AD

Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ | H θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη

Ένα χρόνο πριν, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που έζησε μεγάλες αναταράξεις όλα τα χρόνια της βασιλείας της και κατάφερνε πάντα να κρατάει τις ισορροπίες και την αυτοκυριαρχία της.

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β`, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, έφυγε από τη ζωή στο Balmoral σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 χρόνια βασιλείας.

Πέθανε ειρηνικά το απόγευμα της Πέμπτης στο κτήμα της στη Σκωτία, όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος του καλοκαιριού.

Η βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και γνώρισε τεράστιες κοινωνικές αλλαγές.

Ο γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ είπε ότι ο θάνατος της αγαπημένης του μητέρας ήταν μια «στιγμή μεγάλης θλίψης» για εκείνον και την οικογένειά του και ότι η απώλειά της θα γίνει «βαθιά αισθητή» σε όλο τον κόσμο.

«Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, τα βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε.

Την ερχόμενη περίοδο πένθους, είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα «παρηγορηθούν και θα συντηρηθούν από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία η βασίλισσα ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένη».

Τα χρόνια πριν τη βασιλεία

«Ανακοινώνω σε όλους εσάς πως ολόκληρη η ζωή μου , είτε είναι σύντομη είτε μακρόχρονη, θα είναι αφιερωμένη σε εσάς. Ο Θεός ας με βοηθήσει να φέρω εις πέρας αυτόν ον όρκο και ας ευλογεί όσους τον μοιράζονται μαζί μου.» είναι ο όρκος της πρωτότοκης κόρης του βασιλιά Γεωργίου VI την ημέρα της ενηλικίωσής της, το 1947, μέσω ραδιοφώνου. Ένας όρκος που ακούστηκε σε κάθε γωνιά της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Ήταν 2 Ιουνίου 1953 όταν η Ελισάβετ II στέφθηκε βασίλισσα. Από τότε ακολουθεί με ακούραστη αίσθηση καθήκοντος και υψηλή δημοτικότητα, παρά τα σκάνδαλα, τους διαλυμένους γάμους και τα μυστηριώδη αυτοκινητιστικά δυστυχήματα των Ουίνσδορ. Ο θάνατος της Νταϊάνα, έδωσε την αφορμή σε αρκετούς βασιλικούς σχολιαστές να πουν ότι το τέλος της βρετανικής μοναρχίας πλησιάζει, ακόμα και εξαιτίας της “επαναστάτριας” Meghan Markle.

H βρετανική μοναρχία, όμως, θεωρείται η Rolls Royce των μοναρχιών που άντεξε, όπως έδειξε ο χρόνος. Δεν είναι τυχαίο ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί τον μακροβιότερο μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και την μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία.

Τίποτα δεν έδειξε ποτέ να την πτοεί. Ακόμα και όταν η αδελφή της, Μαργαρίτα, έμαθε πως θα γινόταν βασίλισσα και κοιτάζοντάς την τρυφερά της ψιθύρισε: “Poor you…”

Το 1950 η γκουβερνάντα της Ελισάβετ, Μέριον Κρόουφορντ  δημοσίευσε μια βιογραφία της  όπου περιγράφει την παιδική ηλικία της Ελισάβετ και της Μαργαρίτας, με τίτλο “Οι Μικρές Πριγκίπισσες”. Μιλά για την αγάπη της Ελισάβετ για τα άλογα και τα σκυλιά, την απίστευτη μεθοδικότητα και υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζει.

Ο Oυίνστον Τσώρτσιλ είχε επισημάνει ότι η Ελισάβετ στην τρυφερή ηλικία των δύο ετών είχε ήδη έναν αέρα κύρους και αντανακλαστικότητας που εκπλήσσουν, ενώ η  Μάργκαρετ Ρόουντς, την περιέγραψε ως ένα εξαιρετικά λογικό και καλότροπο κορίτσι.

Η Ελισάβετ γνωρίζει πολύ καλά πώς να διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες του ρόλου της, δίχως να επιτρέπει σε κανέναν να ξεχνά ποια είναι. Όταν κάποτε, μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ τη ρώτησε με υπεροπτικό ύφος σχετικά με τις προετοιμασίες του χρυσού Ιωβηλαίου, εκείνη φρόντισε να τον διορθώσει λέγοντάς του :“Του δικού μου Ιωβηλαίου, κύριε Μπλερ.”

Ο γάμος της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας

Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει σε κάποιες βιογραφίες της, ότι αρχικά ήταν αντίθετη με αυτόν το γάμο, ενώ είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο “Ο Ούνος”.

Μετέπειτα όμως είπε στον βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν “ένας Άγγλος τζέντλεμαν”. Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φίλιππου έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και παρέμειναν μαζί έως το θάνατο του πρίγκιπα.

Kατά τα πρώτα χρόνια που ήταν στο θρόνο, η Βασίλισσα έγινε μάρτυρας, του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κοινοπολιτεία των Εθνών.

 Τη στιγμή της ανόδου της στο θρόνο η μετάβαση είχε ήδη ξεκινήσει και η Ελισάβετ ήταν ανώτατος άρχοντας πολλαπλών ανεξάρτητων κρατών. Τη διετία 1953-1954, η Βασίλισσα και ο σύζυγός της, ξεκίνησαν μια εξάμηνη παγκόσμια περιοδεία και τα πλήθη που συνάντησε ήταν τεράστια. Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Αυστραλίας την είχαν δει σε εκείνη την περιοδεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Βασίλισσα Ελισάβετ, θεωρείται η πιο πολυταξιδεμένη αρχηγός κράτους στην ιστορία, καθώς έχει πραγματοποιήσει πάρα πολύ επίσημα ταξίδια σε ξένες χώρες και χώρες της Κοινοπολιτείας.

 H οικογένειά της

H Ελισάβετ απέκτησε τέσσερα παιδιά με τον Φίλιππο: την Άννα, τον Κάρολο, τον Εδουάρδο και τον Ανδρέα. Οι διάφορες οικογενειακές φωτογραφίες που έχουμε δει κατά καιρούς, υποδηλώνουν μια ανέφελη οικογενειακή ζωή. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν ήταν ποτέ εγκάρδιες κι αυτό γιατί δεν τους το επέτρεψαν οι εξαιρετικά απαιτητικές υποχρεώσεις τους. Ο Κάρολος, δε, τα πρώτα χρόνια της ζωής του, συναντούσε σπάνια τη μητέρα του και ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με το θείο του, λόρδο Μαουντμπάντεν.

Το 2012 γιορτάστηκε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, καθώς ήταν η χρονιά της 60ης επετείου από την άνοδό της στο θρόνο. Στις 6 Φεβρουαρίου 2012 δήλωσε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα: “Σε αυτή την ξεχωριστή χρονιά, όπως εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου εκ νέου στην υπηρεσία σας, ελπίζω όλοι μας να θυμόμαστε τη δύναμη της ομαδικότητας και της συλλογικής ισχύος της οικογένειας, της φιλίας και της καλής γειτονίας … Ελπίζω, επίσης, ότι αυτό το έτους του Ιωβηλαίου θα είναι μία στιγμή να δώσουμε ευχαριστίες για τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει από το 1952 και για να κοιτάξουμε προς το μέλλον με καθαρό μυαλό και ζεστή καρδιά.” Η Βασίλισσα πραγματοποίησε μαζί με το σύζυγό της μια εκτεταμένη περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα παιδιά και τα εγγόνια της πραγματοποίησαν περιοδείες σε χώρες της Κοινοπολιτείας εκ μέρους της.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2012, για πρώτη φορά από την άνοδό της στο θρόνο, ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Από το 1781, ήταν η πρώτη φορά που Βρετανός μονάρχης παρευρισκόταν στις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου εν καιρώ ειρήνης.

Ήταν 9 Απριλίου του 2021 όταν έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος  αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Κι έτσι έληξε ένας γάμος που διήρκησε 74 χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >