AD

Lehman Brothers | Η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, η αξιοσέβαστη χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street Lehman Brothers επιδιώκει την προστασία του Κεφαλαίου 11 από την πτώχευση, καθιστώντας το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων subprime που θα κατέστρεφε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα συνέβαλε στη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση.

 

 

Ιστορία της Lehman Brothers

Την εποχή της κατάρρευσής της, η Lehman Brothers ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αμερικής, με περίπου 25.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Ξεκίνησε ωστόσο ως ένα ταπεινό κατάστημα ξηρών προϊόντων που ιδρύθηκε από τον Γερμανό μετανάστη Henry Lehman το 1844 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Αφού οι αδελφοί του Henry, Emanuel και Mayer προσχώρησαν μαζί του το 1850, η επιχείρηση έγινε γνωστή ως Lehman Brothers.

Το 1994, η American Express -η οποία είχε αποκτήσει την εταιρεία μια δεκαετία νωρίτερα- απέκρουσε τη Lehman Brothers σε μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου Richard Fuld, η εταιρεία επενδύσεων άρχισε να επεκτείνει τις προσφορές της μετά την κατάργηση του νόμου Glass-Steagall το 1999, ο οποίος απαγόρευε τις συνεργασίες μεταξύ εμπορικών τραπεζών και επενδυτικών τραπεζών και τις δραστηριότητές τους.

Σε αυτόν τον πρόσφατα απορυθμισμένο χρηματοπιστωτικό κλάδο, η Lehman Brothers αύξησε τη συμμετοχή της σε ιδιόκτητες συναλλαγές (ή συναλλαγές με τα ίδια χρήματα της εταιρείας για να βγάλει κέρδος για τον εαυτό της), τιτλοποιήσεις, παράγωγα, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ακίνητα.

Η άνθηση των στεγαστικών δανείων στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οδήγησε τη Lehman και άλλες εταιρείες της Wall Street να εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε χρεωστικές υποχρεώσεις (CDOs) και σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (MBS).

Η Lehman επεκτάθηκε επίσης στη δημιουργία δανείων, αποκτώντας πέντε ενυπόθηκους δανειστές μεταξύ 2003 και 2004, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδικευμένων σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, τα οποία δόθηκαν σε δανειολήπτες με ασθενέστερη πίστωση που συνήθως δεν θα μπορούσαν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Καθώς οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να πέφτουν ραγδαία στα μέσα του 2006, πολλοί δανειολήπτες subprime άρχισαν να αθετούν τις πληρωμές τους, αποκαλύπτοντας την επικίνδυνη φύση αυτών των χρεών.

Παρά αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, η Lehman Brothers συνέχισε να δημιουργεί ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου και να αυξάνει τα ακίνητά της μετά την πτώση των τιμών των κατοικιών και μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2007 η εταιρεία κατείχε περίπου 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικά ή οικιστικά περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ακίνητα και χρεογράφων (περισσότερο από το διπλάσιο από ό,τι είχε στο τέλος του προηγούμενου έτους).

Σημάδια Προβλήματος

Λόγω της αποδυνάμωσης της αγοράς ακινήτων, καθώς οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για αυτούς τους τύπους περιουσιακών στοιχείων, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη Lehman και στους ομοτίμους της επενδυτικής τραπεζικής.

Ο Bear Stearns, ένας από τους πιο στενούς ανταγωνιστές της Lehman, ήταν ο πρώτος που απέφυγε την πτώχευση με μια πώληση στην JP Morgan Chase (υποστηριζόμενη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) στις 16 Μαρτίου 2008. Στον απόηχο της ξαφνικής κατάρρευσης της Bear, κυκλοφόρησαν φήμες ότι Η Lehman Brothers θα ήταν η επόμενη που θα πέσει.

Όπως η Bear και άλλες επενδυτικές τράπεζες, η εξάρτηση της Lehman σε βραχυπρόθεσμες συμφωνίες χρηματοδότησης, γνωστές ως συμφωνίες επαναγοράς, ή «repos», για να συγκεντρώσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που χρειαζόταν για τη λειτουργία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της κάθε μέρα την έκανε ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε κρίση σε επενδυτές και αγορές. αυτοπεποίθηση.

Η Lehman προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές της, αντλώντας 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια τον Ιούνιο του 2008, παρά το γεγονός ότι ανέφερε την πρώτη της ζημιά από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1994.

Στη συνέχεια, στις 10 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περίμενε απομείωση 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μειώσεις στην εκτιμώμενη ή ονομαστική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου) για τα «τοξικά» περιουσιακά του στοιχεία και ζημία 3,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, η Lehman είπε ότι σχεδίαζε να διασπάσει τοξικά περιουσιακά στοιχεία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ξεχωριστή δημόσια εταιρεία.

Η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ

Σε απάντηση σε αυτή την ανακοίνωση, ο μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moody`s απείλησε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις χρέους της Lehman και στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Federal Reserve Timothy Geithner, ο υπουργός Οικονομικών Henry Paulson και άλλοι συναντήθηκαν στη Fed στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το τη μοίρα της εταιρείας.

Παρά τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα είχε μια κατάρρευση της Lehman Brothers, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της διοίκησης του προέδρου George Bush ρνήθηκαν τελικά να διασώσουν μια άλλη επενδυτική τράπεζα.

Οι ελπίδες για πώληση σε άλλη τράπεζα έπεσαν επίσης χαμένες: Ένας υποψήφιος αγοραστής, η Bank of America, αποφάσισε να αγοράσει τη Merrill Lynch, ενώ οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν μια τελευταία συμφωνία για την πώληση της Lehman στη Barclays του Λονδίνου.

Εκτός επιλογών, η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση νωρίς το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία δήλωσε 639 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 613 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αίτηση πτώχευσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Εκείνη την ημέρα, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έπεσε πάνω από 500 μονάδες, η πιο απότομη πτώση του από τότε που άνοιξε ξανά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η κατάρρευση της Lehman οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε αναταραχή για εβδομάδες, με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητήσουν την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αφήσει την τράπεζα να καταρρεύσει.

Μετά την κατάθεση πτώχευσης της Lehman, η Barclays συμφώνησε να αγοράσει τις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής και κεφαλαιαγορών της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, σώζοντας περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Όπως το έθεσε στο δικαστήριο ο Τζέιμς Πεκ, ο δικαστής που ενέκρινε τη συμφωνία: «Πρέπει να εγκρίνω αυτή τη συναλλαγή γιατί είναι η μόνη διαθέσιμη συναλλαγή. Η Lehman Brothers έγινε θύμα, στην πραγματικότητα η μόνη αληθινή εικόνα που έπεσε σε ένα τσουνάμι που έπληξε τις πιστωτικές αγορές. Αυτή είναι η πιο σημαντική ακρόαση χρεοκοπίας που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια παρόμοια έκτακτη ανάγκη».

Πηγές

Lehman Brothers Bankruptcy, Yale School of Management.

A Brief History of Lehman Brothers, Reuters.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >