AD

Max Factor | Η συναρπαστική ιστορία του μάγου του μακιγιάζ

Στις 30 Αυγούστου του 1938 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του μακιγιάζ.

“Δεν γεννιέσαι γοητευτικός. Η γοητεία δημιουργείται” Max Factor

Τον γνωρίζουμε καλύτερα από τα προϊόντα του: Color Elixir Lipstick, Facefinity Foundation, Miracle Touch Blush. Πώς ξεκίνησε όμως η ιστορία του Max Factor, ενός από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στο μακιγιάζ;

Μια φορά κι έναν καιρό, η έναρξη μιας επιχείρησης καλλυντικών ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο 1909, όταν ο Max Factor, ένας μετανάστης Πολωνός κοσμητικός, λάνσαρε τη μάρκα που θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της ομορφιάς. Στο γύρισμα του 20ου αιώνα, τα καλλυντικά δεν ήταν εύκολα στην εφαρμογή, όπως τα σήμερα. Οι βαφές με γράσο ήταν η ευρύτερη διαθέσιμη επιλογή και επειδή η εξαιρετικά παχιά φόρμουλα και τα φανταχτερά χρώματα ήταν τόσο δύσκολο να τα χρησιμοποιήσεις που προορίζονταν σε μεγάλο βαθμό για τους ηθοποιούς της σκηνής.

1924: Το Factor διδάσκει σταρ του Χόλιγουντ Louise Fazenda πώς να απλώνει κραγιόν.

Καθώς η βιομηχανία του κινηματογράφου άλλαξε, το ίδιο έκαναν και οι ευκαιρίες για το Max Factor. Ήταν η κινηματογραφική βιομηχανία – εντελώς νέα με την εφεύρεση της κινούμενης εικόνας το 1895 – που τελικά ξεκίνησε την καριέρα του Factor. Σύντομα άρχισε να δημιουργεί προϊόντα για βωβές ταινίες και έγχρωμες κινηματογραφικές ταινίες.

Για παράδειγμα, όταν εξελίχθηκε η ποιότητα του ασπρόμαυρου φιλμ, η Factor δημιούργησε την πούδρα προσώπου Color Harmony για να εξασφαλίσει ότι τα πρόσωπα θα εμφανίζονται ματ στην κάμερα. Η τεχνογνωσία του Factor εξαπλώθηκε γρήγορα και σύντομα άρχισε να προσαρμόζει φόρμουλες και αποχρώσεις που ήταν λαμπερές αλλά έμοιαζαν ρεαλιστικές στην οθόνη. Το πλεονέκτημα του Factor ήταν ότι διατηρούσε το δικό του εργαστήριο καλλυντικών. Αυτό σήμαινε ότι ήταν σε θέση να προσαρμόσει τις φόρμουλες και τις αποχρώσεις για τους πελάτες του, κυρίως τις κορυφαίες ηθοποιούς του κινηματογράφου εκείνης της εποχής : Marilyn Monroe, Katharine Hepburn, Rita Hayworth, Bette Davis, Joan Crawford, Jean Harlowe, Bette Davis και Judy Garland.

Το σαλόνι ομορφιάς του, που βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Χόλιγουντ, έγινε βασικό σημείο για τις ομορφιές της οθόνης.

Σύντομα οι γυναίκες παντού ήθελαν να φαίνονται λαμπερές, όπως οι αστέρες του κινηματογράφου τους, και ο Factor ήταν χαρούμενος και έτοιμος να βοηθήσει. Ελπίζοντας να προσθέσει λίγη αίγλη στη ζωή των πραγματικών γυναικών, το 1916, ο Factor λάνσαρε τη σειρά καλλυντικών του. Ήταν η πρώτη φορά που αντικείμενα όπως σκιές ματιών και μολύβια φρυδιών ήταν διαθέσιμα εκτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα λάνσαρε μια πλήρη γκάμα καλλυντικών, αποκαλώντας το «μακιγιάζ» – μια φράση που επινόησε. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, o Factor βρισκόταν σε έναν δρόμο για τη διάδοση του μηνύματος ότι, δεδομένων των κατάλληλων εργαλείων και δεξιοτήτων στο μακιγιάζ, κάθε γυναίκα θα μπορούσε να επιτύχει την αίγλη των σταρ του κινηματογράφου, και αυτή η κληρονομιά συνεχίζεται σήμερα. Από μάσκαρα μέχρι foundation, σκιές ματιών έως lip gloss – Η Max Factor έδωσε τα μεταμορφωτικά εργαλεία για την τέχνη του μακιγιάζ στα χέρια κάθε γυναίκας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τις μοναδικές δυνατότητές της.

 

Αξιοσημείωτες αλλαγές συνέβησαν στη σειρά προϊόντων Max Factor καθώς η κινηματογραφική βιομηχανία μεγάλωνε και προχωρούσε. Όταν η ποιότητα του ασπρόμαυρου φιλμ βελτιώθηκε, ο Factor δημιούργησε το Color Harmony Face Powder για να διατηρεί τα πρόσωπα ματ στην κάμερα. Όταν ο ήχος και τα πιο απαλά φώτα αντικατέστησαν τις ορθόχρωμες, βωβές ταινίες το 1927, ο Factor απάντησε με πιο ακριβή Panchromatic μακιγιάζ το 1929. Και στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν άρχισαν να κάνουν το ντεμπούτο τους οι έγχρωμες ταινίες, ο Factor, μαζί με τον γιο του Frank, ανέπτυξαν ένα προϊόν έννοια που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα: μακιγιάζ Pan-Cake.

Το μακιγιάζ Pan-Cake ήταν κατάλληλο για εμφανίσεις στην οθόνη, αλλά ήταν επίσης πολύ φορητό στην καθημερινότητα. Ήρθε επίσης βολικά συσκευασμένο σε συμπαγή συμπίεση, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα φορητά προϊόντα του είδους του. Ήταν μόνο ένα από τα επαναστατικά καλλυντικά που αναπτύχθηκε από την Factor πριν από το θάνατό του το 1938. Η εφεύρεσή του για το πρώτο lip gloss το 1930 σχεδιάστηκε για να κάνει τα χείλη να φαίνονται καλύτερα σε ασπρόμαυρες ταινίες και αρχικά ήταν διαθέσιμη μόνο σε ηθοποιούς. Δύο χρόνια αργότερα, το κυκλοφόρησε εμπορικά με το όνομα “X-Rated”, το οποίο ήταν απίστευτα σκανδαλώδες εκείνη την εποχή. Ήταν, ίσως, ένα μαχαίρι στον πρόσφατα εισαγόμενο Κώδικα Παραγωγής Κινηματογράφου (γνωστός και ως Κώδικας Hays), το πρώτο σύνολο οδηγιών λογοκρισίας του Χόλιγουντ.

Το βερνίκι νυχιών ήταν μια άλλη εστίαση στο Factor. Δημιούργησε μια μη υγρή, φιμέ πούδρα που απλώθηκε στα νύχια για να ενισχύσει τους ροζ τόνους τους. Τελικά, δημιούργησε μια λευκή υγρή ποικιλία για να ζωγραφίσει στις άκρες. Σύντομα, κυκλοφόρησε το Liquid Nail Enamel, η παλαιότερη έκδοση των χρωμάτων νυχιών που όλοι συλλέγουμε τώρα.

1933: Το Factor κάνει ακριβείς μετρήσεις του κεφαλιού και του προσώπου ενός μοντέλου με το μικρόμετρο ομορφιάς του.

Φυσικά, δεν ήταν όλες οι δημιουργίες του Max Factor επιτυχία. Το Beauty Micrometer, που αναπτύχθηκε για τη μέτρηση των προσώπων των πελατών προκειμένου να βρει δομικά ελαττώματα που θα μπορούσε να διορθώσει το μακιγιάζ, έμοιαζε περισσότερο με μεσαιωνική συσκευή βασανιστηρίων παρά με εργαλείο κοσμετολόγου. Η κεφαλή που μοιάζει με κλουβί πουλιών λειτούργησε σφίγγοντας εύκαμπτες μεταλλικές ταινίες στο πρόσωπο και γύρω από το κεφάλι για τη μέτρηση της συμμετρίας του προσώπου. Μόνο ένα Beauty Micrometer υπάρχει και εκτίθεται επί του παρόντος στο Hollywood Entertainment Museum.

Την κληρονομιά του Factor ανέλαβε ο γιος του Φρανκ (ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Max Factor Jr.), και μετά τελικά τα εγγόνια του και τώρα τα δισέγγονα — Dean και Davis Factor, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη της δικής τους εξαιρετικά δημοφιλής σειράς: Smashbox.

Το μακιγιάζ Max Factor εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρίες καλλυντικών στην κινηματογραφική βιομηχανία. Έπρεπε να προσαρμοστεί αρκετά με τον θάνατο του Technicolor και των σύγχρονων τεχνολογιών, δηλαδή της ψηφιακής και της υψηλής ευκρίνειας. Σήμερα, η Max Factor παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως foundation, concealers, σκιές ματιών, κραγιόν, μάσκαρα και βερνίκια νυχιών. Και ναι, το μακιγιάζ Pan-Cake εξακολουθεί να είναι δυνατό σε μια ενημερωμένη φόρμουλα Pan-Stik.

Το Max Factor δεν θα μπορέσει ποτέ να δει πόσο εκτεταμένη είναι η αγορά ομορφιάς σήμερα. Ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η βιομηχανία του μακιγιάζ δεν θα είχε φτάσει εκεί που που είναι αν δεν ήταν αυτός και η κληρονομιά του. Η επιρροή του είναι εμφανής σχεδόν σε όλα όσα βλέπουμε στα ράφια των πολυκαταστημάτων και στους πάγκους ομορφιάς: χρώματα χειλιών «stay all day», concealers κάτω από τα μάτια και αδιάβροχες μάσκαρες. Όχι μόνο η εταιρεία Max Factor επινόησε μια σειρά από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά ο ίδιος ο Factor επινόησε επίσης τον όρο «μακιγιάζ».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >