AD

Ο χάρτης που δείχνει πώς έχει αλλάξει η διεύθυνσή σας τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια

Το διαδραστικό εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να κατοικούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και να οπτικοποιούν πώς έχει εξελιχθεί μεταξύ της Κρυογενικής Περιόδου και της τρέχουσας.

 

 


Screen Shot 2019-02-15 at 11.15.47 AM.pngΠριν από περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια, το κομμάτι της γης που θα γινόταν μια μέρα το Εθνικό Εμπορικό Κέντρο ήταν μέρος μιας τεράστιας υπερηπείρου γνωστή ως Παγγαία. Περιλαμβάνοντας σχεδόν όλη την υφιστάμενη γήινη μάζα, η Παγγαία είχε ελάχιστη ομοιότητα με τον σύγχρονο πλανήτη μας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα διαδραστικό χάρτη (https://dinosaurpictures.org/ancient-earth#0)  ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν τώρα να υπερθέσουν τα πολιτικά όρια του σήμερα στους γεωγραφικούς σχηματισμούς του παρελθόντος—τουλάχιστον που χρονολογούνται πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα: Κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Τριασικής Εποχής, το National Mall στην Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, σφηνώθηκε σχεδόν απευθείας δίπλα στη Μαυριτανία, αλλά δεν χωρίστηκε από τη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής από τα απέραντα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η Ancient Earth, το εργαλείο πίσω από αυτήν την οπτικοποίηση που εκτείνεται σε χιλιετίες, είναι το πνευματικό τέκνο του Ian Webster, επιμελητή της μεγαλύτερης ψηφιακής βάσης δεδομένων δεινοσαύρων. Όπως αναφέρει ο Michael D`estries για το Mother Nature Network, ο Webster άντλησε δεδομένα από το PALEOMAP Project—με επικεφαλής τον παλαιογεωγράφο Christopher Scotese, η πρωτοβουλία παρακολουθεί την εξελισσόμενη «κατανομή γης και θάλασσας» τα τελευταία 1.100 εκατομμύρια χρόνια— για να φτιάξει τον χάρτη.

Οι χρήστες μπορούν να εισαγάγουν μια συγκεκριμένη διεύθυνση ή μια πιο γενικευμένη περιοχή, όπως μια πολιτεία ή μια χώρα, και στη συνέχεια να επιλέξουν μια ημερομηνία που κυμαίνεται από μηδέν έως 750 εκατομμύρια χρόνια πριν. Επί του παρόντος, ο χάρτης προσφέρει 26 επιλογές χρονοδιαγράμματος, που ταξιδεύουν πίσω από την παρούσα στην Κρυογενική Περίοδο σε διαστήματα 15 έως 150 εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με το Gizmodo του George Dvorsky, σύντομες περιγραφές των επιλεγμένων χρονικών περιόδων εμφανίζονται στην κάτω αριστερή πλευρά της οθόνης, ενώ ένα αναπτυσσόμενο μενού επάνω δεξιά επιτρέπει στους χρήστες να μεταβούν σε συγκεκριμένα ορόσημα στην ιστορία, από την άφιξη των πρώτων πολυκύτταρων οργανισμών της Γης πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια έως τις αρχές της σχετικά καθυστερημένης εμφάνισης των ανθρωποειδών πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Για εναλλαγή από τη μία χρονική περίοδο στην άλλη, μπορείτε είτε να επιλέξετε χειροκίνητα από ένα αναπτυσσόμενο μενού είτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα αριστερού και δεξιού βέλους του πληκτρολογίου σας. Ξεκινήστε από την αρχή του χρονοδιαγράμματος του χάρτη, ο Michele Debczak συμβουλεύει για το Mental Floss, και θα δείτε τον πλανήτη να εξελίσσεται από «μη αναγνωρίσιμες σταγόνες γης» στην τεράστια υπερήπειρο της Pangea και, τέλος, στις επτά ηπείρους που κατοικούμε σήμερα.

Η Fast Company περιγράφει διάφορες ιδέες που αποκαλύφθηκαν από την Αρχαία Γη: πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια, για παράδειγμα, το Midtown Manhattan βρισκόταν στο κέντρο μιας γιγάντιας παγωμένης γης. Όπως εξηγεί η περιγραφή στο πλάι του χάρτη, «Οι παγετώνες μπορεί να κάλυπταν ολόκληρο τον πλανήτη κατά την [Κρυογενική Περίοδο], τη μεγαλύτερη εποχή των παγετώνων που είναι γνωστή στη Γη». Πηγαίνετε πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, προσθέτει ο Debczak, και η Νέα Υόρκη εμφανίζεται ως ένα μικροσκοπικό νησί στο νότιο ημισφαίριο, ενώ το Λονδίνο, ακόμα μέρος της Pangea, εμφανίζεται σχεδόν απευθείας δίπλα στον Νότιο Πόλο.

«Είμαι έκπληκτος που οι γεωλόγοι συνέλεξαν αρκετά δεδομένα για να σχεδιάσουν πραγματικά το σπίτι μου πριν από 750 [εκατομμύρια] χρόνια, οπότε σκέφτηκα ότι θα το απολάμβανες και όλοι», γράφει ο Webster σε ένα σχόλιο στο Hacker News.

Σπεύδει να επισημάνει, ωστόσο, ότι οι απεικονίσεις πρέπει να θεωρούνται κατά προσέγγιση παρά το γεγονός ότι τα τεκτονικά μοντέλα πλακών δίνουν ακριβή αποτελέσματα.

«Προφανώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποδείξουμε την ορθότητα», καταλήγει ο Webster. «Στις δοκιμές μου διαπίστωσα ότι τα αποτελέσματα του μοντέλου μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Επέλεξα αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο επειδή αναφέρεται ευρέως και καλύπτει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.”

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει η Χαμάς την ισραηλινή εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ράφας

Αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι – Αναγκαίο να χτυπήσουμε τη Ράφα, λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ Ένας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >