AD

Issey Miyake | Ο πρωτοποριακός Ιάπωνας σχεδιαστής που έφερε την επανάσταση στη μόδα

Ο μάγος της μόδας ο οποίος ώθησε τα ρούχα σε πρωτοποριακά νέα μέρη με την αφοσίωσή του στην καινοτομία και τη μόδα.

Όταν ο θρυλικός Ιάπωνας σχεδιαστής, Issey Miyake, έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου 2022 — μετά από παρατεταμένη μάχη με τον καρκίνο του ήπατος — ο κόσμος έχασε έναν τιτάνα της καινοτομίας στη μόδα και έναν άνθρωπο που καθοδηγούσε την τεχνική λαμπρότητα με το χέρι ενός καλλιτέχνη.

 

Issey Miyake Fashion Japanese Designer

Οι καινοτόμες δημιουργίες του δημιουργήθηκαν συχνά μέσω πειραματισμών, δοκιμών και λαθών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει ένα αρχείο ρούχων που αλλάζουν σχήμα, τα οποία ξεπερνούσαν τις τάσεις και τους κανόνες φύλου για να γίνουν θεμελιώδεις μορφές έμπνευσης για τους συνομηλίκους του. Στη δεκαετία του `80, έδειξε στους Ιάπωνες συναδέλφους Rei Kawakubo και Yohji Yamamoto πώς να μπουν στη δυτική αγορά. Σήμερα, τα έργα του Miyake είναι εξίσου αναπόσπαστα στη βιομηχανία της μόδας όπως ήταν τις περασμένες δεκαετίες. Έχουν γίνει κομμάτια τέχνης που λατρεύονται και συλλέγονται.

Issey Miyake Spring Summer 2016

Γεννημένος το 1938 στην επαρχία της Χιροσίμα, σπούδασε γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Τέχνης Tama στο Τόκιο πριν μετακομίσει στο Παρίσι για να ακολουθήσει τη μόδα στη σχολή ραπτικής και μοδιστρικής, Εcole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Αυτή η διαμορφωτική εκπαίδευση οδήγησε τον Miyake να εργαστεί για τους Guy Laroche, Hubert de Givenchy και Geoffrey Beene, πριν ιδρύσει το ομώνυμο Μiyake Design Studio  το 1970, το οποίο χρησίμευσε ως βάση για τις δημιουργίες του τα τελευταία 52 χρόνια.

Issey Miyake Pleats Collection

Από τότε η καριέρα του απογειώθηκε. Τα σχέδιά του αμφισβήτησαν τη συμβατική ιδέα της κατασκευής ενδυμάτων, αναδεικνύοντας τη σχέση σώματος και υφάσματος και δημιουργώντας κομμάτια που μεταφέρουν συναισθήματα και ιδέες που πηγάζουν από την πρωτοπορία. Η μελέτη του πειραματισμού με νέες και υπάρχουσες τεχνικές οδήγησε στη δημιουργία νέων υφασμάτων, μορφών ρούχων και τεχνολογιών με τις οποίες τα κατασκεύαζε. Ενώ μάθαινε να εκμεταλλεύεται και να βελτιώνει μερικές από τις συνθετικές τεχνολογίες της εποχής, ο Miyake επισκέφτηκε επίσης ιστορικές περιοχές παραγωγής και εργάστηκε για να αναδημιουργήσει την παραδοσιακή βαφή και παραγωγή που βρίσκονταν στα πρόθυρα εξαφάνισης. Βρήκε νέες χρήσεις για παραδοσιακές μεθόδους που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε σύγχρονες ανάγκες. Έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την προσπάθεια ενσωμάτωσης της σύγχρονης τεχνολογίας με παραδοσιακές τεχνικές που πρόσφεραν εξαιρετική λειτουργικότητα, αλλά θεωρήθηκαν ξεπερασμένες, όπως το sashiko και οι γκέτες με προστατευτικά ποδιών.

Το “monozukuri”του Issey Miyake ή ο τρόπος δημιουργίας πραγμάτων είναι μια συνεχής αναζήτηση μέσω έρευνας και πειραματισμού για νέες καινοτομίες που μπορούν να αξιοποιηθούν, χωρίς τις υπάρχουσες συμβάσεις. Στόχος του Miyake ήταν πάντα να βρίσκει νέα έργα και ανθρώπους μέσω των οποίων θα αξιοποιούσε τη δύναμη του σχεδιασμού για θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής των ανθρώπων.

 «Πάντα πρωτοπόρος, ο Miyake αγκάλιασε τις παραδοσιακές χειροτεχνίες, αλλά κοίταξε επίσης την επόμενη λύση: τη νεότερη τεχνολογία που καθοδηγείται από την έρευνα και την ανάπτυξη» έχει πει ο ιαπωνικός οίκος μόδας.

Αυτή η νοοτροπία και η αφοσίωση στην καινοτομία οδήγησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του: Pleats, Please. Ο Miyake ήταν περισσότερο γνωστός για τον πειραματισμό με διαφορετικές τεχνικές δημιουργίας χειροτεχνίας κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που εφάρμοσε πιέτες μετά την κοπή και το ράψιμο του υφάσματος, αντίθετα με την παραδοσιακή μέθοδο της πλισέ πρώτα, ενώ έγινε διάσημος από τη δημιουργία ρούχων από «ένα κομμάτι ύφασμα» με μία μόνο κλωστή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εξερεύνησε έναν νέο τρόπο μικροπτυχισμού τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και πιέζοντάς τα με θερμότητα. Το 1993, η σειρά Pleats Please κυκλοφόρησε και στη συνέχεια εμφανίστηκε στην πασαρέλα κατά τη διάρκεια της συλλογής του Παρισιού Άνοιξη – Καλοκαίρι 1994. Αυτή η βιομηχανική διαδικασία αποδείχθηκε επαναστατική καθώς πειραματίστηκε με τη δημιουργία διαφορετικών εφέ και αρχιτεκτονικών σχημάτων. Η απλή ομορφιά, η άνεση, η ελαφρότητα και η ευκολία φροντίδας των ρούχων άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται τα άτομα σε όλο τον κόσμο και σύντομα έγινε συνώνυμο της ιαπωνικής μόδας.

Issey Miyake Icon Fashion Designer Japanese

Τα σχέδιά του επηρεάστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες της ζωής του. Ήταν μόλις επτά ετών όταν η ατομική βόμβα έπληξε τη γενέτειρά του, τη Χιροσίμα. Γράφοντας στους Νew York Times το 2009, ο Miyake εξήγησε πώς μετέτρεψε αυτά τα τραύματα σε δημιουργικότητα: «Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν και που φέρνουν ομορφιά. και χαρά. Έτρεξα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή που είναι μοντέρνα και αισιόδοξη».

Αυτή η θετική προοπτική μεταφράστηκε κυρίως μέσω της μόδας του, μέσω μιας συνεχούς προθυμίας να αναπτυχθεί και να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Στο ντοκιμαντέρ του Setsuko Miura το 2002 Issey Miyake: Moves,  ο σχεδιαστής συζητά τις διαδικασίες του, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο προέρχεται από τον προβληματισμό και την πρόκληση της εποχής που ζούμε». Αργότερα ρωτά: «Γιατί να ασχολείσαι να σχεδιάζεις αν δεν έχεις μια μοναδική άποψη;» Στη δεκαετία του 1980 – αναμφισβήτητα το απόγειο της καριέρας του Miyake – άρχισε να πειραματίζεται με νέους τρόπους για να πιέτες και να διπλώνει τα υφάσματα στην πλέον χαρακτηριστική προσέγγισή του. Μέσω μιας μεθόδου που είδε το ύφασμα να τοποθετείται μεταξύ χαρτιού και θερμότητας, το ρούχο μπόρεσε να κρατήσει τα συναρπαστικά κουτιά του για μια ζωή – μια λεπτομέρεια που έχει γίνει πλέον τόσο διάσημη όσο και ο ίδιος ο σχεδιαστής.

Issey Miyake Pleats Please

Οι ιδέες πίσω από τα ρούχα του Miyake προέρχονταν πάντα από μια πιο avant-garde οπτική. Τα εννοιολογικά έργα του εμφανίζονταν συχνά σε χορευτές.

Τα ρούχα ήταν ένα σχόλιο για αυτό που έβλεπε γύρω του – Κιμονό και παραδοσιακά παλτά Tanzen εμφανίστηκαν σε όλη του την καριέρα, αλλά ιδιαίτερα για το Φθινόπωρο του Χειμώνα του 1977, όπου ο Miyake έπαιζε με υφάσματα που είχαν σχεδόν ξεχαστεί στην ιαπωνική κουλτούρα, χρησιμοποιώντας τα για να δημιουργήσει την ερμηνεία του καθημερινά ρούχα.

Issey Miyake Fashion Runway

Οι καινοτόμες δημιουργίες, το πνεύμα της δημιουργίας του Issey Miyake καθώς και η ελεύθερη κι αντισυμβατική του σκέψη, αποτελούν πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τους νέους σχεδιαστές σε όλον τον κόσμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >