AD

Ο Homo Naledi: Ένα χαμένο κομμάτι του παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης

Το 2013, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια συλλογή από 1.550 απολιθώματα ανθρώπινων σκελετών σε μια σπηλιά στη Νότια Αφρική. Τα απολιθώματα που βρέθηκαν για αυτή την εποχή αποτελούν τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθώματα του είδους και καταρρίπτουν τα δεδομένα της ανθρώπινης εξέλιξης.

Από την Δήμητρα Τσατσούλη

 

Τα απολιθώματα, τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 236.000 χρόνια, ανήκουν σε τουλάχιστον 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ενηλίκων, παιδιών και βρεφών.

Το είδος που αντιπροσωπεύεται από τα απολιθώματα ονομάστηκε Homo Naledi. Τα απολιθώματα του Homo Naledi είναι μοναδικά επειδή συνδυάζουν χαρακτηριστικά που συναντώνται τόσο σε πρώιμα όσο και σε πιο εξελιγμένα ανθρώπινα είδη. Για παράδειγμα, τα κρανία του είναι μικρά και έχουν ευρύ μέτωπο, όπως τα κρανία των πρώιμων ανθρωποειδών. Ωστόσο, τα οστά των χεριών και των ποδιών του είναι πολύ παρόμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τι σημαίνει η ανακάλυψη του Homo Naledi για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Μερικοί πιστεύουν ότι ήταν ένα είδος που εξελίχθηκε παράλληλα με τον Homo sapiens, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ένας πρόγονος του Homo sapiens.

Η ανακάλυψη του Homo Naledi ήταν μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπολογίας. Έδωσε στους επιστήμονες μια μοναδική ματιά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και έθεσε νέες ερωτήσεις για την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων.

 

Η ομάδα

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ερευνητών που ονομάστηκε Rising Star Expedition, η οποία αποτελούνταν από επιστήμονες διάφορων χωρών. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Lee Berger, ο οποίος είναι καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις κατά την εξερεύνηση της σπηλιάς. Η σπηλιά είναι πολύ μικρή και σκοτεινή, και οι ερευνητές έπρεπε να περάσουν μέσα από στενά περάσματα και σήραγγες για να φτάσουν στα απολιθώματα. Επιπλέον, η σπηλιά είναι γεμάτη με γκρεμούς και πέτρες, και οι ερευνητές έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην τραυματιστούν και να φορούν ειδικές στολές για να αποφύγουν την μόλυνση των απολιθωμάτων.

Η ομάδα των ερευνητών ήταν αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, καθώς ήταν οι μόνες που μπορούσαν να χωρέσουν στο στενό πέρασμα της σπηλιάς.

Δημιουργία προσωπογραφίας του Homo Naledi βασιζόμενη στα ευρήματα.

 Η θέση των απολιθωμάτων

Τα απολιθώματα του Homo Naledi βρέθηκαν σε μια σπηλιά που ονομάζεται Rising Star Cave, η οποία βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Η σπηλιά είναι μικρή και δύσκολη προσβάσιμη καθώς οι ερευνητές χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εξερευνήσουν πλήρως τον χώρο. Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε ένα στενό πέρασμα στο βάθος της σπηλιάς, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα άτομα του Homo Naledi πιθανότατα πέθαναν εκεί και ενταφιάστηκαν.

 

Η φυλογένεση του Homo Naledi

Η φυλογένεση του Homo Naledi είναι ακόμα υπό έρευνα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν πιθανότατα ένας πρόγονος του Homo Sapiens. Τα απολιθώματά του συνδυάζουν χαρακτηριστικά που συναντώνται τόσο σε πρώιμα όσο και σε πιο εξελιγμένα ανθρώπινα είδη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ένα μεταβατικό είδος.

 

Η συμπεριφορά του Homo Naledi

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τη συμπεριφορά του Homo Naledi, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ήταν ένα κοινωνικό είδος. Για παράδειγμα, άτομα του είδους βρέθηκαν θαμμένα μαζί, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν κάποιο είδος τελετουργικής ταφής. Επιπλέον, τα οστά των χεριών και των ποδιών είναι πολύ παρόμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ικανοί για λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Παρόλα κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακαλύψουν:

  • Πώς εξελίχθηκε ο Homo Naledi;
  • Ποια ήταν η σχέση του με άλλα ανθρώπινα είδη;
  • Ποια ήταν η συμπεριφορά του;
  • Γιατί βρέθηκαν τα άτομα του Homo Naledi θαμμένα σε μια σπηλιά;

 

Η μεγάλη ανακάλυψη

-Ο Homo Naledi είχε αναπτύξει συνείδηση; Μπορούσε να βιώνει το συναίσθημα της αγάπης, της απώλειας και να κατασκευάζει εργαλεία;

Το 2013 ανακαλύφθηκε ένα απολίθωμα διαφορετικό από το άλλα. Ανάμεσα στα θαμμένα απολιθώματα βρέθηκε ο σκελετός ενός παιδιού. Το παιδί που βρέθηκε με το εργαλείο στη σπηλιά ήταν ένα θηλυκό που εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία περίπου 15 ετών. Το παιδί βρέθηκε σε ένα στενό πέρασμα στη σπηλιά, μαζί με ένα σύνολο εργαλείων από οψιδιανό. Τα εργαλεία ήταν φτιαγμένα από κομμάτια οψιδιανού που είχαν σπάσει και στη συνέχεια ακονιστεί. Το παιδί είχε επίσης ένα μικρό κρανίο, με όγκο περίπου 450 κυβικά εκατοστά. Αυτό είναι πολύ μικρότερο από τον όγκο του εγκεφάλου ενός σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος είναι περίπου 1300 κυβικά εκατοστά.

Η ανακάλυψη του παιδιού με το εργαλείο στη σπηλιά είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς παρέχει νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Homo Naledi. Τα εργαλεία υποδηλώνουν ότι ήταν ικανός για σύνθετη σκέψη και σχεδιασμό. Ο μικρός εγκέφαλος υποδηλώνει ότι δεν ήταν τόσο έξυπνος όσο οι σύγχρονοι άνθρωποι, αλλά είχε αναπτύξει ορισμένες σύνθετες συμπεριφορές.

Αναμφισβήτητα, ο Homo Naledi αποτελεί ένα διαφορετικό είδος από τους σύγχρονους ανθρώπους, δεν θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στο ανθρώπινο είδος, αλλά σύμφωνα με τα ευρήματα είχε αναπτύξει σύνθετες ανθρώπινες συμπεριφορές.

 

-Επομένως, τι ισχύει για τον Homo Naledi;

  • Ήταν ένα είδος που ήταν τόσο πρωτόγονο όσο και προηγμένο. Είχε χαρακτηριστικά που συναντώνται τόσο σε πρώιμα όσο και σε πιο εξελιγμένα ανθρώπινα είδη.
  • Είχε αναπτύξει σύνθετη συμπεριφορά καθώς πραγματοποιούσε κάποια μορφή τελετουργικής κηδείας.
  • Ήταν ένα κοινωνικό είδος με διάθεση κοινωνικής οργάνωσης, το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλοί Homo Naledi βρέθηκαν θαμμένοι μαζί.
  • Εξερευνούσε νέα εδάφη εφόσον ζούσε σε μια σπηλιά που ήταν δύσκολο να προσεγγιστεί.

 

Εν κατακλείδι, η ανακάλυψη του Homo Naledi αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έδωσε στους επιστήμονες μια μοναδική ματιά στην εξέλιξη των ανθρώπων και έθεσε πολλά νέα ερωτήματα για την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Maria Montessori | Η ιστορία & ο δεκάλογος της εξαίρετης παιδαγωγού που απέρριψε το παραδοσιακό σχολείο

‘Τα παιδιά είναι σφηνωμένα στα θρανία σαν τις πεταλούδες καρφωμένες με πινέζες στα λευκώματα’ έλεγε η Maria Montessori η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 70 χρόνια, στις 6 Μαΐου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >