AD

BVLGARI | O Έλληνας κοσμηματοπώλης των Βασιλιάδων και των διασημοτήτων

Η ιστορία του Σωτήριου Βούλγαρη, του Έλληνα με τον πιο επιβλητικό οίκο κοσμημάτων στον κόσμο.

 

Και ποιος δεν γνωρίζει τον ιταλικό οίκο κοσμημάτων και παρόμοιων ειδών πολυτελείας. Το διάσημο λογότυπό του -πάντα στα κεφαλαία- και στη θέση του V μπαίνει το γράμμα U, ακολουθώντας έτσι τον αρχαίο ρωμαικό τρόπο γραφής. BVLGARI

 Ο οίκος Bulgari κατατάσσεται ως μία από τις πιο εξέχουσες μάρκες εκλεκτών κοσμημάτων και πολυτελών κοσμημάτων της Ιταλίας, επεκτείνοντας τη δράση του από τα ασημένια κοσμήματα σε πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αλυσίδας ξενοδοχείων. Στα προϊόντα του θρυλικού οίκου περιλαμβάνονται κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, τσάντες και πολλά άλλα αξεσουάρ που απευθύνονται σε άντρες και σε γυναίκες. Καθώς θεωρείται μία από τις πιο ακριβές επιχειρήσεις του είδους της, το target group της είναι κυρίως άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων. Για παράδειγμα , ένα ανδρικό ρολόι μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.Ας ανατρέξουμε στην ιστορία της φίρμας Bulgari, από την καταγωγή της σε ένα ταπεινό ελληνικό χωριό μέχρι την άνοδο της.

First shop in Greece // Photo Credit: kadobijoux.com

Το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα 

Η πρώιμη ζωή του Σωτηρίου Βούλγαρη

Greek Silversmith Sotirios Voulgaris Created The World-famous BVLGARI Brand — Greek City Times

Πίσω από το επιβλητικό όνομα Bulgari, βρίσκεται ένας Έλληνας. Ο Σωτήριος Βούλγαρης. Γεννημένος στις 4 Μαρτίου του 1857, καταγόταν από ένα μικρό χωριό στην οροσειρά της Πίνδου στη βόρεια Ελλάδα.

Για γενιές αυτή η περιοχή ήταν γνωστή για την εξαιρετική αργυροχοΐα της, μια εκλεπτυσμένη δεξιότητα που είχε περάσει από πατέρα σε γιο από τη Βυζαντινή Εποχή. Όπως ήταν φυσικό, η οικογένεια του Βούλγαρη ήταν επίσης αργυροχρυσοχόοι που ειδικεύονταν σε μοναδικά ασημένια σκουλαρίκια, πόρπες ζωνών και θήκες για σπαθιά. Και στην ίδια αυτή παράδοση, ο Βούλγαρης εκπαιδεύτηκε στην τέχνη των προγόνων του, αλλά διακρίθηκε ως πραγματικός καλλιτέχνης και επιχειρηματίας. Εργάστηκε στο πλευρό του πατέρα του στην περιοχή της Ηπείρου, βελτιώνοντας και τελειοποιώντας περαιτέρω τις έμφυτες δεξιότητές του στην αργυροχοΐα.

Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο μικρός Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και συνέχισε την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα. Κανένας δεν περίμενε τότε, ότι θα γινόταν ο δημιουργός του διασημότερου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο.

Η πρώτη του επαφή με τα κοσμήματα ξεκινά από τον παππού του Κωνσταντίνο- έναν πλανόδιο πωλητή κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Ο Σωτήριος κληρονόμησε το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων και μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, η πόλη που έμεναν καθώς και άλλα χωριά κοντά σε αυτήν, αντιμετώπισαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι πυρπολήσεις στο χωριό του ήταν συνεχείς με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μετακομίσουν στην κοντινή Κέρκυρα το 1877 και στη συνέχεια στη Νάπολη πριν τελικά ριζώσει στη γρήγορα εκσυγχρονιζόμενη πόλη της Ρώμης το 1881. Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Ρώμη το 1884. Καθώς η επιχείρησή του μεγάλωνε, ιταλικοποίησε το όνομά του στον Bulgari, τη φωνητική εκδοχή του ελληνικού οικογενειακού του ονόματος και υιοθέτησε το Bulgari ως όνομα της εταιρείας του.

Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, ανοίγουν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα. Τότε είναι που ο Σωτήρης γνωρίζει τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 οι δύο άντρες, αποφασίζουν να μεταναστεύσουν  στην Ιταλία. Μένουν για λίγο καιρό στη Νάπολη όπου και ανοίγουν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Ωστόσο, η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο κοσμηματοπωλείο.

Μετά από διαρρήξεις αναγκάζονται να το κλείσουν και μετακομίζουν στη Ρώμη, όπου φτιάχνουν ‘βραχιόλια, σκουλαρίκια  που τα πουλούν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό.

“Old Curiosity Shop” είναι το νέο μαγαζί που ανοίγουν στην οδό Via Sistina, ένα όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.Τελικά, οι δρόμοι των δύο συνεργατών χωρίζουν καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές. Ο  Σωτήρης Βούλγαρης αναλαμβάνει μόνος του την επιχείρηση και μεταφέρεται στην περιβόητη οδό Via Dei Condotti.

Ο Βούλγαρης άνοιξε τη ναυαρχίδα της Bulgari στη Via Dei Condotti 10 το 1904 με τους γιους του. Η κύρια διεύθυνση είχε σκοπό να απευθύνει έκκληση στους καλοπροαίρετους Βρετανούς και Αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονταν τη Ρώμη. Το κατάστημα Bulgari έχτισε γρήγορα τη φήμη του για τα πολυτελή, εξαιρετικά καλοφτιαγμένα ελληνικά και ρωμαϊκά σχέδια κοσμημάτων.

Photo Credit: yatzer.com

Η δεύτερη γενιά στο τιμόνι Bulgari

Μετά τον θάνατο του Βούλγαρη το 1932, η επιχείρηση Bulgari πέρασε στα χέρια των γιων του Κωνσταντίνου και του Τζόρτζιο. Οι δύο γιοι εγκαινίασαν μια νέα εποχή στην ιστορία της φίρμας Bulgari. Το δίδυμο αναμόρφωσε το εσωτερικό του καταστήματος για να ευθυγραμμιστεί με τον πλούσιο και κοσμοπολίτικο αέρα που είχε καλλιεργήσει η μάρκα. Ως μέρος αυτής της ανακαίνισης, η μάρκα παρουσίασε το ροζ και μπεζ ιταλικό μάρμαρο που θα γινόταν σήμα κατατεθέν των μελλοντικών καταστημάτων λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωσαν το λογότυπο στο εμβληματικό πλέον BVLGARI που χρησιμοποιούσε το παραδοσιακό ρωμαϊκό αλφάβητο, εξ ου και το V αντί για το U. Τούτου λεχθέντος, το λογότυπο BVLGARI προφέρεται ακόμα με ήχο U (BULL-gur-ee). Με τα δύο αδέρφια στο τιμόνι, η Bulgari καθιερώθηκε σταθερά ως μια εξέχουσα πηγή μοντέρνων και ξεχωριστών εκλεκτών κοσμημάτων.

Με την έλευση του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και τους περιορισμούς της εποχής του πολέμου, o οίκος Bulgari αφαίρεσε από τα κοσμήματά του τους πολύτιμους λίθους και επικεντρώθηκε σε σχέδια από κίτρινο χρυσό. Αλλά στα ακμαία μεταπολεμικά χρόνια, ο οίκος διπλασίασε τα κοσμήματα από πλατίνα με διαμάντια, σμαράγδια, ζαφείρια και ρουμπίνια. Το κατάστημα Bulgari έγινε γρήγορα κόμβος διασημοτήτων καθώς η μάρκα γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής στους Ιταλούς ευγενείς και τους επώνυμους Αμερικανούς σε όλη τη δεκαετία του 1960.Τα κοσμήματα του οίκου- εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους-αγαπήθηκαν από βασιλικές οικογένειες και από αστέρες του Χόλιγουντ.

Η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει αρκετά από πολυτελή κοσμήματα του οίκου.

Η ιστορία για το σμαραγδένιο δαχτυλίδι που αγόρασε ο  Ρίτσαρντ Μπάρτον για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είναι γνωστή: “Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI.” είχε πει χαριτολογώντας.

Elizabeth Taylor - Bulgari Serpenti watch

H Ελίζαμπεθ Τέιλορ  με τα υπέροχα κοσμήματα του οίκου.

Gina Lollobrigida wearing Bulgari 1966 corbis monaco ball

Η Τζίνα Λολομπριτζίτα φορά το Bulgari Seven Wonders σμαραγδένιο περιδέραιο και ασορτί σμαραγδένια σκουλαρίκια, το 1966 , στο Corbis Monaco Ball.

Ingrid Bergman wearing Bulgari

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν με σετ Bulgari.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ  σε εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί.

Η οικογένεια Βulgari, δεν ξέχασε τον τόπο της καταγωγής της και με πολλούς τρόπους- δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας – έδειξε την αγάπη της στην Παραμυθιά.

Τα αδέρφια, μπορεί να πήραν αναγκαστικά ιταλική υπηκοότητα- κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – βοήθησαν όμως αρκετούς Έλληνες που έμεναν στην Ιταλία. Πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι τους στη Ρώμη.

Χτίζοντας τη μάρκα και τη διασημότητα Bulgari

Το 1967, η τρίτη γενιά των αδελφών Βούλγαρη, των τριών γιων του Τζόρτζιο, ανέλαβε την επιχείρηση Bulgari. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Bulgari επεκτάθηκε διεθνώς, ανοίγοντας καταστήματα στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και το Παρίσι. Η μάρκα μπήκε επίσης στην κατηγορία των ρολογιών, κάνοντας το ντεμπούτο της με το σήμα κατατεθέν της βραχιόλι φιδιού τύπου tubogas. Η επιχείρηση του οίκου Bulgari σημείωσε άνθηση καθώς συγκέντρωσε μια βάση θαυμαστών διασημοτήτων που περιλάμβανε τη Sophia Loren, την Audrey Hepburn και την Elizabeth Taylor, μια διαβόητη λάτρη των εκλεκτών κοσμημάτων.

Ωστόσο, η επιχείρηση επιβραδύνθηκε τη δεκαετία του 1980. Για να αναζωογονήσει τη στάσιμη μάρκα, η Bulgari ξεκίνησε μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια, άνοιξε πολλά νέα διεθνή καταστήματα λιανικής και διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Ο οίκος Bulgari πέρασε από τα κοσμήματα ειδικών περιστάσεων σε πιο καθημερινά σχέδια και την επόμενη δεκαετία, επεκτάθηκε σε αρώματα, κασκόλ, γραβάτες, γυαλιά ηλίου και δερμάτινα είδη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι  ο διάσημος οίκος δημιούργησε μια κοινοπραξία με τον ξενοδόχο Luxury Group για την ανάπτυξη των Bulgari Hotels & Resorts το 2001. Το πρώτο ξενοδοχείο Bulgari άνοιξε στη Ρώμη το 2004 και ακολούθησε Μιλάνο, Μπαλί (2006), Λονδίνο (2012) με περισσότερες τοποθεσίες προγραμματισμένες για τη Σαγκάη , Πεκίνο και Ντουμπάι.

Photo Credit: red-luxury.com

Το 2011, η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE (LVMH) εξαγόρασε την οικογενειακά ελεγχόμενη εταιρεία Bulgari για απίστευτα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το υψηλότερο ποσό που είχε προσφέρει η LVMH στο παρελθόν για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η LVMH υπερθεμάτισε την ελβετική εταιρεία χαρτοφυλακίου ειδών πολυτελείας Richemont και τη γαλλική εταιρεία χαρτοφυλακίου πολυτελών ειδών PPR (τώρα Kering).

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >