AD

Man Ray | Η ιστορία του Αμερικανού καλλιτέχνη που καθόρισε μια Εποχή

Στις 27 Αυγούστου του 1890, ο Man Ray έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τα κινήματα τέχνης του Ντανταισμού και σουρεαλισμού που κυριάρχησαν τον 20ο αιώνα.

 

“Ποτέ δεν ήταν το αντικείμενο μου να καταγράψω τα όνειρά μου, μόνο η αποφασιστικότητα να τα πραγματοποιήσω.” Man Ray

Υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.  Ήταν περισσότερο γνωστός ως φωτογράφος, κυρίως μόδας και πορτρέτων. Πολλές από τις φωτογραφίες του εμφανίστηκαν στη γαλλική Vogue. O πρωτοπόρος Μan Ray ήταν πολύ γνωστός για τις εικόνες- που συνήθως ονομάζονται φωτογραφήματα- αλλά τις ονόμασε «ακτινογραφίες» (rayographs) σε έναν λογοπαίγνιο συνδυασμού του δικού του ονόματος και της λέξης «φωτογραφία». ΄Επαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο για τον Ντανταϊσμό όσο και για τον Σουρεαλισμό που κυριάρχησαν τον 20ο αιώνα.

Επηρεασμένοι από το τραύμα του Α` Παγκοσμίου Πολέμου και την εμφάνιση μιας σύγχρονης κουλτούρας των μέσων – που αποτυπώνεται στις εξελίξεις στις τεχνολογίες επικοινωνίας όπως το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος – οι καλλιτέχνες αυτού του κινήματος του Ντανταϊσμού μοιράστηκαν μια βαθιά απογοήτευση με τους παραδοσιακούς τρόπους δημιουργίας τέχνης και συχνά στράφηκαν σε πειραματισμούς με την τύχη και τον αυθορμητισμό .

Ο Man Ray είναι αξέχαστος τόσο για τις μοναδικές προσεγγίσεις του στη φωτογραφία όσο και την ικανότητά του να εξερευνά το ασυνείδητο με καθημερινά αντικείμενα.

Η οικογένεια του Ray άλλαξε το επώνυμό της εξαιτίας του φόβου για αντισημιτισμό

“Πιστεύω στη σχέση φωτογραφίας και μουσικής. Και αυτή είναι η έμπνευσή μου.” Μan Ray

Los Angeles, Man Ray, 1940-1966

Λος Άντζελες, Man Ray, 1940-1966

Ο Ray γεννήθηκε ως Emmanuel Radnitzky στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια στις 27 Αυγούστου 1890 από Ρώσους Εβραίους μετανάστες. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί με έναν μικρότερο αδερφό και δύο μικρότερες αδερφές. Όλη η οικογένεια άλλαξε το επώνυμό της σε Ray το 1912, φοβούμενοι τις διακρίσεις λόγω αντισημιτικών συναισθημάτων που ήταν κοινά στην περιοχή.

Αργότερα, ο Ray άλλαξε το μικρό του όνομα σε Man που προήλθε από το παρατσούκλι του, Manny, παίρνοντας επίσημα το όνομα Man Ray για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αλλά ο φόβος του για τον αντισημιτισμό, ο οποίος ήταν φυσικά κατανοητός για όσα συνέβαιναν τον 20ό αιώνα, δεν έφυγε ποτέ. Αργότερα στη ζωή του,  αποσύρθηκε από το σπίτι του στο Παρίσι πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς δεν ήταν ασφαλές για τους Εβραίους να ζήσουν στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Έζησε στο Λος Άντζελες από το 1940 και έμεινε μέχρι το 1951.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν μυστικοπαθής σχετικά με την οικογενειακή του προέλευση ενώ έκανε πολλές προσπάθειες για να κρατήσει το πραγματικό του όνομα μυστήριο.

Ο Ray απέρριψε σπουδές στην αρχιτεκτονική για να ασχοληθεί με την τέχνη

“Δεν υπάρχει πρόοδος στην τέχνη, όπως δεν υπάρχει πρόοδος στο να κάνεις έρωτα. Απλώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνεις.” Man Ray

Ως παιδί, ο Ray διέπρεψε σε δεξιότητες όπως το ελεύθερο σχέδιο. Η ικανότητά του να σχεδιάζει τον έκανε κύριο υποψήφιο για την αρχιτεκτονική καθώς και για τα επαγγέλματα της μηχανικής, ενώ του προσφέρθηκε υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική.

Διέπρεπε επίσης στα καλλιτεχνικά του μαθήματα στο σχολείο. Τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα ως καλλιτέχνης αντί να πάρει την υποτροφία που του πρόσφεραν. Σπούδασε μόνος του την τέχνη επισκεπτόμενος μουσεία και συνεχίζοντας την εξάσκηση δίχως να παρακολουθεί κάποιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών.

Promenade, May Ray, 1915/1945 

Promenade, Man Ray

Ο Ray επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την παράσταση του Στρατού του 1913 καθώς και από την ευρωπαϊκή σύγχρονη τέχνη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1915,  έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση. Οι πρώτες σημαντικές φωτογραφίες του δημιουργήθηκαν το 1918 και συνέχισε να χτίζει ένα μοναδικό στυλ και αισθητική σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Ray, Marchel Duchamp &  Katherine Dreier έφεραν τον Ντανταϊσμό στη Νέα Υόρκη

“Ένα πρωτότυπο είναι μια δημιουργία με κίνητρο την επιθυμία. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ενός πρωτοτύπου υποκινείται από ανάγκη. Είναι θαυμάσιο που είμαστε το μόνο είδος που δημιουργεί άσκοπες μορφές. Το να δημιουργείς είναι θεϊκό, το να αναπαράγεις είναι ανθρώπινο.” Man Ray

Photo of Man Ray with Marcel Duchamp

Φωτογραφία του Man Ray με τον Marcel Duchamp στο σπίτι του, 1968.

Η πρώιμη τέχνη του Ray έδειξε σημάδια επιρροής του κυβισμού. Ωστόσο,  μετά τη συνάντησή του με τον Marcel Duchamp, το ενδιαφέρον του στράφηκε έντονα προς τον Ντανταϊσμό και τα σουρεαλιστικά θέματα. Ο Ray και ο Duchamp γνωρίστηκαν το 1915 και αναπτύχθηκε στενή φιλία μεταξύ τους.

Τα κοινά τους ενδιαφέροντα επέτρεψαν στους φίλους να εξερευνήσουν πραγματικά τις ιδέες πίσω από τον Ντανταϊσμό και τον Σουρεαλισμό, όπως η βαθιά αφαίρεση και το μυστήριο του ασυνείδητου του μυαλού μας.

Ο Ray βοήθησε τον Duchamp να φτιάξει τη διάσημη μηχανή του, Rotary Glass Plates που θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα κινητικής τέχνης.  Οι καλλιτέχνες ήταν τεράστιοι υποστηρικτές του Ντανταϊσμού στη σκηνή της Νέας Υόρκης. Μαζί με την Dreier, ίδρυσαν την Dada Societe Anonyme, Inc.

Rotary Glass Plates, Marcel Duchamp, 1920

Rotary Glass Plates, Marcel Duchamp, 1920

Ο Ray ήταν επίσης μέρος της πρώτης σουρεαλιστικής έκθεσης το 1925 στην Galerie Pierre στο Παρίσι μαζί με τους Jean Arp, Max Ernst, Joan Miro, Pablo Picasso, Andre Masson

 Το 1922, έξι μήνες αφότου έφτασε στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη, ο Man Ray δημιούργησε τις πρώτες του ακτινογραφίες. Για να τα φτιάξει, τοποθέτησε αντικείμενα, υλικά και μερικές φορές μέρη του σώματός του ή ενός μοντέλου σε ένα φύλλο φωτοευαισθητοποιημένου χαρτιού και τα εξέθεσε στο φως, δημιουργώντας αρνητικές εικόνες. Αυτή η διαδικασία δεν ήταν καινούργια – φωτογραφικές εικόνες χωρίς κάμερα είχαν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1830 – και ο πειραματισμός του με αυτήν συνέπεσε κατά προσέγγιση με παρόμοιες δοκιμές του Laszlo Moholy-Nagy.  Όμως στα φωτογράμματά του, ο Man Ray αγκάλιασε τις δυνατότητες για παράλογους συνδυασμούς και τυχαίες διατάξεις αντικειμένων, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση των εικόνων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο. Δημοσίευσε μια επιλογή από αυτές τις ακτινογραφίες—συμπεριλαμβανομένης μιας επικεντρωμένης γύρω από μια χτένα, μιας άλλης που περιείχε σπείρα από κομμένο χαρτί και μια τρίτη με το γαλλικό πρότυπο καμπύλης ενός αρχιτέκτονα στο πλάι —σε ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλο Champs délicieux τον Δεκέμβριο του 1922, με μια εισαγωγή γραμμένη από τον αρχηγό του Ντανταϊσμού,  Tristan Tzara. Το 1923, με την ταινία του Le Retour ala raison (Επιστροφή στη λογική), επέκτεινε την τεχνική του ακτινογράφου σε κινούμενες εικόνες.

«Solarization» και «Rayographs»

Μπορεί ο Man Ray να δούλεψε με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα, είναι όμως  πιο γνωστός για τις φωτογραφικές του καινοτομίες. Το Solarization αναπτύχθηκε από τον Ray και τη βοηθό και ερωμένη του, Lee Miller.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η διαδικασία εγγραφής μιας εικόνας στο αρνητικό που αντιστρέφει τις σκιές και την έκθεση στο φως. Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέροντα «λευκασμένα» εφέ και ο όρος «Rayograph» (Aκτινογράφος) γεννήθηκε για να κατηγοριοποιήσει τη συλλογή των πειραμάτων του σε φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί.

The Kiss, Man Ray, 1935 

The Kiss, Man Ray, 1935

Άλλα παραδείγματα «Rayographs» ανακαλύφθηκαν τυχαία. Ανέπτυξε έναν τρόπο λήψης φωτογραφιών χωρίς κάμερα χρησιμοποιώντας αυτό το ευαίσθητο στο φως χαρτί μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «σκιογραφία» ή «φωτογραφήματα». Βάζοντας αντικείμενα στο χαρτί και εκθέτοντάς τα στο φως, μπορούσε να παράγει ενδιαφέροντα σχήματα και φιγούρες.

Δημιούργησε πολλά σημαντικά έργα χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, συμπεριλαμβανομένων δύο βιβλίων χαρτοφυλακίου, το Electricite και το Champs delicieux. Ένα ακόμα ενδιαφέρον παράδειγμα του πειραματισμού του Ray με τη φωτογραφία, είναι η φωτογραφία του που ονομάζεται “Rope Dancer”, η οποία δημιουργήθηκε συνδυάζοντας μια τεχνική με πιστόλι ψεκασμού με ένα σχέδιο με στυλό.

Indestructible Object (Άφθαρτο Αντικείμενο)- το διάσημο έργο του ως απάντηση στον χωρισμό του με την Miller

Ray and Miller 

Ray και Miller

 Την ίδια εποχή, τα πειράματα του Man Ray με τη φωτογραφία τον οδήγησαν στο κέντρο του αναδυόμενου σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι. Με επικεφαλής τον Andre Breton, ο σουρεαλισμός προσπάθησε να αποκαλύψει την παράξενη πορεία κάτω από γνωστές εμφανίσεις στην καθημερινή ζωή. Ο Man Ray αποδείχθηκε ότι ταίριαζε σε αυτό σε έργα όπως το Anatomies, στα οποία, μέσω του καδραρίσματος και του γωνιακού φωτός, μεταμόρφωσε το λαιμό μιας γυναίκας σε μια άγνωστη, φαλλική μορφή. Συνέβαλε με φωτογραφίες στα τρία μεγάλα σουρεαλιστικά περιοδικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930 και επίσης κατασκεύασε σουρεαλιστικά αντικείμενα όπως το Gift, στα οποία άλλαξε ένα οικιακό εργαλείο (ένα σίδερο) σε όργανο πιθανής βίας και το Indestructible Object, ένας μετρονόμος με μια φωτογραφία ενός ματιού επικολλημένη στον αιωρούμενο βραχίονά του, που καταστράφηκε και ξαναφτιάχτηκε πολλές φορές.

Αν και στον Ray άρεσε να κρατά κρυφή την ιδιωτική του ζωή, εξέφρασε τον πόνο του για τη διάλυση της τριετούς σχέσης του με την Miller μέσω της τέχνης του. Τον εγκατέλειψε για έναν Αιγύπτιο επιχειρηματία και αυτό τον στενοχώρησε βαθιά.

Το έργο γνωστό ως Indestructible Object (ή Object to be Destroyed) αρχικά προοριζόταν να παραμείνει στο στούντιό του. Το αντικείμενο ήταν ο «θεατής» του κατά την πρώτη κατασκευή το 1923. Έφτιαξε μια δεύτερη εκδοχή του έργου το 1933 στην οποία επισύναψε μια αποκοπή μιας φωτογραφίας του ματιού της Miller.

Αυτή η νέα έκδοση χάθηκε με τη μετακόμιση του Ray από το Παρίσι στις ΗΠΑ το 1940 και δημιουργήθηκαν μερικά αντίγραφα, με αποκορύφωμα τη γνωστή έκδοση του 1965.

Indestructible Object (or Object to Be Destroyed), replica, 1964

Indestructible Object (or Object to Be Destroyed), αντίγραφο, 1964

Όταν παρουσιάστηκε, το αντικείμενο, ένας μετρονόμος, επικολλήθηκε με ένα σύνολο οδηγιών που έγραφαν ως εξής:

«Κόψτε το μάτι από μια φωτογραφία κάποιου που έχει αγαπηθεί αλλά δεν φαίνεται πια. Στερεώστε το μάτι στο εκκρεμές ενός μετρονόμου και ρυθμίστε το βάρος ώστε να ταιριάζει στον επιθυμητό ρυθμό. Συνεχίστε μέχρι τα όρια της αντοχής. Με ένα σφυρί εύστοχο, προσπαθήστε να καταστρέψετε το σύνολο με ένα μόνο χτύπημα.»

Η ιστορία της φωτογραφίας Violon d’Ingres που πουλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christies στη Νέα Υόρκη στις 14 Μαίου του 2022

 

 Η ακριβότερη φωτογραφία που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, Violon d’Ingres, είναι αυτή του Man Ray, του καλλιτέχνη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κινήματα τέχνης του Ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού τον 20ό αιώνα.

Le Violon d`Ingres` de Man Ray a punto de convertirse en la foto más cara jamás vendida

Tο «Le Violon d`Ingres» βγήκε από τη σουρεαλιστική φαντασία του Man Ray (1890-1976). Στο στούντιο του στο Παρίσι απεικόνιζε την ερωμένη του Kiki de Montparnasse, χωρίς να γνωρίζει ότι θα τον θυμούνται επειδή προσπάθησε να προκαλέσει την κοινωνία με το σώμα μιας γυναίκας μεταμορφωμένο σε έγχορδο όργανο.

Η φωτογραφία «Le Violon d`Ingres» (το βιολί του Ingres) είναι ένα φωτομοντάζ ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες. Είναι μια εικόνα με πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή. Λέει πολλά πράγματα, από ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο Ingres και τα γυμνά του, μέχρι μια ερωτική επιθυμία μέσα από τη γοητεία της μουσικής.

Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί επικαλύπτοντας την πλάτη της με τρύπες.

Όταν βυθίζεστε στην ιστορία της φωτογραφίας, ανακαλύπτετε πολλά πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι για να είσαι πρωτότυπος δεν είναι απαραίτητο να έχεις ψηφιακή κάμερα, ούτε καν κινητό. Δεύτερον, αντιλαμβάνεσαι ότι η δημιουργία εξαρτάται πολύ από την εκπαίδευση και την ιδιοφυΐα του καλλιτέχνη. Και ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα κουμπί, αλλά ένα ακόμη βήμα από τα πολλά απαραίτητα.

Το «Le Violon d`Ingres» είναι ένα τέλειο παράδειγμα της πρώιμης περιόδου του σουρεαλισμού (1924–1938). Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε και ο κόσμος είχε αλλάξει. Υπήρχε ελπίδα σε εκείνη τη μικρή περίοδο γαλήνης και οι καλλιτέχνες προσκολλώνται σε έναν άλλο τρόπο να βλέπουν την πραγματικότητα για να αλλάξουν τα πράγματα. Ένα σώμα δεν είναι πλέον απλώς ένα σώμα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα όργανο έτοιμο να παιχτεί.

Το γυναικείο σώμα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή της κοινωνίας. Δεν περιορίστηκε όμως να το δείχνει σύμφωνα με τους κορσέδες της εποχής. Ο Man Ray το έδειξε αρχικά ως κάτι άλλο. Προσφέρει στον θεατή μια διπλή ανάγνωση, την οποία η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική από το πώς τη βλέπουμε συνήθως.

Η πλάτη μιας γυναίκας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συλλογή οστών, μυών και σάρκας. Δεν είναι μόνο σεξ όπως το βλέπουν τα πιο κλειστά μυαλά. Ο Man Ray απέδειξε ότι τα αντικείμενα δεν είναι μόνο όπως τα βλέπουμε, αλλά όπως τα φανταζόμαστε στα όνειρα.

Η αξία του έγκειται στην άμεση σχέση αυτού του γάμου με όλους εκείνους τους καλλιτέχνες και στην επιγραφή που εμφανίζεται πίσω από αυτό το μικρό αντίγραφο: «Για τον Χανς Ρίχτερ/ στοργικά/ Μαν Ρέι». Ήταν ένας από τους φίλους κινηματογραφιστές του συγγραφέα.

MoMA

“Ζωγραφίζω αυτό που δεν μπορεί να φωτογραφηθεί, αυτό που προέρχεται από τη φαντασία ή από τα όνειρα ή από μια ασυνείδητη ορμή. Φωτογραφίζω πράγματα που δεν θέλω να ζωγραφίσω, πράγματα που έχουν ήδη ύπαρξη.” Μan Ray 

Δουλεύοντας σε μέσα και ιστορικά κινήματα, ο Man Ray ήταν αναπόσπαστο μέρος του εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) από νωρίς. Οι φωτογραφίες, οι πίνακες ζωγραφικής, τα σχέδια, τα γλυπτά, οι ταινίες, ακόμη και ένα σετ σκακιού συμπεριλήφθηκαν σε τρεις πρωτοπόρες εκθέσεις: Κυβισμός και Αφηρημένη Τέχνη (1936). Fantastic Art, Dada, Surrealism (1936–37), για το οποίο μια από τις ακτινογραφίες του χρησίμευσε ως εξώφυλλο του καταλόγου και Photography, 1839–1937 (1937). Το 1941, το Μουσείο επέκτεινε τη συλλογή του έργου του με ένα ιστορικό δώρο από τον James Thrall Soby, συγγραφέα, συλλέκτη και κριτικό (και διαχειριστή του MoMA) που είχε αποκτήσει, περίπου οκτώ χρόνια νωρίτερα, μια εκτεταμένη ομάδα από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του Man Ray. απευθείας από τον καλλιτέχνη. Μέσα σε αυτή την ομάδα υπήρχαν 24 πρώτης γενιάς, άμεσες, μοναδικές ακτινογραφίες από τη δεκαετία του 1920 που μιλούν για τη φιλοδοξία του Man Ray, όπως έγραψε το 1921, να «κάνει τη φωτογραφία μου αυτόματη—να χρησιμοποιήσω τη φωτογραφική μηχανή μου όπως θα έκαναμε  μια γραφομηχανή».

Le Cadeau (The Gift),1921

Objet à détruire (Object to be Destroyed),1923

Noire et Blanche (Black and White), 1926

Les Larmes (Glass Tears), 1932

 l`heure de l`observatoire: Les Amoureux (Observatory Time: The Lovers)

Rayography (The Kiss),1922

Ο Man Ray έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι στις 18 Νοεμβρίου 1976, λόγω λοίμωξης στους πνεύμονες. Υπάρχουν δύο γνωστές μεταθανάτιες εκδοχές αυτού του κομματιού που προέκυψαν στη Γερμανία και την Ισπανία το 1982.

Ακολουθούν 10  από τις πιο διάσημες ακτινογραφίες του

1. Untitled with a Spring

Man Ray, Untitled rayograph, 1922, Courtesy of Christie`s, London, UK.Man Ray, Untitled, rayograph, 1922.

2. Untitled with Roll of Film

Man Ray, Untitled rayograph, 1923, Courtesy of Museum of Modern Art, New York, USA.Man Ray, Untitled, Rayograph, 1923, Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

3. Untitled with a Comb

Man Ray, Untitled rayograph, 1922, Courtesy of Museum of Modern Art, New York, USA.Man Ray, Untitled, Rayograph, 1922, Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

4. Untitled with a Figure

Man Ray, Untitled, Rayograph, 1923. Art Basel.

5. Untitled with Bird and Feather

Man Ray, Untitled rayograph, 1946, Courtesy of Phillips, New York, USA.Man Ray, Untitled, Rayograph, 1946, Phillips, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

6. Planes

Man Ray, Planes, 1922

7.  Feather and Matchboxes

Man Ray, Feather and Matchboxes, 1923, Courtesy of Yale University Art Gallery; Man Ray rayographsMan Ray, Feather and Matchboxes, 1923, Yale University Art Gallery, New Haven, CT, ΗΠΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >