AD

Rita Jenrette | H πικάντικη ιστορία της πριγκίπισσας με τη ρωμαϊκή βίλα των $ 532 εκ. με οροφή ζωγραφισμένη από τον Caravaggio

 

Η  πριγκίπισσα που σκανδάλισε την Ουάσινγκτον τη δεκαετία του ‘80 ως σύζυγος ενός ατιμασμένου βουλευτή και με τη φωτογράφισή της για το περιοδικό Playboy, και στη συνέχεια έγινε μεσίτρια ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ενώ τελικά παντρεύτηκε Ιταλό ευγενή, θέλησε πριν ένα χρόνο να πουλήσει την ιστορική βίλα που βρίσκεται στην οικογένεια του αείμνηστου συζύγου της εδώ και 400 χρόνια. Επικαλέστηκε μάλιστα ονόματα όπως ο Elon Musk και ο Jeff Bezos όταν ρωτήθηκε ποιος ελπίζει να αγοράσει τη βίλα.

 

Είναι ιδιοκτήτρια μιας πολυτελούς βίλας  στο κέντρο της Ρώμης, που ο Caravaggio ζωγράφισε την οροφή του. Η  πριγκίπισσα Rita Boncompagni Ludovisi αισθάνεται σκεπτική για την πώληση του πατρικού σπιτιού του άντρα της .

«Ελπίζω απλώς ο Θεός να φέρει έναν άγγελο εδώ που αναγνωρίζει όλα όσα κάναμε και τιμά τον Nicolo», λέει η 72χρονη πριγκίπισσα ενώ βρισκεται ανάμεσα στα πορτραίτα των αριστοκρατών προγόνων του από τον 16ο και 17ο αιώνα – που αγόρασαν το κτήμα πριν από 400 χρόνια. Η τιμή της βίλας αγγίζει τα 532 εκατομμύρια δολάρια όπως καθόρισε το  ιταλικό δικαστήριο το 2021, όπως αναφέρει το Forbes.

Η Villa Aurora, όπως είναι ευρέως γνωστή, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο στα Αυρηλιανά Τείχη της Ρώμης, κοντά στο σημείο όπου ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Ιούλιος Καίσαρας φιλοξένησε την Κλεοπάτρα σε ένα από τα σπίτια του. Η βίλα 32.000 τετραγωνικών ποδιών και ο γύρω κήπος είναι ό,τι έχει απομείνει από ένα κάποτε κτήμα 86,9 στρεμμάτων που ανήκε στην οικογένεια Ludovisi από το 1621. Το 1885, το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου μετατράπηκε εκ νέου σε μικρότερα οικόπεδα για να δημιουργηθεί η Via Veneto, ένας σπό τους πιο λαμπερούς δρόμους στον κόσμο.

DESK_Villa

Ανεμιστήρες οροφής: Εκτός από ένα Caravaggio, η Villa Aurora έχει τοιχογραφίες των Domenichino και Guercino

Ένα άγαλμα του Έλληνα θεού Πάνα που αποδίδεται από καιρό στον Michelangelo υποδέχεται τους επισκέπτες στον κήπο και στην οροφή της κύριας αίθουσας υποδοχής, ο Guercino ζωγράφισε μια τοιχογραφία της θεάς Aurora από την οποία πήρε το όνομά της η βίλα. Η μοναδική τοιχογραφία οροφής του Caravaggio, «Δίας, Ποσειδώνας και Πλούτωνας» παρακολουθεί πάνω από ένα φουαγιέ, ζωγραφισμένο ενώ ο καλλιτέχνης ήταν ακόμη στα είκοσι του, πριν σκοτώσει έναν άνδρα σε μια μονομαχία και φύγει από τη Ρώμη. Ένας ειδικός στην ιστορία της τέχνης που προσλήφθηκε από το δικαστήριο για να εκτιμήσει το ανώτατο όριο, ο Alessandro Zuccari του Πανεπιστημίου Sapienza, υπολόγισε ότι η τοιχογραφία από μόνη της αξίζει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια από την αστρονομική τιμή του σπιτιού.

Υπάρχουν περίπου 90 γνωστά έργα που αποδίδονται αποκλειστικά στον καλλιτέχνη και μερικά έχουν φτάσει τα εννέα νούμερα σε ιδιωτικές πωλήσεις. Όταν το Judith and Holofernes  του Caravaggio για παράδειγμα,βγήκε σε δημοπρασία το 2019, εκτιμήθηκε ότι άξιζε έως και 170 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δύο ημέρες πριν από την πώληση, ανακοινώθηκε ότι ο πίνακας είχε πουληθεί για ένα αδιευκρίνιστο ποσό σε έναν πελάτη που υποβάλετε μια προσφορά που «δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί». Οι New York Times ανέφεραν ότι ο αγοραστής ήταν ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund J. Tomilson Hill.

Για χρόνια, η Villa Aurora βρίσκεται στο επίκεντρο ενός φαύλου αγώνα κληρονομιάς μεταξύ της πριγκίπισσας γεννημένης στο Τέξας και των μελών της οικογένειας του αείμνηστου συζύγου της. Τώρα έχει παραιτηθεί από τον πλειστηριασμό του σπιτιού με εντολή ιταλικού δικαστηρίου μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων από τον θάνατο του συζύγου της το 2018. Και αν η βίλα πουληθεί στην τιμή του δικαστηρίου, θα σημείωσε το ρεκόρ για το πιο ακριβό σπίτι που πωλήθηκε ποτέ, ξεπερνώντας την πώληση του 2017 ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Χονγκ Κονγκ στο Peak, ύψους 361 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και αποκαλεί την απώλεια του σπιτιού «καταστροφική», η Villa Aurora σηματοδοτεί ένα άλλο πολύχρωμο κεφάλαιο της dolce vita της πριγκίπισσας Rita.


Ποια είναι η πριγκίπισσα Ludovisi ;

H πριγκίπισσα  Ludovisi μεγάλωσε μακριά από τον ψηλότερο λόφο της Ρώμης, αλλά λέει ότι ένιωσε μια σύνδεση με την Αιώνια Πόλη σε νεαρή ηλικία. Γεννήθηκε ως Rita Carpenter στο Σαν Αντόνιο, κόρη του εκατομμυριούχου πετρελαιολάδου C. Hunt Carpenter και της Reba Garlington, κληρονόμου μιας περιουσίας βοοειδών. Επισκέφτηκε τη Ρώμη για πρώτη φορά στα 16 της με τη μεγαλύτερη αδερφή της κι εκεί, στη Fontana di Trevi ευχήθηκε ζήσει στη Ρώμη και να παντρευτεί έναν Ρωμαίο. Η επιθυμία της τελικά, πραγματοποιήθηκε.

Πολύ πριν μετακομίσει στην Ιταλία, η μελλοντική πριγκίπισσα ήταν περισσότερο γνωστή ως Rita Jenrette, σύζυγος του βουλευτή John Jenrette, του Δημοκρατικού βουλευτή από τη Νότια Καρολίνα που καταδικάστηκε για δωροδοκία και συνωμοσία το 1980 ως μέρος του τσίμπημα Abscam.

DESK_Subject

Με τον πρώτο της σύζυγο, βουλευτή John Jenrette, κατά τη διάρκεια της δίκης του για δωροδοκία το 1980. Mε τον Hugh Hefner και το Playboy του Απριλίου 1981 στο οποίο έγραψε ένα δοκίμιο και πόζαρε. 

Τον επόμενο χρόνο, καθώς ο γάμος της τελείωνε, πόζαρε γυμνή για το Playboy κι έγραψε ένα συνοδευτικό κείμενο «The Liberation of a Congressional Wife» στο οποίο περιέγραφε ότι έκανε σεξ. στα σκαλιά του Καπιτωλίου ένα βράδυ μετά από μια καθυστερημένη συνεδρίαση της Βουλής. Ακόμη και πριν από την καταδίκη του συζύγου της, η Πριγκίπισσα έγραψε στο Playboy ότι ενώ ζούσε στην Ουάσιγκτον, είχε ήδη «κριθεί ένοχη για ένα εξίσου σοβαρό αδίκημα: το να μην ταιριάζει». Έγραψε ότι οι επικριτές της πίστευαν ότι ήταν «πολύ φανταχτερή, πολύ ξανθιά, πολύ ειλικρινής» για να είναι σύζυγος πολιτικού.

Η πριγκίπισσα είπε έκτοτε ότι υπερέβαλε τη φύση εκείνης της νύχτας στη στοά του Καπιτωλίου, λέγοντας στην Washington Post το 2011 ότι ήταν «μια ρομαντική στιγμή, αλλά όχι απολαυστική».Όπως έχει πει, δεν μετανιώνει για τις φωτογραφίες του Playboy , ακόμη και με το σκάνδαλο που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον της δεκαετίας του 1980. «Αν αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει ποτέ, τότε πυροβολήστε με», λέει. «Ο σύζυγός μου, ο Nicolo, ήταν πάντα περήφανος για μένα».

Αφού έφυγε από την Ουάσιγκτον, προσπάθησε να επανεφεύρει τον εαυτό της ως ηθοποιό στο Λος Άντζελες. Εμφανίστηκε στο Fantasy Island το 1982, σε ταινίες όπως τοτου 1984 Zombie Island Massacre και το 1986 εμφανίστηκε στο Off-Broadway στο A Girl`s Guide to Chaos. Όπως παραδέχτηκε, μια από τις αγαπημένες της δουλειές ήταν να εργάζεται ως ανταποκριτής για τη σειρά info-tainment A Current Affair από το 1988 έως το 1990. Όταν αυτός ο δρόμος σταμάτησε, μετακόμισε ξανά σε όλη τη χώρα και έκανε άλλη μια στροφή στην καριέρας της – εργαζόταν για την επενδυτική εταιρεία Bridgewater υπό τον Ray Dalio πριν γίνει μεσίτης ακινήτων στη Νέα Υόρκη, οπότε δεν «χρειάστηκε να ξαναπαντρευτώ για να ζήσω αξιοπρεπώς», λέει γελώντας.

Αυτή τη φορά, διέπρεψε—εκτιμά ότι βοήθησε στη διενέργεια συναλλαγών ακινήτων ύψους 1 δισεκ ατομμυρίου δολαρίων μεταξύ 1995 και 2001, με συμφωνίες που εκτείνονται από την Ανατολική Ακτή έως την Αριζόνα. Το Forbes εκτιμά ότι κέρδισε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ίδρυσε μια εταιρεία ακινήτων που ονομάζεται Sullivan Jenrette, με την υποστήριξη της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Intercapital.

Η μεγαλύτερη συμφωνία της ήρθε όταν βοήθησε τον Donald Trump να αγοράσει 800 εκατομμύρια δολάρια το κτήριο της General Motors μετο 1998. Δεκαετίες πριν από τις μέρες του στον Λευκό Οίκο, ο Trump έκανε της έκανε εντύπωση όταν της είπε, απρόσκοπτα, ότι ήταν δισεκατομμυριούχος. «Κανείς δεν μου έχει πει ποτέ «αξίζω 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια» και έχω συναντήσει πολλούς πλούσιους ανθρώπους», λέει.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως μεσίτρια ακινήτων στο Μανχάταν, γνώρισε επίσης τον δεύτερο σύζυγό της, τον πρίγκιπα Nicolο Boncompagni Ludovisi, τότε 61 ετών, μέσω κοινών φίλων στο 2002. Της είπαν ότι ήταν ένας Ιταλός πρίγκιπας, που ενδιαφερόταν να χτίσει ένα ξενοδοχείο σε ένα από τα ανακτορικά οικογενειακά του ακίνητα που βρίσκεται έξω από τη Ρώμη. Δεν της έκανε εντύπωση.

Giove, Nettuno e Plutone (Allegoria della creazione alchemica) Jupiter, Neptune and Pluto (Allegory of the alchemical creation), by Michelangelo Merisi known as Caravaggio, 1597 - 1598 about, 16th Century, oil on wall, cm 300 x 180.

Through the Roof: Η τοιχογραφία της οροφής του Caravaggio, «Δίας, Ποσειδώνας και Πλούτωνας», οδήγησε στην υψηλή τιμή της βίλας.

Όταν ο Nicolo την πήρε από το Grand Hotel Flora —που βρίσκεται στο Ludovisi, τη ρωμαϊκή συνοικία που πήρε το όνομά του από την οικογένειά του— σκέφτηκε ότι ο πρίγκιπας ήταν γοητευτικός, προσγειωμένος και της άρεσε που μιλούσε αγγλικά με βρετανική προφορά. Οι δυο τους δεν έχτισαν ποτέ αυτό το ξενοδοχείο, αλλά άρχισαν να βγαίνουν και παντρεύτηκαν επτά χρόνια αργότερα το 2009.

Το ζευγάρι μετακόμισε στη Villa Aurora λίγο αφότου άρχισαν να βγαίνουν και ανέλαβαν τη σκληρή δουλειά της αποκατάστασης του ακινήτου, το οποίο είχε ερειπωθεί και είχε διαγραφεί. Η πριγκίπισσα εκτιμά ότι ξόδεψαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια για ανακαινίσεις.

Ο Nicolo ήταν ιδιώτης και δίσταζε να ανοίξει το οικογενειακό του σπίτι, αλλά τον έπεισε να μοιραστεί τη βίλα με τον κόσμο —ή τουλάχιστον την περιστασιακή ιδιωτική περιουσία επί πληρωμή.

Το ζευγάρι πέρασε πολλές ώρες χαλαρώνοντας στο αγαπημένο του μέρος του σπιτιού, το Landscape Room, κοιτάζοντας τοιχογραφίες με σκηνές της φύσης που αξίζουν να βρίσκονται σε μουσείο, από τους Pomarancio, Paul Bril, Giovanni Battista Viola, Domenichino και Guercino. Οι δυο τους έζησαν ευτυχισμένοι μαζί μέχρι τον θάνατο του Nicolο το 2018.

Εάν η πώληση της Villa Aurora ολοκληρωθεί άμεσα,  η πριγκίπισσα δεν είναι βέβαιη καν αν θα παραμείνει στην Ιταλία. Επικαλείται την ιδέα να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη Ρώμη, αλλά λέει ότι σκέφτεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα συνδέθηκε με τον εστιάτορα του Μανχάταν, Nello Balan, στον οποίο στηρίχτηκε για υποστήριξη τον περασμένο χρόνο εν μέσω της διαμάχης για την κληρονομιά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του δικαστηρίου, η πριγκίπισσα θα έπαιρνε τα μισά από τα έσοδα, ενώ τα άλλα μισά θα πάνε στους τρεις γιους του αείμνηστου συζύγου της από προηγούμενο γάμο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει επίσης το δικαίωμα πρώτης άρνησης και θα μπορούσε να παρέμβει για να καλύψει την τελική τιμή της δημοπρασίας για την αγορά του ακινήτου. Δεν είναι σαφές εάν θα το κάνει, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή τιμή με εννέα αριθμούς. Η μεγαλύτερη ελπίδα της πριγκίπισσας είναι η επόμενη ιδιοκτήτρια της Villa Aurora να συνεχίσει το έργο έρευνας και συντήρησης που έχει χυθεί στο σπίτι και να το κρατήσει ανοιχτό στο κοινό όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Εξάλλου, η Villa Aurora έχει ακόμα πολλά μυστήρια να αποκαλύψει, όπως λέει. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσε ότι κάτω από το σπίτι βρίσκονται ρωμαϊκά ερείπια. Στη συνέχεια, η πριγκίπισσα που γνωρίζει τα μέσα ενημέρωσης επικαλείται ονόματα όπως ο Elon Musk και ο Jeff Bezos όταν ρωτήθηκε ποιος ελπίζει να αγοράσει τη βίλα.

«Θα χρειαστεί ένας δισεκατομμυριούχος για να το κάνει αυτό», λέει. «Όχι απλώς ένας εκατομμυριούχος, ένας δισεκατομμυριούχος να έρθει εδώ και να το επαναφέρει στην παλιά του δόξα. Απλώς ελπίζω και προσεύχομαι αυτός ο δισεκατομμυριούχος, όποιος κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος, να δει την αξία της ιστορίας αυτού του σπιτιού».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >