AD

Πέθανε ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης

Πέθανε ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης, γόνος μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες στο χώρο του κοσμήματος της Αθήνας.

 

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή η αδελφή του Λιάνα Βουράκη, με μία ανάρτησή της στο Facebook. «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου», ήταν το λακωνικό μήνυμα της.

Ο Γιάννης Βουράκης διατηρούσε το εμβληματικό κοσμηματοπωλείο, «Selection Vourakis» επί της οδού Βουκουρεστίου, σημείο αναφοράς για τους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η αφρόκρεμα της πρωτεύουσας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του τελευταίου πολυτελούς καταστήματός του, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο τα υπέρογκα χρέη τον έπνιξαν και τον Μάρτιο του 1996 «απέδρασε» κινηματογραφικά από την Ελλάδα εν μία νυκτί, για να αποφύγει τη Δικαιοσύνη κι ενδεχομένως τη φυλακή.

Έκτοτε, πληροφορίες ανέφεραν ότι ζούσε στην Αϊτή, τόπο καταγωγής της συζύγου του, Geneviene Balthasar, Τζένης Βουράκη.

Ο Γιάννης Βουράκης έζησε δύο οικονομικές καταστροφές. Μία στην Αθήνα το 1996 όταν βρέθηκε στα «νύχια» των δανειστών του και άλλη μία το 2010 στην Αϊτή, όταν αγωνιζόταν να ξαναστήσει τις επιχειρήσεις του. Ο θάνατος του επιχειρηματία έγινε γνωστός από την αδερφή του, Λιάνα Βουράκη, που έγραψε στο Facebook «αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου». Ήταν το τέλος μιας μυθιστορηματικής πορείας γεμάτη ανατροπές και εντάσεις. Με τον γόνο μιας εκ των παλιότερων και πιο ιστορικών οικογενειών της χώρας να μην σταματάει να αγωνίζεται για μια σειρά από μεγαλεπήβολους στόχους και όνειρά. Η τύχη όμως και οι κακές επιλογές που έκανε κατά διαστήματα, είχαν βαρύ τίμημα για τον ίδιο.

Ο παππούς του Γιάννης Βουράκης δημιούργησε το 1926 τον ξακουστό οίκο κοσμημάτων «Βουράκη» στην οδό Βουκουρεστίου και ο ίδιος μεγάλωσε με όνειρο να γίνει ο συνεχιστής της δυναστείας. Επενδύει στις εξαγωγές κοσμημάτων και αρχικά η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Μια σειρά από ρίσκα όμως φέρνουν τον Γιάννη Βουράκη σε δύσκολη θέση. Τα χρέη αυξάνονται, οι δανειστές πιέζουν και ο ίδιος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.

Μαζί με την σύζυγό του αποφασίζουν ένα βράδυ να αφήσουν τα πάντα και να φύγουν από την Ελλάδα. Ήταν Μάρτιος του 1996 όταν τα ίχνη του επιχειρηματία και της αγαπημένης του Τζένης, που είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι στην Αϊτή χάνονται. Ο Γιάννης Βουράκης αποφασίζει να ζήσει στη χώρα της γυναίκας του και προσπαθεί να στήσει από το μηδέν μια σειρά από επιχειρήσεις. Να αποδείξει ότι ο εφιάλτης στην Ελλάδα ήταν μια κακή παρένθεση.

Τα χρόνια περνούν, τα χρέη πληρώνονται και όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Βουράκης τα έχει καταφέρει. Ο καταστροφικός σεισμός όμως του 2010 στην Αϊτή ήταν το δεύτερο και σίγουρα αναπάντεχο χτύπημα που όπως φαίνεται δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Τα όνειρα που έκανε γκρεμίζονται, οι επιχειρήσεις του καταρρέουν και ο Γιάννης Βουράκης ξαναζεί τον εφιάλτη του 1996.

Τότε που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε φτάσει στο σημείο να δανείζεται ακόμα και από υπαλλήλους του. Τελευταία του σκέψη πριν την φυγή είναι να πουλήσει την επιχείρηση του, αλλά κανείς δεν την αγοράζει. Οι δανειστές τον απειλούν και φοβάται για τη ζωή του. Η αγαπημένη του σύζυγος βρίσκει την έσχατη λύση. Τα μαζεύουν και φεύγουν για την Αϊτή αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο που έμελλε να κρατήσει για λίγο.

Από τις ανέσεις της πανάκριβης βίλας που νοίκιαζε στην Εκάλη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα «αχαρτογράφητα νερά» της Αϊτής και από εκεί κατά διαστήματα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με τον ίδιο να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Ο Γιάννης Βουράκης ήταν πάντα επίμονος αλλά ελάχιστα διορατικός. Το τίμημα ήταν βαρύ για τον επιχειρηματία που ακολούθησε το δικό ένα δρόμο γεμάτο ανατροπές…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γιώργος Καράβας: «Ποθώ πάρα πολύ τη Ραφαέλα ως γυναίκα, την κυνηγάω ακόμα σε όλους τους τομείς»

Καλεσμένος στο Πρωινό ήταν σήμερα ο Γιώργος Καράβας. Το γνωστό μοντέλο μίλησε για όλα στον Γιώργο Λιάγκα και ιδιαιτέρως για την σύζυγό του, Ραφαέλα Ψαρρού.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ξεκινούν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου: Οι επαφές Ουκρανών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και το μήνυμα Ζελένσκι από το Βίλνιους

Οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες έφτασαν στο Παλάτι Σιραγκάν της Κωνσταντινούπολης, μαζί με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, για τον δεύτερο γύρο άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών τους μέσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε και τέταρτο άνδρα σε σχέση με τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην κατοικία του πρωθυπουργού Στάρμερ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα, Δευτέρα (2/6) έναν τέταρτο άνδρα στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά πυρκαγιών που συνδέονται με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάνος Κατσαρίδης για Κώστα Τσουρό: «Δεν θα τον ακολουθούσα όπου κι αν πάει, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί»

Στις κάμερες των ψυχαγωγικών εκπομπών που τον περίμεναν έξω από τα στούντιο του MEGA μίλησε ο Πάνος Κατσαρίδης. Ο γνωστός θεατρικός παραγωγός ρωτήθηκε για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μισθωτήρια συμβόλαια: Προθεσμία 30 ημερών για την αποδοχή τους από μισθωτές και συνιδιοκτήτες

Προθεσμία 30 ημερών θα έχουν στη διάθεσή τους οι μισθωτές και οι συνιδιοκτήτες ακινήτων, για να αποδεχθούν τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >