AD

Κιμονό | Η μοναδική ιστορία και η εξέλιξη του ιαπωνικού ενδύματος

Κιμονό, στα αγγλικά, σημαίνει «φορώντας πράγμα». Αλλά το ένδυμα που όλοι συνδέουν με την Ιαπωνία δεν ονομαζόταν πάντα με αυτό το όνομα. Η μακρά ιστορία του είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς τα ρούχα προσδίδουν μια αίσθηση ταυτότητας.

 

 

Ο πρώτος πρόγονος του κιμονό γεννήθηκε την περίοδο Heian (794-1192). Τα ίσια κομμάτια υφάσματος ράβονταν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα ρούχο που ταιριάζει σε κάθε σχήμα σώματος. Ήταν ευκολοφόρετο και απείρως προσαρμόσιμο. Μέχρι την περίοδο Edo (1603-1868) είχε εξελιχθεί σε ένα unisex εξωτερικό ένδυμα που ονομάζεται kosode. Σημαίνοντας κυριολεκτικά «μικρά μανίκια», το kosode χαρακτηριζόταν από μικρότερες μασχάλες. Μόνο από την περίοδο Meiji (1868-1912) και μετά το ένδυμα ονομαζόταν κιμονό. Αυτή η τελευταία μεταμόρφωση, από την εποχή του Έντο στη σύγχρονη Ιαπωνία, είναι συναρπαστική.

Για γενιές, το ιαπωνικό στυλ ορίζεται από ένα μόνο ρούχο: το κιμονό. Ιστορικά σημαντικό, αισθητικά συναρπαστικό και γεμάτο συμβολισμούς, το κιμονό αιχμαλωτίζει την εξαιρετική κομψότητα της ιαπωνικής κουλτούρας και σχεδίου, αποδεικνύοντας ότι τα ρούχα μπορούν να είναι πολύ περισσότερα από ό,τι φαίνεται.

Ας δούμε τη συναρπαστική εξέλιξη του κιμονό, ανιχνεύοντας την εξαιρετική ιστορία του από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα και διερευνώντας τον ρόλο του στη σύγχρονη ιαπωνική κουλτούρα.

Τι είναι ένα κιμονό;

Kimonos

Προέρχεται από τις λέξεις ki («φόρεμα») και mono («πράγμα»), το κιμονό είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό ένδυμα. Τα κιμονό κυκλοφορούν σε μια σειρά από στυλ και σχέδια. Συνήθως είναι ραμμένα στο χέρι σε σχήμα «Τ» από 4 μεμονωμένα κομμάτια υφάσματος που ονομάζονται tans και δένονται με ένα obi, ή ζώνη.

Συμβολισμός

Εκτός από τη μοναδική τους αισθητική, τα κιμονό εκτιμώνται για τον συμβολισμό. στυλ, μοτίβο, χρώμα και υλικό, που συνεργάζονται για να αποκαλύψουν την ατομική ταυτότητα του χρήστη.

Στυλ

What is a Kimono

Τρεις γυναίκες με κιμονό, νομός Καναγκάουα, Ιαπωνία 

Τα παραδοσιακά κιμονό διατίθενται σε διάφορα στυλ. Ο τύπος του στυλ που φοριέται υπαγορεύεται από μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση και το συμβάν. Για παράδειγμα, μια ανύπαντρη γυναίκα θα φορούσε ένα furisode («αιωρούμενα μανίκια») σε μια επίσημη εκδήλωση, ενώ ένας άνδρας ιδιοκτήτης καταστήματος θα φορούσε ένα χαρούμενο (είδος σακάκι) σε ένα φεστιβάλ.

Μοτίφ

Ornate Kimono

Κιμονό για νεαρή γυναίκα, γ. 1912–1926 

Τα μοτίβα, τα σύμβολα και άλλα σχέδια βοηθούν επίσης στην επικοινωνία της κατάστασης, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των αρετών του ανθρώπου που τα φοράει. Παρόμοια με του ξύλου, τα δημοφιλή μοτίβα περιλαμβάνουν στοιχεία εμπνευσμένα από τη φύση, όπως φύλλα, άνθη και πουλιά (δηλαδή, γερανοί).

Χρώματα & Υλικά

Kimono Fabrics

Υφάσματα κιμονό

Εκτός από τις εικόνες τους, τα χρώματα έχουν επίσης συμβολική σημασία. Επιπλέον, οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη συγκεκριμένων χρωμάτων είναι επίσης αντιπροσωπευτικές. Το μουσείο Victoria & Albert εξηγεί:  «Οποιαδήποτε φαρμακευτική ιδιότητα πιστεύεται επίσης ότι μεταφέρεται στο χρωματιστό ύφασμα. Το μπλε, για παράδειγμα, προέρχεται από το indigo (ai), το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τσιμπημάτων, επομένως η χρήση μπλε υφάσματος θεωρείται ότι χρησιμεύει ως απωθητικό για τα φίδια και τα έντομα».

Kimono

Τα κιμονό είναι φτιαγμένα από διάφορα χειροποίητα διακοσμημένα υφάσματα. Παραδοσιακά, αυτά περιλαμβάνουν λινό, μετάξι και κάνναβη. Σήμερα, χρησιμοποιούνται συχνά υλικά όπως το ρεγιόν, το βαμβάκι και ο πολυεστέρας. Χωρίς έκπληξη, ωστόσο, ευνοούνται τα παραδοσιακά, μη συνθετικά υφάσματα.

Ιστορία και εξέλιξη

Two women with parasol, Japan

Κατά την περίοδο Heian (794-1192 μ.Χ.), ένα ευκολοφόρετο πρωτότυπο του κιμονό εμφανίστηκε στην Ιαπωνία. Όπως το σημερινό κιμονό, αυτό το ρούχο αποτελείται από ίσια κοψίματα υφάσματος και προοριζόταν να ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη και τους τύπους σώματος.

Τελικά, κατά την περίοδο Edo (1603-1868), αυτή η ρόμπα έγινε γνωστή ως kosode—ένας όρος που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «μικρά μανίκια»— καθώς οι μασχάλες του μειώθηκαν σε μέγεθος. Το kosode έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίοδο, καθώς όλοι οι Ιάπωνες (ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, την ηλικία ή το φύλο) το φορούσαν. Έτσι, για να εκφράσουν την ατομικότητά τους και να «περιγράψουν» τον εαυτό τους, οι χρήστες υιοθέτησαν τρόπους προσαρμογής των κοσωδών τους.

Κατά την περίοδο Meiji (1868-1912), το kosode εξελίχθηκε στο κιμονό. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοσή του, το κιμονό φοριόταν κυρίως από γυναίκες. Ωστόσο, παρά αυτές τις μικρές αλλαγές, η κύρια λειτουργία του ενδύματος – η οπτική επικοινωνία ενός μηνύματος- παραμένει αμετάβλητη ακόμη και σήμερα.

Τύποι κιμονό

Yukata

Family Wearing Yukatas

Μια οικογένεια που φοράει γιουακάτα (Φωτογραφία: Andy Atzert μέσω Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)

Τo yukota είναι ένα χαλαρό, βαμβακερό κιμονό που φοριέται συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των καλοκαιρινών εκδηλώσεων όπως τα φεστιβάλ. Τα σύγχρονα κιμονό έχουν σχεδιαστεί για να είναι εύκολα στη συντήρηση και πλένονται στο πλυντήριο.

Ιromuji

Coral Iromuji

Ενώ τα περισσότερα κιμονό είναι διακοσμημένα με μοτίβα, μερικά αφήνονται σκόπιμα μινιμαλιστικά. Το Iromuji είναι ένα είδος κιμονό που φοριέται στις τελετές τσαγιού και συνήθως δεν έχει ζωγραφισμένο σχέδιο. Η απλή μονόχρωμη εμφάνισή του υποτίθεται ότι δεν μειώνει την τελετή. Μερικές φορές μοτίβα ράβονται στο ρούχο.

Uchikake

Uchikake

To Uchikake είναι ένας επίσημος τύπος κιμονό που φορούσαν αρχικά γυναίκες σαμουράι τον 16ο αιώνα. Αιώνες αργότερα, αυτό το ένδυμα υιοθετήθηκε στα νυφικά. Δεδομένου ότι προορίζεται για το σώμα του χρήστη σαν πανωφόρι, φοριέται χωρίς obi και είναι περίτεχνα διακοσμημένο.

Shiromuku

Japanese Wedding ceremony IMG_6932

Ένα άλλο νυφικό κιμονό είναι το shiromuki. Ένα ολόλευκο ένδυμα, που προορίζεται να φορεθεί από νύφες σε μια παραδοσιακή ιαπωνική γαμήλια τελετή Σιντοϊσμού. Συχνά συνδυάζεται με ασορτί αξεσουάρ.

To σύγχρονο Kimono

What is a Kimono Japanese Kimono Traditional Kimono Women`s Kimono

Σήμερα, σχεδιαστές και καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει ξανά το παραδοσιακό κιμονό με μυριάδες τρόπους. Από ανακυκλωμένα νυφικά μέχρι γλυπτά από υφαντό γυαλί, αυτά τα καινοτόμα δημιουργικά έχουν βρει μοναδικούς τρόπους για να διατηρήσουν την ιαπωνική κληρονομιά και να αναδείξουν την ομορφιά του κιμονό.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >