AD

Τom Ford | H συναρπαστική ιστορία του διάσημου μεγιστάνα της μόδας

Λίγες μέρες πριν,  ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας του 21ου αιώνα έκλεισε τα 62 του χρόνια.

 

“Οι καλοί τρόποι είναι αυτοί που κάνουν τον gentleman.” Tom Ford

Ένας παγκοσμίου φήμης μεγιστάνας της μόδας και αναμφισβήτητα γνωστός ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργικούς του 21ου αιώνα, ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Tom Ford.

Γνωστός για την ομώνυμη δισκογραφική του,  θαυμάζεται για την εξαιρετική ραπτική και σχεδιαστική αισθητική του. Ως δημιουργικός διευθυντής δύο μεγάλων οίκων μόδας Gucci και YSL, ο Ford αφήνει αιώνια απήχηση στον δημιουργικό κόσμο.

“Ο χρόνος και η σιωπή είναι τα πιο πολυτελή πράγματα σήμερα.” Tom Ford

 

tom ford

Ο διάσημος σχεδιαστής γεννήθηκε ως Thomas Carlyle Ford στο Ώστιν του Τέξας το 1961. Οι γονείς του, Shirley Bunton και Tom Ford Sr., εργάζονταν και οι δύο σε πωλήσεις ακινήτων.

yves saint laurent rive gauche fashion show 2003

Ο σχεδιαστής φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με ειδικότητα στην ιστορία της τέχνης το 1979. Μετά από ένα χρόνο φοίτησης, ωστόσο, ο Ford εγκατέλειψε το σχολείο για να ακολουθήσει τα όνειρά του στην Καλιφόρνια. Μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες, ο Ford έκανε το μοντέλο και έπαιξε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

tom ford, young tom ford, studio 54

Ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Ford συνάντησε τον Andy Warhol στο τέλος της τρέλας του Studio 54 και άρχισε να συχνάζει στα θρυλικά πάρτυ του. Αυτό επηρέασε αργότερα τη διαρκώς λαμπερή προσέγγισή του στο σχέδιο μόδας.

“Οι καλοί τρόποι είναι αυτό που μεταμορφώνει έναν άντρα σε τζέντλεμαν.” Tom Ford

yves saint laurent catwalk presenting menswear autumn winter 20012002 in paris

Ο Ford επέστρεψε σύντομα στο Big Apple, ωστόσο, αυτή τη φορά για να ακολουθήσει πτυχίο στη Σχολή Σχεδίου Parsons. Αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά γρήγορα άλλαξε υπέρ του σχεδίου μόδας.

cfda 7th on sale kick off   red carpet and inside

Μετά την αποφοίτησή του, ο Ford κατέκτησε μια θέση ως βοηθός σχεδιασμού με την Αμερικανίδα σχεδιάστρια αθλητικών ειδών Cathy Hardwick. Στη συνέχεια, ο Ford μετακόμισε σε θέση διευθυντή σχεδιασμού στο Perry Ellis, όπου ο Marc Jacobs ήταν αντιπρόεδρος.paris fashion week   yves saint laurent fall winter 200304 collection

Περίπου ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Όμιλο Gucci, ο Ford δημιούργησε τη δική του σειρά συνεργαζόμενος με την Este Lauder για μια σειρά καλλυντικών και αρωμάτων. Από εκεί, άρχισε να παράγει γυαλιά, ανδρικά ενδύματα και αρκετά γρήγορα, ολόκληρη η σειρά προϊόντων Tom Ford βρισκόταν στο κατάστημα, και έγινε η αυτοκρατορία πολυτελών ρούχων που είναι σήμερα.

saint laurent  fallwinter 200001 fashion show

“Πιστεύω στη μοίρα και στην εκπλήρωση του πεπρωμένου σου. Πάντα είχα ένα είδος εσωτερικής φωνής που έμαθα να ακούω.” Tom Ford

Όταν ο Όμιλος Gucci εξαγόρασε τον Yves Saint Laurent υπό τη συμβουλή της Ford, ο σχεδιαστής διορίστηκε Διευθυντής Δημιουργίας και Επικοινωνίας της σειράς pret-a-porter ενδυμάτων της YSL. Με τον ιδρυτή της φίρμας Yves Saint Laurent, να διατηρεί τη διεύθυνση της Haute Couture, οι δυο τους έγιναν φιλικοί συνάδελφοι. Όταν ο Ford άρχισε να παρουσιάζει το δικό του όραμα, η σχέση τους  άρχισε να χαλάει με τον Saint Laurent να προσβάλλει τον Ford στον Τύπο.

us designer tom ford acknowledges the audience aft

Ένας σχεδόν χρεοκοπημένος Gucci έβαλε τον Ford στη θέση του δημιουργικού διευθυντή το 1994. Μέχρι το 1996, η εταιρεία σημείωσε αύξηση πωλήσεων έως και 9099%, Ο σχεδιαστής είχε δώσει νέα πνοή στην ετικέτα που είχε αρχίσει να χάνεται, μετατρέποντάς την σε μια αυτοκρατορία μόδας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.tom ford aw20 show   runway

Ο σχεδιαστής έχει μια αποστροφή για τα κινητά τηλέφωνα και τη συνεχή συνομιλία στο τηλέφωνο – τόσο πολύ που δεν μπορεί να θυμηθεί τον δικό του αριθμό τηλεφώνου. Χρησιμοποιεί τη συσκευή του μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για φωτογραφικούς σκοπούς.

black hair, fashion, cool, long hair, photography, leg, jeans, model, t shirt,

Στον Gucci, τον Yves Saint Laurent και την ομώνυμη σειρά του, οι σκανδαλώδεις διαφημίσεις του απέκτησαν τη φήμη ότι είναι υπερβολικά σέξι. Ενώ ήταν ακόμη στο τιμόνι της Gucci το 2003, ο Ford προσωπικά  σχημάτισε το γράμμα “G” ξυρίζοντας τις τρίχες ενός μοντέλου για μια διαφήμιση, τελειοποιώντας επιδέξια τις γραμμές με ένα μολύβι φρυδιών. Μετά την προβολή, η καμπάνια απαγορεύτηκε σχεδόν αμέσως διεθνώς.

Τόσο τα ναρκωτικά όσο και το αλκοόλ επηρέασαν τη ζωή του Τom Ford. Τελικά, κάποτε κατάφερε να απεξαρτοποιηθεί. Όντας νηφάλιος για πάνω από 10 χρόνια τώρα, ο Ford έκοψε τις καταχρήσεις  από τη ζωή του, επιλέγοντας έναν πιο καθαρό, πιο υγιεινό και πιο ήρεμο τρόπο ζωής για τον ίδιο, το σύντροφό του και τον γιο τους.

Charles Finch & Chanel Pre BAFTA Party - Arrivals

a single man   uk premiere   inside arrivals

Αυτός και ο σύζυγός του, Richard Buckley, είναι μαζί από τότε που συναντήθηκαν σε μια επίδειξη μόδας το 1986.Ο  δημοσιογράφος μόδας και ο Ford έχουν έναν επτάχρονο γιο, τον Alexander John Buckley Ford.

the relaunch of the sunday times style magazine

Μία από τις πιο στενές φίλες του Ford, η διάσημη σχεδιάστρια Stella McCartney, είναι η νονά του γιου του. Όταν ζήτησαν από την McCartney να αναλάβει την ευθύνη, ο Ford και ο Buckley φέρεται να «έπεσαν στα γόνατα» για να κάνουν την ερώτηση.tom ford, cerro pelon ranch

O Ford έχει το μεγάλο ράντσο στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού από το 2001. Δεν στεγάζει μόνο την κύρια κατοικία, την οποία πρόσθεσε ο Ford, αλλά και δύο ξενώνες, στάβλους αλόγων και κρίκους ιππασίας, ένα γήπεδο τένις και ένα σετ ταινιών Western.

tom ford   runway   new york fashion week

O Ford φέρεται να επιδίδεται σε τέσσερα επιβλητικά μπάνια κάθε μέρα. Ο σχεδιαστής θεωρεί ότι το μπάνιο είναι μια χαλαρωτική και διαλογιστική πρακτική, κάνοντας ένα όταν ξυπνάει, ένα πριν ξεκινήσει τη μέρα του, ένα άλλο όταν τελειώνει η εργάσιμη μέρα και ένα επιπλέον πριν τον ύπνο.

“Η γοητεία είναι κάτι περισσότερο από αυτό που βάζεις στο σώμα σου. Έχει να κάνει με τον τρόπο που κουβαλάς τον εαυτό σου και τον αντίκτυπο που έχεις στους άλλους”.

Tom Ford

Εκτός από τα ανδρικά ρούχα, η ετικέτα Tom Ford χρησιμοποιήθηκε επίσης σε άρωμα. Το Black Orchid, που κυκλοφόρησε το 2006, είναι ένα unisex άρωμα που θαυμάζεται για τις ξυλώδε ις “αποχρώσεις”, φραγκοστάφυλου και τις αναβράζουσες νότες του.

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις ωραιότερες εμφανίσεις διάσημων γυναικών με Tom Ford.

Η Nicole Kidman για το Met Costume Institute Benefit Gala του 2003 

H Michelle Obama στην επίσκεψή της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011 .

H Gwyneth Paltrow στα 84α Ετήσια Βραβεία Όσκαρ, 2012.

H Jennifer Lopez στο 4ο Ετήσιο Γκαλά έμπνευσης amfAR, 2013.

H Βeyonce σε ένα πάρτι για το ομώνυμο άλμπουμ της, 2013.

Rihanna, 2014

H Lady Gaga στα βραβεία British Fashion 2015

H Margot Robbie στην 88η ετήσια βραβεία της Ακαδημίας, το 2016

H  Rosie Huntington-Whiteley στο New York Fashion Week, 2018

H Helen Hunt φοράει Tom Ford για Gucci στα βραβεία της Ακαδημίας, 1998

H Halle Berry φοράει Tom Ford για Gucci στην πρεμιέρα του Gothika, 2003

Η Julianne Moore φοράει Tom Ford για τον Yves Saint Laurent στο 75ο Ετήσιο Οσκαρ, 2003

Η Diana Ross φοράει Tom Ford για Gucci στο Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit Gala, 2003

Η Zhang Ziyi στα 14α Βραβεία Κινηματογράφου Huabiao, 2011

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >