AD

Alberto Korda | H ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε τη διασημότερη φωτογραφία στον κόσμο

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1928, γεννήθηκε  ο άνθρωπος που απαθανάτισε τον Che Guevara και δημιούργησε το ιστορικό πορτρέτο του ‘Ηρωικού Αντάρτη’ – όπως το ονόμασε ο Κουβανός φωτογράφος-.

 

 

O Alberto Diaz Guttierez, είναι o σπουδαίος Κουβανός φωτογράφος που έγινε περισσότερο γνωστός με το όνομα Alberto Korda . Δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους πιο σημαντικούς “χρονικογράφους” της κουβανικής επανάστασης. Είναι ο άνθρωπος που απαθανάτισε τον Che Guevara κι έβγαλε τη  δημοφιλέστερη, ίσως, φωτογραφία του και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία της φωτογραφίας. Aυτή λοιπόν, η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα του Che Guevara, με τίτλο «Guerillero Heroico», έγινε παγκόσμιο έμβλημα επανάστασης και εξέγερσης. Alberto Korda - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Ο Alberto Korda ήταν ο επίσημος φωτογράφος του Fidel Castro. Οι φωτογραφίες του είναι γνωστές για την αντοχή τους. 

Γεννήθηκε στην Αβάνα και ήταν γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Πριν ενασχοληθεί οριστικά με τη φωτογραφία, εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές δουλειές. Αρχικά ήταν βοηθός φωτογράφου. Διακρίθηκε ως φωτογράφος μόδας αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα προτίμησε να εγκαταλείψει την εμπορική φωτογραφία και να ασχοληθεί με τη φωτοδημοσιογραφία. Δεν του άρεσε το τεχνητό φως γι’ αυτό ακόμη και στο στούντιο χρησιμοποιούσε μόνο φυσικό φως.Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Che Guevara για μια δεκαετία. Από το 1968 έως το 1978,  αφοσιώθηκε στο είδος της υποβρύχιας φωτογραφίας. Αργότερα, όμως, το φωτογραφικό του έργο περιορίστηκε.

`Εφυγε από τη ζωή το 2001 στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας έκθεσης φωτογραφιών του.

Η ιστορική φωτογραφία του Che Guevara

Όταν ο Fidel ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 1959, ο Korda στάλθηκε με μια ομάδα φωτογράφων για να καταγράψει τα γεγονότα εκεί. Μία από τις πρώτες του φωτογραφίες του Castro ήταν μια εντυπωσιακή φωτογραφία της επίσκεψής του στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, DC. Μετά από αυτό το ταξίδι, άρχισε να συνοδεύει τον Castro σε όλη την Κούβα καθώς και στα ταξίδια του στο εξωτερικό στη Σοβιετική Ένωση. Παρέμεινε προσωπικός φωτογράφος του για δέκα χρόνια. Ο Korda εκτιμούσε πολύ τον Castro και οι δυο τους έγιναν καλοί φίλοι με τα χρόνια. Μπόρεσε να κάνει διάφορες λήψεις του Castro και του Che Guevara, παίζοντας γκολφ μαζί, ακόμη και μερικέςαπό το ψάρεμα του Castro. Αυτό εισήγαγε τον Korda στον κόσμο της υποβρύχιας φωτογραφίας και αργότερα ο Korda συνέχισε να δημιουργεί ένα φωτογραφικό τμήμα στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας της Κούβας.

Ο Korda είναι πιο διάσημος για τη φωτογραφία του Che . Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά την έκρηξη βελγικού πλοίου στο λιμάνι της Αβάνας που σκότωσε 136 ανθρώπους. Μετά το μνημόσυνο ο Fidel ήρθε να δώσει ομιλία. Ο Che ανέβηκε στη σκηνή όπου μιλούσε ο Fidel και ο Korda– έκπληκτος από το βλέμμα που έριξε ο Che – τράβηξε γρήγορα δύο φωτογραφίες προτού εξαφανιστεί ξανά από τη σκηνή. Μετά το μνημόσυνο, οι φωτογραφίες του Fidel, του Che και τα γεγονότα της ημέρας αναπτύχθηκαν στο περιοδικό και μερικές επιλέχθηκαν για δημοσίευση. Η φωτογραφία του Che δεν ήταν από αυτές που επιλέχθηκαν ωστόσο και παρέμεινε απλώς μέρος της προσωπικής συλλογής του Korda.An enlargement of the iconic image of Ernesto `Che` Guevara, photographed by Alberto Diaz Korda on March 5 shortly before his death. The picture is...

Στη συνέχεια, στις αρχές του 1967, ένας άγνωστος χτύπησε. Ο άγνωστος έτυχε να είναι ο Ιταλός εκδότης Gianfranco Feltrinelli, ο οποίος έψαχνε για ένα πορτρέτο του Che, κι έτσι ο Korda του έκανε δώρο δύο αντίτυπα της εκτύπωσης. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Che εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό. Ο Feltrinelli τύπωσε χίλιες αφίσες του Che και άρχισε να τις πουλάει – αυτή είναι η φωτογραφία που έγινε εμβληματική σε όλο τον κόσμο και υπάρχει ακόμα και σήμερα σε πολλά τι-σερτ, αφίσες και βιβλία. Ο Feltrinelli έγινε πολύ πλούσιος από αυτή τη φωτογραφία, ωστόσο ο Korda δεν έλαβε ποτέ δικαιώματα ή χρήματα για τη λήψη αυτής της φωτογραφίας που θεωρείται η πιο δημοσιευμένη στον κόσμο. Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν τον Korda πώς μπόρεσε να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία και παραδέχεται «Αυτή η φωτογραφία δεν είναι προϊόν γνώσης ή τεχνικής. Ήταν πραγματικά σύμπτωση, καθαρή τύχη». Παρ` όλη την εκπληκτική δουλειά που έκανε, ήταν ένας πολύ σεμνός και ταπεινός άνθρωπος που απολάμβανε πολλά από τα πιο απλά πράγματα στη ζωή.

Οι άλλες αξέχαστες φωτογραφίες του Korda περιλαμβάνουν πλάνα των νικητών ανταρτών που φθάνουν στην Αβάνα και του Quixote of the Lamp Post, που δείχνει έναν Κουβανό να κάθεται σε ένα φανοστάτη σε μια θάλασσα ανθρώπων που ακούει μια ομιλία του Κάστρο. Ο Korda έλαβε πολλά βραβεία για τη φωτογραφία του, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου φωτογράφου της χρονιάς από την Revolution από το 1960 έως το 1963.

Από το 1967 έως το 1978, ο Korda επικεντρώθηκε κυρίως στην υποβρύχια φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξερεύνησε τα βάθη γύρω από την Κούβα και λέγεται ότι άφησε πίσω του ένα αρχείο με εικόνες όλων σχεδόν των υποβρύχιων πλασμάτων που ζουν γύρω από το νησί.

Έχουν γίνει πολλές εκθέσεις της δουλειάς του: Ιταλία το 1985, Αβάνα το 1986 και Σικάγο το 2000. Ο Alberto Korda έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2001 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 72 ετών ενώ βρισκόταν σε έκθεση στο Παρίσι της Γαλλίας.

Η συμβουλή του Korda προς τους επίδοξους νέους φωτογράφους: “Ξεχάστε την κάμερα, ξεχάστε τον φακό, ξεχάστε τα όλα αυτά. Με οποιαδήποτε κάμερα τεσσάρων δολαρίων, μπορείτε να τραβήξετε την καλύτερη φωτογραφία.” Πίστευε στο πάθος πίσω από τον φωτογράφο, όχι στην κάμερα που είχε ο φωτογράφος. Αγαπούσε επίσης πολύ τον Γάλλο συγγραφέα Αntoine de Saint-Exupery και συχνά παρέφραζε ένα απόσπασμά του από τον Μικρό Πρίγκιπα: «Μπορείς να δεις μόνο με την καρδιά σου. Την ουσία, τα μάτια δεν τη βλέπουν».

Cuban photographer, Alberto Korda, holding two of his works representing Che and Jean-Paul Sartre. Havana . 1988.Ο Alberto Korda κρατώντας φωτογραφίες του Che Guevara και του Jean-Paul Sartre.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >