AD

Jacques-Louis David | O καλλιτέχνης που ζωγράφισε την Εξουσία & την Επανάσταση

Στις 30 Αυγούστου του 1748 γεννήθηκε ένα από τα βασικότερα πρόσωπα στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης ο οποίος όχι μόνο απεικόνισε τις εποχές στις οποίες έζησε, αλλά ήταν και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές.

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της νεοκλασικής εποχής. Το έργο του έχει γίνει πανταχού παρόν σύμβολο της γαλλικής επανάστασης και της εποχής του Ναπολέοντα. Από απεικονίσεις δημοκρατικής επανάστασης μέχρι παραγγελίες από παλιούς και νέους μονάρχες.  Τα επικά έργα τέχνης του τον τοποθέτησαν στην πρώτη γραμμή του γαλλικού πολιτισμού σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Η αναταραχή της Γαλλικής Επανάστασης, η άνοδος και η πτώση του Napoleon αντικατοπτρίζονται στο έργο του. Ο David ξεκίνησε τη στροφή από την επιπολαιότητα του στυλ ροκοκό προς το αξιοπρεπές μεγαλείο του νεοκλασικισμού, καθιστώντας τον βασικό πρόσωπο στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.

Δεν υπήρξε απλώς ένας ζωγράφος. Ο David όχι μόνο απεικόνισε τις εποχές στις οποίες έζησε, αλλά ήταν και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές.

Tα πρώτα χρόνια

 Γεννημένος το 1748, ο Jacques-Louis David ξεκίνησε τη ζωή του στα ανώτερα κλιμάκια της παρισινής κοινωνίας, αλλά η ζωή του μεταμορφώθηκε από μια δραματική σειρά γεγονότων. Σε ηλικία εννέα ετών, ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μονομαχία και τον εγκατέλειψε η μητέρα του, η οποία τον άφησε για να ζήσει με τους θείους του οι οποίοι ήταν επιτυχημένοι αρχιτέκτονες. Υπό την καθοδήγησή τους, έλαβε όχι μόνο εξαιρετική εκπαίδευση αλλά και λεπτομερή κατανόηση της μορφής και του σχεδιασμού.

Στο σχολείο ήταν γνωστό ότι περνούσε όλο τον χρόνο του γεμίζοντας σκίτσα με σχέδια. Αρνήθηκε να δώσει προσοχή στα μαθήματά του και απέφευγε τη συντροφιά των συμμαθητών του, ίσως λόγω των παραμορφώσεων του προσώπου που εμπόδιζαν την ομιλία του και, αναμφίβολα, την κοινωνική του ζωή.

A photomechanical print of Jacques-Louis David, via The Smithsonian

Μια φωτομηχανική εκτύπωση του Jacques-Louis David, μέσω του The Smithsonian

Ο David είχε μια βαθιά ουλή στο μάγουλό του που τον δυσκόλευε να φάει, να μιλήσει ή ακόμα και να κινήσει την αριστερή πλευρά του προσώπου του, καθώς και έναν καλοήθη όγκο που του έφερε το σκληρό ψευδώνυμο «David of the Tumor». Ίσως δεν είναι περίεργο που αυτός ο νεαρός άνδρας γύρισε προς τα μέσα, χάνοντας τον εαυτό του στα δικά του σχέδια. Σύντομα ενημέρωσε τους θείους του, που ήλπιζαν ότι θα ακολουθούσε τα βήματά τους ως αρχιτέκτονας, ότι επρόκειτο να γίνει ζωγράφος.

Τελικά, παραδεχόμενοι τις εκκλήσεις του, οι θείοι του τον έστειλαν να εκπαιδευτεί κάτω από τον εξέχοντα Γάλλο καλλιτέχνη, Francoise Boucher, με τον οποίο είχαν μακρινή συγγένεια. Ο Boucher ήταν ένας διάσημος ζωγράφος του ροκοκό, αλλά ο νεαρός David πρέπει να έδειξε μια άμεση αντίθεση με το επιδεικτικό είδος, αφού σύντομα τον έστειλαν σε έναν άλλο ζωγράφο, τον Joseph-Marie Vien ο οποίος αποδείχθηκε πιο εναρμονισμένος με το ύφος του νεαρού David.

Αφού δημιούργησε ένα ίδρυμα υπό τον Vien, ο David συνέχισε να παρακολουθεί τη Βασιλική Ακαδημία, αποφασισμένος να κερδίσει το διάσημο Prix de Rome. Αυτό το βραβείο παρείχε σε έναν μαθητή το χρόνο και τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα εκτεταμένο ταξίδι στη Ρώμη, όπου θα μπορούσε να περάσει από τρία έως πέντε χρόνια. Μπήκε στον διαγωνισμό τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. κάθε φορά παρήγαγε φανταστικά έργα τέχνης, αλλά κάθε φορά δεν κατάφερνε να κερδίσει.

Το ταξίδι έδωσε ωστόσο στον David την ευκαιρία να επεκτείνει το δίκτυο των συνδέσεών του. Στα ταξίδια του συναντήθηκε με πολλούς εξέχοντες καλλιτέχνες, ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν ο Raphael Mengs. Η επιρροή του φαίνεται στους πρώιμους πίνακες του David, οι οποίοι δείχνουν αυστηρή προσήλωση στα κλασικά μοντέλα.

H απήχηση του έργου του

Portrait of Mademoiselle Guimard as Terpsichore, David, 1773-1775, via Christie`s

Πορτρέτο της Mademoiselle Guimard ως Terpsichore, David, 1773-1775, μέσω του Christie`s

Παρόλο που είχε αποκτήσει τη φήμη ότι ήταν αντικοινωνικός και απόμακρος, το έργο του David βρήκε μεγάλη ανταπόκριση κι επαινέθηκε. Αφού επέστρεψε στο Παρίσι το 1780, εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και δύο από τους πίνακές του εκτέθηκαν στο Σαλόνι της Ακαδημίας το 1781. Αυτά τράβηξαν την προσοχή του βασιλιά Λουδοβίκου XVI, ο οποίος απένειμε στον Δαβίδ καταλύματα στο ίδιο το Λούβρο.

Η νέα του θέση ήρθε με ένα πλήθος πρόθυμων οπαδών και ο David πήρε περίπου 50 μαθητές, αρκετοί από τους οποίους θα γίνονταν εξέχοντες καλλιτέχνες από μόνοι τους. Μερικοί από αυτούς ταξίδεψαν ακόμη και με τον David και την οικογένειά του καθώς επέστρεφαν στη Ρώμη αναζητώντας περισσότερη καλλιτεχνική έμπνευση.

Jacques-Louis David: From Painter To Politician

portrait jacques louis david

Πορτραίτο του Jacques – Louis David  από άγνωστο ζωγράφο 1813-15, National Gallery of Art, Washington DC

O Jacques – Louis David έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των σύγχρονών του.  Ο ίδιος είχε φιλοδοξίες πέρα ​​από το να είναι ο ίδιος ένας σπουδαίος ζωγράφος. Παρακολούθησε τη Βασιλική Ακαδημία στο Λούβρο και τελικά κέρδισε το Prix-de-Rome, το οποίο κάθε χρόνο πήγαινε σε έναν νεαρό Γάλλο ζωγράφο που θεωρούνταν το πιο πολλά υποσχόμενο ταλέντο της Ακαδημίας.

Ενδιαφέρθηκε όλο και περισσότερο για τις ελληνορωμαϊκές επιρροές, την αρχαία τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής. Η τέχνη του απεικόνιζε όλο και περισσότερο σκηνές από την αρχαιότητα, οδηγώντας στην εισαγωγή του νεοκλασικισμού.

death of socrates

O θάνατος του Σωκράτη, Jacques-Louis David, 1787, Metropolitan Museum of Art

Αναμείχτηκε επίσης με σημαντικά και επιδραστικά μέλη της κοινωνίας από νεαρή ηλικία. Γράφτηκε ως φοιτητής στο College des Quatres Nations, στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Antoine-Laurent Lavoisier, ο οποίος έγινε κορυφαίος επιστήμονας και χημικός.

Μέσα από αυτό το δίκτυο  αναδείχθηκε ως μια αξιόλογη προσωπικότητα με πολιτικές βλέψεις. Ωστόσο, ενώ η πολιτική του ανάμειξη μπορεί να ξεκίνησε απλώς ως μια προσπάθεια να επηρεάσει αυτή την πτυχή του κόσμου, τα πολιτικά του συμφέροντα σύντομα επεκτάθηκαν πέρα ​​από αυτό – ιδιαίτερα καθώς η παλίρροια άρχισε να αλλάζει και ακολούθησε επανάσταση.

Η Γαλλική Επανάσταση

tennis court oath

Ο όρκος του γηπέδου τένις του Jacques-Louis David, 1789-92

Ο Jacques-Louis David επιλέχθηκε από τους ηγέτες της Επανάστασης για να απεικονίσει τη στιγμή κατά την οποία είχε ξεκινήσει σοβαρά η εξέγερσή τους. Ήταν παρών στο γήπεδο του τένις, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Παλάτι των Βερσαλλιών, κάτι που ήδη υποδηλώνει ότι ήταν ένας άνθρωπος που τον ενδιέφερε τόσο η πολιτική της ηλικίας του όσο και η τέχνη της.

Στον πίνακα, μπορούμε να δούμε πολλές από τις φιγούρες που θα γινόταν στενοί σύμμαχοι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτικοί εχθροί. Φιγούρες, όπως οι Camille Desmoulins, Maximilien Robespierre και Mirabeau.

Λόγω της ταχείας φύσης των γεγονότων που ακολούθησαν, ο David δεν ολοκλήρωσε ποτέ αυτόν τον πίνακα. Πολλές από τις μορφές της, ενώθηκαν στην πατριωτική ενότητα την εποχή του όρκου, πολέμησαν σύντομα μεταξύ τους. Διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες πετούσαν τριγύρω με την ελπίδα να ηγηθούν της νέας επαναστατικής κυβέρνησης.

representative people jacques louis david

O αντιπρόσωπος των ανθρώπου στο καθήκον, Jacques-Louis David, 1794

maximilien robespierre

Maximilien Robespierre την ημέρα της εκτέλεσής του από τον Jacques-Louis David, 1794, The Morgan Library and Museum, Νέα Υόρκη

Ο Jacques-Louis David δεν φοβήθηκε να επεκτείνει την πολιτική φωνή του πέρα ​​από τις σφαίρες διαχείρισης των καλλιτεχνικών προσπαθειών του νέου κράτους. Μίλησε με πάθος για μια σειρά από θέματα, παρά ένα πρόβλημα ομιλίας για το οποίο ντρεπόταν πολύ και τον χλεύαζαν.

Εξελέγη επίσης Πρόεδρος της Λέσχης των Ιακωβίνων, η οποία ήταν ένα από τα κορυφαία κόμματα μεταξύ εκείνων που διεκδικούσαν την εξουσία στον απόηχο του θανάτου του Βασιλιά.

antoine laurent lavoisier and wife

Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) και η γυναίκα του (Marie Anne Pierrette Paulze, 1758–1836) του Jacques-Louis David, 1788, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το 1792, ο Jacques-Louis David εξελέγη ως βουλευτής για το Παρίσι στην Εθνοσυνέλευση και έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ακαδημίας.

Έγινε μέλος της αιμοδιψούς Επιτροπής Γενικής Ασφάλειας, η οποία έλαβε αποφάσεις για τη μοίρα εκείνων των πολιτών της Γαλλίας που θεωρούνταν ότι ήταν ενάντια στην επανάσταση και οι οποίοι στη συνέχεια στάλθηκαν κατά χιλιάδες στη λαιμητόμο.

Τα σκίτσα του με τη Marie-Antoinette και αργότερα τον στενό του φίλο, Robespierre, καθ` οδόν προς τη γκιλοτίνα είναι επιδείξεις του βαθμού στον οποίο η βία είχε σαρώσει το επαναστατικό Παρίσι.

palais luxembourg

Θέα των κήπων στο παλάτι του  Luxembourg by Jacques-Louis David, 1794, The Louvre, Παρίσι 

Τελικά, ο κεντρικός ρόλος του Jacques-Louis David στην επανάσταση δεν τον άφησε να ξεφύγει εντελώς χωρίς τιμωρία. Μετά την πτώση του βασιλιά Λουδοβίκου XVI, ο Roberspiere ανήλθε στην εξουσία. Η βασιλεία του ονομάστηκε Βασιλεία του Τρόμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βρέθηκε δίπλα στον Robespierre ως “δικτάτορας της τέχνης”. Ο David βρήκε τον εαυτό του με απίστευτη δύναμη που δεν είχε πριν.

 Ο David ζωγράφισε αρκετούς πίνακες του Napoleon

Bonaparte Crossing the Great St Bernard Pass, David, 1801, via Foundation Napoleon

Ο Βοναπάρτη που διασχίζει το μεγάλο πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου, Δαβίδ, 1801, μέσω του Ιδρύματος Napoleon

 Όταν αποφυλακίστηκε, ο Jacques-Louis David βρέθηκε γρήγορα πίσω στην υπηρεσία του κατεστημένου. Ο Napoleon Bonaparte , είχε κατακτήσει την εξουσία και ήθελε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δημιουργική ικανότητα του Δαβίδ για να σφραγίσει το δικό του στίγμα στο γαλλικό έθνος. Σκιαγράφησε για πρώτη φορά τον Napoleon το 1797, αλλά αυτό το αρχικό έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ωστόσο, ο Napoleon θαύμασε την ικανότητα του David και του ζήτησε να συνοδεύσει τον απεσταλμένο του στην Αίγυπτο ως επίσημος καλλιτέχνης της, αλλά ο David αρνήθηκε την προσφορά.

Το 1799, ο Napoleon διόρισε τον David ως ζωγράφο της αυλής του. Ο David ζωγράφισε μια από τις πιο διάσημες εικόνες του: Ο Ναπολέων διασχίζοντας το Saint-Bernard ή ο Ναπολέων διασχίζοντας τις Άλπεις το 1804.

Μετά την επιτυχία του στη μάχη του Μαρένγκο το 1800, ο Ναπολέων ανέθεσε στον David να δημιουργήσει έναν επικό πίνακα για να τιμήσει τη διάσχισή του από τις Άλπεις, ο οποίος θα έδειχνε τον ηγεμόνα «ήρεμο πάνω σε ένα φλογερό άλογο». Δημιούργησε το εμβληματικό αριστούργημα, ο Βonaparte Διασχίζοντας το Μεγάλο Πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου, το οποίο του χάρισε τη θέση του επίσημου ζωγράφου της αυλής υπό το ναπολεόντειο καθεστώς.

napoleon crossing the alps

O Napoleon διασχίζει τις Άλπεις του Jacques-Louis David, 1801, Galerie Belvedere, Βιέννη

Η απεικόνιση της στέψης του Napoleon από τον David είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης του. Ήταν παρών στη στέψη, για να κάνει σκίτσα για αυτό που θα γινόταν ένα από τα πιο μνημειώδη έργα του. Τελικά τελείωσε τον πίνακα δύο χρόνια αργότερα, μετά από πολύμηνη προετοιμασία. Αυτό περιλάμβανε την κατασκευή ενός σετ αντιγράφου στο στούντιο του τμήματος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή.

coronation emperor jacques louis david

Η ενθρόνηση του αυτοκράτορα και της αυτοκράτειρας, Jacques-Louis David, 2 Δεκεμβρίου 1804, Λούβρο, Παρίσι

Ωστόσο, είναι ένα λιγότερο γνωστό γεγονός ότι ο David ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο ως σύμβουλος τέχνης του Napoleon και του συμβουλίου του. Ο David είχε στην πραγματικότητα προσπαθήσει να πείσει τον Napoleon να του δώσει μια θέση στον έλεγχο των τεχνών ευρύτερα, υπεύθυνος για τα μνημεία, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ακόμη και τις βιομηχανίες που βασίζονται στο σχέδιο, όπως το ανθισμένο εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών του έθνους.

The Coronation of Napoleon in Notre Dame, Jacques-Louis David, (1805-1807), via wikimedia

Η ενθρόνηση του Ναπολέοντα στη Notre Dame, Jacques-Louis David, (1805-1807)

Ένας άλλος διάσημος πίνακας ήταν η στέψη του Napoleon στη Παναγία των Παρισίων, όπου είδε μερικές απίστευτα εξέχουσες φιγούρες να έρχονται στο στούντιο του David για να καθίσουν ως μοντέλα. Ανάμεσά τους ήταν η αυτοκράτειρα Joséphine και ο Πάπας Pius VII, που εμφανίζονται και οι δύο στον τελευταίο πίνακα. Όταν ο Napoleon είδε τον καμβά, λέγεται ότι τον κοίταξε επίμονα για μια ώρα προτού γυρίσει στον καλλιτέχνη και του πει: «David, σε χαιρετώ». Τέτοιοι υψηλοί έπαινοι ενισχύθηκαν από την τεράστια πληρωμή των 24.000 φράγκων που έλαβε ο David για τις προσπάθειές του.

napoleon jacques louis david

Ο αυτοκράτορας Napoleon στη μελέτη του στο Tulieres από τον Jacques-Louis David, 1812, Εθνική Πινακοθήκη, Ουάσιγκτον DC

Τα τελευταία χρόνια

Σε όλη του τη ζωή, ο Jacques-Louis David ανέλαβε επίσης έναν λιγότερο αμφιλεγόμενο ρόλο. Ήταν δάσκαλος και μέντορας πολλών καλλιτεχνών.

Μετά την πτώση του Napoleon, η εμπλοκή του David στην επανάσταση τον είχε επιτέλους προλάβει. Μαζί με τον Napoleon το 1815, ο David βρέθηκε εξόριστος από το σπίτι του. Έζησε στις Βρυξέλλες μέχρι που πέθανε το 1825, χωρίς να επιστρέψει ποτέ στη Γαλλία. Οι πίνακες του Jacques Louis David ήταν άψυχοι σε αυτό το σημείο, δημιουργώντας τέχνη μόνο όταν ολοκληρώθηκαν.

‘Eφυγε από τη ζωή το 1826, οπότε ο ίδιος και η οικογένειά του δεν είχαν ακόμη καταφέρει να συμφιλιωθούν με τη γαλλική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πολιτικό του ρόλο νωρίτερα στη ζωή του. Για την κυβέρνηση της εποχής, δεν ήταν δυνατό να χωρίσει τον David  τον πολιτικό και τον David τον ζωγράφο. Ως εκ τούτου, η οικογένειά του αρνήθηκε το δικαίωμα να ταφoύν τα λείψανά του στο Παρίσι. Τελικά κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Βρυξελλών στα περίχωρα των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >