AD

Ποιοι καίνε την Ελλάδα ;

Ελάχιστες αμφιβολίες μπορεί να έχει κανείς για το ότι οι περισσότερες πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι ήταν αποτέλεσμα στοχευμένων εμπρησμών. Όπως και σε όλα τα άλλα εγκλήματα, ο δράστης είναι συνήθως αυτός που ωφελείται.

Αν κανείς βρισκόταν προχθές στην παραλιακή, την ώρα που ο ήλιος χαμήλωνε προς την δύση του και στο ύψος της Βουλιαγμένη, θα μπορούσε να δει ένα ακόμη ωραίο Αττικό ηλιοβασίλεμα. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ένα μαύρο σύννεφο που ξεκινούσε από τις παρυφές της Πάρνηθας, σκέπαζε όλη την δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου και έφτανε μέχρι την Πελοπόννησο κι ακόμα πάρα πέρα. Στο μέσον και στα αριστερά κάπως αυτό το νέφος από τις πυρκαγιές, συναντούσε τον ήλιο και τον μισοσκέπαζε, δίνοντας μια αίσθηση ζόφου και καταστροφής.

Δεν μπορεί να έχει κανείς καμιά αμφιβολία, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς.

Άλλωστε αυτό το δείχνει πιο καθαρά από όλα, ότι από την πυρκαγιά στην Ρόδο ακόμη, ότι οι φλόγες δεν ξεπηδούσαν από ένα σημείο μόνο, αλλά από πολλά ταυτόχρονα, Αυτό συνέβη και στην πυρκαγιά στην Αγχίαλο, όπου το μέτωπο της φωτιάς σχημάτιζε ένα ωραίο ημικύκλιο, σαν μισοφέγγαρο και αυτοί που ασχολούνται με το θέμα των πυρκαγιών επιστημονικά, γνωρίζουν ότι ο σχηματισμός ημικύκλιου κάνει πιο δύσκολη την δουλειά των πυροσβεστών γιατί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την φορά του ανέμου, αλλά και από το μικροκλίμα που δημιουργεί η ίδια η πυρκαγιά να εγκλωβιστούν, με τις φλόγες να καλπάζουν εναντίον τους από κάθε κατεύθυνση.

Το ίδιο ακριβώς μοτίβο παρατηρήθηκε και στην μεγάλη πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις πυρκαγιές στον Εύρο και στο υπέροχο (πριν) δάσος της Δαδιάς, που δεν γνωρίζω πόσο μεγάλο μέρος του δεν υπάρχει.

Το ίδιο και στη προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις παρυφές της Πάρνηθας.

Πριν από δυο χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, είχε κυκλοφορήσει, ένα σενάριο, που έγινε δημοφιλές, για πολλούς που έχουν αδυναμία στις θεωρίες συνωμοσίας. Ότι οι πυρκαγιές έγιναν για να μπουν ανεμογεννήτριες εκεί που πριν υπήρχαν δάση.

Και αυτό ήταν μια συνήθης απάντηση για τις φετινές πυρκαγιές. Δεν ξέρω τι ακριβώς λέει ο νόμος για τις ανεμογεννήτριες, αλλά προσωπικά έχω την εντύπωση, ότι αυτό το σενάριο πάσχει και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την “μανία” που εγώ αισθανόμουν να κρύβεται πίσω από τους φετινούς εμπρησμούς.

Έχω απλώς την εντύπωση πως πίσω από τις φετινές πυρκαγιές κρύβεται κάτι πολύ-πολύ μεγαλύτερο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης σε σημερινή του ανάρτηση, έστρεψε την προσοχή του προς τον Ερντογάν γράφοντας : Ο Ερντογάν ματαιώνει το πρόγραμμα για τα F-16. Θα πάρει αναπτήρες.

Όπως ήταν φυσικό το άρθρο του Βαξεβάνη προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις.

Σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είπε :  «Την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές».

Για το ότι είναι “αλητήριοι” αυτοί που βάζουν τις πυρκαγιές δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ζήτημα είναι από που παίρνουν διαταγές.

Σήμερα το πρωί, όπως λέει και η ειδησεογραφία της ημέρας , συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα :Τα δύο άτομα προσπάθησαν να ανέβουν στην Πάρνηθα όπου το πύρινο μέτωπο εκείνη την ώρα είχε περιοριστεί. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αντιλήφθηκαν ότι κινούνται ύποπτα, τους σταμάτησαν και τους έκαναν έλεγχο. Όταν διαπίστωσαν ότι στην κατοχή τους είχαν 19 αναπτήρες και δυο σπρέι, τα οποία όπως εκτιμάται θα χρησιμοποιούσαν ως φλογοβόλα, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. 

Η ανακοίνωση δεν λέει τι εθνικότητας ήταν αυτά τα άτομα.

Στην σημερινή ανακοίνωση του ο Βασίλης Κικίλιας είπε ακόμη :

«Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 8:13 στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 8:57 στο Συκάμινο δύο απόπειρες, στις 9:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία πήρε διαστάσεις».

«Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλώς ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές», ξεκαθάρισε.

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Από άλλη μεριά οι 13 μετανάστες που συνελήφθησαν από κάτοικο της περιοχής και ο οποίος συνελήφθη στην συνέχεια, δήλωσε : «Στο συγκεκριμένο σημείο μεταξυ της Αλεξανδρουπολης και της Ν. Χιλης, πίσω από αλυσίδα σουπερ μάρκετ εντόπισα ομάδα 13 ατόμων οι οποίοι ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα μπαλόνι που μύριζε βενζίνη και έφεραν μαζί τους και μαχαίρι. Φώναξα αμέσως δυο συμπολίτες μου που βρίσκονταν στο σημείο και τους ζητήσαμε να πετάξουν τα μαχαίρια και τα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Τους αποτρέψαμε από το να δημιουργήσουν μια ενεργή εστία πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. Κατόπιν θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγουν και δεν θα μας επιτεθούν μέχρι να έρθει η αστυνομία. Άμεσα κάλεσα το 100 και σε δέκα λεπτά έφτασε στο σημείο περιπολικό της αστυνομίας που τους παρέλαβε».

Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ακόμη και τους φυσικούς αυτουργούς μια πυρκαγιάς και ακόμη δυσκολότερο να βρει τους “ηθικούς αυτουργούς”, αυτούς που έδωσαν τις εντολές.

Είναι πιθανόν οι εμπρησμοί να οφείλονται σε πολλές αιτίες και όχι μόνο σε μία.

Αλλά ας μην ξεχνάμε επίσης ότι βρισκόμαστε και σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο, που με πολλούς τρόπους θα καθορίσει το μέλλον μας.

Όπως λέει και το γνωστό γνωμικό “Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”, έτσι ισχύει και μια παραλλαγή του ” Ο φίλος του εχθρού μου είναι εχθρός μου”…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δυσαρέσκεια στη Δύση για την πρόσκληση του Μακρόν στη Ρωσία για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, τον προσεχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μητσοτάκης | Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

ΗΠΑ και ΕΕ καταδίκασαν τη ρητορική της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονία Προειδοποίηση προς το VMRO να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί πληρως τη Συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >