AD

Φωτιά και Νερό | Οι δυο καταστροφικοί βραχίονες της Κλιματικής Κρίσης

Αν κρίνουμε από τις τελευταίες 30 μέρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα, σε κάτι που μοιάζει με Πόλεμο της Φύσης εναντίον του Ανθρώπου. Μόνο που είναι ένα Πόλεμος που τον ξεκινήσαμε εμείς.

 

Την ώρα που οι πρώτες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στην Μαγνησία, κάπως βορειότερα και ανατολικά, στον Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς, οι πυροσβέστες, εξαντλημένοι από την 15θήμερη προσπάθεια, έβλεπαν τις τελευταίες, μικρές εστίες της φωτιά που είχαν απομείνει, να τρεμοσβήνουν.

Οι μετεωρολόγοι είχαν από μέρες προειδοποιήσει για τις βροχοπτώσεις που θα έπλητταν σε λίγο, περιοχές της Ελλάδας, αλλά ίσως κανείς δεν περίμενε, το πόσο έντονες θα ήταν.

Πραγματικά μέσα σε λίγες ώρες, αυτές οι πρώτες σταγόνες της βροχές, άρχισαν να θυμίζουν όχι απλώς νεροποντή, αλλά καταρράκτη, που τα νερά του έπεφταν με ορμή στις πλαγιές του Πηλίου.

Στις περισσότερες ανταποκρίσεις των καναλιών από τις περιοχές που επλήγησαν, ακούστηκε μια φράση που την έλεγαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής περιγράφοντας το φαινόμενο : “Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο”.

Οι εικόνες που είδαμε στην συνέχεια από τον Βόλο και άλλες περιοχές τριγύρω, με τα αυτοκίνητα να παρασύρονται από χειμάρρους λάσπης και σε άλλες περιπτώσεις να τα “καταπίνουν τα κύματα, ήταν και τρομακτικές και πρωτόγνωρες. Σε άλλες περιοχές οι δρόμοι που πριν συνέδεαν κάποιες περιοχές μεταξύ του, είχα καταστραφεί τελείως λες και είχαν βομβαρδιστεί.

Οι κατάσταση γενικά θύμιζε κατά κάποιο τρόπο “εμπόλεμη” περιοχή, μόνο που σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν επρόκειτο για κάποιον εισβολέα, αλλά για την ίδια την Φύση.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα, όπου τα δυο πιο σημαντικά είδη ακραίων καιρικών φαινομένων ακολούθησαν το ένα το άλλο, χωρίς να υπάρξει κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα.

Από τον Ιούλιου ήδη οι ασυνήθιστοι και μακράς διάρκειας καύσωνες, είχαν προετοιμάσει όλα τα δάση της Ελλάδος, αλλά και των υπολοίπων χωρών της μεσογειακής Ευρώπης, για να γίνουν καύσιμη ύλη, όταν οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν και άλλες φορές το χέρι εμπρηστών. ή άλλων απρόσεκτων ή τρελών, ή ακόμη και διαφόρων ειδών γεωπολιτικά συμφέροντα, ξεκίνησε τις σπίθες που κατέκαψαν ολόκληρες περιοχές.

Η Ελλάδα ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές, μια και οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο καμένα στρέμματα.

Ειδικά η Μέγα πυρκαγιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και πριν καλά καλά τελειώσουν οι πυρκαγιές ξεκίνησαν οι πλημμύρες.

Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές ήρθε και σήμα προειδοποίησης από το 112, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις  άρχισαν να πλήττουν διάφορες περιοχές της Αθήνας.

 

Όπως όλα δείχνουν από την ένταση των φαινομένων έχουμε μπει σε μια περίοδο ακραίων φαινομένων, που πλήττουν ολόκληρο τον κόσμο.

Με πλημμύρες ξεκίνησε το φθινόπωρο και στην Τουρκία, που επίσης προσπαθούσε να συνέλθει από τις πυρκαγιές που είχαν προηγηθεί.

Η Ισπανία επλήγη επίσης από τις πυρκαγιές, που έφτασαν να πλημμυρίσουν μέχρι και το μετρό της Μαδρίτης, ενώ παρόμοιες μεγάλες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σημειώθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Κίνα, ενώ ένα καταστροφικός κυκλώνας έπληξε την Βραζιλία.

Οι περισσότεροι σχετικοί με το θέμα επιστήμονες, προειδοποιούν, ότι τόσο οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, όσο και οι πλημμύρες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια.

Από μια μεριά αυτό μοιάζει με έναν μεγάλο πόλεμο ανάμεσα στην Φύση και τον Άνθρωπο.

Οι δυο καταστροφικοί βραχίονες με τους οποίους μας επιτίθεται η Φύση, είναι η Φωτιά και το Νερό.

Από την μια μεριά πυρκαγιές από την άλλη πλημμύρες.

Και τα δυο εξ ίσου καταστροφικά με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Κανένας δεν μπορεί να πει σίγουρα αν το 2023 η κλιματική κρίση, μπήκε σε μια καινούργια πιο έντονη και επικίνδυνη φάση, που θα είναι ο τρόπος που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα, ή αν επρόκειτο για μια εξαίρεση.

Θα το διαπιστώσουμε και αυτόν τον χειμώνα και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Πολλοί λένε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα καταστροφικά φαινόμενα με κάποιου είδους πρόληψη.

Είναι όμως δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά, όταν εκδηλώνεται σε καμιά δεκαριά εστίες ταυτόχρονα, κατόπιν οργανωμένου σχεδίου.

Όπως είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός πλημμύρες, όταν σε κάποιο σημείο μέσα σε δυο μέρες πέφτουν 900 χιλιοστά βροχής. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, στην Αθήνα στην διάρκεια ενός χρόνου πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Ο Άνθρωπος μπορεί να ενοχλήσει την Φύση, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει με την Φύση.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >