνεται η αγωνία για τον Εθνικό Δρυμό – Η φωτιά πλησιάζει σπίτια στο Μενίδι

Με πυκνούς καπνούς και στάχτες ξύπνησε σήμερα, Τετάρτη (23.08.23) η Αττική, όπου τα μέτωπα της φωτιάς εξακολουθούν να κινούνται ανεξέλεγκτα. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα ρίχτηκαν τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στην Πάρνηθα «γλείφει» τις πλαγιές και κατακαίει σε δύο μέτωπα, τα οποία φαίνονται από ψηλά. Το ένα μέτωπο μαίνεται ανατολικά αλλά πολύ χαμηλά και το άλλο βόρεια της Φυλής. Στο σημείο επιχειρούν ελικόπτερα και αεροσκάφη, εν μέσω πολύ ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα σπίτια στο Μενίδι.

«Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η μεταφορά ηλικιωμένων από γηροκομείο στο Μενίδι επί της Λεωφόρου Πάρνηθος. Αν και οι φλόγες δεν απειλούν τη μονάδα, εθελοντές άρχισαν να βοηθούν τους ανθρώπους που μένουν μέσα σε αυτό και για παν ενδεχόμενο θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Φυλής δυσκολεύουν τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ και σήμερα τα μποφόρ δεν αναμένεται να υποχωρήσουν αισθητά. Η αγωνία εντείνεται για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν όλη τη νύχτα στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα.

Η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω της φωτιάς. Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Ισχύει ακόμα η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Τέσσερις συλλήψεις

Η Πυροσβεστική προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 4 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

Στο «κόκκινο» για φωτιά έξι περιφέρειες

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε: Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Διάσπαρτες εστίες στον Ασπρόπυργο

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας με την εικόνα της να είναι ελαφρώς βελτιωμένη συμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Φωτογραφίες καταγράφουν τη λυσσασμένη πύρινη λαίλαπα

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη στο μέτωπο της φωτιάς στη Φυλή. Από χθες το πρωί εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, εκ των οποίων πολλοί είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται. Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη!

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αντικρουόμενες πληροφορίες για το πέρασμα της Ράφα: Ανοίγει τη Δευτέρα ανακοίνωσε η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αίγυπτο – Κλειστό μέχρι νεωτέρας επιμένει ο Νετανιάχου

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα (20/10) για όσους επιστρέφουν στη Γάζα, δήλωσε σήμερα Σάββατο η παλαιστινιακή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«No Kings»: Μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ, τον κατηγορούν για αυταρχισμό

Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας κινητοποιήσεων. Η κινητοποίηση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ροδόπη: Ημεδαπός “σούφρωσε” κινητό μέσα σε λεωφορείο

Δύο ημεδαπούς συνέλαβαν σε οικισμό της Ροδόπης αστυνομικοί της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής, διότι όπως προέκυψε, ο ένας, ευρισκόμενος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πρίγκιπας Άντριου: Δεκαετίες σκανδάλων και ανάρμοστων συμπεριφορών – Οι «σταθμοί» που έφεραν τη βασιλική οικογένεια στα όριά της

Ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη χρήση των εναπομεινάντων βασιλικών τίτλων του, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τη σχέση που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λάκης Λαζόπουλος: Αυτός είναι ο τίτλος της νέας του κωμικής σειράς στο MEGA

Στον καναπέ του “Χαμογέλα και Πάλι” κάθισ νωρίτερα σήμερα (18/10) ο Λάκης Λαζόπουλος. Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα του “Αλ Τσαντίρι Νιουζ”, ο γνωστός ηθοποιός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >