AD

Μαρία Βοναπάρτη | Η `άτακτη` πριγκίπισσα, φίλη του Freud, με την έντονη εξωσυζυγική ερωτική ζωή

Μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που αρνήθηκε να προσαρμοστεί στο αυστηρό πρωτόκολλο & στην ηθική της εποχής της.

 

Η Μαρία Βοναπάρτη ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση πριγκίπισσας.

Το όνομά της, ένδοξο, καθώς ήταν απόγονη του Ναπολέοντα και μεγαλωμένη από την αυταρχική και φιλόδοξη γιαγιά της και τον αδιάφορο πατέρα της. Ο γάμος που σύναψε με τον πρίγκιπα Γεώργιο Α’ της Ελλάδας, έμελλε να είναι ασυνήθιστος. 

Η πριγκίπισσα μπορεί να απέκτησε τίτλους που έλειπαν από την οικογένειά της, ωστόσο αναζητούσε έναν άνδρα που θα την έκανε ευτυχισμένη.

Μια ψυχρή συμφωνία κλείστηκε, τελικά, μεταξύ του πατέρα της και του υποψηφίου γαμπρού -τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας, με έναν όρο: ότι ο πρίγκιπας θα έπρεπε να παραιτηθεί από κάθε αξίωση  στην τεράστια περιουσία της νύφης. 

Η Μαρία Βοναπάρτη ήταν η μικρή ανηψιά του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας, κόρη του Ρολάνδου Βοναπάρτη και της Μαρί Φελιξ Μπλάνκ, ενώ ο παππούς της ήταν ο Πιέρ Ναπολέων Βοναπάρτης- γιος του Λουσιέν Βοναπάρτη, και ανιψιός του Ναπολέοντα. Ο παππούς της, από τη μεριά της μητέρα της, ήταν ο Φραγκίσκος Μπλανκ, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων του Μόντε Κάρλο.

Ο πολιτικός γάμος έγινε στις 12 Δεκεμβρίου του 1907, και ένα μήνα αργότερα ο θρησκευτικός, ενώ δύο χρόνια αργότερα το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι – καθώς ο Βενιζέλος δεν ήθελε εκεί τον πρίγκιπα να ανακατεύεται στις αποφάσεις του.

Ο επίσημος τίτλος της Μαρίας ήταν “Πριγκίπισσα Γεωργίου Μαρία. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρίγκιπα Πέτρο και τη Πριγκίπισσα Ευγενία, αλλά από νωρίς άρχισαν να έχει προβλήματα.

Η Μαρία Βοναπάρτη ήταν μια δραστήρια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, η οποία άρχισε από πολύ νωρίς να πλήττει στο γάμο της και αρνείτο να ακολουθεί τόσο το πρωτόκολλο όσο την  αυτονόητη ηθική της εποχής της. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα όμορφη, ωστόσο κατάφερε να ασκήσει σημαντική επιρροή σε σημαντικούς ανθρώπους με τους οποίους είχε ερωτική σχέση.

Οι ελάχιστες ερωτικές συνευρέσεις του πριγκιπικού ζεύγους, οδήγησαν την Μαρία στην αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων.

Ο πρίγκιπας διατηρούσε από νεαρή ηλικία μία ιδιαίτερα στενή σχέση με τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό του θείο Βαλντεμάρ, ενώ η Μαρία είχε μία μακροχρόνια σχέση με το Γάλλο πρωθυπουργό Αριστίντ Μπριάν καθώς και με το Γαλλοπολωνό ψυχαναλυτής Ρούντολφ Λόβενστάϊν.

Η συνάντηση, όμως εκείνη που στιγμάτισε τη ζωή της, ήταν το 1925, με τον τον άνθρωπο που εφάρμοσε και θεμελίωσε την ψυχανάλυση, τον Sigmund Freud. Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός της για εκείνον, που έγινε και η ίδια ψυχαναλύτρια.

Η Μαρία φρόντισε να διαδώσει τις ιδέες του. Στη Γαλλία θεωρήθηκε πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης ενώ στην Ελλάδα ήταν εκείνη που τη θεμελίωσε. Οι συνεδρίες με τον Freud την βοήθησαν να ανακαλύψει ότι έπασχε από αναφροδισία και να αποτελέσει η γυναικεία σεξουαλικότητα αντικείμενο πολλών έργων της…

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως η Μαρία Βοναπάρτη όμως ήταν εκείνη έσωσε τον Εβραίο Freud από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι Ναζί με την είσοδό τους στην Αυστρία δήμευσαν την περιουσία της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης, αλλά και το διαμέρισμα του κορυφαίου ψυχαναλυτή. Η Βοναπάρτη έδωσε 4.824 δολάρια σε διάφορους αξιωματούχους για να εξασφαλίσει την άδεια εξόδου του αγαπημένου δασκάλου της από τη Βιέννη. Ο Freud τότε πήγε στο Λονδίνο, σε αντίθεση με τις τέσσερις αδελφές του που έμειναν στην Αυστρία και έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Ήταν το 1952, όταν στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, η Μαρία Βοναπάρτη κάθισε δίπλα σ` ένα νεαρό καλεσμένο τον οποίο υπέβαλε σε κανονική ψυχανάλυση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δει τίποτα από τη τελετή. Ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν.

Η πριγκίπισσα με το ανήσυχο πνεύμα, έγραψε έξι βιβλία, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες ίδρυσης της Ψυχαναλυτικής Ομάδας στην Αθήνα των τελών της δεκαετίας του `40 και θρήνησε το θάνατο του “πρώτου της συντρόφου”-όπως τον αποκαλούσε… Του συζύγου της, το 1958.

Η Μαρία Βοναπάρτη έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 1962, στο Σεν Τροπέ, από λευχαιμία. Επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί και να θαφτεί χωρίς σταυρό στο Τατόι, στο χώρο του βασιλικού νεκροταφείου. Ακριβώς δίπλα στον τάφο του συζύγου της, Γεωργίου….

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >