AD

H τραγική μέρα που ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την Ακτή του Κόλπου

Στις 29 Αυγούστου του 2005 ο τυφώνας Κατρίνα έφτασε στην ξηρά κοντά στη Νέα Ορλεάνη, ως τυφώνας κατηγορίας 3.

 

Παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο η τρίτη πιο ισχυρή καταιγίδα του 2005  της εποχής των τυφώνων, η Katrina ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφέας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον απόηχο της καταιγίδας, σημειώθηκαν πάνω από 50 αστοχίες των αναχωμάτων και των πλημμυρικών τοίχων γύρω από τη Νέα Ορλεάνη και τα προάστια της. Οι αστοχίες του αναχώματος και των πλημμυρικών τοιχωμάτων προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες.

Αφού βγήκε για λίγο στην ακτή στη νότια Φλόριντα στις 25 Αυγούστου ως τυφώνας κατηγορίας 1, η Κατρίνα απέκτησε δύναμη πριν χτυπήσει στην Ακτή του Κόλπου στις 29 Αυγούστου. Εκτός από την καταστροφή στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης, ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές στις ακτές του Μισισιπή και Αλαμπάμα, καθώς και άλλα μέρη της Λουιζιάνα.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Ναγκίν διέταξε υποχρεωτική εκκένωση της πόλης στις 28 Αυγούστου, όταν η Κατρίνα κατέκτησε για λίγο το καθεστώς Κατηγορίας 5 και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε «καταστροφικές» ζημιές στην περιοχή. Αλλά περίπου 150.000 άνθρωποι, που είτε δεν ήθελαν είτε δεν είχαν τους πόρους να φύγουν, αγνόησαν την εντολή και έμειναν πίσω. Η καταιγίδα έφερε συνεχείς ανέμους ταχύτητας 145 μιλίων την ώρα, οι οποίοι έκοψαν τα καλώδια ρεύματος και κατέστρεψαν σπίτια, μετατρέποντας ακόμη και τα αυτοκίνητα σε πυραύλους. Η Κατρίνα προκάλεσε καταιγίδες-ρεκόρ σε όλη την ακτή του Κόλπου του Μισισιπή.

Οι υπερτάσεις κατέκλυσαν τα αναχώματα που προστάτευαν τη Νέα Ορλεάνη, που βρίσκεται στα έξι πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, από τη λίμνη Pontchartrain και τον ποταμό Μισισιπή. Σύντομα, το 80%της πόλης πλημμύρισε μέχρι τις στέγες πολλών σπιτιών και μικρών κτιρίων.

1-Hurricane-Katrina-97657258

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης και στο Louisiana Superdome. Η κατάσταση και στα δύο μέρη επιδεινώθηκε γρήγορα, καθώς τα τρόφιμα και το νερό εξαντλήθηκαν και οι συνθήκες έγιναν ανθυγιεινές. Η απογοήτευση αυξήθηκε καθώς χρειάστηκαν έως και δύο ημέρες για να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανακούφισης. Στο μεταξύ, οι αποκλεισμένοι κάτοικοι υπέφεραν από ζέστη, πείνα και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Οι αναφορές για λεηλασίες, βιασμούς και ακόμη και δολοφονίες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Καθώς τα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν σκηνές από την κατεστραμμένη πόλη στον κόσμο, έγινε φανερό ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ήταν Αφροαμερικανοί και φτωχοί, οδηγώντας σε δύσκολα ερωτήματα στο κοινό σχετικά με την κατάσταση της φυλετικής ισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος George Bush επικρίθηκαν δριμύτατα για αυτό που θεωρήθηκε ως αργή απόκρισή τους στην καταστροφή. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), Michael Brown παραιτήθηκε εν μέσω της διαμάχης που ακολούθησε.

Tην 1η Σεπτεμβρίου, οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στο κατεστραμμένο Superdome and Convention Center αρχίζουν να μεταφέρονται στο Astrodome στο Χιούστον του Τέξας και εκδόθηκε υποχρεωτική εντολή εκκένωσης για την πόλη. Την επόμενη μέρα, στρατιωτικές νηοπομπές έφτασαν με προμήθειες και η Εθνική Φρουρά εισήχθη για να σταματήσει η ανομία. Άρχισαν οι προσπάθειες συλλογής και αναγνώρισης πτωμάτων. Στις 6 Σεπτεμβρίου, οκτώ ημέρες μετά τον τυφώνα, το Σώμα Μηχανικών Στρατού ολοκλήρωσε τελικά τις προσωρινές επισκευές στις τρεις μεγάλες τρύπες στο σύστημα αναχωμάτων της Νέας Ορλεάνης και μπόρεσε να αρχίσει να αντλεί νερό από την πόλη.

Συνολικά, πιστεύεται ότι ο τυφώνας προκάλεσε περισσότερους από 1.800 θανάτους και ζημιές έως και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο σε ιδιωτική περιουσία όσο και σε δημόσιες υποδομές. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την καταστροφή, ένα φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μεγάλη Ύφεση Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της καταστροφής. Προσφορές διεθνούς βοήθειας ξεχύθηκαν από όλο τον κόσμο, ακόμη και από φτωχές χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα. Οι ιδιωτικές δωρεές μόνο από πολίτες των ΗΠΑ πλησίασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταιγίδα πυροδότησε επίσης 36 ανεμοστρόβιλους σε Μισισιπή, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Πενσυλβάνια και Βιρτζίνια με αποτέλεσμα έναν θάνατο.

Ο Πρόεδρος George Bush κήρυξε την 16η Σεπτεμβρίου εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα.

Σε μια ομοσπονδιακή έκθεση, το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι το συγκρότημα ελέγχου των πλημμυρών που περιβάλλει τη Νέα Ορλεάνη ήταν ατελές, ανεπαρκές και ακατάλληλα συντηρημένο. “Το σύστημα προστασίας από τυφώνες στη Νέα Ορλεάνη και τη νοτιοανατολική Λουιζιάνα ήταν ένα σύστημα μόνο κατ` όνομα”, ανέφερε η έκθεση.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >