AD

Προφυλακτικά | Τα επικίνδυνα λάθη στη χρήση τους που πρέπει να γνωρίζουμε

Η σωστή ενημέρωση και η χρήση του προφυλακτικού είναι ενδείξεις αγάπης και σεβασμού, είναι ενέργειες ανθρώπου που τιμά τον εαυτό του και τον/την σύντροφό του.

 

Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας συμμετέχει στην Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του AIDS/HIV με την κυκλοφορία ενός νέου πληροφοριακού γραφήματος που έχει θέμα την σωστή χρήση των προφυλακτικών. Αποτελεί μέρος της σειράς SEXinfographics που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Στο πληροφοριακό γράφημα περιλαμβάνονται τόσο τα κοινά λάθη που κάνουμε στη χρήση του προφυλακτικού, όσο και οδηγίες για την προμήθεια/αποθήκευση τους αλλά και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από την χρήση του.

Δυστυχώς, η προστασία που παρέχει το προφυλακτικό φαίνεται πως δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τους άντρες ώστε να το χρησιμοποιούν συστηματικά. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε κάποιους άντρες η χρήση του προφυλακτικού δημιουργεί άμεσα προβλήματα που ίσως εκτιμώνται ως πιο σημαντικά συγκριτικά με τις προστατευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, 1 στους 3 άνδρες έχει να αναφέρει τουλάχιστον μία εμπειρία απώλειας στύσης που σχετίζεται με τη χρήση του προφυλακτικού. Ιδιαίτερα οι νέοι  18-35 ετών, όταν χάνουν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού είτε βγάζουν το προφυλακτικό πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής, είτε αποφεύγουν την χρήση του την επόμενη φορά. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι να μην προστατεύονται ούτε αυτοί, ούτε οι σύντροφοί τους.

Κλασσικός παράγοντας που μπορεί να οδηγεί σε απώλεια της στύσης κατά τη χρήση του προφυλακτικού είναι η δυσκολία της τοποθέτησης στο πέος. Έτσι εξηγείται το ότι κάποιοι άντρες, συστηματικά, χάνουν τη στύση αποκλειστικά τη στιγμή που πρόκειται να τοποθετήσουν το προφυλακτικό. Μάλιστα, λόγω του άγχους της στιγμής, είναι σύνηθες να γίνονται βιαστικοί και γρήγορα να εγκαταλείπουν τη διαδικασία τοποθέτησής του. Επιστημονικά δεδομένα έχουν καταγράψει πως οι άντρες που βιάζονταν κατά τη διαδικασία τοποθέτησης είχαν τριπλάσια πιθανότητα να χάσουν τη στύση τους, συγκριτικά με εκείνους που αφιέρωναν επαρκή χρόνο.

Μια πρώτη συμβουλή είναι η ενημέρωση για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Μια δεύτερη είναι να εντάσσουν τη χρήση του προφυλακτικού στο ερωτικό παιχνίδι, μια διαδικασία βέβαια που απαιτεί την κατανόηση και συμμετοχή του/της συντρόφου. Σε αυτούς που το πρόβλημα γίνεται μόνιμο, δηλαδή η απώλεια της στύσης με τη χρήση του είναι πλέον κανόνας, η επίσκεψη σε ειδικό σεξολόγο αποτελεί τη μοναδική λύση ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να απολαμβάνουν το σεξ με ασφάλεια.

Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Στα 216 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Συρίας, έπειτα από έναν πόλεμο 13 ετών που κατέστρεψε τις υποδομές της, μπορεί να ξεπεράσει τα 216 δισ. δολάρια, εκτίμησε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έως τις 30 Νοεμβρίου η απογραφή ανελκυστήρων – Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους το αμελήσουν

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων που διαθέτουν ασανσέρ πρέπει να το δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα προκειμένου να γίνει απογραφή και κάθε ανελκυστήρας να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δωροθέα Μερκούρη: «Έχω φύγει από την Ελλάδα δύο φορές, δεν άντεχα άλλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» ήταν σήμερα η Δωροθέα Μερκούρη, η οποία αποκάλυψε και το λόγο που έχει φύγει δύο φορές από την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καταιγιστική πίεση για οριστική απομάκρυνση του πρίγκιπα Άντριου μετά το βιβλίο «Nobody’s Girl»

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα κρίση στη δημόσια εικόνα του, μετά την έκδοση του μεταθανάτιου βιβλίου της Βιρτζίνια Τζιούφρε με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη 37χρονου στη Ρόδο – Επιχείρησε να προκαλέσει ανάφλεξη μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο

Στη Ρόδο συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου ένας 37χρονος ημεδαπός, μετά από επικίνδυνο περιστατικό στο Αστυνομικό Μέγαρο του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μουσικές γέφυρες»: Η ΚΟΘ και το ΚΩΘ συμπράττουν με την Academic Symphony Orchestra της Σόφιας στο πλαίσιο των 60ών Δημητρίων

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 60ο Φεστιβάλ Δημητρίων με 5 σπουδαίες παραγωγές, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >