AD

KAWS | Το φαινόμενο της Pop art κουλτούρας με την πώληση- ρεκόρ στον οίκο Sotheby’s

Ο Kaws με το ψευδώνυμο Brian Donnelly δεν είναι μόνο καλλιτέχνης, αλλά πολλά πράγματα ταυτόχρονα: είναι καλλιτέχνης, είναι σχεδιαστής και είναι φαινόμενο της ποπ κουλτούρας.

 

Γεννημένος στο Jersey City του New Jersey το 1974, ο Brian Donnelly ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1990.

Όντας underground καλλιτέχνης γκράφιτι στην αρχή, με τα χρόνια ο Kaws έγινε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στο πλαίσιο της pop-art και του design.

Από τότε το έργο του Kaws έχει δει στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Τόκιο. Είχε ατομικές εκθέσεις στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πενσυλβάνια, στο High Museum of Art, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Aldrich.

Η δουλειά του εκτίθεται σε διεθνείς γκαλερί και αποτελεί μέρος πολλών ιδιωτικών συλλογών. Ιδιαίτερα διάσημοι μουσικοί όπως ο Swizz Beatz ή ο Pharrell Williams φαίνεται να προτιμούν την τέχνη του Kaws. Όσον αφορά το σχεδιασμό, η Kaws έχει συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους παίκτες στη βιομηχανία ένδυσης όπως η Nike, η Vans και η Comme des Garçons.

Kaws alias Brian Donnelly and Pharell Williams. ©Kaws via Instagram

Ο Kaws με το ψευδώνυμο Brian Donnelly και ο Pharell Williams.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, ο Kaws δεν περιορίζει τη δουλειά του στην παραδοσιακή αγορά τέχνης.

Αντίθετα, ο Kaws είναι ακριβώς πέρα ​​από αυτήν την κλασική κατανόηση και η τέχνη του βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην ωραία τέχνη και το παγκόσμιο εμπόριο. Ο Brian Donnelly εκμεταλλεύεται έτσι και τα δύο, μια πολύ αποκλειστική αγορά και μια παγκόσμια αγορά.

Ο Kaws εργάστηκε για τη σειρά “Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας”

101 Dalmatians, ©Disney

101 Dalmatians, ©Disney

Ο Brian Donnelly μετακόμισε από τη γενέτειρά του Τζέρσεϊ Σίτι στη Νέα Υόρκη όταν ήταν περίπου 20 ετών. Στη Νέα Υόρκη παρακολούθησε το School of Visual Arts, λαμβάνοντας Bachelor of Fine Arts στην εικονογράφηση το 1996.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Donnelly άρχισε να εργάζεται για την Jumbo Pictures. Ως ανεξάρτητος animator της Disney, ο Brian Donnelly είχε την ευκαιρία να συνεισφέρει σε παραγωγές όπως οι «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας», «Daria» και «Doug». Ακόμα και σήμερα, έχει κανείς την εντύπωση ότι αναγνωρίζει μια μορφή επιρροής εκείνης της εποχής. Ο Kaws έχει συχνά ξαναδουλέψει γνωστούς χαρακτήρες της Disney όπως ο Μίκυ Μάους στα έργα του.

Ο Kaws έγινε για πρώτη φορά διάσημος για το σχεδιασμό παιχνιδιών

Kaws‘ artwork “Companion”. ©Kaws

“Companion”. ©Kaws

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Brian Donnelly είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει και να παράγει παιχνίδια βινυλίου περιορισμένης έκδοσης.

Αυτά τα παιχνίδια ήταν τα πρώτα σχέδια για τα οποία έγινε διάσημος ο Brian Donnelly – ειδικά στη σκηνή συλλογής παιχνιδιών της Ιαπωνίας. Στην ιαπωνική κοινότητα, τα παιχνίδια βινυλίου εξακολουθούν να είναι καλά σεβαστά και διαδεδομένα.

Σήμερα ο Kaws είναι διάσημος για την επαναλαμβανόμενη χρήση ενός καστ εικονιστικών χαρακτήρων και μοτίβων. Κάποια από αυτά χρονολογούνται από την αρχή της καριέρας του τη δεκαετία του 1990. Ένα από αυτά είναι το “Companion”, μια βινυλική φιγούρα του Μίκυ Μάους με τα μάτια έξω, που δημιουργήθηκε με την ιαπωνική εταιρεία Bounty Hunter το 1999. Άλλα ονομάζονται “Συνεργός”, “Τσουμ” και “Μπέντυ”. Πολλά γλυπτά που δημιούργησε τα επόμενα χρόνια, ζωγραφίστηκαν αρχικά σε 2D και αργότερα υλοποιήθηκαν σε 3D.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Kaws είχε ένα εμβληματικό κατάστημα στην Ιαπωνία

Αφού ο Brian Donnelly τελείωσε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως ανεξάρτητος animator για διαφορετικές παραγωγές της Disney, ο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε το Original Fake. Με την εμβληματική του ετικέτα, ο Kaws κυκλοφόρησε διαφορετικές εκδόσεις επώνυμων παιχνιδιών και τα πούλησε σε διάφορα εμβληματικά καταστήματα.

Ένα από αυτά βρισκόταν στο Τόκιο, κάτι που τελικά βοήθησε τον καλλιτέχνη να εκτοξεύσει τη λατρεία των Kaws διεθνώς. Τα μικρά παιχνίδια βινυλίου έγιναν ψηλά γλυπτά αργότερα. Σήμερα το έργο του Kaws περιλαμβάνει γλυπτά λίγων ιντσών καθώς και μερικά που έχουν ύψος δέκα μέτρα.

Ο Kaws επηρεάστηκε για πρώτη φορά από παιδιά της γειτονιάς

Graffiti sketches done by Kaws in 1985. ©Kaws via Instagram

Σκίτσα γκράφιτι που έκανε ο Kaws το 1985. ©Kaws μέσω Instagram

Το πρώτο ενδιαφέρον του Brian Donnelly για τον τομέα της τέχνης ξεκίνησε από άλλα παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Ως νεαρό αγόρι, ο Donnelly άρχισε να ενδιαφέρεται για τα γκράφιτι. Αρχισε να αντιγράφει εικόνες γκράφιτι σε χαρτιά.

Η πρώτη επιρροή για τη δική του δουλειά γκράφιτι ήταν τα παιδιά της γειτονιάς, που ζωγράφιζαν εικόνες γκράφιτι σε τοίχους της γειτονιάς του. Αργότερα, πιο παραδοσιακοί ζωγράφοι έγιναν οι επιρροές του. Ένας από αυτούς είναι ο Γερμανός ζωγράφος Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Άλλοι είναι ο Klaus Oldenberg και ο Chuck Close.

Ο Kaws συγκρίνεται συχνά με τον Keith Haring και τον Jean-Michel Basquiat

Today Kaws’ artworks can be seen in galleries all over the world, beside artworks of Keith Haring and Jean-Michel Basquiat – artists Kaws is often compared to. © Kaws, via Instagram

Σήμερα τα έργα τέχνης του Kaws μπορούν να προβληθούν σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, εκτός από τα έργα τέχνης του Keith Haring και του Jean-Michel Basquiat – καλλιτέχνες με τους οποίους συγκρίνεται συχνά η Kaws. © Kaws, μέσω Instagram

Ο ίδιος ο Kaws συχνά συγκρίνεται με τον Keith Haring και τον Jean-Michel Basquiat. Οι Haring και Basquiat ξεκίνησαν επίσης ως καλλιτέχνες γκράφιτι στη Νέα Υόρκη και έγιναν καλλιτέχνες καλών τεχνών αργότερα. Τα έργα του Kaws είναι αισθητικά πιο συγκρίσιμα με του Keith Haring, ενώ ο Jean-Michel Basquiat δημιούργησε τέχνη με πολύ διαφορετικό στυλ.

Οι επαναλήψεις

Sculpture by Kaws. ©Kaws via Instagram

Sculpture by Kaws. ©Kaws μέσω Instagram

Η τέχνη του Kaws χαρακτηρίζεται από πάντα επαναλαμβανόμενα στοιχεία. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο χρώμα και τη γραμμή καθώς και η επαναλαμβανόμενη χρήση των «x» σε χέρια και μάτια.

Υπάρχει επίσης επαναλαμβανόμενη χρήση ενός καστ εικονιστικών χαρακτήρων και μοτίβων που συνδέονται με την ποπ κουλτούρα και την ποπ-αρτ: ο Μίκυ Μάους για παράδειγμα, αλλά και ο άνθρωπος Michelin, ο Σνούπι καθώς και ο Μπομπ Σφουγγαράκης. Ο Kaws δείχνει τα γλυπτά του συχνά στην ίδια στάση, κρύβοντας τα μάτια τους με τα χέρια τους.

Το Kaws λειτουργεί με διαφορετικό υλικό: υαλοβάμβακα, αλουμίνιο, ξύλο, μπρούτζος, φουσκωτή σχεδία από χάλυβα. Δημιουργεί γλυπτά –κάποια ύψους λίγων ιντσών, άλλα δέκα μέτρα–, ακρυλικούς πίνακες σε καμβά και μεταξοτυπίες.

Ως σχεδιαστής, συνεργάζεται εμπορικά και δημιουργεί σχέδια για παιχνίδια έκδοσης, ρούχα, πατίνια και πολλά άλλα προϊόντα.

Ο Kaws αποκάλυψε το ψηλότερο έργο τέχνης του το 2019

In 2019, Kaws presented his so far tallest sculpture in Taiwan. ©Kaws, via Instagram

Το 2019, ο Kaws παρουσίασε το ψηλότερο μέχρι στιγμής γλυπτό του στην Ταϊβάν. ©Kaws, μέσω Instagram

Χαριτωμένο, εύχρηστο και πολύχρωμο – έτσι φαίνονται τα έργα τέχνης του Kaws τις περισσότερες φορές. Το 2019 ο καλλιτέχνης παρουσίασε το μεγαλύτερο έργο του μέχρι σήμερα στην Ταϊβάν. Ο τίτλος του μεγάλου φουσκωτού γλυπτού μήκους 36 μέτρων είναι “KAWS: COMPANION”.

Το γιγάντιο γλυπτό υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το «All Rights Reserved», ένα δημιουργικό πρακτορείο από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ήδη παρήγαγε ένα χάλκινο άγαλμα του καλλιτέχνη το 2018.

Ο Kaws πούλησε το πιο ακριβό έργο του το 2019

“The Kaws album” was sold for 115.9 million Hong Kong dollars at Sotheby’s in Hong Kong. ©Sotheby’s

Το 2019 είναι μια καλή χρονιά για τον καλλιτέχνη. Το 2019 ο Kaws όχι μόνο παρουσίασε το μέχρι στιγμής ψηλότερο γλυπτό του στην Ταϊβάν, αλλά ο καλλιτέχνης πούλησε και το πιο ακριβό του έργο.

Την 1η Απριλίου 2019 ο πίνακας «The Kaws album» του 2005 πουλήθηκε για 115,9 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (14,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στον οίκο Sotheby`s στο Χονγκ Κονγκ – ένα νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >