AD

Το μεγάλο κύμα | Το θρυλικό έργο του Hokusai & το ρεκόρ πώλησης των $ 2,8 εκ. από τον οίκο Christies

Ο πιο διάσημος πίνακας που βγήκε από την Ιαπωνία, Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάβα (The Great Wave off Kanagawa ), δημιουργήθηκε από τον Hokusai χρησιμοποιώντας μια τεχνική εκτύπωσης ξύλου κι ενέπνευσε την Έναστρη Νύχτα του Van Gogh.

 

Θεωρείται ίσως  το πιο διάσημο ιαπωνικό καλλιτεχνικό δημιούργημα το οποίο είναι αναγνωρίσιμο παντού στον κόσμο και είναι παρόν σε κάθε μορφή, από λινό μέχρι ξύλο σε τοίχο και ακόμη και emoji.

Ο λόγος για το γιγαντιαίο κύμα γνωστό ως The Great Wave off Kanagawa από τον καλλιτέχνη Hokusai .

To θαυμαστό έργο του Hokusai πωλήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Christies για 2,8 εκατομμύρια δολάρια την Τρίτη.

Η πώληση σημείωσε νέο ρεκόρ για την εκτύπωση, η οποία αναμενόταν να φτάσει μόνο μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων. Σε μια μάχη δεκατριών λεπτών για το έργο, έξι πλειοδότες ανέβασαν την τιμή. Νικητής ήταν ένας ανώνυμος τηλεφωνικός πλειοδότης.

Η τελευταία φορά που η εκτύπωση βγήκε σε δημοπρασία το 2021, ξεπέρασε τη χαμηλή εκτίμηση των 150.000 δολαρίων φέρνοντας δεκαπλάσια έσοδα στα 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι όμως το τόσο σπουδαίο σε αυτήν την τέχνη εκτύπωσης σε ξύλο;

Η έντονη παρουσία αυτής της εκτύπωσης (και όχι της ζωγραφικής, αφού αρχικά έγινε σε έντυπη μορφή) δείχνει την επιρροή που είχε στους καλλιτέχνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι η ιαπωνική έκδοση του διάσημου πίνακα Starry Night του Vincent van Gogh. Ωστόσο, θα ήταν το αντίστροφο. Ο Vincent van Gogh, στα γράμματα προς τον αδερφό του Theo, είπε ότι εμπνεύστηκε από τον Hokusai Katsushika, τον δημιουργό του The Great Wave off Kanagawa.

The comparison of Great Wave and Starry Night does not diminish the brilliance of the Van Gogh work, says the writer Martin Bailey.

Η προέλευση της ζωγραφικής του μεγάλου κύματος

Τι αντιπροσωπεύει όμως αυτό το κύμα; Γιατί ο Hokusai επέλεξε αυτήν την άποψη και ποιες είναι οι άλλες επιρροές που είχαν τη συμβολή τους στη δημιουργία αυτού του πίνακα;

Δεν πρόκειται για το Μεγάλο Κύμα από την Kanagawa αλλά για το Κάτω από το Μεγάλο Κύμα από την Καnagawa και υπάρχει λόγος γι` αυτό που θα αναφερθεί αργότερα. Στα ιαπωνικά, ονομάζεται Kanagawa Oki nami-ura

Αποδόθηκε ένας πιο απλός τίτλος τελικά,  “Το μεγάλο κύμα”, το οποίο είναι μέρος μιας συλλογής ζωγραφικής που ονομάζεται Τριάντα έξι όψεις του όρους Φούτζι.  Ο  πίνακας δεν αφορά το κύμα, είναι το ιερό βουνό στο βάθος.

Δεν είναι πίνακας για το κύμα στο προσκήνιο, αλλά αφορά το όρος Φούτζι στο παρασκήνιο.

 Ενώ τα κύματα παίρνουν το προσκήνιο και τραβούν την προσοχή των θεατών, ο πίνακας αφορά αυτό που βρίσκεται κάτω από το κύμα. Εξ ου και το όνομα “Under the Great Wave off Kanagawa”.

Η συλλογή από τριάντα έξι πίνακες παρουσιάζει όλο το όρος Φούτζι από διαφορετικές οπτικές γωνίες και συναισθήματα. Δύο πίνακες από την ίδια συλλογή πλησιάζουν πολύ αυτόν τον πίνακα. Ποταμός Tama στην επαρχία Musashi (Bushū Tamagawa) και Kajikazawa στην επαρχία Kai (Kōshū Kajikazawa).

Η πρώτη εικόνα δείχνει τη χρήση του μπλε χρώματος για να αντιπροσωπεύει ένα ήρεμο και γαλήνιο όρος Φούτζι, ενώ η δεύτερη δείχνει τη χρήση λευκής προβολής που μοιάζει με δάχτυλο για να δείξει τα αφρισμένα κύματα της θάλασσας. Ο σκοπός και των τριάντα έξι πινάκων είναι η αναπαράσταση του όρους Φούτζι, το οποίο θεωρείται ιερό στον Σιντοϊκό και Βουδιστικό πολιτισμό.

Τι κάνει αυτόν τον πίνακα τόσο δημοφιλή;

Ο λόγος για τον οποίο το “Under the Wave” είναι τόσο δημοφιλές οφείλεται σε δύο πράγματα: τη χρήση του πρωσικού μπλε και λαμπρής σύνθεσης και τη δυναμική σκηνή που αποτυπώθηκε στον πίνακα. 

Σε ολόκληρη τη σειρά ζωγραφικής, υπάρχει μόνο ένας πίνακας διαφορετικός από το Great Wave, ο οποίος απεικονίζει κάποια δυναμική δράση, που έχει σταματήσει. Είναι το χωριό Sekiya στον ποταμό Sumida. Ο πίνακας απεικονίζει τρία άλογα που τρέχουν σε ένα στενό μονοπάτι και το όρος Φούτζι στο βάθος.

Αυτή η σκηνή δείχνει σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι, μια σύγκρουση, ένας καυγάς. Αυτό μοιάζει πολύ με το Μεγάλο Κύμα.

Village of Sekiya at Sumida River.

Ένα ισχυρό, μεγάλο κύμα με λευκά, αφρισμένα “νύχια” να προχωρούν προς τρία μικρά σκάφη, που πρόκειται να τα καταβροχθίσουν. Αυτό βλέπουμε στη δεξιά πλευρά του πίνακα.

Στην αριστερή πλευρά, τρία σκάφη που κινούνται προς αυτό το γιγαντιαίο κύμα, πρόκειται να συγκρουστούν με αυτό.

Τα σώματά τους δεν δείχνουν καθόλου σημάδι φόβου. Χωρίς καμία αναμενόμενη αντίδραση προς το κύμα, κινούνται ήρεμα προς αυτό. Μήπως επειδή αυτοί οι ψαράδες έχουν συνηθίσει σε αυτά τα κύματα; Μήπως φοβούνται αλλά δεν είναι πρόθυμοι να το δείξουν; Κανείς δεν ξέρει, γιατί ο χρόνος έχει σταματήσει.

Ο χρόνος έχει σταματήσει για εμάς, τους θεατές. Ο Hokusai επέλεξε εκείνη τη στιγμή που η κορυφή αυτού του γιγαντιαίου κύματος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το όρος Φούτζι στο παρασκήνιο, δημιουργώντας μια δραματική σκηνή. Δημιουργεί μια προσμονή για το τι πρόκειται να συμβεί όταν ο χρόνος κινείται ξανά. 

Το όρος Φούτζι είναι κάτω από το κύμα. Τα χρώματα είναι τόσο παρόμοια με τα κύματα, με το πλούσιο, μπλε σώμα και τη λευκή κορυφή. Δείχνουν τόσο όμορφα έτσι όπως έχουν συγχωνευτεί.

Γιατί αυτός ο  πίνακας ξεχωρίζει από τους άλλους τριάντα πέντε ;

Σε ταινίες που είναι γεμάτες με δράση, υπάρχουν στιγμές και σκηνές όπου όλα πρέπει να επιβραδυνθούν. Ένα παράδειγμα είναι το Avengers: Age of Ultron όπου στην εισαγωγική σκηνή, οι Avengers επιτίθενται ταυτόχρονα σε παράλληλο σχηματισμό και ολόκληρη η σκηνή επιβραδύνεται.

To ίδιο ισχύει και για μια εικόνα όπου ένα άτομο φωτογραφίζεται στη μέση μιας πτώσης, για παράδειγμα. Θα προκαλούσε συναίσθημα γιατί είναι μια ανάρτηση ενός δυναμικού κόσμου.

Αυτό ακριβώς ισχύει και με τον πίνακα “Το μεγάλο κύμα”. Η σκηνή είναι κάτι μοναδικό ιδιαίτερα στην εποχή που δημιουργήθηκε. Τότε οι άνθρωποι δεν είχαν κάμερες αργής κίνησης κι αυτό έκανε έναν δυναμικό κόσμο, στατικό.

Η φιλοσοφία του Μεγάλου Κύματος

Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι ερμηνείας των φιλοσοφικών συνεπειών αυτής της εκτύπωσης. Μία από τις πιο συνηθισμένες ερμηνείες είναι η σύγκλιση της ευρωπαϊκής και της ιαπωνικής κουλτούρας.

Τα γιγαντιαία κύματα έρχονται από τη δεξιά πλευρά της εκτύπωσης. Οι γενναίοι ψαράδες έρχονται από την αριστερή πλευρά της εκτύπωσης. Τι σημαίνει αυτό για τη φιλοσοφία;

Στην ιαπωνική κουλτούρα, τόσο τα βιβλία όσο και οι πίνακες διαβάζονται είτε από δεξιά προς τα αριστερά είτε από πάνω προς τα κάτω. Αλλά στο Μεγάλο Κύμα, τα κύματα που τραβούν την προσοχή των θεατών έρχονται από την αριστερή πλευρά.

Οι Ιάπωνες (οι ψαράδες) έρχονται από τη δεξιά πλευρά του πίνακα. Τα κύματα έχουν ένα βαθύ, πρωσικό μπλε χρώμα που προέρχεται από την Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν την αριστερή πλευρά που εκπροσωπεί την Ευρώπη και τη δεξιά που εκπροσωπεί την Ιαπωνία, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε θέση.

Και λίγο πριν έρθει η σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή την επιβίωση των ψαράδων, έχουμε μια θέα στο όρος Φούτζι. 

The Great wave off kanagawa by Hokusai

Ενώ αυτή η ερμηνεία είναι πολύ πιστευτή, ειδικά η απροθυμία της Ιαπωνίας να ανοίξει στον κόσμο για εμπόριο εκείνη την εποχή, πιθανότατα είναι απλώς μια δημιουργία ενός έξυπνου λάτρη της τέχνης.

Ο Hokusai έγραψε επίσης μάνγκα και άλλα λογοτεχνικά έργα. Δημιούργησε το Μεγάλο Κύμα όταν ήταν πάνω από εβδομήντα ετών. Θεώρησε λοιπόν αυτή την εκτύπωση ως σημαντική. Πουθενά όμως δεν ανέφερε κάτι σχετικό με τον πολιτισμό.

Πιθανότατα δεν αφορούσε τη συνάντηση δύο πολιτισμών. Πρόκειται απλώς για τον θαυμασμό της θέας του όρους Φούτζι, μια άποψη που είναι σχεδόν αδύνατο για κανέναν να αποκτήσει στην πραγματική ζωή.

Σχετικά με τον ζωγράφο, Katsushika Hokusai

Ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1830, αλλά έγινε διαθέσιμος στο κοινό το έτος 1832. Ο Hokusai ήταν περίπου εβδομήντα ετών όταν ολοκλήρωσε τον πίνακα και η ζωή του ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο το έργο που δημιούργησε, ενώ επηρέασε  και την παγκόσμια τέχνη.

Λέγεται ότι άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία 6 ετών. Σε ηλικία 19 ετών, ήρθε κάτω από τον καλλιτέχνη Katsukawa Shunsho, έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες των Ukiyo-e πινάκων.

«Αν μπορούσα να έχω μόνο μία ακόμη μέρα, θα μπορούσα να κάνω έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής».

Ο Hokusai πήρε πάνω από τριάντα ονόματα. Μερικά από τα ονόματα περιλαμβάνουν τους :Shunro, Hokusai, Manji Rojin, Iitsu, Taito, Gakyojin, κ.λπ.

Ο Hokusai – ο οποίος άλλαζε πολύ συχνά ονόματα ανάλογα με το είδος της τέχνης με το οποίο ασχολούνταν-  είχε εμμονή με το όρος Φούτζι. Το όνομα που υιοθέτησε για τον εαυτό του στο τέλος της ζωής του ήταν “ο γέρος που λάτρευε την τέχνη”.

Ο Hokusai επηρεάστηκε από τη μυθιστορηματική ευρωπαϊκή τέχνη που επικεντρώθηκε περισσότερο στην προοπτική και τη δομή της γραμμής για να κατευθύνει το βλέμμα του θεατή προς το θέμα του πίνακα. Αυτό μπορεί να φανεί στη σειρά ζωγραφικής όπου το όρος Φούτζι είναι το θέμα.

Η χρήση του πρωσικού μπλε δείχνει επίσης την αγάπη του για την ευρωπαϊκή τέχνη. Το μπλε ήταν ένα σπάνιο εμπόρευμα και το πρωσικό μπλε ήταν αποκλειστικό για την Ευρώπη αφού δημιουργήθηκε τεχνητά εκεί. Η χρήση αυτού του χρώματος δείχνει μια σαφή επιρροή των ευρωπαϊκών τρόπων. Αυτό το υπέροχο αριστούργημα δημιουργήθηκε την περίοδο Edo και το στυλ είναι Ukiyo-e. Το Ukiyo-e σήμαινε την εφήμερη κατάσταση του κόσμου ή τους πλωτούς κόσμους. H συγκεκριμένη εκτύπωση με μπλοκ ξύλου εξηγεί πολύ καλά το στυλ. Τα πράγματα που μας λείπουν σε μια στιγμή.

Παρά την σπουδαιότητα και την απήχηση των έργων του,  ο Hokusai δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί και να αναζητά την τελειότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι – όπως λέγεται- λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών, αναφώνησε πως χρειαζόταν μόνο πέντε ακόμα χρόνια ζωής για να γίνει πραγματικός ζωγράφος.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >